Úterý 19. březen 2024 11:55
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Tempo očkování dostává euro pod tlak

10.03.2021 11:35  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Poslední týdny přinesly na trhy větší míru nervozity a řada investorů se začala stahovat zpět do amerického dolaru, který v průběhu minulého roku výrazně ztrácel a nervozitu tak přivítal, jelikož si mohl dojít pro menší zisky. Většina měn v koši proti americkém dolaru dokázala však své zisky alespoň částečně udržet. Nicméně euro se propadlo hluboko pod 1.20 a jeho oslabení podporuje nejen posilující americký dolar, ale také o poznání horší vyhlídky pro oživení evropské ekonomiky.


Rezervní měna číslo jedna

Americký dolar je stále rezervní měnou číslo jedna, což se znovu potvrdilo, když se na akciové trhy z ničeho nic dostaly obavy z rostoucích sazeb v ekonomice. Na to nejvíce doplatily technologické tituly, ale korekcí si částečně prošel celý akciový trh, to přesvědčilo řadu investorů, že větší korekce je stále velmi reálná a je dobré se zajistit na devizovém trhu v americkém dolaru. Ten výrazně oslabily od začátku pandemie mohutné monetární a fiskální stimuly, ovšem jeho atraktivita díky vyšším výnosům z amerických dluhopisů mírně vzrostla, což z něj dělá mnohem zajímavější aktivum v případě zajištění se proti riziku, než například zlato, které nenabízí žádný pravidelný výnos.
 


Vakcinace

Euro pod největším tlakem

Zároveň dolaru pomáhají inflační očekávání, jelikož investoři očekávají, že v případě reálného růstu inflace bude muset FED začít utahovat měnovou politiku, a to buď zvýšením úrokových sazeb, nebo ukončením programu kvantitativního uvolňování. Dolaru se však nedaří na všech frontách. Krátkodobě dostal pod tlak libru nebo kanadský dolar, ale nejvíce se mu daří na páru s eurem a japonským jenem. To má co dočinění především s tempem vakcinace ve světě. Zatímco Británie očkuje nejrychleji v Evropě, většina zemí Evropské unie výrazně zaostává, a to v porovnání jak s Británií, tak Spojenými státy.

Ve Spojených státech už je plně naočkováno 9 % populace, což je 30 milionů lidí a minimálně 60 milionů už dostalo alespoň první dávku. Alespoň první dávku dostaly v Evropě pouze 3 % populace. EU má průměrně pouze 9 dávek na 100 osob, zatímco USA má dávek 27, to je třikrát tolik. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci onemocnění (CDC) dokonce doporučilo pro ty, kteří jsou plně naočkování, že se mohou začít scházet uvnitř budov bez nutnosti nosit roušku.
 

Graf: Kumulativní dávky vakcíny přiděleny jednotlivým zemím na 100 obyvatel (Zdroj: FT.com)
Dávky vakcíny na 100 obyvatel


Lepší vyhlídky v USA

Očkování samo o sobě není takovým ukazatelem jako spíše očekávání investorů ohledně ekonomického oživení, to je ve Spojených státech úplně někde jinde než v EU. Naznačují to právě rostoucí výnosy z amerických státních dluhopisů, ale také některé předstihové ukazatele. Index nákupních manažerů (PMI) za klíčový sektor služeb je v eurozóně na úrovni 45.7 bodů, což stále znamená kontrakci v sektoru, zatímco ve Spojených státech je na úrovni 59.8 bodů. To je nejvíce od roku 2014. Vše tak hovoří jasně ve prospěch amerického dolaru a otázkou tedy zůstává, zda je to skutečně dost pro jeho další posílení nebo minimálně propad eura.

Další masivní fiskální stimul, který Senát schválil o víkendu, podpoří ještě více expanzi americké ekonomiky a Evropa bude opět dohánět, co nyní ztrácí. Euro bude v nejbližších dnech chtít nejspíše korigovat masivní ztráty z minulého týdne, a pokud se situace na dluhopisovém trhu uklidní (růst výnosů se stabilizuje), může růst až směrem k 1.20. V první polovině letošního roku však nelze od eura očekávat rychlý návrat nad 1.21 a střednědobě by si měl EURUSD udržet klesající trend. S příchodem letních měsíců by však mohlo euro spolu s postupným odezněním dalších rizik znovu růst, jelikož se investoři opět začnou zbavovat dolaru. Pro rychlejší růst proti americkému dolaru však budeme muset sledovat spíše vývoj britské libry.
 

Graf: 4H graf EURUSD (Zdroj: cTrader PurpleTrading)
EURUSD 9-3-2021
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tématické reporty: Po verbálních intervencích by ECB měla přistoupit k akci
    K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Tu začal znepokojovat růst výnosů dluhopisů na finančních trzích. Je tak velmi pravděpodobné, že toto téma bude ústředním bodem i nadcházejícího jednání. Aby ECB růstu výnosů zabránila, měla by podle našeho názoru místo verbálních intervencí již přistoupit k akci. Logickým krokem by tak bylo zvýšení nákupů aktiv v rámci stávajícího pandemického programu. Nejedná se tedy o žádný nový nástroj, ale pouze o flexibilnější využívání toho stávajícího. Evropské výnosy totiž podle naší prognózy dále porostou. Nahoru je potáhnou výnosy amerických Treasuries, ale i rostoucí inflační očekávání v eurozóně. V krátkém období má ECB šanci díky větším nákupům dluhopisů tento trend zbrzdit. Ve střednědobém horizontu by však v prostředí očekávaného ekonomického oživení a rostoucí inflace byla tato snaha velmi nákladná a pravděpodobně neúspěšná.
  • Téma – nový formát videokomentářů k dění na finančních trzích
    Připravili jsme nový formát videa, který bychom rádi čas od času využívali ke komentářům k dění na finančních trzích. Snad se vám bude líbit.
  • Téměř pětina českých domácností dá až 75 % svých příjmů na náklady spojené s bydlením
    Jaká je finanční kondice domácností, které v současnosti splácejí hypoteční úvěr? To bylo předmětem výzkumu finančněporadenské společnosti Swiss Life Select. A jedním z výsledků je i potvrzení rčení, že „člověk míní, život mění“. Po čerpání hypotečního úvěru se vyvíjí vše podle plánu pro necelých 30 procent dotázaných.
  • Téměř polovina držitelů nějaké kryptoměny se k nákupu dostala v roce 2021
    Téměř polovina současných držitelů kryptoměn ve Spojených státech, Latinské Americe a Asii je prvně koupila v roce 2021. Zjistil to podle agentury Reuters průzkum kryptoměnové burzy Gemini. Její tvůrci se od listopadu loňského roku do února 2022 ptali na kryptoměny skoro 30 000 lidí ve 20 zemích.
  • Téměř polovině českých domácností se výrazně zvýšily výdaje za poslední rok
    Většina Čechů (85 %) uvádí, že se jim zvýšily za poslední rok jejich výdaje, polovina z nich tento nárůst dokáže pokrýt z běžné výplaty. Jenom 6 % se muselo kvůli vyšším útratám zadlužit. Jak vyplývá z průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit, až 65 % Čechů se obává, že se v současné situaci mohou dostat do problémů se splácením existujících úvěrů.
  • Téměř všichni začínající investoři se nejprve učí obchodovat na demoúčtech
    Podle čeho si vybrat investičního brokera? Jakých chyb by se začínající investoři měli vyvarovat? Jak se naučit obchodovat? Na tyto a podobné otázky odpovídá Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.
  • Téměř 60 % těžby BTC využívá udržitelné energie
    Rada pro těžbu bitcoinů, dobrovolné fórum společností zabývajících se těžbou krypto aktiv podporované MicroStrategy Inc. Michaela Saylora, uvedla, že její poslední čtvrtletní průzkum ukázal, že globální průmysl těžby bitcoinů se více spoléhá na elektřinu z udržitelných zdrojů.
  • Temná data ADP americké akcie nezastavila, dolar klesá a koruna nejsilnější od března
    Americké i evropské akcie dnes rostou. Dobré zprávy přišly z vakcínové fronty, k tomu se přidaly spekulace o pokroku v jednáních o novém podpůrném programu pro americkou ekonomiku a především pro tamní pracovní trh. Z něj dnes přišla poměrně ponurá data od institutu ADP, podle kterých tvorba pracovních míst v americkém soukromém sektoru v červenci prudce šlápla na brzdu.
  • Temná stránka elektromobility
    V posledních letech zažíváme revoluci v podobě rozmachu elektrických aut. Cílem je postupně se zbavovat závislosti na ropě a redukovat spalování fosilních paliv, která tvoří emise a přispívají ke klimatickým změnám. Navíc znečišťují ovzduší a ohrožují zdraví lidí, zejména ve velkých městech, kde je provoz přehuštěný. I nástup elektromobilů však neznamená jen pozitiva. Tato změna s sebou přináší také nové problémy, které mohou mít dalekosáhlé následky.
  • Tempo německého hospodářství zpomalilo na 1,5 procenta
    „Je znepokojující, že největší evropská ekonomika ztrácí tempo svého růstu v situaci, kdy ještě nedošlo k brexitu a hlavní bojiště obchodních válek se vyhýbá Evropské unii. Po hlubokých propadech na burzách ze závěru loňského roku se začíná ukazovat, že se s dílčími problémy musí potýkat i reálné ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Tempo prohlubování deficitu státního rozpočtu v dubnu mírně zpomalilo
    Stát do konce dubna hospodařil s deficitem ve výši 200 mld. CZK. Jedná se o vůbec nejhorší výsledek za první čtyři měsíce. Zatímco příjmy vzrostly meziročně o 11,4 %, a za inflací tak jejich růst stále zaostává, dynamika výdajů letos nabrala na síle a naopak tempo zvyšování spotřebitelských cen výrazně předbíhá. Rovněž kumulovaný schodek za posledních 12 měsíců zůstává blízko rekordních hodnot. Aktuálně pozorovaný trendový nesoulad mezi příjmy a výdaji je tedy srovnatelný s rokem 2021.
  • Tempo rastu úverovania európskym firmám zrýchľuje. Je to ďalší náznak, že spomalenie ekonomiky môže byť dočasné.
    K výraznejšiemu spomaleniu ekonomiky je potrebné buď silnejšie uťahovanie fiškálnych alebo monetárnych podmienok. Fiškálne je aktuálne na tom eurozóna dobre, drvivá väčšina krajín nemá žiaden problém s deficitmi, naopak majú priestor skôr pre fiškálnu expanziu. Monetárne je na tom z hľadiska úrokových sadzieb tiež veľmi dobre, keďže ECB ich drží v mínuse a nebude ich dvíhať minimálne ďalší rok. Otázne však je, či sa posledné horšie čísla z eurozóny nepremietli do slabšej tvorby úverov. A to či už kvôli nižšiemu dopytu po dlhu alebo kvôli tomu, že banky sú ochotné menej požičiavať.
  • Tempo růstu pracovních nákladů zpomalilo
    Tempo růstu pracovních nákladů ve 4. čtvrtletí zpomalilo na 1 % mezikvartálně oproti 1,2 % ve 3. čtvrtletí. Trhy očekávaly zpomalení na 1,1 % mezikvartálně.
  • Tempo růstu průměrné úrokové sazby hypotéky v lednu zrychlilo o 0,47 procentního bodu na 3,78 %. Přesně před rokem přitom průměrná sazba činila pouze 1,97 %
    První měsíc letošního roku přinesl další výrazné zdražení hypoték. Jak ukázaly lednové výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, tempo růstu průměrné úrokové sazby oproti prosinci ještě zrychlilo. Průměrná sazba tak v důsledku výrazného zvyšování základních sazeb ČNB meziměsíčně stoupla o 0,47 procentního bodu na 3,78 %. Tato aktuální hodnota indexu je dosud nejvyšší od doby jeho sledování v roce 2015. Jen pro srovnání, před dvěma lety byla lednová hodnota na úrovni 2,56 % a ve stejném měsíci loni činila pouze 1,97 %.
  • Tempo snižování stavů zaměstnanců nabralo v českém průmyslu před koncem roku 2022 výrazně na obrátkách. Jedná se o varovný signál pro letošní rok, o práci může přijít přes 100 tisíc lidí
    Tuzemské podniky zpracovatelského průmyslu loni v prosinci výrazně zvýšily tempo snižování stavů svých pracovníků. A to na dosud nejvýraznější úroveň za celou dobu trvání současné inflační krize. Vyplývá to z pravidelného šetření podmínek v českém zpracovatelském průmyslu, jehož výsledky za prosinec 2022 dnes zveřejnila společnost S&P Global.
  • Tension Round The Conflict Between Russia And Ukraine Presses On The Markets
    Yesterday?s trading session took place under pressure from the conflict between Russia and Ukraine. The main Russian i...
  • Tension Weakened In The Markets
    The situation in the stock markets is stabilizing, and the American stock market even finished yesterday's trading ses...
  • Tento čtvrtletní signál pro Bitcoin naznačuje, že v březnu dojde k velkému pohybu
    Ačkoli sezónnost naznačuje, že tento měsíc nelze od Bitcoinu příliš očekávat, čtvrtletní býčí crossover by mohl vyústit v masivní pohyb vzhůru ještě před koncem měsíce.
  • 🛑 TENTOKRÁT TO BUDE JINÉ? NAFOUKNUTÁ BUBLINA - růst trhů, přehřátá ekonomika a obavy lidí
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Tento týden budeme sledovat reportování výsledků, především amerického bankovního sektoru
    Po delším období klidu jsme ke konci minulého týdne zaznamenali poměrně velký propad na akciových trzích. Důvodem byly...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Fintokei ProTrader