Pátek 29. březen 2024 01:49
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Nový rok, stejné dilema: co si vybrat – zlato nebo akcie?

04.01.2022 10:22  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics61d406097f8d1.jpg

Začátek nového roku přinesl drahým kovům ztráty. Obchodníci se od něj odvrátili, zklamáni tím, jak rok 2021 na trhu se zlatem skončil. V důsledku toho zlato pokleslo o 3,6 %.

Minulý týden zlato vzrostlo o 0,9 %, což vedlo k měsíčnímu růstu o téměř 3 % a čtvrtletnímu růstu o zhruba 4 %.

Žluté aktivum však zakončilo rok se ztrátami. Vykázalo nejprudší roční pokles za posledních 6 let. Propadlo se o 3,6 %, zatímco v roce 2015 kleslo o více než 10 %.

Výsledky roku 2021 investory zklamaly. V pondělí na trhu se zlatem převládala medvědí nálada. Během obchodování se drahý kov propadl o 1,6 %, tj. o 28,50 USD, a klesl na dvoutýdenní minimum 1 800,10 USD.

analytics61d4118b71440.jpg

Silným negativním faktorem pro zlato byly také ustupující obavy z nového kmene koronaviru. Nízká smrtnost a hospitalizace pacientů s omikronem dávají naději, že covid-19 v příštím roce neochromí světovou ekonomiku.

Na vlně optimismu ohledně vyhlídek globálního hospodářského růstu v roce 2022 se v pondělí nesl americký akciový trh. Hlavní americké indexy rostly – Dow Jones Industrial Average se zvýšil o 0,68 % a S&P 500 taktéž o 0,64 %.

K růstu ukazatelů přispěl i dobrý začátek roku pro americký dolar. Americká měna posílila o 0,3 % díky výrazné dynamice výnosů desetiletých amerických dluhopisů, které včera dosáhly nejvyšší úrovně od listopadu.

S největší pravděpodobností budou americký dolar i výnosy tento týden pokračovat v pohybu směrem vzhůru. Podpoří je měsíční zpráva amerického ministerstva práce za prosinec.

Ekonomové očekávají zvýšení hodinové mzdy o 0,4 % oproti listopadu, kdy ukazatel vzrostl o 0,3 %. Předpokládá se také zvýšení počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru země o 400 tis. To je téměř dvojnásobek hodnoty zaznamenané v předchozím měsíci.

Podle stratéga Chintana Karnaniho je pro zlato nyní nezbytné obchodovat nad 200denním klouzavým průměrem na úrovni 1 806,40 USD, aby zůstalo v krátkodobém býčím pásmu. V opačném případě budeme svědky prudšího nárůstu výprodejů na trhu.

Mezitím je většina obchodníků ohledně budoucích vyhlídek zlata opatrně optimistická, a to navzdory skutečnosti, že leden je historicky považován za sezónně příznivé období pro žluté aktivum.

Investoři v této fázi dávají přednost rizikovějším finančním nástrojům před drahým kovem, tedy akciím. Odborníci však varují, že letošní rok bude pro akciový trh obtížný.

Ohrožuje ho rostoucí inflace, pokračující měkká měnová politika centrálních bank a koronavirus, který v příštích 12 měsících nezmizí. Na tomto pozadí se zlato bude cítit maximálně komfortně.

Zároveň zlatu pomohou geopolitické problémy, které se v roce 2022 ještě více vyhrotí, domnívá se analytik Jim Wyckoff. Napomůže tomu i bublina na čínském realitním trhu, která může splasknout.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nový poradce na trhu START
    Liberecká LIFTIA se stává devátým autorizovaným poradcem pro uvádění firem na trh START Burzy cenných papírů Praha.
  • Nový poriadok na trhu s ropou
    Na svetovom trhu s ropou sa chystá nový poriadok. Ten má zabezpečiť spolupráca členských krajín OPEC s jedným z najväčších producentov ropy na svete, Ruskom.
  • Nový prieskum YouGov
    Nový prieskum YouGov bol zverejnení okolo 23:40 včera v noci. Prieskum ukazuje 43% za zotrvanie a 42% za odchod. ...
  • Nový problém pro dolar - vládě mohou dojít peníze
    Na hlavních finančních trzích to dnes ráno vypadá poměrně dobře. Akcie míří vzhůru a dluhopisy na tom nejsou špatně - jejich vývoj podél křivky je smíšený. Včerejší data z USA nezanechala žádné následky.
  • Nový protikrizový plán EBRD, EIB a SB: nejméně 30 miliard pro střed a jihovýchod Evropy
    Nový plán na podporu ekonomik zemí v krizí zasaženém regionu střední a jihovýchodní Evropy se zrodil společnými silami Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), Evropské investiční banky (EIB) a Světové banky (SB). Organizace dnes oznámily, že pod hlavičkou "Joint Action Plan" společně poskytnou regionu další půjčku v minimální výši 30 miliard eur.
  • Nový ,,průmyslově příznivý” návrh zákona o regulaci kryptoměn 
    Tržní kapitalizace krypto aktiv v době psaní tohoto článku činí celkem 1,7 bilionu dolarů, což zahrnuje zhruba 18 140 kryptoměn a 460 burz. Každý den investoři obchodují s kryptoměnami v hodnotě cca 90 miliard dolarů, a to konkrétně s BTC a ETH.
  • Nový průzkum ČSÚ odhaluje hloubku recese české ekonomiky
    Opatření k zamezení nekontrolovatelného nárůstu počtu nakažených virem Covid-19 dopadla na globální ekonomiku až nezvykle prudce. Tvrdá data, která přicházejí s výrazným zpožděním a stále probíhající pandemii plně nereflektují, mají tedy minimální informační hodnotu. I proto se více než kdy jindy upíná pozornost finančních trhů k předstihovým indikátorům.
  • Nový průzkum pomáhá libře ke korekci ztrát, eurodolar mírně roste
    Eurodolar dnes ráno postupuje mírně vzhůru na 1,2930. Důležitá ekonomická data stále chybí. Revize německé inflace nen...
  • Nový rekord ve výběrech z Binance 📌Binancecoin pod tlakem strachu
    Počet výběrů z burzy Binance roste. Podle dřívějších údajů analytické platformy Nansen zaznamenala Binance za posledních 24 hodin rekordní čistý odliv 902 milionů dolarů. Generální ředitel společnosti Binance. Chanpeng Zhao s odkazem na zprávy z trhu aktualizoval údaje sdělením, že výběry dosáhly 1,14 miliardy dolarů. Investoři se obávají "další události FTX":
  • Nový rok, ale pro bitcoin nic nového.
    Bitcoin se na začátku roku obchoduje přibližně za 16 700 dolarů. Jeho cena se stále obchoduje do strany uvnitř obchodního pásma, ve kterém je od listopadu. Ve skutečnosti nikam nepokročila ani směrem nahoru, ani směrem dolů. Navzdory slabému dolaru po celou dobu, kdy dolarový index klesl z úrovně 107,50 na úroveň 103, bitcoin nevykazuje známky síly a je uvězněn v pásmu od 15 600 do 18 000 dolarů. Index RSI opustil přeprodanou zónu a také se pohybuje do strany. Střednědobý trend zůstává medvědí a nejpravděpodobnějším scénářem je podle nás to, že bitcoin dané pásmo opustí ve směru dolů.
  • Nový rok začal pro akciové indexy dalším růstem. Anthony Fauci varuje před nárůstem počtu hospitalizací ve Spojených státech
    Klíčové americké akciové indexy v novém roce 2022 opět rostou. Upřímně to začíná být děsivé, protože americký akciový trh roste bez ohledu na cokoli a i když k tomu není vůbec žádný důvod. Ze tří hlavních indexů nevykázal v uplynulém týdnu růst pouze NASDAQ. Indexy Dow Jones a S&P 500 pokračují v aktualizaci svých maxim téměř každý den.
  • Nový rok začal slibně pro vzácné kovy, ale ne pro ropu
    První (a zkrácený) obchodní týden roku 2014 odstartoval zisky u zlata a stříbra, které přitom v minulém roce patřily k těm nejvíce ztrátovým...
  • Nový ropný zlom: Jsou evropské ropné společnosti opět vhodné k investici?
    Na počátku minulého desetiletí došlo k neefektivní alokaci kapitálu: přišla obrovská expanze dodávek uhlí z Číny a zdálo se, že velké ropné společnosti vypisují bianco šeky svým průzkumným oddělením. V tomto období došlo také k rychlému růstu trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG) a k obrovskému přílivu spekulativního kapitálu do amerických břidlic.
  • Nový rozpočet: vláda upřednostňuje rychlé škrty, i když si tím může popudit nemalou část veřejnosti a usnadnit tak Babišovi cestu na Hrad
    Poslanecká sněmovna dnes projedná a vzhledem k rozložení sil nejspíše také v prvním čtení schválí základní rámec vládního návrhu rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 280 miliard korun. Fialův kabinet tak v porovnání s návrhem ještě Babišovy vlády našel úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň uplatní dodatečné příjmy, celkově odpovídající 62,2 miliardy, které hodlá ze zhruba třetiny, tedy v částce kolem 21 miliard, využít na letošní mimořádné navýšení důchodů, zvýšení příspěvku v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.
  • Nový rozpočet: vláda upřednostňuje rychlé škrty, i když si tím může popudit nemalou část veřejnosti a usnadnit tak Babišovi cestu na Hrad
    Vláda dnes projedná návrh rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 280 miliard korun. Fialův kabinet tak v porovnání s návrhem ještě Babišovy vlády našel úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň uplatní dodatečné příjmy, celkově odpovídající 62,2 miliardy, které hodlá ze zhruba třetiny, tedy v částce kolem 21 miliard, využít na letošní mimořádné navýšení důchodů, zvýšení příspěvku v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.
  • Nový růstový motiv chybí, a tak akcie padají. Peníze míří do dluhopisů
    V minulých dnech jsme psali o malé aktivitě akciových trhů, na kterých investoři postrádají nová témata, ale zatím nesahají k prodejům. To se dneškem mění. Hlavní indexy v Evropě jsou výrazně v záporu a ztráty se zvětšují. DAX klesá o 1,5 pct, ale CAC 40 nebo FTSE 100 jsou dole o víc než 2 procenta a IBEX ztrácí dokonce 3 pct. Amerika má stejný směr, ale pokles je mělčí, u hlavních indexů do jednoho procenta. Pražská burza je za dnešek dole o 0,5 pct.
  • Nový salvadorský návrh zákona o bitcoinu nabízí daňové úlevy pro technologické inovace
    Populární crypto-friendly stát, El Salvador, učinil velký krok ke zlepšení hospodářského růstu prostřednictvím technologií. Nedávno zde byl revidován daňový systém, který technologické inovace osvobodil od daní, aby byl podpořen rozvoj země.
  • Nový seriál: Investování do fyzických drahých kovů, část 1.
    Rozložení kapitálu mezi více investičních tříd je jedním z nejzákladnějších investičních pravidel již od dávných let. Tradiční bohatá společenství...
  • Nový specializovaný hardware na těžbu kryptoměn určený běžným uživatelům
    Společnost ASICLine, která se zaměřuje na prodej technologií pro těžbu kryptoměn, představila dva své nové produkty – 5nm těžební hardware FirstLine a PowerBox. Tato těžební zařízení jsou určená běžným koncovým uživatelům, kteří chtějí investovat do těžby kryptoměn, bez ohledu na jejich znalosti a zkušenosti.
  • Nový spořicí účet od Raiffeisenbank nabízí úrok 4,50 %
    Od 17. května 2022 nabízí Raiffeisenbank nový spořicí účet HIT PLUS s úrokovou sazbou 4,50 %. Nabídka platí pro všechny, kteří si spořicí účet založí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani