Úterý 19. březen 2024 15:01
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Růst spotřebitelských cen zrychlil a jádrová inflace láme rekordy

10.07.2020 17:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spotřebitelské ceny v červnu vzrostly oproti předchozímu měsíci o 0,6 % a ve srovnání s loňským rokem pak o 3,3 %. Česká inflace tak výrazně zrychlila. Za tím stály jednak vyšší ceny alkoholických nápojů a tabáku, kde i nadále působil opožděný vliv vyšší spotřební daně na cigarety. Výrazně se však zvýšila také jádrová inflace, která v meziročním vyjádření vystoupala až na 3,5 % z předchozích 3,3 %. Podle ČNB tato hodnota přestavuje proinflační riziko její současné prognózy. Podle nás je však aktuálně vysoká inflace pouze dočasnou záležitostí a v druhé polovině letošního roku očekáváme její snížení.

Růst spotřebitelských cen v červnu výrazně překvapil, když zrychlil z meziměsíčních 0,4 % v květnu na 0,6 % v červnu. Překonal tak očekávání analytiků i ČNB. Z celé poloviny se na červnové meziměsíční inflaci podílel nárůst cen alkoholických nápojů a tabáku. V případě tabáku se i nadále jedná o zpožděné promítnutí vyšší spotřební daně, která sice platí již od ledna letošního roku, její dopad do vývoje konečných cen byl však zpočátku roku tlumen doprodejem cigaret s původními kolky. Meziroční růst cen tabákových výrobků tak zrychlil z květnových 7,1 % na 12,2 % v červnu. Rostly však také ceny vína, zhruba o 5 %. Ceny piva se naopak meziměsíčně snížily (o necelá 2 %), vliv přitom mohlo mít květnové snížení sazby DPH. Opožděný dopad do konečných cen pravděpodobně souvisel s tím, že restaurační zařízení mohla otevřít své vnitřní prostory až poslední květnový týden.

Oproti předchozímu měsíci se zvýšily i ceny v oblasti dopravy, což souviselo především s obnoveným růstem cen pohonných hmot. Meziměsíčně však rostly i ceny osobní silniční (0,2 %) a letecké dopravy (0,7 %), a také ceny automobilů (1,4 %). K nárůstu cen došlo rovněž v oblasti rekreačních a kulturních služeb. Zde výrazný růst zaznamenaly především ceny dovolených, které se oproti předchozímu měsíci zvýšily o více než 5 %. I nadále pokračoval růst cen ve stravovacích službách (meziměsíčně o 0,4 %) a v kadeřnických salonech (o 0,5 %), ceny ubytovacích služeb se naopak po předchozím nárůstu snížily (o 0,2 %). V aktuální situaci je zajímavý i nárůst cen oděvů (o 0,4 %). Z dat ČSÚ vyplývá, že o jednu desetinu zrychlil jak meziměsíční růst cen zboží, tak i služeb. Jádrová inflace překonala již tak rekordní květnovou hodnotu (3,3 % meziročně) a podle oficiálního výpočtu ČNB zrychlila na 3,5 %. Podle centrální banky představují dnes zveřejněné hodnoty jádrové inflace proinflační riziko její aktuální prognózy.

Ve směru nižší meziměsíční inflace působily naopak ceny potravin, které oproti předchozímu měsíci poklesly v průměru o 0,5 %. To se týkalo zejména zeleniny, nealkoholických nápojů, masa a mléka. Oproti loňskému roku však zůstávají ceny potravin o více než 3 % vyšší a jsou i nadále hlavním hybatelem meziroční celkové inflace.

Rychlý růst jádrové složky inflace je pravděpodobně živen stále solidní poptávkou spotřebitelů, která již dosáhla předkrizové úrovně, jak ukázaly tento týden zveřejněné výsledky maloobchodních tržeb za květen. Ty se v reálném vyjádření zvýšily meziročně o 2 %. To, že se spotřebitelé prozatím nebojí utrácet souvisí i se stále nízkou mírou nezaměstnanosti, která v červnu činila jen 3,7 %. Poptávka však chybí ve výrobních sektoru, který je v ČR významným zdrojem zaměstnanosti, a to se podle nás jen tak nezlepší. Poptávka po investičním zboží a po zboží dlouhodobé spotřeby, jakým jsou i automobily, bude totiž zatížena nejistotou ohledně dalšího vývoje jednotlivých ekonomik. V druhé polovině roku tedy očekáváme nárůst nezaměstnanosti, který se promítne i do slabšího růstu mezd a platů, a nakonec také do zpomalení dosud výrazné inflace. To zdali půjde o zpomalení na cíl ČNB nebo dokonce až pod něj, ukáže až vývoj v druhé polovině letošního roku. Významný vliv bude mít i chování fiskální politiky, především pak s ohledem na dobu platnosti programu Antivirus.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst ropy na pozadí sporů o omezení jejích cen ze strany G7
    Ropa i přes nízkou likviditu na trhu stoupla. Ropa Brent stoupla o 28 centů a obchodovala se na úrovni 85,62 USD za barel a americká ropa WTI se dostala na 78,43 USD.
  • Růst ropy, omezení dodávek ruské ropy krizi eskaluje
    Ropa stoupla poté, co Rusko přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska, a vystupňovalo tak energetickou krizi v Evropě. Ropa WTI se prodávala nad 102 dolary za barel poté, co v úterý získala 3,2 %. Ceny zemního plynu se v Evropě vyšplhaly poté, co Rusko zastavilo dodávky do Polska a Bulharska, splnilo tak hrozbu přerušení dodávek do zemí, které nechtějí za pohonné hmoty platit v rublech.
  • Růst sazeb Fedu od března a pak vyfukování bilance. Akcie po zaváhání rostou
    Včera se americkým akciovým indexům podařilo smazat úvodní ztráty, dnes to bylo hlavně v úvodu komplikované. Téma měnové politiky a rychlost její normalizace působí stále slušnou nervozitu a očekávání ještě nejsou dostatečně usazená. Do hry promlouvají komentáře bankéřů z Fedu, přičemž prostor tentokrát dostali spíše jestřábi. Ani holubičí šéf Fedu svými slovy úlevu nepřinesl.
  • Růst sazeb se zatím týká hlavně bezpečných státních dluhopisů. Výnosy na rizikových bondech dál klesají
    Jedna zajímavost k velikosti rizikových přirážek a nezvyklému klidu, který momentálně na finančních trzích panuje. Čas od času na xPulsu píšeme o tom, jak mimořádně nízká je v poslední době implikovaná volatilita jak na evropském, tak hlavně na americkém akciovém trhu. Nízká implikovaná volatilita a s tím spojená vyšší cena akcií ale ve vztahu k reálné ekonomice až takové riziko nepředstavuje. Co však riziko do budoucna představovat může je nízká úroveň rizikových přirážek na trhu s dluhopisy – zejména pak u těch nejvíce rizikových dluhopisů. Poptávka po těchto aktivech totiž výrazně narůstá a jejich rostoucí cena dál tlačí dolů už tak nízké výnosy. To vše navíc v situaci, kdy se svět postupně připravuje na utahování měnové politiky a kdy díky rostoucím sazbám v USA výnosy u státních dluhopisů začaly pomalu růst.
  • Růst spekulací na posílení koruny v únoru zpomalil
    Podle nejnovějších odhadů by mohla Česká národní banka utratit až 140 miliard korun za slabou korunu jen za prvních dvacet únorových dnů. Částce půl bilionu korun se tak přiblížil dosavadní letošní účet za devizové intervence. V únoru měla ČNB podstatně méně práce oproti začátku roku.
  • Růst spotřebitelské poptávky v lednu pokračoval
    Maloobchodní tržby bez prodejů aut v ČR v lednu meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření o výrazné 1 % po utlumeném prosincovém růstu o 0,1 %. Meziměsíční růst přitom trval již čtyři měsíce v řadě. Meziročně byly tržby vyšší o 2,4 %, což bylo výrazně nad tržním konsensem ve výši 0,5 %.
  • Růst spotřebitelských cen mírně zvolní
    Průmyslová produkce v září pravděpodobně meziměsíčně klesla. Problémy s dodávkami výrobních vstupů se nadále zmírňují, zároveň však dochází k poklesu poptávky po průmyslovém zboží. Spotřebitelská důvěra v září dosáhla nového minima, což se pravděpodobně projevilo v meziměsíčním poklesu maloobchodních tržeb. Ten by se měl týkat jak motoristického, tak i nemotoristického segmentu. Inflaci by směrem dolů měly tlačit vládní opatření odrážející se v nižších cenách elektřiny. Proti tomu však působil výrazný růst cen potravin. Meziroční inflace by podle našeho odhadu měla klesnout ze zářijových 18 % na 17,2 % v říjnu.
  • Růst spotřebitelských cen nesměle zpomaluje
    Spotřebitelské ceny v ČR v srpnu stagnovaly. Proti sobě šlo zejména sezónní zlevnění potravin a naopak mírné zdražení aut a pohonných hmot. Překvapení trhu ani ČNB se nekoná. ČNB tak na příštím zasedání nemá důvod měnit nastavení měnové politiky.
  • Růst spotřebitelských cen v USA - komentář Martina Pohla, Generali Investments
    Vývoj inflace v září naznačuje, že šok způsobený pandemií pomalu odeznívá a dynamika cen se pomalu vrací k "normálu". Celkový i jádrový index spotřebitelských cen vzrostly shodně o 0,2% meziměsíčně, což odpovídá zhruba trendu z předkrizového období. Prudké výkyvy předchozích měsíců jsou podle všeho minulostí, avšak i v září zanechala pandemie otisk v dynamice cen. Cenové tlaky ustupují zejména v segmentu služeb, který je více citlivý na opatření proti šíření viru a na oslabení spotřebitelské poptávky a to by mělo dominovat dynamice cen i do budoucna, neboť podzimní vlna nedává příliš velké šance na změnu.
  • Růst spotřebitelských cen zatím zpomalit nechce
    Spotřebitelské ceny v ČR v červenci rostly rychleji, než čekal trh, ale v souladu s prognózou ČNB. Hlavním cenovým tahounem byly ceny rekreací. V dalších měsících i nadále čekáme zpomalování inflace vlivem oslabené poptávky, nicméně prozatím je tento efekt slabší, než s čím počítá naše prognóza.
  • Růst spotřeby nereflektuje vývoj příjmů
    „Příjmy českých domácností rostou výrazně pomaleji než spotřeba. To v mnohých rodinách způsobí vážné finanční problémy. Na vině je zdražování, které sužuje naši ekonomiku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Růst stavební produkce byl nejrychlejší za více než půl roku
    Stavební produkce v prosinci vzrostla meziměsíčně po sezonním očištění o 1,8 % a zaznamenala tak nejrychlejší nárůst od loňského května. Na něm se podílelo především inženýrské stavitelství, jehož produkce se zvýšila meziměsíčně o 3,9 %. To souviselo pravděpodobně s vyšší investiční aktivitou státu, která ke konci roku po předchozím relativně utlumeném vývoji zrychlila. Produkce však rostla meziměsíčně i v oblasti pozemního stavitelství, a to 1,1 %. Meziročně celková stavební produkce v prosinci vzrostla po očištění o sezonnost a kalendářní vlivy o 7,9 %, což však souviselo s nízkou srovnávací základnou roku 2020.
  • Růst tržeb maloobchodu brzdí, ale zůstává silný
    Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v červnu polevily na meziměsíčním růstovém tempu, když vzrostly o 0,6 % (sezónně očištěno). To bylo víceméně v souladu s naším odhadem 0,8 % m/m. Po květnovém „rozvolňovacím“ skoku se všeobecně zpomalení čekalo. Nicméně předchozí údaje byly evidovány vzhůru a pohled na meziroční srovnání ukazuje oproti odhadům citelně vyšší úroveň prodejů. Maloobchodní tržby bez zahrnutí motoristického segmentu v červnu rostly meziročně o 7,2 % (7,1 % po očištění o kalendářní vlivy), zatímco naše i tržní odhady ukazovaly pouze 5,4 %. V případě zahrnutí prodejů a oprav aut, jejichž meziměsíční pokles se nečekaně prohloubil na 2,1 %, činil meziroční růst 9,7 %, zatímco my jsme čekali 7,5 % a trh v průměru ještě trochu méně. Oproti květnovému růstu o 18,5 % je to sice opticky výrazně menší růst, ale ten je dán zvyšující se srovnávací základnou z minulého roku.
  • Růst tržeb v maloobchodě pokračuje
    Reálné tržby maloobchodních prodejců klesaly rok a půl. Zlom nastal v loňském listopadu a od té doby tržby v maloobchodě rostou. Tento trend byl potvrzen i v letošním lednu, přestože panovaly obavy, zda stále Češi nebudou velmi ostražitě kontrolovat svou peněženku. Nakonec ale tržby v tomto sektoru meziročně vzrostly o 2,4 % a byly tak překonány prognózy naše i trhu.
  • Růst úrokových sazeb ČNB bude v dalších měsících pokračovat
    Česká národní banka (ČNB) minulý čtvrtek rozhodla o dalším zvýšení základní repo sazby z 0,50 % na 0,75 %. Dnes zveřejnila písemný záznam z tohoto jednání bankovní rady. Ten ukazuje, že její členové hlasovali totožným způsobem jako v červnu. V pořadí druhé zvýšení repo sazby o 25 bb tak podpořil guvernér J. Rusnok, oba viceguvernéři M. Mora a T. Nidetzký, a také člen bankovní rady T. Holub. Výraznější nárůst úrokových sazeb o 50 bb podporoval i nadále V. Benda, zatímco zbylí dva členové O. Dědek a A. Michl hlasovali pro jejich stabilitu.
  • Růst úrokových sazeb je pro dluhopisové fondy větší problém než kdykoli předtím
    Již dříve jsme se na tomto místě věnovali americkým úrokovým sazbám, které téměř jistě porostou jen velmi pomalu a pra...
  • Růst úrokových sazeb je světový trend. Ovlivní to cenu akcií i kurzy měn
    „Úvahy amerických centrálních bankéřů mají silný vliv na vývoj akciových trhů. Po zjištění, že úrokové sazby by se mohly zvyšovat rychleji, došlo k propadu cen akcií. Předpoklad vyšších úrokových sazeb naopak posílil hodnotu dolaru,“ komentuje hlavní makléř BH Securities Martin Vlček.
  • Růst úrokových sazeb: rekordní nemovitosti a výhodnější drahé kovy
    Evropské centrální banky většinou drží základní úrokové sazby v záporných hodnotách. Poslední krok ČNB by mohl do ČR začít lákat zahraniční kapitál. To by přispělo k dalšímu posílení koruny. Silnější domácí měna mimo jiné sníží korunovou cenu drahých kovů. Tuzemští investoři by tak mohli po určitý čas nakupovat zlaté a stříbrné slitky a mince za výhodnější částky než doposud.
  • Růst úrokových sazeb u hypoték se v říjnu zastavil
    Říjnové výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů zaznamenaly poprvé od začátku minulého roku nepatrný pokles hodnot. Průměrná sazba u hypoték meziměsíčně klesla o tři bazické body a její hodnota tak za říjen činila 5,87. Odborníci na hypotéky se shodují, že již došlo k zastavení dlouhodobého růstu sazeb a v nejbližších měsících čeká hypoteční trh stagnace úrokových sazeb.
  • Růst v Číně má globální dopady
    „Hospodářský růst Číny se v loňském roce propadl na pouhá 3 %, což je téměř polovina z 5,5 %, které si stanovila vláda. Tento slabý výkon přiměl úřady k tomu, aby zrušily tři roky starou politiku nulového covidu a vydaly se na cestu růstu rychlým oživením druhé největší ekonomiky světa. To poskytuje globální impuls, od komodit až po evropské akcie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook