Čtvrtek 28. březen 2024 13:36
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Prodloužení a rozšíření programu QE ECB neohlásí – zatím

08.09.2020 16:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nastavení parametrů programů kvantitativního uvolňování i úrokových sazeb ponechá ECB na svém čtvrtečním zasedání beze změny. Její nová prognóza by ale mohla přinést revizi HDP pro třetí čtvrtletí směrem nahoru. Inflační výhled však bude pochmurný. Ten podle našeho názoru nakonec ECB donutí, aby stávající pandemický program nákupů aktiv (PEPP) rozšířila o dalších 500 miliard EUR a prodloužila ho do konce příštího roku. Toto rozhodnutí oznámí pravděpodobně v říjnu nebo prosinci. Nárůst tržních eurových sazeb tak bude pravděpodobně komplikovanější, než se původně zdálo. I nadále ale zůstává naším základním scénářem včetně nárůstu sklonu celé křivky.

Evropská centrální banka na čtvrtečním zasedání zveřejní svou novou prognózu i hodnocení ekonomické situace eurozóny jejím hlavním ekonomem Philipem Lanem. Ten již minulý týden zasadil ránu euru, když prohlásil, že na „síle měny záleží“. Společná evropská měna tak v následujících dnech ztratila necelá 2 % a z výšin těsně pod 1,20 USD/EUR se sesunula na 1,18 USD/EUR. To, že její vzestup byl v posledním období příliš rychlý, jsme se domnívali i my. S jejím několikaletým postupným posilováním ale naše prognóza počítá. Úroveň 1,20 USD/EUR podle nás zdolá v Q1 21, v Q3 21 se bude pohybovat kolem 1,25 USD/EUR. Čtvrteční zasedání ale euru na silnější úrovně zřejmě nepomůže, spíše naopak.

Nová prognóza z dílny ECB by mohla přinést revizi HDP pro Q3 směrem nahoru. Červnový odhad počítal s růstem ekonomiky eurozóny o 8,3 % q/q, přičemž naše prognóza je skoro dvojnásobná. Vylepšen by tak mohl být i celý rok 2020. Výhled na rok 2021 je ale nejistý. My počítáme s růstem o 4,8 %, ECB o 5,2 %.

Obavy ECB budí vývoj inflace. Její jádrová složka se v srpnu propadla na historicky nejnižší úroveň (0,4 %) a silné euro situaci zrovna nezlepšuje. Ve srovnání s červnovou prognózou ECB silná měna zredukovala inflaci o zhruba 0,1-0,2 pb. A už červnová prognóza nebyla zrovna optimistická. Pro letošní rok počítala s inflací 0,3 %, pro příští 0,8 % a pro rok 2022 s 1,3 %. To už samo o sobě vzbuzovalo pochyby, zda by ECB neměla měnovou politiku uvolnit ještě více.

Evropská centrální banka v březnu schválila dodatečný objem nákupu aktiv v hodnotě 120 mld. EUR. Ten by měl skončit letos v prosinci. Vzhledem k nízké inflaci a sekundárním efektům pandemické krize (bankroty firem, rostoucí nezaměstnanost) předpokládáme, že ECB bude chtít udržet měsíční objemy nákupů aktiv na zhruba stávající úrovni. To by mohla udělat několika způsoby. Může prodloužit program, který bude v prosinci končit, dále zvýšit pravidelné měsíční nákupy aktiv v rámci programu APP (20 mld. EUR měsíčně) nebo rozšířit nouzový pandemický program nákupu aktiv (PEPP). Podle našeho názoru si bude ECB chtít zachovat co největší flexibilitu a přistoupí tak k prodloužení programu PEPP do konce příštího roku. Ten by podle současných parametrů měl skončit v červnu 2021. Zároveň program rozšíří o dalších 500 mld. EUR. Celkově by pak dosáhl 1,85 bln. EUR. ECB by ho ale podle našeho odhadu nakonec nevyčerpala celý (čerpání odhadujeme na úrovni 1,5 bln. EUR). Jeho rozšířením by si však vytvořila dostatečný polštář, který by v případě potřeby mohla použít. Zároveň by tím finančním trhům s předstihem vyslala signál, že tuto možnost má. To by se mohlo hodit i tehdy, pokud by v důsledku velké emise dluhopisů, která eurozónu čeká, začaly výnosy příliš růst a utahovat finanční podmínky. Rozhodnutí rozšířit program PEPP bude podle nás oznámeno v říjnu či prosinci letošního roku.

Dalším diskutovaným tématem může být revize strategie ECB. Ta podle našeho názoru příští rok vyústí ve změnu inflačního cíle ze současného pod, ale blízko 2 % na symetrický 2% inflační cíl. V praxi to bude znamenat podobný výsledek, jako když Fed oznámil, že bude cílovat průměrnou inflaci. Tedy ještě delší období uvolněné měnové politiky a to až do doby, než prognóza začne ukazovat na růst inflace nad 2 %. Růst úrokových sazeb tak očekáváme nejdříve v polovině roku 2023. Do té doby předpokládáme jejich stabilitu.

Nárůst tržních úrokových sazeb čeká náročná cesta

Překvapivě nižší inflace v eurozóně za srpen opět stáhla německý desetiletý bund k hranici  0,50 %. Finanční trhy se tak opět vrací k původním očekáváním, že ECB navýší objem nákupu cenných papírů v rámci programu PEPP ještě do konce tohoto roku, s čímž počítá i naše prognóza. Riziko deflace a případná ještě více uvolněná měnová politika ECB by tak pravděpodobně zasáhla i do námi očekávaného nárůstu eurových úrokových sazeb na trhu.

Předpokládáme tak, že i desetiletý bund zůstane spíše u dolní hrany naší prognózy do konce tohoto roku (-0,45% až -0,15 %). Až zoufale holubičí rétorika ECB eliminovala v posledních týdnech volatilitu na trhu. Jakýkoli pohyb inflačních očekávání oběma směry je hned absorbován protichůdným pohybem reálných sazeb. Nárůst tržních eurových sazeb tak bude pravděpodobně komplikovanější, než se původně zdálo. I nadále ale zůstává naším základním scénářem včetně nárůstu sklonu celé křivky.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Prodej nových domů v USA dosáhl 5letého maxima a dal příležitost dolaru k posílení
    Americký výrobní index nákupních manažerů (PMI) dnes dosáhl 4měsíčního maxima, když posílil z červnových 51,9 bod...
  • Prodej nových domů v USA výrazně ochladl, revize téměř smazala zářijový růst
    Americká makrodata v období po prezidentských volbách přinesla další negativní překvapení – tentokrát z t...
  • Prodej nových osobních aut v EU loni klesl o 4,6 procenta, v Česku více
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii loni klesl o 4,6 procenta na 9,255.930 vozů, což je nejméně od roku 1993. Hlavní příčinou byl nedostatek součástek v prvním pololetí, od srpna do prosince už trh vykazoval růst. Ve své zprávě to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice prodej osobních aut klesl o více než sedm procent na 192.087 vozů, oznámil už dříve Svaz dovozců automobilů.
  • Prodej nových osobních aut v lednu meziročně stoupl na 20.361 vozů
    V lednu se v Česku prodalo 20.361 nových osobních automobilů, což je meziročně o 18,8 procenta více. Nejpoptávanější značkou byla tradičně Škoda. Prodeje rostly i u dalších typů vozidel včetně elektromobilů. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů v tiskové zprávě. Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy prodej nových osobních aut za celý rok stoupl o 15,3 procenta na 221.422 vozů.
  • Prodej nových osobních aut za pět měsíců stoupl o 18,6 pct na 95.068 vozů
    Prodej nových osobních aut se za pět měsíců letošního roku meziročně zvýšil o 18,6 procenta na 95.068 vozů. V květnu byl počet jejich registrací proti loňskému květnu o 12,3 procenta vyšší. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz dovozců automobilů (SDA). Podle něj se letos zvýšil odbyt ve všech kategoriích vozidel s výjimkou autobusů.
  • Prodej podílu v Avastu stáhl pražskou burzu do ztráty
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones posiluje o 0,5 %, S&P 500 přidává 0,8 % a technologický Nasdaq roste o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří téměř všem sektorům s výjimkou síťových odvětví (-0,1 %). Nejlépe obchodní seanci zahájily energetické společnosti (+1,1 %). Obdobná situace je také na evropských trzích. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně posiluje o 0,9 %. Nejlépe jsou na tom výrobci luxusního zboží, když akcie těchto společností rostou o 1,6 %.
  • Prodej státních dluhopisů za 53 miliard korun
    Ministerstvo financí se ve středu zúčastnilo tří aukcí a prodalo státní dluhopisy za 53,4 miliardy korun. Konečná částka je několikanásobně vyšší než se původně plánovalo. Informace zveřejnila Česká národní banka na internetových stránkách. Původní plán MF byl prodej za maximální částku 12 miliard korun.
  • Prodej vozů rámci EU klesl na 25 %
    Prodej vozů v rámci Evropské unie během dubna klesl kvůli šířícímu se koronaviru o 76,3 %. V Česku se snížil prodej vozů více jak o polovinu, tedy o 53 %.
  • Prodej zlata v Česku během pandemie stoupl o stovky procent
    Prodej zlata v Česku během pandemie stoupl o stovky procent. Extrémní poptávka po fyzickém zlatě a stříbře způsobila dočasný nedostatek zlata na trzích a stále trvající nedostatek stříbra, uvedli dnes hlavní tuzemští prodejci zlata pro ČTK. Přesná čísla neuvedli. V současné době se cena zlata na světových trzích pohybuje kolem 1720 dolarů za troyskou unci (v přepočtu 40.454 Kč), přičemž v polovině května ceny atakovaly sedmiletá maxima na úrovni 1765 USD za unci. Historické maximum zlata ze září 2011 činilo více než 1912 dolarů za troyskou unci.
  • Prodej 770 tisíc akcií České zbrojovky ve zrychleném prodeji zaštítila společnost WOOD & Company
    WOOD & Company byla jediným globálním koordinátorem zrychleného prodeje akcií České zbrojovky Group (CZG). Na trhu bylo prodáno 779 057 kmenových akcií společnosti CZG, které nabyli akcionáři jako část vypořádání při převzetí americké společnosti Colt Holding Company (Colt) v květnu letošního roku. Akcie byly prodány zrychleným procesem (tzv. Accelerated Bookbuilding, ABB) a celkový výnos z transakce činil přibližně 366 milionů korun.
  • Prodloužení prominutí DPH na respirátory připraví stát o půl miliardy korun. Respirátory i díky prominutí daně od jara zlevnily na polovinu
    Ministryně financí Alena Schillerová v pondělí navrhne vládě dvouměsíční prodloužení prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Až do konce letošního ledna byly tyto zdravotní pomůcky daněny základní sazbou 21 procent.
  • Pro dolar je pátek zatím pozitivní na většině hlavních párů
    Páteční ráno je na většině párů pozitivní pro dolar. Jeho kurz proti euru se po menších pohybech vydává o něco níž n...
  • Prodražování staveb dostává rodiny do svízelných situací
    „Kvůli vysokému růstu cen stavebních prací a materiálů se množí případy, kdy lidé nemají dostatek peněz na dokončení rozestavěných rodinných domů. V mnohých případech jim banky odmítají navýšit hypoteční úvěry, což vytváří extrémně nepříjemné situace. V lepším případě se lidé stěhují do rozestavěných a nezkolaudovaných domů. V horším případě jsou rozestavěné domy neobyvatelné a rodiny jsou nuceny je prodat, protože si nemohou dovolit splácet hypotéky a k tomu ještě platit nájemné,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Producenti ropy se snaží získat čas a čekají na informace o amerických zásobách
    Ropa v čele s WTI se zotavila díky dvojité dávce zpráv příznivých pro ceny. Americký ropný institut včera zveřejnil nižší růst amerických týdenních zásob, než se předpokládalo. Poté následovala informace, že po neúspěšném jednání z 20. března se státy Opec a mimo Opec opět setkají 17. dubna v Doha.
  • Producenty drtí drahé energie
    Ceny producentů ve všech sledovaných segmentech dále svižně rostou a potlačí výše i ceny pro koncové spotřebitele. Vysokým dvouciferným meziročním tempem rostly v únoru ceny průmyslových i zemědělských producentů.
  • Produkce a ceny ropy ve světle Prognózy světové energetiky od IEA
    Vyrovnávací proces, který ropné trhy potřebují, aby se dokázaly stabilizovat a mohly případně zvýšit ceny, i nadále pokulhává. Produkce zemí mimo...
  • Produkce eurozóny zklamala
    Průmyslová produkce eurozóny v listopadu klesla již třetí měsíc po sobě. Nenaplnila očekávání ekonomů, kteří byli...
  • Produkce íránské ropy je nejnižší za 25 let
    Ole Hansen, komoditní analytik Saxo Bank. Produkce ropy v rámci zemí OPEC klesla podle agentury Reuters během...
  • Produkce kartelu OPEC: snížit, či nesnížit – to je, oč tu běží
    Přijde OPEC s nějakým provizorním řešením, nebo nechá rozhodnutí na tržních silách? Snížení ropné produkce o 0,5 až 1 ...
  • Produkce kávy v Kolumbii má namířeno k 25ti letému maximu
    Zotavování produkce kávy v Kolumbii, jejíž objem se v posledních 4 letech více než zdvojnásobil, má dle International Coffee Organization další prostor pro růst a mohla by dosáhnout až pětadvacetiletého maxima. Kolumbie platí po Brazílii a Vietnamu za třetího největšího producenta kávy na světě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new