Čtvrtek 25. duben 2024 05:42
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Nový rok začal slibně pro vzácné kovy, ale ne pro ropu

07.01.2014 16:58  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

První (a zkrácený) obchodní týden roku 2014 odstartoval zisky u zlata a stříbra, které přitom v minulém roce patřily k těm nejvíce ztrátovým komoditám. Naproti tomu energetický sektor v prvním týdnu musel odevzdat část ze zisků, které se mu podařilo utržit v posledních prosincových týdnech. Spolu se začátkem nového roku se přitom začíná mluvit o oživení ekonomického růstu. Také světová výrobní aktivita během prosince zažila nejlepší výsledky od dubna 2011.

Bude se historie opakovat a dočkáme se v lednu opět slušného výkonu, který klíčové komodity jako platina, stříbro, měď i ropa Brent a benzin předvádějí už čtyři roky v řadě? První náznaky sice oběma kovům nahrávají, ovšem během prvních obchodních dnů roku jsme mohli vidět, jak je doprovází výkyvy směrem dolů. Navíc energetický sektor možná bude muset bojovat nejvíce, aby si podobně dobré výsledky vydobyl – musí se totiž vypořádat s nynější nepřítomností geopolitických rizik a narůstajícími dodávkami, především ze Severní Ameriky a zřejmě Libye, která své ropné exporty nejspíše brzy obnoví. To vše nasvědčuje tomu, že cena ropy zůstane pod tlakem.

grapha

Jak můžeme vidět v následující tabulce, během uplynulého týdne rostly ceny všech vzácných kovů. Nejlépe se vedlo platině, za kterou následovalo zlato a palladium. Index vzácných kovů DJ UBS ztratil v průběhu roku 2013 více než třicet procent a k největším obětem se řadilo právě stříbro a zlato. Tento průběh přitom přerušil několikaletou rally za zlatě, která začala v roce 2001 a během které se průměrná roční návratnost této komodity blížila 15 procentům. Ve spodní části tabulky pak najdete několik kontraktů futures na energetické tituly, hlavně benzin a na ropu typu Brent a WTI.

graphb

Cena kávy typu robusta se propadla nejvíc za necelé poslední dva roky. Stále je totiž předmětem výprodejů, a to kvůli očekávané rekordní produkci z Vietnamu, který je největším světovým producentem těchto kávových bobů. Vietnamští farmáři drželi až do poloviny prosince svou produkci zkrátka, a doufali tak, že se jim podaří vyhnat ceny robusty nahoru. Ale když pak zásoby začaly putovat na export, přišla korekce a robusta ztratila více než 50 procent z rally trvající od listopadu do prosince.

Měď patřila během prosince k nejlépe prosperujícím komoditám, neboť dokázala zareagovat na lepší vyhlídky ekonomického růstu ve Spojených státech a na perspektivu udržitelného růstu v Číně, která je druhým největším spotřebitelem mědi na světě. Podpory se mědi dostalo i tehdy, když pokračoval pokles jejích zásob ve skladech, které kontrolují dvě největší burzy s příslušnými futures – londýnská a šanghajská.

Zásoby monitorované Londýnskou burzou kovů a Šanghajskou burzou s futures spadly až na nejnižší úroveň za poslední rok, jak napovídají poslední známá data z 31. prosince. V posledních měsících se přitom pozornost soustředila kolem vyhlídek na lepší dostupnost zásob a došlo i k dalšímu nárůstu poptávky na pozadí nižších skladových zásob. To obchodníky donutilo, aby svou pozornost začali směřovat jinam. A protože už měď dosáhla šestiměsíčního maxima, lze nyní očekávat menší vybírání zisků. Navíc očekávaný výhled vyšších dodávek by v příštích měsících mohl pomoct při obnově zásob.

graphc

Zlato našlo podporu ve fyzické poptávce a pokrývání krátkých pozic

Žlutý kov byl na cestě za svým nejlepším týdenním výsledkem od loňského října. Pomohlo mu především to, že investoři měli na začátku nového roku nižší chuť prodávat. Během posledního obchodního dne roku 2013 hledali prodejci vhodnou hladinu, která by byla nižší než poslední minimum 1 187 dolarů za unci. Ovšem úroveň 1 180 dolarů za unci se prolomit nepodařilo, což naopak přilákalo kupce. Od té doby pak nakupování pokračovalo a zlato se přehouplo zpátky nad 1 200 dolarů za unci, a je tak relativně v bezpečí.

Nákupní apetit přicházel v tomto roce zejména ze strany asijských obchodníků. To jen posílilo očekávání, že poptávka z tohoto regionu po zlatě zůstane i v novém roce silná. Prémie za okamžitou dodávku zlata vzrostla v Číně až na 23 dolarů za unci, což je o téměř sedm dolarů více než prosincový průměr. Rezervní banka Indie navíc 31. prosince zrušila některé restrikce pro import, a to by také mohlo přispět k obnovení poptávky. Další podporu by pak zlatu mohla dodat stabilizace trhů s dluhopisy – zejména pak po nedávných výprodejích, které vedly až k tomu, že výnosy u desetiletého amerického státního dluhopisu dosáhly 2,5letého maxima.

Spotová cena zlata:

graphd

Spekulativní prodej nakrátko (tzv. short selling), ke kterému přistoupily hedgeové fondy, se v období od listopadu do prosince navýšil téměř čtyřnásobně, konkrétně o 5,7 milionu uncí. Pokusy o prodej zlata však nakonec selhaly, což vedlo k týdnu chabých shortů a pomohlo pokračovat rally. Jestli to bude dost na to, aby cena zlata opět překonala klíčovou hranici odporu 1 268 dolarů za unci, zatím není jisté. A navíc je třeba brát v úvahu, že se během prvních pár obchodních dnů roku 2014 prodalo více burzovně obchodovaných produktů, než se jich nakoupilo.

graphe

Fundamenty svědčí platině

Platina vstoupila do nového roku silnými zisky a prémie vůči zlatu vzrostla až na 13 procent, což je nejvyšší hodnota od července 2011. Pokud někdo zvažuje investice do tohoto sektoru, mohl by mu při rozhodování nahrávat do karet nedostatek zásob napříč celým světem, ale i riziko nepokojů u pracovníků v Jihoafrické republice, která je největším producentem platiny, a pokusy Číny o snižování emisí výfukových plynů.

graphf

Podpora pro ropu polevuje, čeká se vzestup dodávek

Dva hlavní benchmarky ropného sektoru – ropa Brent a WTI – se během prvního lednového týdne dostaly pod těžký prodejní tlak. Pokles cen měl na svědomí zejména nedostatek spekulativních nákupčích, kteří cenu ropy podporovali na konci loňského roku. A k negativním zprávám pro černé zlato patřil i posilující dolar a zprávy z Libye o tom, že už tři měsíce trvající stávka ropného pole Al Sharara se blíží ke konci. Ovšem pokud vláda nepřistoupí na několik klíčových požadavků, stávka by mohla za dva týdny zase pokračovat. Stále tak není jasné, kdy východní část země, která je bohatá na ropu, svou produkci obnoví. Libyjská ropná produkce tak podle nás tak bude i nadále na hony vzdálená od původních hodnot.

Libye je už od loňského léta schopná exportovat jen zlomek toho, co dříve. Důvodem jsou dlouhodobé protesty na ropných polích, terminálech a v hlavních přístavech. Zatímco ještě krátce po revoluci v červenci 2012 dosahovala produkce maxima ve výši 1,6 milionu barelů za den, po začátku protestů začala polevovat a během několika posledních měsíců se smrskla na pouhých 200 000 barelů denně. Právě to bylo hlavním důvodem, proč během této doby ropa Brent posilovala.

Ropa Brent se v prosinci dvakrát pokusila překonat hranici 112 dolarů za barel, ale ani jednou se jí to nepovedlo. Hranice odporu tak nadále zůstává pevná. Jak už jsem ale zmínil, leden se pro investory do ropy Brent v posledních třech letech zapsal jako úspěšný měsíc. Návratnost se během něj průměrně pohybovala kolem 4,6 procenta. A protože se věří v další růst ekonomiky a mělo by narůstat i geopolitické napětí, cena Brentu by mohla během ledna šplhat nahoru.

S nástupem roku 2014 se výhled pro poptávku a nabídku po ropě zdá jako velmi vyrovnaný. Růst nabídky by dokonce poprvé za poslední léta mohl překonat růst poptávky. Přičítáme to především vyšší produkci ropy v zemích mimo uskupení OPEC – a to hlavně díky nekonvenčním metodám těžby v Severní Americe. Růstový potenciál pro ropu se však nadále zdá limitovaný, i když je trh zásoben podporou v podobě možného narušení dodávek. Pokud se vyplní poslední zprávy z Libye a dojde k obnovení dodávek ze země, která drží největší zásoby ropy v Africe, pak by se cena Brentu mohla ustálit v nižším rozmezí, než jsme si ji v posledních letech zvykli vídat.

Ropa Brent, měsíční kontrakt:

graphf

Prodeje ropy Brent se zastavily před hranicí podpory 107,50 dolarů za barel, což je vlastně její 200denní klouzavý průměr. Neočekává se však, že by se cena ropy mohla přehoupnout přes 110 dolarů za barel. Nejspíše tak dochází k vytvoření nového rozmezí, ve kterém se hranice podpory nachází na 105 dolarech za barel, přičemž listopadové minimum bylo na 103 dolarech za barel.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nový prieskum YouGov
    Nový prieskum YouGov bol zverejnení okolo 23:40 včera v noci. Prieskum ukazuje 43% za zotrvanie a 42% za odchod. ...
  • Nový problém pro dolar - vládě mohou dojít peníze
    Na hlavních finančních trzích to dnes ráno vypadá poměrně dobře. Akcie míří vzhůru a dluhopisy na tom nejsou špatně - jejich vývoj podél křivky je smíšený. Včerejší data z USA nezanechala žádné následky.
  • Nový protikrizový plán EBRD, EIB a SB: nejméně 30 miliard pro střed a jihovýchod Evropy
    Nový plán na podporu ekonomik zemí v krizí zasaženém regionu střední a jihovýchodní Evropy se zrodil společnými silami Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), Evropské investiční banky (EIB) a Světové banky (SB). Organizace dnes oznámily, že pod hlavičkou "Joint Action Plan" společně poskytnou regionu další půjčku v minimální výši 30 miliard eur.
  • Nový ,,průmyslově příznivý” návrh zákona o regulaci kryptoměn 
    Tržní kapitalizace krypto aktiv v době psaní tohoto článku činí celkem 1,7 bilionu dolarů, což zahrnuje zhruba 18 140 kryptoměn a 460 burz. Každý den investoři obchodují s kryptoměnami v hodnotě cca 90 miliard dolarů, a to konkrétně s BTC a ETH.
  • Nový průzkum ČSÚ odhaluje hloubku recese české ekonomiky
    Opatření k zamezení nekontrolovatelného nárůstu počtu nakažených virem Covid-19 dopadla na globální ekonomiku až nezvykle prudce. Tvrdá data, která přicházejí s výrazným zpožděním a stále probíhající pandemii plně nereflektují, mají tedy minimální informační hodnotu. I proto se více než kdy jindy upíná pozornost finančních trhů k předstihovým indikátorům.
  • Nový průzkum pomáhá libře ke korekci ztrát, eurodolar mírně roste
    Eurodolar dnes ráno postupuje mírně vzhůru na 1,2930. Důležitá ekonomická data stále chybí. Revize německé inflace nen...
  • Nový rekord ve výběrech z Binance 📌Binancecoin pod tlakem strachu
    Počet výběrů z burzy Binance roste. Podle dřívějších údajů analytické platformy Nansen zaznamenala Binance za posledních 24 hodin rekordní čistý odliv 902 milionů dolarů. Generální ředitel společnosti Binance. Chanpeng Zhao s odkazem na zprávy z trhu aktualizoval údaje sdělením, že výběry dosáhly 1,14 miliardy dolarů. Investoři se obávají "další události FTX":
  • Nový rok, ale pro bitcoin nic nového.
    Bitcoin se na začátku roku obchoduje přibližně za 16 700 dolarů. Jeho cena se stále obchoduje do strany uvnitř obchodního pásma, ve kterém je od listopadu. Ve skutečnosti nikam nepokročila ani směrem nahoru, ani směrem dolů. Navzdory slabému dolaru po celou dobu, kdy dolarový index klesl z úrovně 107,50 na úroveň 103, bitcoin nevykazuje známky síly a je uvězněn v pásmu od 15 600 do 18 000 dolarů. Index RSI opustil přeprodanou zónu a také se pohybuje do strany. Střednědobý trend zůstává medvědí a nejpravděpodobnějším scénářem je podle nás to, že bitcoin dané pásmo opustí ve směru dolů.
  • Nový rok, stejné dilema: co si vybrat – zlato nebo akcie?
    Začátek nového roku přinesl drahým kovům ztráty. Obchodníci se od něj odvrátili, zklamáni tím, jak rok 2021 na trhu se zlatem skončil. V důsledku toho zlato pokleslo o 3,6 %.
  • Nový rok začal pro akciové indexy dalším růstem. Anthony Fauci varuje před nárůstem počtu hospitalizací ve Spojených státech
    Klíčové americké akciové indexy v novém roce 2022 opět rostou. Upřímně to začíná být děsivé, protože americký akciový trh roste bez ohledu na cokoli a i když k tomu není vůbec žádný důvod. Ze tří hlavních indexů nevykázal v uplynulém týdnu růst pouze NASDAQ. Indexy Dow Jones a S&P 500 pokračují v aktualizaci svých maxim téměř každý den.
  • Nový ropný zlom: Jsou evropské ropné společnosti opět vhodné k investici?
    Na počátku minulého desetiletí došlo k neefektivní alokaci kapitálu: přišla obrovská expanze dodávek uhlí z Číny a zdálo se, že velké ropné společnosti vypisují bianco šeky svým průzkumným oddělením. V tomto období došlo také k rychlému růstu trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG) a k obrovskému přílivu spekulativního kapitálu do amerických břidlic.
  • Nový rozpočet: vláda upřednostňuje rychlé škrty, i když si tím může popudit nemalou část veřejnosti a usnadnit tak Babišovi cestu na Hrad
    Vláda dnes projedná návrh rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 280 miliard korun. Fialův kabinet tak v porovnání s návrhem ještě Babišovy vlády našel úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň uplatní dodatečné příjmy, celkově odpovídající 62,2 miliardy, které hodlá ze zhruba třetiny, tedy v částce kolem 21 miliard, využít na letošní mimořádné navýšení důchodů, zvýšení příspěvku v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.
  • Nový rozpočet: vláda upřednostňuje rychlé škrty, i když si tím může popudit nemalou část veřejnosti a usnadnit tak Babišovi cestu na Hrad
    Poslanecká sněmovna dnes projedná a vzhledem k rozložení sil nejspíše také v prvním čtení schválí základní rámec vládního návrhu rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 280 miliard korun. Fialův kabinet tak v porovnání s návrhem ještě Babišovy vlády našel úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň uplatní dodatečné příjmy, celkově odpovídající 62,2 miliardy, které hodlá ze zhruba třetiny, tedy v částce kolem 21 miliard, využít na letošní mimořádné navýšení důchodů, zvýšení příspěvku v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.
  • Nový růstový motiv chybí, a tak akcie padají. Peníze míří do dluhopisů
    V minulých dnech jsme psali o malé aktivitě akciových trhů, na kterých investoři postrádají nová témata, ale zatím nesahají k prodejům. To se dneškem mění. Hlavní indexy v Evropě jsou výrazně v záporu a ztráty se zvětšují. DAX klesá o 1,5 pct, ale CAC 40 nebo FTSE 100 jsou dole o víc než 2 procenta a IBEX ztrácí dokonce 3 pct. Amerika má stejný směr, ale pokles je mělčí, u hlavních indexů do jednoho procenta. Pražská burza je za dnešek dole o 0,5 pct.
  • Nový salvadorský návrh zákona o bitcoinu nabízí daňové úlevy pro technologické inovace
    Populární crypto-friendly stát, El Salvador, učinil velký krok ke zlepšení hospodářského růstu prostřednictvím technologií. Nedávno zde byl revidován daňový systém, který technologické inovace osvobodil od daní, aby byl podpořen rozvoj země.
  • Nový seriál: Investování do fyzických drahých kovů, část 1.
    Rozložení kapitálu mezi více investičních tříd je jedním z nejzákladnějších investičních pravidel již od dávných let. Tradiční bohatá společenství...
  • Nový specializovaný hardware na těžbu kryptoměn určený běžným uživatelům
    Společnost ASICLine, která se zaměřuje na prodej technologií pro těžbu kryptoměn, představila dva své nové produkty – 5nm těžební hardware FirstLine a PowerBox. Tato těžební zařízení jsou určená běžným koncovým uživatelům, kteří chtějí investovat do těžby kryptoměn, bez ohledu na jejich znalosti a zkušenosti.
  • Nový spořicí účet od Raiffeisenbank nabízí úrok 4,50 %
    Od 17. května 2022 nabízí Raiffeisenbank nový spořicí účet HIT PLUS s úrokovou sazbou 4,50 %. Nabídka platí pro všechny, kteří si spořicí účet založí.
  • Nový stavební zákon by zlepšil dostupnost bydlení, ale také zmírnil politickou polarizaci
    V Česku se staví zdlouhavě, to je známá věc. Z mezinárodně srovnatelných údajů Světové banky plyne, že proces povolování staveb je tu extrémně komplikovaný. Má to své neblahé ekonomické i sociální důsledky. Pomalá výstavba například způsobuje fatální nedostatek nových nemovitostí zejména ve vyhledávaných rezidenčních oblastech, což stupňuje tlak na růst cen bydlení. Ale nejen to.
  • Nový stavební zákon může v důsledku učinit bydlení dostupnějším, zvýšit porodnost či stáhnout náskok Polska a Maďarska ve výstavbě dálnic
    Vláda má dnes schvalovat nový stavební zákon. Návrh je sice kompromisem, k ideálu mu cosi schází, avšak jde o krok vpřed, protože snižuje počet nutných razítek a zkracuje povolovací a stavební proces. Nový stavební zákon by české ekonomice a vlastně celé tuzemské společnosti prospěl jako máloco jiného. Namátkou může v důsledku dokonce i zvýšit porodnost, zlepšit životní prostředí či urychlit výstavbu klíčové infrastruktury.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Odborné kurzy a semináře
Juniorská škola tradingu - Forex I-II
Forex brokeři
AVAFX
IC Markets
Deltastock
reklama
Purple trading AI