Úterý 19. březen 2024 10:52
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.5.2020

25.05.2020 09:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

SHRNUTÍ 

  • S&P 500 i Stoxx Europe 600 v uplynulém týdnu rostly
  • Francie a Německo našly minulý týden shodu na vytvoření záchranného evropského fondu
  • Zápisky ECB naznačují možnost navýšení objemu nakupovaných aktiv
  • PMI na obou stranách Atlantiku ukazují, že nejprudší kolaps ekonomické aktivity je již za námi
  • Pokračuje rozvolňování restriktivních opatření v USA i v eurozóně
  • Hang Seng opět klesá v reakci na napětí na Hong Kongu
  • V příštím týdnu zveřejní Fed béžovou knihu, v eurozóně uvidíme první odhady vývoje cen za květen, v neděli vyjdou čínská PMI za květen

Výhled

Americké futures i asijské akcie převážně v zeleném teritoriu.

Uvolňování karantén

Rozvolňování karantén se zatím daří bez opětovného nárůstu nových infekcí. Mnohé státy oznamují dřívější otevírání hranic. Přestože návrat k normálu ještě potrvá, lze pozorovat, že se ekonomická aktivita odrazila ode dna. Právě uvolňování karantén, které nedoprovází nárůst nových infekcí pomáhá představuje pro akciové indexy klíčovou podporu.

Čína – Hong Kong

Hang Seng aktuálně ztrácí 0,4% a umazává tak až 2% ranní ztráty. Ty souvisí se schválením čínského zákona o národní bezpečnosti. V Hong Kongu se tak o víkendu opět protestovalo. Současná rebelie je však nesrovnatelná s událostmi z loňského června. V pátek odepsal hongkongský index 5,6%, což představuje nejvýraznější jednodenní pokles za posledních pět let. Peripetie kolem Hong Kongu znamenají další překážku pro deeskalaci americko-čínských vztahů.

Makrodata

Ve středu vyjde zveřejnění vývoje průmyslových zisků v Číně, Fed v tento den rovněž publikuje béžovou knihu. V pátek vyjdou v eurozóně první odhady inflace za květen. Očekává se, že ceny meziměsíčně klesnou o 0,1%. Za celý rok by tak měla inflace dosáhnout pouhého 0,1%. Inflace očištěná od vlivu cen energií by měla meziročně vzrůst o 0,8%. Výraznější očištěná inflace souvisí zejména s poklesem cen ropy. V Číně v neděli vyjdou PMI za květen. Hodnota výrobního ukazatele by měla dosáhnout 51, hodnota indikátoru ve službách 53,5. To značí, že ekonomická aktivita v největší asijské zemi by měla, podobně jako v dubnu, růst.

Ohlédnutí

Index S&P 500 minulý týden posílil o 3,2%. Stoxx Europe 600 zpevnil o 3,6 %.  Euro proti USD minulý týden přidalo o 0,7% na 1,088. Česká měna minulý týden apreciovala na EUR/CZK 27,712 z EUR/CZK 27,317. Proti dolaru koruna posílilia na CZK/USD 25,09 před týdnem byla na CZK/USD 25,64.

Eurozóna – záchranný fond

Za průlomovou událost lze považovat nově nalezený konsensus mezi Francií a Německem ohledně záchranného fondu s palebnou silou 500 mld. EUR. Tento vehikl by měl poskytnout granty zemím, které se potýkají s ekonomickými dopady pandemie covidu. Financování fondu by zajistily emise dluhopisů. Jednalo by se tak o jakýsi předstupeň společných dluhopisů zemí eurozóny. Samozřejmě, shoda mezi Francií a Německem představuje pouze první krok. Návrh musí být jednomyslně schválen. Negativní stanovisko zaujímají fiskálně odpovědné země typu Rakouska či Nizozemska. Zprávy o fondu však pomohly stlačit kreditních prémie periferních dluhopisů eurozóny. Itálie v minulém týdnu bez problémů vydala vládní bondy v objemu 22 mld. EUR.

ECB - zápisky

Zápisky z dubnového jednání ECB naznačují, že frankfurtská instituce navýší objemy nakupovaných dluhopisů. Investoři nejčastěji očekávají navýšení objemů o 500 mld. EUR. Zároveň se předpokládá změna mixu nakupovaných aktiv s větším příklonem k papírům jižního křídla eurozóny. ECB již nakoupila v rámci protipandemického programu (PEPP) dluhopisy za 180 mld. EUR. Tímto tempem by vyčerpala schválených 750 mld. EUR do října. Razantní navýšení nákupů může zkomplikovat rozhodnutí německého ústavního soudu z počátku května.

PMI

PMI ve službách v eurozóně vzrostla na 28,7 z bezprecedentně nízké úrovně 12 v dubnu. Kompozitní ukazatel se tak vyšplhal na 30,5 ve srovnání s dubnovým historickým minimem 13,6. Podobná vývoj proběhl i v USA. Kompozitní ukazatel se zvýšil na 36,4 z dubnových 27. Z toho vyplývá, že přestože ekonomická aktivita utrpěla v květnu další pokles, nejvýraznějšího kolapsu již bylo dosaženo (duben). Současné uvolňování karantén a výjimečných stavů přispívá k návratu ekonomické aktivity.


Tomáš Pfeiler
Portfolio manažer Cyrrus

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.2.2020
    Přestože akciové trhy se nachází blízko historických maxim, vyplývá určitá nejistota z vyšších cen bezpečných aktiv – zlato, dolar, americké vládní dluhopisy. Zatím nedochází k výrazným revizím prognóz ekonomického růstu směrem dolů. Hlavním scénářem tak zůstává kulminace počtu nakažených na konci 1Q a výrazné zlepšení ekonomické aktivity v následujících kvartálech. Začínají přicházet povzbudivější data o počtu nově nakažených v Číně – většinou pod 1 000 nově nakažených za den (před týdnem cca 2 000 denně). Určitou nejistotu může způsobit růst počtu na nakažených v ostatních zemích – překvapivé je vypuknutí epidemie v Itálii, kdy se nyní nachází více než 150 nakažených. V následujících dnech tak trhy mohou kolísat v závislosti na informacích Číny potažmo jiných zemí, kde se nemoc výrazněji šíří.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.5.2021
    Na kryptoměnách jsme v uplynulých dnech byli svědky výrazných pohybů. Ty pravděpodobně přetrvají i v následujících dnech. Faktorem, který spustil otřesy na bitcoinu bylo rozhodnutí čínských autorit zakázat tamním finančním institucím podílet se na transakcích s kryptoměnami. Lokální vlády v Číně se také snaží podnikat kroky proti těžbě bitcoinů – Čína patří mezi velmoci v těžbě bitcoinů. Další ze série negativních zpráv pro virtuální mince je plán Bidenovy administrativy, aby transakce s kryptoměnami nad $10k byly součástí daňových přiznání. V posledních týdnech se také množí studie centrálních bank ohledně možnosti vývoje vlastních digitálních měn – tzv. central bank digital currency (CBDC). Lze očekávat, že CBDC by měly výraznější podporu ze strany vlád a proto by mohly vést k omezení zájmu o soukromé kryptoměny. Tj. vidíme více negativních faktorů, které promlouvají do propadů na trzích kryptoaktiv. Přestože kryptoměny stále představují poměrně okrajový trh, bylo patrné, že otřesy na této třídě aktiv promlouvaly do širšího negativního sentimentu na trzích.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 24.6.2019
    Hlavní událost tohoto týdne se odehraje až na jeho konci. Na zasedání G20 v japonské Osace by se měli sejít presidenti USA a Číny. Očekávání nejsou vysoká, takže dosažení dohody se obecně nečeká. Jde jen o to, zda toto jednání ukáže, že dohody může anebo nemůže být v dohledné době dosaženo.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.03.2019
    Z hlediska nových dat z USA bude tento týden stát za pozornost spotřebitelská důvěra a data z trhu nemovitostí. Což není mnoho a tak trhem bude především hýbat sentiment ovlivněný dříve zveřejněnými daty a také pravděpodobně politikou – brexitem – případně dalšími výroky k obchodním válkám a případně ke zdi s Mexikem.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.07.2022
    Během minulého týdne burzy citelně posílily. S&P 500 přidal 2,5 %, evropské indexy posílily pod vlivem taktické deeskalace napětí ze strany Ruska více než jejichž americké protějšky (+2,9 %). Volatilita sestoupila pod hranici 25, aktuálně dosahuje zhruba 23. Hlavní obavou investorů zůstává ochabování ekonomického růstu. V tomto momentě však burzy prozatím nezaceňují hospodářské ochlazení adekvátně. Přestože vidíme, revize hospodářských výsledků směrem dolů, stále zůstávají odhady zisků poměrně euforické. Investoři jako by jednostranně vnímali pouze pozitivní aspekty hospodářského zpomalení – tj. nižší sazby a dluhopisové výnosy. Rizika tedy zůstávají dále asymetricky nakloněna směrem dolů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.09.2023
    Včerejší týden ukázal poklesový trend. S&P 500 odepsal 2,9 % a nachází se tak na nejslabší úrovni od začátku června. Výkonnost Stoxx Europe 600 dosáhla -1,9 %. VIX s ohledem na výprodeje vystoupal na 17 bodů. Hlavním poklesovým faktorem je zasedání Fedu a jeho politika higher for longer. Investoři se domnívají, že delší období vyšších sazeb mohou firmy již pocítit. Doposud americké firmy nepociťovaly akutní problémy s refinancováním svých dluhů, v roce 2024 se však setkáme se značnou potřebou korporací refinancovat své závazky. Podle našeho názoru zůstávají rizika stále nakloněna směrem dolů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.10.2021
    Čínský developer překvapivě splatil úroky na dolarových dluhopisech. Stalo se tak v pátek, tedy den před koncem třicetidenní lhůty. Tato zpráva však není v kontextu celkového hospodaření firmy až tak zásadní. Evergrande si pouze koupila čas. Již tento pátek skončí lhůta pro možnost splacení další dlužné úrokové platby ($47 m). Určitá forma restrukturalizace je takřka nevyhnutelná. Pravděpodobný scénář je převzetí operací firmy lokálními vládami. Vyplacení kupónu znamená, že firma prozatím nebude čelit žalobám a vyhne se jednání s věřiteli. K mírně pozitivnímu sentimentu přispěly i informace o obnově některých pozastavených rezidenčních projektů v jižní Číně.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.11.2019
    Hlavní americký index poprvé v historii pokořil hranici 3 100 bodů. S&P 500 posiluje již šestý týden v řadě. Jde tak o nejdelší růstovou šňůru od podzimu 2017. Tenkrát posiloval osm týdnů v řadě. Do rekordních výšin vyhnala nejznámější světový akciový benchmark uvolněná měnová politika, deeskalace tenzí v mezinárodním obchodě, uklidnění situace okolo vystoupení Spojeného království z Evropské unie a probíhající výsledková sezóna, která se zatím ukazuje jako úspěšná (průměrné překvapení na úrovni zisků ve výši 4,7%). Faktor, který akciovým trhům rovněž pomáhá je vysoký objem buybacků. Jen za 3Q dosáhl objemu $170 mld.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.1.2021
    V očkování nastává určitý progres, celkově však proces stále výrazně pokulhává za původními plány. Negativní zprávou je pravděpodobný výpadek dodávek vakcín společnosti Astra Zeneca pro EU. USA se v počtu vakcín přehouply přes úroveň 20m – tu původně plánovaly na prosinec.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 25.4.2022
    Od půlky dubna dochází k citelnému oslabení čínské měny proti USD. Aktuálně se jeden dolar obchoduje za 6,55 renminbi. Jde o nejslabší úroveň od loňského dubna. Oslabení měny představuje pro čínské autority způsob, jak zmírnit negativní dopady politiky nulové tolerance vůči covidu – Čína je typickou exportní ekonomikou. Slabší kurz reflektuje obavy ze zpomalení ekonomického růstu. Úroveň měny taktéž zrcadlí divergenci v měnových politikách Fedu a PBoC. Čínská centrální banka bude muset politiku uvolňovat.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 26.07.2021
    Tento týden se uskuteční zasedání Fedu. Na červencovém setkání centrální bankéřů s největší pravděpodobností zásadní informace nezazní. Vzhledem k obavám z dopadu varianty delta na ekonomický růst můžeme jakoukoliv zmínku o taperingu prozatím vyloučit. Relevantnější tak bude až zářijové zasedání amerických centrálních bankéřů, na kterém již vyjdou aktualizované ekonomické prognózy. Lze předpokládat, že první náznaky taperingu uslyšíme právě na zářijovém meetingu FOMC. Čistě teoreticky by mohla první slova padnout i na setkání v Jackson Hole, které se koná koncem srpna. Na zářijovém zasedání taktéž dojde k publikaci aktualizované projekce sazeb – tzv. dot plot. Zde nelze vyloučit další jestřábí překvapení – např. predikce prvního zvýšení úroků v roce 2022 nebo větší počet hiků v letech následujících.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 26.09.2022
    Během minulého týdne burzy opět silně oslabovaly. S&P 500 odepsal 4,6 % a nyní se tak nachází necelé procento nad svým letošním minimem z půlky června. Hlavním faktorem je přísný jestřábí tón Fedu. Ten již víceméně ignoruje dopad měnové politiky na ekonomický růst a chce za každou cenu porazit inflaci. S&P 500 se obchoduje cca 23 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita vystoupala k hranici 30 bodů. Investiční banka Goldman Sachs snížila svůj odhad na kurz S&P 500 na 3 600 (na konci 2022).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 26.10.2020
    Ve čtvrtek se uskuteční zasedání ECB. Očekává se, že frankfurtská instituce ponechá sazby beze změny, ani nenavýší objem dluhopisů, které nakupuje v rámci svého protipandemického programu (PEPP). Předpokládá se však, že ECB přistoupí navýšení PEPP o dalších €500 mld. na svém prosincovém zasedání. Eurozóna se aktuálně potýká s deflačními tlaky – ceny na meziroční bázi již poklesly dva měsíce po sobě, což se naposledy odehrálo v roce 2016. Zároveň ochabuje ekonomická aktivita v EMU. Lagardeová by mohla přijít alespoň s detaily o budoucím navýšení PEPP.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 26.4.2021
    Ve středu učiní Fed monetárně-politické rozhodnutí, změna nastavení politiky se neočekává. Dubnové zasedání bývá tradičně spíše nudné. Zásadnější informace může přinést nadcházející červnové setkání, na kterém americká centrální banka bude mít k dispozici aktualizovanou ekonomickou prognózu i nový dot plot. I tak budou ve středu investoři bedlivě sledovat komentáře guvernéra Powella. Od posledního zasedání totiž vyšla řada výrazně optimistických makrodat. Maloobchodní tržby v březnu expandovaly tempem mírně pod 10 %. Šéf Fedu prozatím upozornil, že předčasné utažení měnové politiky nepřipadá v úvahu. Aby zahájil debatu o taperingu (tedy postupném snižování tempa nakupovaných bondů), musela by americká ekonomika v několika po sobě jdoucích měsících vygenerovat přírůstek nových pracovních míst okolo jednoho milionu. Na druhou stranu lze očekávat, že v květnu začnou vycházet velmi silná makročísla. Diskuse o taperingu tak mohou být reálně zahájeny na červnovém zasedání.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 26.8.2019
    Obě strany přilévají olej od ohně. Čína v pátek oznámila záměr zatížit cly ve výši 5 – 10 % dalších 75 mld. USD amerických exportů. Cla by měla vejít v platnost již od prvního září. Po uzavření trhu Donald Trump palbu opětoval. Od prvního října by se měla cla na $250 mld. čínského zboží zvýšit z 25% na 30%. Zbývající čínské exporty by měly být zatíženy 15% sazbou, zatímco se původně uvažovalo o 10%. Přestože jednání mezi oběma velmocemi nadále probíhají, jeví se brzké usmíření jako méně reálné. V následujících dnech mohou trhy přehnaně reagovat na výroky představitelů některé ze stran konfliktu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 27.03.2023
    Během minulého týdne americké burzy posilovaly. S&P 500 posílil o 1,4 %. Volatilita klesala, stále se však drží nad psychologickou hranicí 20 bodů. Evropské akcie přidaly 0,9 %. Na začátku týdne pomohlo akcií řešení situace kolem Credit Suisse. V závěru týdne akcie ztrácely v reakci na zasedání Fedu – Powell explicitně vyloučil cuty. Do investorského hledáčku se dostala Deutsche Bank. Přestože vyloženě negativní kurzotvorné zprávy chybí. Jelikož trh sází na nereálně holubičí Fed, lze očekávat, že vystřízlivění bude spojeno s určitou korekcí na burzách.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 27.06.2022
    Během minulého týdne burzy citelně posílily. S&P 500 přidal 6,4 %, což představuje nevýznamnější týdenní růst od května. Volatilita sestoupila z psychologické hranice 30, stále však zůstává zvýšená (VIX aktuálně na 27). V minulém týdnu vévodily trhům obavy ze zpomalování ekonomiky, které by však znamenaly méně přísnou politiku centrálních bank. Vytlačily tak prvotní investorskou hrozbu – robustní zvyšování úroků, což burzy potěšilo. Podle mého názoru však investoři v této fázi nezaceňují hospodářské ochlazení adekvátně.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 27.09.2021
    Firma minulý týden nezaplatila úroky na dolarových bondech. Od čtvrtka tak běží 30 denní lhůta, dokdy společnost může prostředky řádně splatit. Pokud nesežene peníze ani po této době, dochází k defaultu. Aktuálně nelze předpokládat, že by čínská vláda Evergrande sanovala. Tamní politické vedení se snaží snížit závislost na stavebním sektoru. Na konci minulého roku stanovili regulátoři přísná pravidla pro zadlužení developerů. Pokud poruší některé limity na cizí kapitál, nemohou jim banky poskytnout financování. Pokud by Čína pomohla, znamenalo by to příliš citelný odklon od této politiky. Určitá forma restrukturalizace je tudíž nevyhnutelná. Jedním ze scénářů je, že by mohly aktivity Evergande převzít regionální vlády. Troufám si tvrdit, že čínské autority by zakročily pouze v případě systémového stresu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 27.1.2020
    Americká centrální banka ponechá s nejvyšší pravděpodobností sazby beze změny. Trhy aktuálně dokonce přisuzují asi 12% pravděpodobnost scénáři, že by centrální bankéři úroky zvedli. Navzdory deeskalaci obchodního sporu však takovou variantu vnímáme jako nepravděpodobnou. Fed zřejmě oznámí své záměry na trhu s repo obchody, kde s největší pravděpodobností zůstane i nadále aktivní. Americká centrální banka pravděpodobně bude pokračovat v nákupech pokladničních poukázek, což lze brát jako ekvivalent QE (vede k nárůstu bankovních rezerv).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 27.4.2020
    Cena ropy zůstane značně volatilní. Skladovací kapacita v Cushingu v Oklahomě se zřejmě naplní během tří až čtyř týdnů. Nelze tedy vyloučit, že se v půlce květně na futures kontraktech zopakuje situace se zápornou cenou. V případě WTI nepomůže další omezování produkce kartelem OPEC, jelikož jde o regionální americký problém. Donald Trump nabídl, že těžaři mohou využít skladovací kapacitu strategických rezerv. Nemusí být ovšem tak jednoduché zde ropu přepravit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Instaforex ebook