Úterý 19. březen 2024 12:47
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Wall Street očekává nejlepší výsledky za 3 roky

23.04.2021 09:58  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ve Spojených státech odstartovala korporátní výsledková sezona za první čtvrtletí tohoto roku a analytici nečekají nic jiného než velkolepý návrat velmi dobrý výsledků. To však otevírá poměrně velký prostor pro zklamání, které může dorazit navzdory obnovující se ekonomice. To může být problém pro trhy, které působí křehce a jsou na svých rekordních maximech.


Očekávaný růst zisků o 24,5 %

Začátkem měsíce dubna Wall Street předpověděl meziroční růst zisků blue chipů z indexu S&P 500 o 24,5 %. Pokud se očekávání skutečně setká s realitou, půjde o nejsilnější kvartál od roku 2018. Výsledky však většinou předčí očekávání a analytici ze společnosti FactSet očekávají, že zisky porostou o více jak 28 %, což by bylo nejvíce za posledních 10 let. V prosinec analytici očekávali růst o 15,8 % a ve většině případů se setkali s lepšími výsledky, než které očekávali.

Lepší očekávání analytiků podporuje velmi rychlé tempo očkování ve Spojených státech a rychlý návrat spotřeby Američanů. Za měsíc březen rostly maloobchodní prodeje o necelých 10 %, což výrazně podpořil fiskální balíček Joe Bidena, který obsahoval přímé šeky americkým domácnostem. Vše podporují lepší tvrdá ekonomická data, ale někteří investoři správně varují, že příliš vysoká očekávání mohou trhům způsobit ve finále problémy. Pokud bude optimismus příliš vysoký, tak mohou trhy korigovat, a to i přesto, že výsledky budou velmi dobré.
 

Graf: Očekávané kvartální výsledky analytiků z WallStreet (Zdroj: FT.com)
 

Prostor pro korekci?

Analytici tak možná vytvořily základ pro možnou korekci na trzích. Většina trhů se totiž nachází poblíž nebo na svých historických maximech a důvěra, kterou vkládají investoři do aktuálního trendu, je nejvyšší za posledních 3-5 let. Poslední tři kvartály si trhy totiž zvykly na lepší než očekávané výsledky. Společnosti v těchto kvartálech dokázaly předčit očekávané výsledky o více jak 10 % a ukázalo se, že škody způsobené pandemií na ziskovost firem příliš nedolehly.

Laťka je tedy skutečně vysoko a i ti největší optimisté začínají místy zpochybňovat zdraví aktuálního býčího trendu. To vše vytváří prostor pro možnou korekci, ale vzhledem k výsledkům, které jsme zatím obdrželi, nepůjde o korekci větší než 10 %. Ta bude pro trhy spíše zdravá a několik investorů využije vyšších cen k uzavření zisků a korekci znovu využijí k nákupu za nižší ceny. Horší výsledky jsou tak možná trochu vítány.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Wall Street navazuje na rally v Evropě
    Akciové trhy včera v USA navázaly na evropskou rally, všechny tři hlavní indexy významně posílily: Dow Jones +0,97 %, S&P 500 +1,23 %; Nasdaq Comp. +1,84 %. Nejvíce se dařilo technologiím, vysoké zisky připisovaly kupříkladu akcie Netflix nebo Facebook. Akcie Apple se přiblížily svým historickým maximům z kraje roku, kdy jejich hodnota šplhala přes 183 USD za kus. Příznivý vývoj byl vidět i u akcií automobilek (GM, Ford, nebo Rivian), aerolinek (Delta, United, American), mohutně přidávaly akcie karetní společnosti Mastercard (+5 %), nebo Visa (+3 %). Dařilo se také výrobcům vakcín Biontech, Moderna a Novavax. Akcie Pfizer skončily paradoxně lehce v záporu.
  • Wall Street navazuje růstem
    Úterní seance na Wall Street nakonec přála býkům - přes úvodní zaváhaní nakonec indexy uzavřely v plusových hodnotách: Dow Jones +0,56 %, S&P 500 +0,7 % a Nasdaq Composite připsal +1,01 %. Dařilo se zejména technologickým titulům. Již několikátý den v řadě posilují akcie čínských ADR obchodovaných v New Yorku, příkladem budiž Alibaba, jejíž akcie jen od začátku roku posílily přes 25 %.
  • Wall Street navazuje růstem
    Pondělní seance na Wall Street přinesla indexům další zisky: Dow Jones +0,28 %; S&P 500 +0,09 % a Nasdaq Comp. +0,07 %. Dařilo se hlavně základním materiálům, energetice, finančnímu sektoru a vybraným techům. Zde stojí za zmínku především další nárůst akcií AMD, jež se připojují k seznamu dodavatelů hardwaru pro budoucí Meta Platforms, akcie AMD posílily o +10 % přes 150 USD za kus. Dalším růstem navázaly akcie automobilky, FORD (+4,5 %). Propadly naopak akcie Tesla (-5 %).
  • Wall Street na vzestupu: Čeká se na klíčovou zprávu o inflaci
    Co stojí za tímto vzestupem? Po trochu nervózním čekání se investoři vracejí k podnikání a připravují se na vydání klíčové inflační zprávy v USA tento týden. Tato událost vyvolala značný zájem, zvláště poté, co minulý týden skončil poklesem hlavních indexů a investoři byli dychtiví uzamknout své zisky.
  • Wall Street na vzestupu: Zprávy a předpovědi, které změnily hru
    Na akciovém trhu dochází k pozitivnímu pohybu: indexy Dow, S&P a Nasdaq se sebevědomě pohybují vzhůru a vykazují nárůsty o 0,62 %, 0,73 % a 0,93 %.
  • Wall Street nedokázala navázat na předešlou rally
    Americké akciové trhy prošly po pondělní rally konsolidací a investoři se při absenci nových zpráv nechtěli pouštět do žádných větších akcí. Hlavní indexy na Wall Street během včerejšího dne spíše přešlapovaly na místě, když nejslabší z hlavní trojky indexů byl DJIA, zatímco Nasdaq 100 si dokázal připsat již třetí růst v řadě. Index DJIA stahovaly dolů především akcie Chevron, Verizon a Walt Disney. Propad akcií Verizon přišel v návaznosti na velmi silný minulý týden, kdy tento titul získal úctyhodných 6,6 %. Co se týče vítězů, tak indexu S&P 500 jednoznačně dominovaly akcie Juniper Networks, které zaznamenaly nejvyšší růst za posledních 20 let, posílily o více než 20 %. K nezastavení byly opět akcie Nvidia, které si včera připsaly již čtvrtý růst v řadě.
  • Wall Street nepřiměla ke korekci ani horší čísla z trhu práce
    Po pátečním obchodování bez jasného směru si americké akciové trhy nadále drží své letošní zisky, když ani výrazné zklamání z trhu práce nedokázalo narušit důvěru investorů. Index S&P 500 si od začátku roku připsal již 20 %. Technologiemi zatížený index Nasdaq se po celý pátek držel v zelených číslech a nakonec počtvrté v minulém týdnu zavřel na novém maximu. Technologické akcie jsou obzvláště citlivé na případné zvyšování sazeb, které se po horších datech z ekonomiky zdá být vzdálenější.
  • Wall Street neudržela nadějný růst; pokles vedly maloobchodní řetězce a technologie
    Americké akciové trhy včera v závěru obchodování neudržely nadějný růst, když pokles akcií maloobch...
  • Wall Street neudržela původní zisky
    Wall Street včera v průběhu obchodního dne opustila počáteční dobrá nálada. Americké indexy se z původních cca 0,5% zisků propadly do červeného teritoria a uzavíraly obchodování s následujícími hodnotami: S&P 500 -0,7 %, Nasdaq -0,6 %, DJIA -0,7 %. Ze sektorového pohledu se nedařilo především utilitám, které odepsaly 1,3 %, a komunikacím, se ztrátou dokonce 1,4 %. Dobře nedopadl ani finanční sektor, když odepsal 1 %. Naopak relativně pozitivní den se podařilo uhájit sektoru základních materiálů, který jako jediný zakončil obchodování alespoň na zelené nule. Akcie společnosti Alibaba se nejprve pohybovaly přes 5 % nad pátečním závěrem. Bohužel v průběhu dne zakončila obchodování pod hranicí 165 USD a se ziskem „pouhých“ 1,5 %.
  • Wall Street neudržela raketový růst
    Americké akciové trhy včera otevřely strmým růstem, když Nasdaq v úvodu rostl dokonce o bezmála 4 %. Hlavní indexy však tento raketový růst dlouho neudržely a postupně většinu z těchto zisků umazaly zřejmě i kvůli obavám z dnešního rozhodování Fedu. Index S&P 500 nakonec přidal jen mírných 0,7 %, Dow Jones sotva posílil 0,3 %, zatímco Nasdaq přidal alespoň 1 %. Více než 2 % si připsaly akcie Alphabet, Nvidia nebo Meta. Akcie Moderna rostly o přibližně 20 %, zatímco akcie Merck zpevnily asi o 2 %. Analytici Goldman Sachs zvýšili doporučení pro akcie Pfizer na „koupit“ z „neutrální“, zatímco cílovou cenu zvedli z 47 USD na 60 USD. Akcie Pfizer posílily o více než 2 %.
  • Wall Street očekává změnu: investoři jsou napjatí kvůli nadcházejícím zprávám o sazbách.
    Dařilo se nejen akciím Amazonu. Působivé výsledky vykazuje také energetický sektor. Mezitím se situace u hlavních potravinářských produktů zdá poněkud nejasná, což naznačuje mírný pokles.
  • Wall Street odevzdala zisky z úvodu týdne
    Americké trhy včera propadly přibližně o 1,5 %, a tak umazaly zisky z úvodu tohoto týdne. Index S&P 500 tak za 1Q ztratil 4,9 %, což je nejhorší kvartál za poslední dva roky, zatímco Nasdaq 100 oslabil dokonce o 9 %. Vysokou ztrátu přes 7 % si připsaly akcie AMD, kde analytici Barclays snížili doporučení na „equal weight“ z „overweight“ a cílovou cenu snížili na 115 USD z 148 USD. Americký regulátor SEC zařadil ADR čínské internetové společnosti Baidu na seznam společností, které jsou ohroženy delistováním z americké burzy kvůli novým reportingovým požadavkům.
  • 📉Wall Street odevzdává zisky❗
    Americké indexy prudce klesly poté, co Washington varoval Ukrajinu, že k potenciálnímu plnému útoku Ruska může dojít do 48 hodin (podle Newsweek s odkazem na amerického činitele). Ukrajinský prezident Zelenskij informoval o útocích pomocí náletů, raket, pozemních jednotek a kybernetických útoků. Interfax informoval, že na Ukrajině došlo ke kybernetickému útoku, přičemž banky byly rovněž zasaženy.
  • Wall Street odvrátila propad
    Úterní obchodování v USA bylo poměrně volatilní ovšem za spíše průměrného objemu. Hned v úvodu trhy propadly až o -2 %, aby následně umazaly takřka veškeré úvodní ztráty a mnoho větších společností dokonce ukončilo den solidním růstem (Alphabet +2,1 %, Amazon +5,6 %, Starbucks +3 %, Nike +2,9 %). Samostatnou kapitolu pak dnes tvořily čínské akcie (Alibaba +2,8 %, JD.COM +4,6 %, Nio +5 %) obchodované v USA, které posilovaly navzdory negativnímu sentimentu již od úvodu obchodování. Důvodem bylo částečné rozvolnění proticovidových opatření.
  • Wall Street opět jako na houpačce
    Wall Street při úterku otevřela do záporných hodnot. Indexy ale po úvodních poklesech zcela obrátily a okolo 17:30 SEČ začaly strmě růst. Důvodem bylo pravděpodobně prohlášení prezidenta Ukrajiny ohledně možné dohody na některých Ruskem navržených ultimativních požadavcích. Rychlý růst vzal ale před koncem obchodování za své a indexy tak zakončily pod závěry z pondělního dne: Dow Jones -0,57 %; S&P 500 -0,73 %; Nasdaq -0,28 %.
  • Wall Street opět jako na houpačce
    Obchodování na Wall Street bylo včera plné zvratů a doslova jako na houpačce. Indexy zahájily vysoko nad pondělním závěrem, aby následně všechny zisky odevzdaly a podívaly se do červených čísel. Býci poté ale získali znovu převahu a vyhnali technologický Nasdaq opět vysoko do zelených hodnot.
  • Wall Street opět jako na houpačce
    Obchodování na Wall Street včera začalo ve velmi pozitivním duchu, všechny tři hlavní indexy otevřely vysoko nad pondělím závěrem. Euforie se přelévala hlavně na technologický Nasdaq, který chvílemi posiloval i přes 2 %. Býci však tempo dlouho neudrželi a dobrá nálada se záhy začala vytrácet. Kolem 8 hodiny večerní našeho času již situaci pevně drželi v tlapách medvědi a všechny tři indexy se opět poroučely do červených čísel. Wall Street závěr: Dow Jones -0,26 %, S&P 500 -0,34 %, Nasdaq Composite -0,3 %.
  • Wall Street opět na rekordních maximech, čeká se na ekonomické reformy Donalda Trumpa
    Americké akciové indexy minulý týden opět překonaly svá absolutní maxima a zavřely na nových cenách. Pozitivní nálada, která mezi investory panuje, je podpořena velmi slušnými čísly z pokračující výsledkové sezóny. Ve vzduchu visí i očekávání ohledně slíbených ekonomických reforem nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Jejich detaily zatím nejsou přesně známy, přislíbené daňové škrty a omezení regulační zátěže firem zatím nahrává akciovým trhům do karet.
  • Wall Street opět ovládli býci
    Americké trhy po konsolidaci v úvodu tohoto týdne pokračovaly včera v rally. Akcie platební společnosti PayPal vzrostly po výsledcích o více než 9 %. Akcie PayPal reagovaly především na zprávy o plánu na odkup vlastních akcií v objemu 15 mld. USD a na přímou investici ve výši 2 mld. USD od společnosti Elliot Management. Dalšími vítězi na Wall Street byli akcie farmaceutických společností zaměřených na vakcínu proti Covid-19 poté, co společnost Moderna představila solidní čísla za 2Q a plán na odkup vlastních akcií v objemu 3 mld. USD. Akcie Moderny poskočily o více než 15 % a zisky přes 6 % si připsaly i akcie Novavax a Biontech.
  • Wall Street opět posílila
    Týden na Wall Street započal pozitivně hlavně pro technologické akcie. Nasdaq Composite (+0,9 %) byl tažen hlavně nárůstem těžkých vah indexu v podobě Apple (+3 %), Amazon, Facebook (+2,2 %) nebo Micorsoft (+1,2 %). Nedařilo se naopak akciím průmyslových podniků; index Dow Jones Industrial Average skončil lehce v záporu (-0,16 %). V čele poklesů pak byly hlavně akcie aerolinek, a to díky znovu zavedeným opatřením proti Covid-19 ze strany EU. Nedařilo se také akciím bank a těžařům ropy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024