Úterý 19. březen 2024 10:00
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: OPEC+ ropnému trhu neulevil, na Wall Street další výplach technologií

05.10.2021 09:03  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cenový šok v podobě raketového zdražení zemního plynu, uhlí nebo elektřiny se zvolna přelévá také na globální ropný trh, a to navzdory včerejší dohodě států OPEC+ na dalším rozvolnění produkčních škrtů. Minimálně část trhu totiž očekávala ještě agresivnější růst produkce ze strany Saúdské Arábie a spol. než finálních 400 tis. barelů denně (v listopadu), díky čemuž se ropa Brent vyhoupla až k hranici 82 dolarů za barel, tj. nejvyšší úrovni za poslední tři roky.

Ropný trh by přitom dle našich odhadů dokázal v současnosti absorbovat 500-600 tis. barelů denně, aniž by došlo k dramatickému tlaku na cenu. Tržní bilance zůstává v relativně komfortním deficitu a tempo poklesu globálních zásob ropy v posledních týdnech dokonce dále akcelerovalo. Klíčovou roli sehrává vývoj na poptávkové straně trhu; jednak opětovný růst mobility v Asii, která se vcelku rychle zotavuje z delta pandemického šoku, a jednak stále solidní růst spotřeby ropy ve Spojených státech a Evropě, které těží z vysoké míry proočkovanosti a jarního otevření ekonomik.

Nový impuls pak cenám ropy dodává rekordní růst velkoobchodní ceny plynu, která je meziročně o téměř 600 % vyšší a aktuálně odpovídá cenám ropy na úrovni 200 dolarů za barel. Při takto vysokých cenách plynu se stává spotřeba ropy, ať již pro účely vytápění nebo výroby elektrické energie výrazně ekonomičtější variantou. Intenzita tohoto substitučního efektu bude samozřejmě záležet na tom, jak tuhá nakonec bude letošní zima na severní polokouli, avšak i teplotně standardní měsíce slibují (při současných cenách plynu) dodatečný impuls k ropné poptávce odhadem až 1 mil. barelů denně.

A právě opatrný přístup OPEC+ k navyšování těžby pak v této situaci dále povzbuzuje růst cen ropy, přičemž by nás nepřekvapilo, pokud by se Brent v zimních měsících přiblížil až k hranici 90 dolarů za barel. Pokud by se producenti rozhodli dále nerozvolňovat produkční škrty, ropě by se dokonce otevřela cesta k pokoření hranice 100 dolarů. Vzhledem k negativním dopadům takto vysokých cen ropy na poptávku, však podobný scénář vidíme jako málo pravděpodobný, nicméně cenová rizika jsou během zimních měsíců vychýlena směrem vzhůru a do značné míry jsou v rukou nevyzpytatelné saúdsko-ruské aliance.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží lehce nad 25,30 EUR/CZK a zatím se jí nedostává příliš nových impulsů k dalšímu posunu vpřed. V tomto týdnu sice srpnová data z průmyslu a maloobchodu potvrdí pokračující oživení, koruna bude ale před pátečními payrolls a víkendovými volbami opatrnější.

Zahraniční forex
Eurodolar se vrátil zpět k medvědímu trendu, který jde paradoxně ruku v ruce s rostoucími cenami ropy (zpravidla bývá korelace opačná). Ve Washingtonu se zatím nijak zásadně nepohnula vyjednávání o navýšení dluhového limitu pro vládní dluh USA. V této situaci stojí za zmínku varování prezidenta USA Bidena, který varoval, že nedohoda nad touto záležitostí zpochybňuje statut dolaru jakožto rezervní měny.
Eurodolar bude dnes i nadále sledovat politický a akciový vývoj v USA, přičemž odpoledne přijde na řadu zajímavé číslo v podání podnikatelské nálady v amerických službách (index ISM).

Akcie
Úvod týdne na Wall Street se nesl ve značně negativním duchu. Všechny hlavní akciové indexy od počátku včerejšího dne postupně ztrácely, nejvíce pak technologický Nasdaq (-2,1 %). Jediným rostoucím sektorem byl ten energetický díky dalšímu růstu cen ropy a elektrické energie (Exxon Mobil +1,3 %, Halliburton +3,3 %, Occidental +2,1 %). Naopak nejvíce pod tlakem byly technologie (Apple -2,5 %, Alphabet -2 %, Microsoft -2,1 %, Amazon -2,9 %, Facebook -4,9 %, Nvidia -4,9 %).

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: O patáliích Fedu a ECB a vyčkávání na ČNB
    Výrazná volatilita na dolarovém peněžním trhu ukazuje, že ne vždy je implementace měnové politiky zcela hladká. Americký Fed třetí den v řadě pumpoval na trh hotovost a i dnes chystá další repo-operaci v celkovém objemu 75 miliard dolarů. I když se napětí zklidnilo, investoři zatím zcela s reakcí Fedu spokojení nejsou (většina by ocenila delší repo).
  • Rozbřesk: OPEC a spol. v dubnu zhodnotí možnost prodloužení dohody
    OPEC a další producenti ropy, kteří se v závěru loňského roku dohodli na omezení těžby, měli o víkendu další šanci zareagovat na nepříznivý vývoj na trhu (neboli pokles ceny) v posledních týdnech. Proběhla totiž další schůzka tzv. monitorovací komise, jež má na plnění dohody dohlížet.
  • Rozbřesk: OPEC+ je připraven dále podpořit cenu ropy. Na jak dlouho?
    Ropa Brent se v posledních týdnech usadila poblíž úrovně 40 dolarů za barel, povzbuzena postupujícím rebalancováním ropného trhu. Ten sice nadále zůstává v poměrně citelném přebytku, oproti dubnovému kolapsu se však jedná o významný progres, který by měl v příštích měsících dále nabírat na síle. Zásluhu na tom bude mít jak oživení ropné poptávky v souvislosti s otevíráním ekonomik, tak rekordní omezování produkce členskými zeměmi OPEC+.
  • Rozbřesk: OPEC míří k omezení těžby. Zastaví propad cen ropy?
    Ropný trh s napětím vyhlíží hlavní událost tohoto roku, kterou bude dnešní zasedání států OPEC a partnerských zemí v čele s Ruskem (OPEC+). Ty před sebou mají jasný úkol – zabránit dalšímu propadu cen ropy, které jen za poslední dva měsíce ztratily 30 %. Jak toho dosáhnout? Na scénu by se měly vrátit těžební škrty, otázkou však zůstává jak jejich rozsah a rozdělení mezi jednotlivé státy, tak i finální komunikace.
  • Rozbřesk: OPEC+ na rozcestí: dojde k navýšení těžby?
    Vídeňská centrála kartelu OPEC zažila již nespočet napjatých jednání, dnes a zítra tomu nebude jinak. Po 18 měsících, kdy kartel společně s dalšími 10 zeměmi tlumí produkci, nastává zlomový moment. Producenti budou totiž rozhodovat o postupném uvolňování těžebních limitů, což sice není po chuti všem členským zemím, nicméně dva hlavní pilíře dohody – Saúdská Arábie a Rusko – jsou v tomto zdá se zajedno.
  • Rozbřesk: OPEC+ navzdory napjatému trhu snižuje produkci ropy a přidává evropské ekonomice další ránu
    Členové sdružení OPEC+ se na včerejším zasedání rozhodli omezit od listopadu produkci o 2 miliony barelů denně (mbpd) oproti kvótám platným v současnosti. Ve skutečnosti tak sice bude produkce nižší asi "jen" kolem 1 milionu bpd, neboť těžba v řadě zemí v poslední době kvótám neodpovídala, ale i to je pro stomiliónový trh rozhodně citelné množství, obzvlášť v dnešní době. Tržní reakce byla nicméně prozatím relativně opatrná - barel Brentu zdražil na 93,3 USD/barel, což značí, že trh do velké míry s podobným vývojem počítal.
  • Rozbřesk: OPEC+ pokračuje v těžebních škrtech. Kdo je vítěz a kdo poražený?
    Producentské státy kartelu OPEC včera oficiálně potvrdily prodloužení dohody na omezení těžby o dalších devět měsíců. Šlo vlastně o formální razítko na politickou dohodu mezi ruským prezidentem Putinem a saúdským princem bin Salmánem, kteří oznámili pokračující těžební škrty v rozsahu 1,2 mil. barelů denně jako hotovou věc již na víkendovém summitu G20 v Japonsku. Ropný trh s tímto scénářem fakticky počítal, proto ani cenová reakce nebyla nikterak dramatická. Jestli je však na aktuální dohodě něco fascinujícího, pak je to pozadí jejího zrodu a následná komunikace.
  • Rozbřesk: OPEC prodlouží dohodu a svět poroste nejrychleji za 10 let
    Poslední rok se přepisují výhledy světové ekonomiky vesměs směrem vzhůru a obzvlášť to platí pro eurozónu. Jedním z hlavních důvodů jsou velice příznivé finanční podmínky - přes jistý nárůst zůstávají výnosy na hlavních trzích nízké, rostou akciové trhy, rizikové přirážky na korporátních dluhopisech jsou nedaleko minim a především volatilitia na hlavních trzích stále zůstává pod bodem mrazu. Index implikované volatility (na S&P500) VIX sice v posledních dnech trochu povyrostl, stále se ovšem poslední půlrok po většinu času pohyboval pod kritickou hodnotou 10 bodů - na dostřel od historických minim. Co to všechno znamená?
  • Rozbřesk: OPEC prodlužuje dohodu na omezení produkce ropy, cena však klesla
    Ačkoliv schůzka OPECu a ostatních producentů nepřinesla výraznější překvapení oproti tomu, co bylo naznačeno v předstihu, tak se po ní cena ropy propadla asi o 5 %.
  • Rozbřesk: OPEC+ prodlužuje produkční škrty a další adept na překvapení roku...
    Cenu za nejhorší odhad roku by bezesporu mohla vyhrát sázka analytiků na další růst americké nezaměstnanosti. Zatímco ekonomové očekávali na základě týdenních čísel z úřadů práce ztrátu více než sedmi milionů pracovních míst, ve skutečnosti americký trh práce zaznamenal historicky nejvyšší čistý přírůstek pracovních míst, a to více než 2,5 milionu pracovníků. Ve finále tak nedošlo ani k dalšímu nárůstu míry nezaměstnanosti na 19%, ale naopak k jejímu poklesu na 13,3%. Za velkou část překvapení mohly tři sektory, které byly v průběhu pandemie nejvíce zasaženy - pohostinství, hoteliérství, maloobchod a zdravotní péče.
  • Rozbřesk: OPEC+ rozhodne o ropě, euro dál tíží ECB. Co turecké volby?
    Čeká nás o něco klidnější týden bez velkých rozhodnutí Fedu a ECB. Pozornost se asi soustředí jednak na setkání OPEC s Ruskem ve Vídni (více v části o komoditách) a současně na první setkání ministrů financí eurozóny (euroskupiny) se svým italským protějškem Giovanni Trio. Ten by měl představit rozpočtové plány nové italské vlády. A ty alespoň v obecné rovině “na papíře” stále počítají s kombinací nákladných opatření - zavedením základního příjmu 780 eur měsíčně a zavedení rovné daně (na úrovni 15-20 %).
  • Rozbřesk: OPEC trhy nezklamal – dohoda prodloužena do konce roku 2018
    Společenství států OPEC+ se včera ve Vídni dohodlo na prodloužení dohody na omezení produkce do konce roku 2018. Ačkoli samotné jednání trvalo možná až nečekaně dlouho, výsledek vysoká očekávání trhů nezklamal. Spíše naopak, tím, že se k dohodě přidávají rovněž státy doposud stojící mimo - Nigérie a Libye (dohromady s kvótou 2,8 mbd), vyslal OPEC jasný jestřábí signál všem pochybovačům.
  • Rozbřesk: Opice v Thajsku bez práce, aneb o povaze šoků
    Opice v Thajsku přišly o práci. Nedávné rozhodnutí britských maloobchodních řetězců vyhlásit bojkot na kokosové ořechy sbírané opicemi dost možná osvobodí řady makaků od stereotypní otrocké práce. Na druhou stranu bojkot kokosových produktů ze strany západních řetězců představuje jen další negativní ekonomický šok v tomto již tak zpackaném roce.
  • Rozbřesk: O přecitlivělé koruně a polské ústavní krizi
    Začátek prázdnin ukazuje, že korunu dokáže v tuto chvíli potrápit prakticky cokoliv. Ať to byly nejprve problémy širších rozvíjejících se trhů jako turecká lira nebo mexické peso, později strach z měnové expanze maďarské centrální banky, německá politická krize a v neposlední řadě eskalace polské ústavní krize.
  • Rozbřesk: Optimismus podnikatelům ani spotřebitelům nechybí
    Zatímco německou politickou scénu čeká několikaměsíční vyjednávání o nové vládní koalici, tamní ekonomice se i nadále vede velmi dobře. Na tvrdá data za třetí kvartál je sice zatím ještě brzy, nicméně průzkumy mezi podnikateli naznačují, že německé hospodářství neztrácí na tempu. Nakonec to potvrzuje i včera zveřejněné Ifo, které zůstalo nad dlouhodobým průměrem, i když se opět mírně vzdálilo od svých letošních maxim. Pozitivní je především fakt, že subindex očekávání zkorigoval jen minimálně, ve stavebnictví a v maloobchodě se dokonce opět zlepšil. Takže celkově šel pokles indexu Ifo spíše na vrub hodnocení současné situace, kterou firmy nepovažují za tak skvělou jako v červenci, kdy jejich optimismus dosáhl historického maxima. Avšak i tak je ústup z rekordů jen symbolický, a proto není nutné propadat pesimistickým myšlenkám.
  • Rozbřesk: Optimismus válcuje jednu ekonomiku za druhou
    Ještě než týden naplněný měkkými daty završí, doufejme, jasná slova z Jackson Hole, přijde na řadu německé Ifo. Reprezentativní ukazatel, který ukazuje stav německé ekonomiky a především pak očekávání podnikatelů pro další měsíce. Už minule jsme mohli vidět rekordní výsledky, pokud jde o celkový index, především díky tomu, jak firmy hodnotily stávající situaci.
  • Rozbřesk: Optimismus v české i německé ekonomice na vzestupu
    I červnový průzkum důvěry mezi českými firmami i spotřebiteli potvrdil nárůst optimismu a příznivých očekávání pro další měsíce. Sentiment v průmyslu se dokonce dostal na desetileté maximum a firmy hodnotí příznivě nejenom současnou situaci, ale příznivě hledí i do dalších měsíců s tím, jak se jim plní zakázkové knihy. Aktuálně mají zakázky zajištěné na více než rok dopředu. Současně ovšem počítají s dalším růstem cen ve výrobě, který odráží nejenom silnou poptávku, ale především zdražování vstupů – ať už jde o dovážené komodity nebo nedostatkové komponenty.
  • Rozbřesk: Optimismus v ekonomice na maximech
    Zatímco dřívější optimismus německých podnikatelů bere každý měsíc stále více za své, nálada v české ekonomice zůstává velmi příznivá. Podnikatelský sentiment je aktuálně na desetiletých maximech a důvěra spotřebitelů v ekonomiku je jen těsně pod historickým rekordem. Velká očekávání mají od nadcházejících měsíců průmyslníci, kteří předpokládají další nárůst výroby. Současně ovšem ve stále větší míře pociťují nedostatek zaměstnanců, který je pro ně už tři kvartály hlavní bariérou pro další expanzi. Vedle toho lidé chybí i ve stavebnictví. V tomto odvětví je i nadále hlavní překážkou pro jeho růst stále ještě nedostatečná poptávka a nic na tom nezměnily ani slibné výsledky z úvodu roku. Pravdou je, že statistiky nových zakázek naznačují začátek pozitivního trendu, nicméně zatím nejde o nijak dramatický obrat.
  • Rozbřesk: Optimismus vyprchává i v české ekonomice
    Na novou várku tvrdých a současně zpožděných dat z české ekonomiky si musíme ještě přibližně dva týdny počkat, nicméně už teď jsou k ruce alespoň nejnovější průzkumy důvěry, které mimochodem nedopadají zrovna nejlépe. V průmyslu – největším tuzemském odvětví – se po krátké přestávce znovu začíná šířit pesimismus, za nímž můžeme najít především zhoršený výhled poptávky pro nejbližší tři měsíce. A to přitom ani hodnocení současné poptávky není rozhodně nijak pozitivní. Z podrobnějších výsledků pak vyplývá, že právě slabá poptávka je stále větší bariérou pro další růst a dotýká se už více než 37 % firem. Zatímco ještě na začátku roku bránil firmám v rozletu nedostatek zaměstnanců, nyní je to stále ve větší míře potenciální zájem zákazníků. Říjnový průzkum důvěry v průmyslu je tak vlastně další indikací, že situace v ekonomice se mění, i když na opožděných tvrdých datech to nemusí být až tak zřetelně vidět.
  • Rozbřesk: Optimistické Vánoce českých spotřebitelů
    Zatímco celková nálada v české ekonomice mírně uvadá, spotřebitelé hledí do budoucna s optimismem. Jejich důvěra v ekonomiku se v průběhu prosince dále zvýšila s tím, jak se snížily obavy z případného zhoršení finanční situace tuzemských domácností. Nakonec je to logické, když lidé slyší, jak roste napětí na trhu práce a stále přibývá volných pracovních míst, kterých je už mnohem více než dostupných nezaměstnaných.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader