Úterý 19. březen 2024 09:34
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Zaměstnanci promrhají třetinu času, výkon zvýší umělá inteligence

09.12.2020 10:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komerční článek: Zaměstnanci denně promarní neproduktivní prací 162 minut: zbytečnými úkony (37 %), prostoji (33 %) a nepotřebnou administrativou (30 %). Firmy proto zvyšují produktivitu práce pomocí umělé inteligence, která umí být drtivě spravedlivá a nestranná.

V ročním úhrnu přijde zaměstnavatele neproduktivní práce na 138 798 korun. Za nízkou produktivitu práce v kancelářských profesích může i pandemie covid-19, která přinutila pracovat z domovaznačnou část zaměstnanců.


Vyplývá to z analýzy produktivity práce, kterou realizovala společnost ApuTime mezi 267 tuzemskými společnostmi různých velikostí a zaměření. Analýza se zaměřuje pouze na „kancelářské profese“, tedy intelektuální pracovní činnosti vykonávané pomocí výpočetní techniky, nezahrnuje tedy výrobu a manuální profese.


„Firmy během pandemie částečně ztratily kontrolu nad zaměstnanci. Tu se mylně snaží získat větším důrazem na administrativu. Rovněž komunikace mezi týmy na dálku probíhá chaoticky. Manažeři neumí zaměstnance efektivně úkolovat, navíc oni sami jsou v důsledku velmi neproduktivní. Letos se proto promarní čtyři měsíce pracovního času, což peněžně představuje 138 798 korun na jednoho zaměstnance,“ shrnuje Martin Lonský, ředitel společnosti ApuTime, která se zabývá měřením a zvyšováním produktivity práce za pomoci nástrojů umělé inteligence.

Zvýšení produktivity práce proto představuje ideální cestu ke zvýšení konkurenceschopnosti bez nutnosti finančních škrtů a propouštění. V řadě firem navíc lepší organizace práce uleví přetíženým zaměstnancům či se lze vyhnout zbytečnému náboru zaměstnanců nových.

Neproduktivní práce „v kanclu“ se toleruje, průmysl by s tímto přístupem zkrachoval

Paradoxem je, že ve výrobě se běžně sledují a řeší minutové prostoje, zatímco v kancelářích se denně promrhají hodiny času s pocitem, že jinak to nejde. „V případě práce techniků a manažerů až detailní analýza ukáže, kdo opravdu dělá a kdo se veze. Některým zaměstnancům pak oprávněně naskakuje pot na čele,“ říká auditor Ivo Šnajdr, který se specializuje na poradenství v systémech managementu.

Nižší produktivita práce ale nutně neznamená, že se lidé flákají. „Při rozhovorech se zaměstnanci naopak zjišťujeme, že i přes nízkou produktivitu práce nestíhají plnit úkoly a často pracují přesčas. Data nám také jasně ukazují, že nejvíce neproduktivní jsou státní správa a organizace na ni navázané. Organizace neví, jaké činnosti vytvářejí hodnotu a jaké nikoli. Je to ale pochopitelné, nikdo nechce dostat práci navíc nebo vyhazov kvůli nadbytečnosti,“ vysvětluje šéf ApuTime Martin Lonský.


Se zvyšováním produktivity práce pomáhá umělá inteligence a mravenci

Významnou roli při zvyšování tuzemské efektivity práce sehrává umělá inteligence. Strojové učení a robotizace hrají klíčovou roli v průmyslu, ale kancelářím se zatím vyhýbaly. To se ale začíná v pudu sebezáchovy firem postižených pandemií měnit.

Umělá inteligence totiž umí být až drtivě spravedlivá a nestranná. „Běžné elektronické plánovače a úkolovníky jen kopírují lidské myšlení se všemi nešvary s tím spojenými: plánujeme, co nám vyhovuje, nikoli to, co je třeba, nepouštíme se do skutečných, ale jen zdánlivých prioritních úkolů, manažeři upřednostňují svůj čas, nikoli týmu a tak dále. Umělá inteligence ale nikomu nestraní, jedná čistě v zájmu celku, tedy celého týmu,“ vysvětluje Martin Lonský ze společnosti ApuTime.


Umělá inteligence řídící intelektuální činnost se proto inspirovala životem mravenců, respektive chodem mraveniště. Organizaci mraveniště biologové popisují jako dokonale fungující stroj, který koná v zájmu celku, efektivně, bez zbytečných chyb.

 

„Podařilo se nám naprogramovat algoritmy, které chování mravenců simulují, takže software upřednostňuje úkoly vedoucí k cíli v co nejkratším možném termínu. Postupně se systém sám učí a zdokonaluje. Funguje navíc jako navigace v autě, která při změně trasy okamžitě přeplánuje průjezdní body, aby řidič dorazil do cíle nejrychleji,“ vysvětluje Martin Lonský ze společnosti ApuTime.

Systémy pro produktivitu práce řízené umělou inteligencí používají všechny velké nadnárodní technologické firmy. V řadě velkých korporací z netechnologických sektorů však chybí. „Tam se obyčejně používají elektronické plánovací nástroje bez prvků umělé inteligence. Ještě horší je situace ve veřejném sektoru a v menších a středních firmách, tam často chybí i jednoduché týmové nástroje,“ uzavírá Martin Lonský ze společnosti ApuTime.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POZNÁMKA:

*Odvozeno z průměrné hrubé měsíční mzdy ve 2. čtvrtletí 2020 ve výši 34 271 Kč podle analýzy Českého statistického úřadu a fondu pracovní doby pro rok 2020. Firma ApuTime zveřejňuje míru neproduktivního pracovního času na základě analýzy 267 společností různých velikostí a zaměření. Analýza se zaměřuje pouze na „kancelářské profese“, tedy intelektuální pracovní činnosti vykonávané pomocí výpočetní techniky.

O společnosti ApuTime www.aputime.cz

Společnost ApuTime působí na tuzemském trhu od roku 2016. Je významným poskytovatelem technologií pro sledování a zvyšování produktivity práce. Pro tyto účely vyvíjí technologii umělé inteligence (AI), která v sobě kombinuje strojové učení a projektové řízení s bio algoritmy inspirované fungováním velkých živočišných společenství, například mravenišť či termitišť.

Zakladateli firmy jsou vizionáři Martin Lonský a Tomáš Hýl, kteří byli vedeni touhou odstranit lidem z pracovního života zbytečné rutiny, které berou energii na tvůrčí a smysluplnou práci. Technologie firmy nyní využívá již více než 200 společností ze všech sektorů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zaměřeno na inflaci, ropu a mzdy mimo zemědělský sektor
    Minulý týden ve středu zveřejnil Federální rezervní systém (Fed) zápis ze svého listopadového zasedání. Navzdory rozho...
  • Zaměřeno na měď a stříbro
    Průmyslové kovy jako měď začaly tento týden pevně v kramflecích. Nejprve dosáhly sedmitýdenního maxima, potom se stáhly o něco níže. Stříbro se mezitím pohybuje po víceméně stejné trajektorii zotavení, jako od chvíle, kdy se v březnu propadlo na několikaleté minimum. Nyní se podíváme blíž na aktuální určující faktory, které mají vliv na oba kovy, ale i na to, co je možná čeká v následujících týdnech.
  • Zaměřeno na obchodní válku
    Nejistota obklopující obchodní válku mezi USA a Čínou v poslední době mírně povolila poté, co obě největší světové ekonomiky oznámily záměr posadit se k jednacímu stolu. Kromě toho si investoři začali uvědomovat, že účinky tarifů výrazně přecenili. Zavedení celních sazeb by mohlo mít značný dopad na americkou ekonomiku a mohlo by ohrozit zpřísňující cyklus Fedu.
  • Zaměřeno na převratné produkty: lék na obezitu od Novo Nordisk
    V našem článku o převratných produktech se podíváme na firmu Novo Nordisk. Původně malá farmaceutická společnost se po 30 letech díky neustálým inovacím v oblasti insulinových léčiv a výraznému zvýšení produktivity a efektivity stala třetí nejhodnotnější firmou v celé Evropě. Před šesti lety uvedla na trh přípravek Saxenda, a dala tak vzniknout novému segmentu takzvané péče o obézní pacienty. Už to byl začátek něčeho velkého, a když Novo Nordisk před sedmi čtvrtletími uvedl na trh ještě přípravek Wegovy, nastartoval tím takový růst, že investoři během dvou let nadšeně vyhnali cenu jeho akcií o 122 % výš.
  • Zaměřeno na sociální sítě
    Zakladatel největší globální sociální sítě světa Mark Zuckerberg se snaží ochránit více než miliardu uživatelů Facebooku před negativními vlivy nevyžádaných reklamních sdělení, politických hnutí a médií.
  • Zaměřeno na USA: zájem o trvanlivé zboží na pozadí vysoké inflace a posilování USD
    Hlavní událostí dnešního obchodního dne je klíčový ukazatel průmyslové produktivity v USA. Středem pozornosti jsou výsledky objednávek trvanlivého zboží v USA za březen v kontextu vysoké míry inflace a síly amerického dolaru.
  • Za měsíc přišlo o práci více než 21 milionů Američanů. Spojené státy se zadlužují jako za druhé světové války
    „Podle odhadů by se letošní schodek hospodaření ve Spojených státech mohl pohybovat na úrovni 18,7 procenta hrubého domácího produktu. To je srovnatelné s hospodařením Spojených států v letech druhé světové války,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zaměstnanci Amazonu koketují se vznikem odborů
    „Odbory ve Spojených státech nemají příliš silnou pozici. V loňském roce se k nim hlásil jen každý desátý americký zaměstnanec. Počátkem roku však byl ohlášen vznik odborů v Googlu a je možné, že se začnou odborově organizovat i zaměstnanci dalších amerických společností,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zaměstnanci Amazonu plánují na Black Friday stávky ve 20 zemích
    Zaměstnanci americké společnosti Amazon plánují na slevovou akci Black Friday koordinované stávky ve více než 20 zemích. Chtějí mimo jiné upozornit na špatné mzdové podmínky, informoval německý odborový svaz Verdi. Německo je po Spojených státech největším trhem Amazonu. České pobočky se zřejmě stávka netýká. Amazon už roky čelí kritice, že zaměstnance špatně platí a že musejí pracovat v obtížných podmínkách.
  • Zaměstnanci Amazonu zřejmě odmítnou vznik odborů v USA
    „Odbory ve Spojených státech nemají příliš silnou pozici. Zatímco v roce 1983 v nich bylo organizováno 20 procent pracovní síly, dnes je to již pouze 11 procent. Počátkem roku však byl ohlášen vznik odborů v Googlu a je možné, že se začnou odborově organizovat i zaměstnanci dalších amerických společností. Mají k tomu podporu od současné americké administrativy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zaměstnanci se mají hůře. Reálná výše mezd poklesla
    „Zaměstnanci se bojí o práci a přestávají žádat zaměstnavatele o zvyšování mezd. Spotřebitelské ceny však rychle narůstají, což v konečném důsledku znamená, že si zaměstnanci mohou ze svých mezd koupit méně zboží a služeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zaměstnanost a ISM: čekají se solidní data
    Týden důležitých makroekonomických událostí USA dnes uzavře zaměstnanost (červenec s revizemi za květen a červen, 14.30 SEČ) a červencový...
  • Zaměstnanost podle ADP reportu klesla
    Zaměstnanost podle ADP reportu z trhu práce v květnu klesla na 278 tis. oproti revidovaným 291 tis. v dubnu. Trhy očekávaly pokles na 170 tis.
  • Zaměstnanost v zámoří výrazně překonává očekávání
    Květnová data z amerického trhu práce jsou sice formálně vzato smíšená, ale podle nás jednoznačně ukazují, že s postupným ochlazováním, které by zaručilo kontrolu nad inflací, to nejde podle plánu. Zvláště jde o zaměstnanost, které opět překonává odhady a přidává se k jiným indikacím, které jsme v posledních dnech dostali (report ADP, zpráva JOLTS). Za květen přibylo v ekonomice 339 tisíc nových pracovních míst, zatímco trh předpokládal 195 tis. Navíc byl duben revidován nahoru na 294 tisíc.
  • Zamezte s pomocí opcí ztrátám v rámci portfolia
    Pokud jste akcioví investoři, s velkou pravděpodobností jste zažili situaci, kdy cena vámi držených akcií ze dne na den prudce klesla. Stává se to zejména při zveřejňování informací o společnosti, jako jsou například výsledky hospodaření. Naštěstí je možné negativní dopady cenových pohybů na investiční portfolio omezit. Jedním z nejefektivnějších zajišťovacích nástrojů jsou opce, konkrétně put opce.
  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí bezmála 600 milionů korun, setinu toho, co na Vánoce
    Zítra se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy. Zhruba setinu toho, co na Vánoce
    V pondělí se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy. Zhruba setinu toho, co na Vánoce
    V pondělí se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Za mise v Afganistánu vydalo Česko během šestnácti let tolik, o kolik se letos vláda zadlužuje každých čtrnáct dní. Celkem 16,4 miliardy korun
    Za vojenské mise v Afghánistánu vydal český stát v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v jednotlivých příslušných sněmovních tiscích každoročně vyhodnocujících nasazení sil ministerstva obrany na zahraničních misích.
  • Zámoří je v závěru roku klidné
    Závěr roku je typicky spojený s malou obchodní aktivitou na akciových trzích. Je tomu tak i letos, kdy americké indexy míří k závěru roku poblíž historických maxim. Včera byl nejúspěšnější index Dow Jones Industrial Average, který přidal 0,2 %, ale v rámci dne stanovil nové maximum na hodnotě 36 571,55 bodů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank