Úterý 19. březen 2024 03:36
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní nadhoz - Český PMI naznačí tempo zotavení

01.07.2020 12:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,63

USD/CZK

23,70

EUR/USD

 

1,123

USD/PLN

3,953

Ropa Brent

USD/barel

41,77

Zlato

USD/unce

1784

Aktualizováno

8:58

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Třetí odhad statistického úřadu potvrdil předchozí údaj, podle kterého český hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí 2020 meziročně spadl o 2,0 %. K mírné opravě došlo u mezičtvrtletní dynamiky, když byl předchozí pokles o desetinu procentního bodu zvýšen a dosáhl tedy 3,4 %. Nižší hospodářský výkon je dán především klesající investiční aktivitou a zahraniční poptávkou, naopak rostoucí výdaje vládních institucí přispívaly pozitivně a bránily ještě hlubšímu poklesu.

Inflace v zemích eurozóny v červnu zrychlila z předchozích -0,1 % na 0,3 % meziměsíčně, tedy z 0,1 % na 0,3 % meziročně. V obou případech tak byl růst cen o desetinu procentního bodu svižnější, než trh předpokládal. Jádrová složka inflace pak meziročně vzrostla o 0,8 %, což odpovídá očekáváním.

Americký index PMI vzrostl z květnových 32,3 na červnových 36,6 bodu. Prakticky ve všech sledovaných oblastech tak naznačil další pokles ekonomické aktivity. Index zároveň silně zaostal za tržními odhady, které činily 45,0 bodu.

Naopak důvěra mezi americkými spotřebiteli přinesla pozitivní překvapení, když poskočila meziměsíčně o téměř 12 bodů a dosáhla hodnoty 98,1. Ke zlepšení došlo jak v hodnocení současné situace, tak i očekávání do budoucna. Jelikož průzkum probíhal v období uvolňování ekonomických restrikcí, je otázkou, jak se na náladě tamních spotřebitelů podepíší aktuální obavy z opětovně narůstajícího počtu nově nakažených. Index se přitom ještě ani zdaleka nepřiblížil k předkrizovým úrovním poblíž 130 bodů.

Němci vzali po skončení karantény obchody útokem. Maloobchodní tržby tam v květnu vystřelily o 13,9 %, čímž vyrazily dech trhu, který počítal s nárůstem jen o 3,5 %. Nejvíce na dračku šlo oblečení a obuv, které si oproti dubnu připsaly nárůst o 175,5 % a dále pak informační technologie s 66,5 %.

Česká koruna včera odpoledne posílila z hodnot kolem EUR/CZK 26,85 až k EUR/CZK 26,65, kde ji najdeme i dnes ráno.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se dozvíme data o českém indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru za červen. Po nehezkých 39,6 z května očekáváme zlepšení na 45,1, což je v souladu i s předpoklady trhu.

Odpoledne pak dorazí červnová data o plnění českého státního rozpočtu. Vzhledem k pokračujícímu tlaku na protikrizové výdaje a zmraženým příjmům očekáváme, že bude výsledek opět nejhorší v tuzemské historii.

Z Německa přijde údaj o tamní červnové nezaměstnanosti. Ta by měla stoupnout jen mírně, z 6,3 na 6,5 %. Tamní trh práce totiž nadále podpírají vládní opatření, což dočasně tlumí tlak na propouštění. Tyto programy ovšem nebudou trvat věčně a v dalších měsících tak očekáváme pokračování nárůstu počtu Němců bez práce.

V USA bude zveřejněn ISM index zpracovatelů. Jako ostatní indikátory průmyslové aktivity, i tento by měl naznačit citelné zlepšení situace. Trh očekává růst z květnových 43,1 až na 49,7.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:30

ČR

PMI zpracovatelů (červen, v b.)

45,1

45,0

39,6

 

 

 

 

9:55

SRN

Nezaměstnanost (červen, v %)

-

6,5

6,3

 

 

 

 

14:00

ČR

Plnění státního rozpočtu (červen, v mld. Kč)

-

-

-157,4

 

 

 

 

16:00

USA

ISM index zpracovatelů (červen, v b.)

-

49,7

43,1

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Constellation Brands, General Mills

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: EA nezaměstnanost, USA žádosti o podporu v nezaměstnanosti, USA nezaměstnanost, USA mzdy, USA tovární objednávky
PÁ: USA PCE cenový index, USA, spotřebitelská důvěra, USA příjmy

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - Britové míří k volbám
    Britský parlament včera poměrem 438 ku 20 schválil návrh premiéra Johnsona na vypsání předčasných voleb. Ty se tak uskuteční dne 12. prosince a lze je do značné míry chápat jako zástupné referendum o brexitu. K volbám Johnsona dotlačila nemožnost prosadit jeho odchodovou dohodu, již vyjednal s EU, skrz parlament, ve kterém neměl většinu. Slibuje si od nich tak posílení vlastního mandátu a následně volné ruce k dokončení rozvodového procesu. Pokud by ovšem naopak Johnson ve volbách ztratil, může se stát téměř cokoliv, včetně opakování samotného referenda o setrvání v EU. Sázkové kanceláře Johnsona v tuto chvíli favorizují na vítězství, ovšem nad tím, zda získá potřebnou většinu poslanců, shoda nepanuje.
  • Ranní nadhoz - Britský parlament se vzepřel Johnsonovi
    Při včerejším hlasování v britském parlamentu se 21 konzervativních poslanců postavilo proti vlastnímu předsedovi a zároveň premiérovi Borisi Johnsonovi. Společně s opozičními politiky tak protlačili na dnešní program schůze hlasování, které by mohlo zabránit jeho vládě provést neřízený brexit bez souhlasu parlamentu. Pokud dnešní hlasování dopadne podobným poměrem, pak bude vláda nucena buďto vyjednat s EU novou rozvodovou dohodu, nebo získat explicitní schválení odchodu bez dohody od britských poslanců. V opačném případě by pak musela požádat Unii o odklad celého brexitu. Johnson v reakci začal mluvit o předčasných volbách v půlce října, které by mu mohly dát nový mandát pro pokračování v nastaveném kurzu.
  • Ranní nadhoz - Cena ropy Brent překonala hranici 70 dolarů za barel
    Čínský Caixin PMI index ze sektoru služeb zaznamenal pokles o jeden bod na hodnotu 52,5 a završil tak rok 2019 přesně na své loňské průměrné hodnotě. I nadále se pohybuje vysoko nad hranicí 50 bodů, Čína se tak recese v tomto sektoru nemusí prozatím obávat.
  • Ranní nadhoz - Co prozradí zápis z Fedu?
    Člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda zopakoval svůj názor, který ostatně projevil i na posledním měnověpolitickém zasedání, tedy že by české ekonomice prospělo zpřísnění měnové politiky. Vede ho k tomu hlavně tuzemská inflace, která se drží v blízkosti horní hranice tolerančního pásma centrální banky, a která by podle ekonomické prognózy ČNB mohla v příštím roce ještě mírně zrychlit. Podle Bendových slov argumenty proti zvýšení sazeb, které spočívaly primárně v obavě z prudšího ekonomického oslabení států eurozóny, pomalu ztrácejí váhu.
  • Ranní nadhoz - Čeká nás den nabitý informacemi
    Včerejší měnověpolitické zasedání amerického Fedu v souladu s očekáváními nepřineslo změnu nastavení měnové politiky. Šéf centrální banky Powell pak ve svém vystoupení zdůraznil, že epidemie koronaviru znovu hrozí zpomalit tamní ekonomiku a naznačil, že ani v dohledné době nelze čekat zpřísnění úrokových podmínek. Podobně jako to známe z Evropy, i americká centrální banky zesiluje svůj apel na vládu, aby zintenzivnila fiskální stimulaci ekonomiky.
  • Ranní nadhoz - Čeká nás týden plný dat z tuzemska
    Český hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí 2020 meziročně poklesl o 10,7 %, což odpovídá snížení o 8,4 % oproti předchozímu kvartálu. Ačkoliv se jedná o historicky největší propad, výsledek pozitivně předčil konsensus analytiků. Lze předpokládat, že nejpozitivnější složkou HDP byly výdaje veřejného sektoru. Pokud jde o jednotlivé sektory, pokles vykázaly téměř všechny, speciálně pak průmysl, obchod, doprava, ubytování a pohostinství.
  • Ranní nadhoz - Česká inflace zůstane svižná
    Evropský průmysl v červnu podle očekávání pokračoval v postupném zotavování z pandemického propadu. Po sezónním očištění tamní objem výroby meziměsíčně vzrostl o 9,1 % a ve srovnání s loňským červnem tak byl o 12,3 % nižší. Červnové zlepšení tím ovšem mírně zaostalo za očekáváními a tempo dohánění se oproti květnu citelně snížilo. Největší skok zaznamenala výroba zboží dlouhodobé spotřeby a investičních statků, kterých meziměsíčně přibylo 20,2 resp. 14,2 %.
  • Ranní nadhoz - Česká vláda posoudí návrh na hlubší schodek
    S tím jak se kvůli šířícímu se koronaviru zastavila ekonomická aktivita, významně se snížila poptávka po ropě. Cena americké WTI ropy tak dnes ráno zaznamenala propad na asijských burzách až na úroveň 14,47 dolarů za barel (propad o 21 %), cena ropy Brent se propadla o 1,1 % na 27,78 dolarů za barel.
  • Ranní nadhoz - České ceny výrobců zamíří dolů
    Květnový ZEW index přinesl v Německu záblesk naděje, když se jeho složka očekávání vyšvihla z předchozích 28,2 bodu až na 51,0, čímž suverénně překonala odhady trhu, jež činily jen 30,0. Takto vysoko byl index naposledy před pěti lety. Druhá složka ZEW indexu, tedy hodnocení současné situace, již tak růžově nevyzněla. Namísto vyhlíženého zlepšení z dubnových -91,5 bodu na -86,6, došlo k dalšímu poklesu a index se zastavil až na -93,5 bodech. I v eurozóně dopadl průzkum očekávání do budoucnosti pozitivně, když si vysloužila 46,0 bodu, což znamená meziměsíční nárůst o více než 20 bodů.
  • Ranní nadhoz - Český maloobchod se začne probouzet
    Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance českého zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách mírným přebytkem 1,3 mld. Kč. Výsledek předčil tržní očekávání, která počítala se schodkem o více než 8 mld. Kč. Vývoz pokračoval v poklesu, který se však v květnu snížil na 29,8 % meziročně, zatímco na straně importů pokles dosáhl 24,9 %.
  • Ranní nadhoz - Čína s USA našly společnou řeč, cla se zvyšovat zatím nebudou
    Koncem minulého týdne a následně během víkendu intenzivně pokračovalo vyjednávání mezi Spojeným královstvím a EU. Avšak k žádnému průlomu prozatím nedošlo. Nová podoba smlouvy, kterou před nedávnem předložil britský premiér B. Johnson, není podle zástupců EU dostatečně konkrétní. Ve čtvrtek se bude konat evropský summit, kterého by se měl účast britský premiér a zástupci ostatních členských států. Pokud do té doby nebude ujednána nová dohoda, bude se zde jednat zejména o podmínkách a délce prodloužení, o které bude Johnson nucen EU požádat, jak mu přikazuje zákon schválený parlamentem na začátku září.
  • Ranní nadhoz - Čína ve třetím čtvrtletí rostla nejpomaleji za 30 let
    Na včerejším summitu zástupci členských zemí EU podpořili novou dohodu o odchodu Británie z EU. Podle ní by mělo zboží na území Severního Irska nadále podléhat pravidlům EU a nevznikne tak pevninská hranice mezi Irskem a Severním Irskem, což bylo klíčové. Zítra ovšem britského premiéra B. Johnsona čeká mnohem důležitější hlasování britského parlamentu, který prozatím jakékoliv ujednané dohodě mezi premiérem (či premiérkou) a EU nebyl nakloněn.
  • Ranní nadhoz - Čína zmírnila restrikce investic
    Česká inflace v srpnu dosáhla hodnoty 0,1 % meziměsíčně a 2,9 % meziročně. Růst byl poháněn hlavně cenami spojenými s bydlením (elektřina, teplo, nájemné) a službami, v opačném směru působily ceny pohonných hmot či oděvů a obuvi. Inflace se tak i nadále pohybuje v blízkosti horní hranice tolerančního pásma ČNB, ovšem v nejbližší době očekáváme její zpomalení i bez zásahu centrální banky.
  • Ranní nadhoz - Čínský HDP v loňském roce zpomalil na 6,1 %
    Na Čínské ekonomice se v loňském roce značně podepsaly obchodní rozepře s USA. V souhrnu na uplynulý rok rostl čínský hrubý domácí produkt o 6,1 %, což je nejpomaleji za posledních téměř třicet let. Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla čínská ekonomika dle očekávání o 6 %. Čína se v roce 2019 potýkala zejména s vyšší nezaměstnaností, která měla za následek menší spotřebu domácností. Zároveň také soukromé investice zaznamenaly propad.
  • Ranní nadhoz - čínský HDP v Q1 spadl téměř o 7 %
    Čínský hrubý domácí produkt v prvním letošním čtvrtletí meziročně odepsal 6,8 %, což bylo téměř v souladu s tržními odhady, které očekávaly pokles o 6,5 %. Po sezónním očištění to znamenalo mezičtvrtletní snížení produktu o 9,8 %. Kontrakce takového rozsahu je pro čínskou ekonomiku historicky nevídaná. Pozitivně překvapila čínská průmyslová výroba, která v březnu meziročně odepsala jen 1,1 %, když tržní odhady počítaly s poklesem o více než 7 %. Oproti prvním dvěma měsícům roku, kdy výroba spadla meziročně o 13,5 %, se tak březnová průmyslová produkce téměř navrátila na loňskou úroveň.
  • Ranní nadhoz - čínský koronavirus ovlivňuje i finanční trhy
    Lednové indexy vydávané německým institutem IFO příliš nepotěšily. Ukazatel očekávání odepsal téměř celý bod a dosáhl pouze 92,9, což bylo téměř dva body pod tržními odhady. Pokles indexu byl zaviněn slabšími vyhlídkami ve stavebnictví a ve službách, naproti tomu sentiment v průmyslu se dále zlepšoval, což je pro německou výrobně a exportně orientovanou ekonomiku dobrá zpráva. V reakci na horší data společná evropská měna oslabila, když se vůči dolaru dostala na EUR/USD 1,102, tedy nejslabší úroveň za poslední téměř dva měsíce.
  • Ranní nadhoz - čínský PMI si v březnu výrazně polepšil
    Index ekonomického sentimentu eurozóny v březnu odepsal téměř devět bodů a dosáhl 94,5. Protože v řadě zemí probíhal sběr dat ještě před zavedením restriktivních opatření proti šíření koronaviru, lze očekávat, že v dubnu dojde k dalšímu zhoršení ukazatelů. K poklesu ekonomického sentimentu došlo zejména ve službách a maloobchodě, průmysl odepsal „jen“ 4,6 bodu a stavebnictví 2,7 bodu. Bídné vyhlídky se pak projevily i ve zhoršení ukazatele zaměstnanosti.
  • Ranní nadhoz - Čínský PMI ve výrobě nejvyšší za posledních 5 měsíců
    Maloobchodní tržby v Německu v srpnu rostly meziměsíčně 0,5 %, což je v meziročním vyjádření nárůst o 3,2 %. V porovnání s minulým měsícem se dařilo nejen potravinám a oděvům, ale také informačním technologiím, které po dvou měsících zaznamenaly meziměsíční nárůst, a to o 9,5 %.
  • Ranní nadhoz - ČNB dnes dál uvolní měnové podmínky
    Podnikatelská nálada v Německu se v březnu propadla na nejnižší úroveň od července 2009. Podle finálních údajů klesl březnový Ifo index na 86,1 bodu z únorových 96 bodů a zaznamenal tak nejprudší sešup od sjednocení Německa. Předběžné odhady z minulého týdne byly tedy přehodnoceny ještě dolů o 1,6 bodu. Propad byl zaznamenán zejména u očekávání podniků, zhoršilo se však i vnímání současné situace. Ifo index tak navázal na úterní PMI indikátory, které rovněž zaznamenaly výrazné poklesy. Ifo institut zároveň předpovídá, že by nejsilnější evropská ekonomika mohla letos snížit výkon až o šest procent.
  • Ranní nadhoz - ČNB dnes sazby měnit nebude
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v prosinci meziročně vzrostly o 4,8 %, tržby včetně motoristického segmentu se pak zvýšily o 4,6 %. Spotřebitelé v předvánočním čase utráceli více zejména za počítačové a komunikační vybavení, výrobky pro domácnost a oděvy i obuv. Za celý rok 2019 vzrostly celkové maloobchodní tržby o velmi slušných 3,5 %. Očekáváme, že vlivem zpomalující ekonomiky i slábnoucího sentimentu by měl letošní růst tržeb v maloobchodě zpomalit pod tři procenta. Spotřeba domácností by nicméně měla zůstat hlavním přispěvatelem k růstu HDP.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova