Pátek 29. březen 2024 10:10
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Tři důvody, proč právě teď zrušit daň z nabytí nemovitosti

29.04.2020 10:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V rámci jednání Národní ekonomické rady vlády diskutujeme s vládními představiteli kromě jiného také zrušení daně z nabytí nemovitostí. Realitní trh žije představou, že zrušení této daně je už v podstatě „hotovou věcí“. Zájemci o nemovitost nyní mnohdy vyčkávají, kdy se tato představa změní ve skutečnost a oni budou moci ušetřit.

Jenže ve skutečnosti zrušení daně ničím jednoznačným není. Ministerstvo financí jej sice jednoznačně podporuje, avšak proti se staví zejména sociální demokraté. Upozorňují na výpadek třinácti miliard korun, který by zrušení daně ve veřejných rozpočtech způsobilo. Premiér signalizuje ochotu daň nerušit a ani NERV samotný se za zrušení nestaví nijak jednotně.

Přesto je třeba objektivně říci, že právě nyní je pro zrušení daně velmi příhodná doba. Z několika důvodů.

Zaprvé, realitní trh se v době koronakrize ocitá pod tlakem. Zamrzá. Vyčkávání realitního trhu, „až vláda daň zruší“, pochopitelně k zamrzání znatelně přispívá. Jestliže se v realitách točí méně peněz, než by mohlo, prohlubuje to celkový objem nominálních výdajů v ekonomice, a tedy to prohlubuje propad letošního nominálního hrubého domácího produktu.  Zamrzání realitního trhu z důvodu nejistoty ohledně daně z nabytí nemovitosti tak prohlubuje probíhající historický propad tuzemské ekonomiky. Úplně zbytečně.

Zadruhé, v době, kdy se nemovitostní trh dostává pod tlak, je pravděpodobnější než jindy, že se snížení daně promítne do skutečného snížení celkové ceny nemovitosti. Zatímco v ekonomicky příznivých časech se stává, že při zrušení daně zůstane celková cena beze změny, tj. že vlastní cena nemovitosti stoupne (o úsporu na dani se podělí kupující a prodávající), v méně příznivých časech, jako je tento, se vlastní cena nemovitosti měnit spíše nebude. Jinými slovy, bydlení bude skutečně dostupnější, v řadě případů třeba o statisíce korun. Kupující tedy také může ponížit své úspory a peníze získané tímto ponížením použít k útratě jinde v ekonomice. Může je utratit za dovolenou, za nákup spotřebního zboží nebo bude jen častěji chodit do restaurace, až se ekonomika otevře. To vše by ekonomice pomohlo v době zotavování z koronakrize, neboť by jí to poskytlo dodatečnou likviditu (tedy dodatečné peníze) a umožnilo zmírnit propad nominálního hrubého domácího produktu.

Zatřetí, je vidět, že vládě činí značné potíže likviditu do ekonomiky dodávat. Například programy Covid 1 nebo Covid 2 vykazují pramalý podpůrný efekt. Pokud vláda, resp. veřejné rozpočty tedy kvůli zrušení daně z nabytí nemovitosti přijde o třináct miliard, jak argumentují sociální demokraté, jaká je to vlastně škoda? Zdá se totiž, že je příhodnější nechat zvláště právě v této náročné době těchto třináct miliard v kapse lidem, ať s nimi naloží dle svého. Sami nejlépe vědí, jak a za co je utratí. Podpoří tak sami ekonomiku přirozeným, tržním způsobem, a to namísto vlády, jejíž administrativní podpora má zatím dost nejasný efekt.    

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Třetí zvýšení sazeb v řadě
    Členové bankovní rady včetně guvernéra Rusnoka ve svých veřejných vystoupeních jasně naznačili své odhodlání zvýšit úrokové sazby na následujícím zasedání. Souhlasíme, že je ekonomika zralá na další utahování měnové politiky. Silný růst mezd se již projevuje ve spotřebitelských cenách, jak celková tak i jádrová inflace se drží nad cílem ČNB, když v srpnu oba tyto indikátory dosáhly 2,5 %. Rostoucí nákladové tlaky jsou zřejmé i v cenách výrobců, které překvapily trh poměrně silným růstem. Zklamání z vývoje HDP je přitom spíše proinflačním faktorem kvůli rostoucím mzdovým nákladům na jednotku produkce. Koruna zároveň zůstává zranitelná vůči globálním nejistotám. Čekáme, proto, že ČNB do konce roku zvýší sazby ještě dvakrát a bude pokračovat i v příštím roce až na úroveň 2,5 % v Q3 2019.
  • Tři bankovní giganti předpovídají cenu zlata pro rok 2022
    Obavy z inflace v posledních dnech zvyšují ceny zlata. Jak dlouho to však vydrží? Bude drahý kov v budoucnu schopen odolat rostoucím úrokovým sazbám?
  • Tři cesty pro euro
    Jak se ekonomická situace v eurozóně zhoršuje, hlasy "jestřábů" ECB sílí. Paradox, že? Evropská centrální banka by však podle OECD měla pokračovat ve zpřísňování měnové politiky, aby zabránila ukotvení inflačních očekávání. Rizika takového jednání převažují nad nebezpečím poškození ekonomiky měnového bloku. Dojde v září ke zvýšení sazeb?
  • Třicetidenní výkonnost Bitcoinu ukazuje, že to není jen další technologická akcie 
    Když se cenový pohyb Bitcoinu začal zrcadlit v pohybu tradičních trhů, někteří ho přirovnávali k technologickým akciím. Její nedávná cenová akce ukazuje opak.
  • Třicet let po rozdělení federace pracuje v Česku rekordní počet Slováků. Češi se zato na Slovensko za prací neženou – míří jich tam 25krát méně než Slováků do Česka
    Třicet let po rozdělení česko-slovenské federace trvá trend disproporčního zájmu Slováků o pozici na českém trhu práce v porovnání se zájmem Čechů o pracovní místo na tom slovenském. Pandemie sice trend poněkud zbrzdila, protože přechodně „zmrazila“ trh práce jak v ČR, tak na Slovensku, nicméně popsaný trend vskutku trvá i tak (viz graf níže).
  • Třicet let po rozpadu federace jsou nůžky mezi ratingem Česka a Slovenska rozevřeny nebývale – ve prospěch Česka. Slovensko přitom mívalo navrch
    Třicet let po rozpadu česko-slovenské federace se nebývale rozevírají nůžky v ratingovém hodnocení Česka a Slovenska – ve prospěch Česka. Alespoň tedy pokud vezmeme v potaz ratingové hodnocení dluhových závazků obou zemí z pohledu tří globálně nejvýznamnějších ratingových agentur, tedy Moody’s, Standard & Poor’s a Fitch.
  • Tři čtvrtiny Čechů kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení
    Nedostatečná výstavba ve větších městech, vysoká inflace i velké množství investičních bytů. Tři čtvrtiny dotázaných zvažují, že kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení. Více než polovina (57,1 %) zvažuje kvůli vysokým cenám nemovitostí přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledali na vesnici - 79,1 % Čechů věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielsen.
  • Tři čtvrtiny německých firem nejsou výhledově konkurenceschopné. Německo má problém – a my s ním
    Německá vláda tento týden oznámila, že má historicky rekordní rozpočtový přebytek. Za rok 2019 činí 13,5 miliardy eur čili takřka 340 miliard korun. Na první pohled se tedy zdá, že náš západní soused je na tom výjimečně dobře.
  • Tři důvody, proč bychom měli ČNB děkovat
    ČNB se již dvakrát v řadě odhodlala ke dvacet let neviděné akci – k růstu sazeb o víc než čtvrt procentního bodu na jednom zasedání. A aby toho nebylo málo, dodala, že s utahováním měnové politiky není u konce.
  • Tři důvody, proč je dobře, že vláda právě teď zrušila daň z nabytí nemovitosti
    V rámci jednání Národní ekonomické rady vlády jsme s vládními představiteli diskutovali kromě jiného také práv zrušení daně z nabytí nemovitostí. Ministerstvo financí zrušení sice jednoznačně podporovalo, avšak proti se stavěli zejména sociální demokraté. Upozorňovali na výpadek třinácti miliard korun, který zrušení daně ve veřejných rozpočtech způsobí. Dnes vláda zrušení daně schválila.
  • Tři grafy, podle kterých je zpomalení v Číně ještě horší, než připouští vládní data
    Není žádným tajemstvím, že čínské statistiky nejsou zrovna dvakrát spolehlivé a že ekonomická data čínská vláda upravu...
  • Tři investiční tipy pro rok 2021
    Říkáte, že je po posledním růstu cen finančních aktiv všechno drahé? Akciové indexy na historických maximech, tři čtvrtiny všech světových dluhopisů nesou výnos nižší než jedno procento ročně… Částečně s tím lze souhlasit, přesto pro letošek vidíme na trhu investiční příležitosti, které stojí za pozornost. Které to jsou?
  • Tři kroky k ozdravení českých veřejných financí: vraťme se do roku 2020, resp. 2016, a proškrtejme dotace
    Stav českých veřejných financí není utěšený. Na druhou stranu všechna ta kritická tvrzení o tom, že jdeme „řeckou cestou“, jsou notně přestřelená. Často jen přiživují frustraci části polarizované společnosti, která do dané problematiky nemá dostatečný vhled, ale strach ze státního bankrotu – jakkoli neopodstatněný – umocňuje její již tak značnou úzkost a tíseň.
  • Tři kryptoměny se zářnou budoucností? 
    Svět kryptoaktiv samozřejmě není jen o bitcoinu. Jsou i jiné projekty, které si jistě zaslouží pozornost. V rámci dnešního článku si proto představíme tři kryptoměny, které stojí za zmínku. Nebudeme ale brouzdat úplně v neznámých vodách. Respektive zůstaneme u prověřených projektů, jako je binance coin (BNB), bitcoin cash (BCH) a litecoin (LTC).
  • Tři muži z Mělnicka chtěli vydělat na virtuálních měnách, přišli o miliony
    Tři muži z Mělnicka chtěli vydělat na virtuálních měnách, ale přišli při tom o téměř sedm milionů korun. Případ nyní řeší jako možný podvod kriminalisté. Poškození reagovali na článek, který našli na internetu. Formulářem pak zaslali osobní údaje, kopii občanského průkazu, platební karty i dalších dokumentů, uvedla v tiskové zprávě mluvčí mělnických policistů Markéta Johnová. V případě prokázání viny a odsouzení může pachateli za podvod s tak vysokou škodou hrozit až osm let vězení.
  • Třinecké železárny loni dosáhly nejhoršího výsledku za dekádu
    Třinecké železárny (TŽ) dosáhly loni zisku 469 milionů korun, což bylo o 141 milionů (23,1 procenta) méně než v roce 2019. Jde o nejhorší výsledek za poslední dekádu, firma ale dosáhla pozitivního výsledku hospodaření i přes nejistoty na trhu s ocelí a dopady koronavirové pandemie. Tržby za prodej výrobků a služeb firmě klesly meziročně o tři miliardy na 35,1 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.
  • Tři nejběžnější metody Forexové arbitráže
    Když se začne mluvit o cenových arbitrážích, tak si mnozí pod tímto pojmem obvykle představí tradingový způsob, který umožňuje docílit okamžitého zisku, aniž by obchodník musel jakkoliv riskovat. V obecné rovině si však pod arbitráží lze představit každý obchod, jehož základ je postaven nejen na využívání cenové neefektivity „s okamžitým“ ziskem, ale také se může jednat i o využívání obchodů v kombinaci s dalšími faktory, které v čase zisku pomohou docílit.
  • Tři největší rizika pro finanční trhy
    Země skupiny G20 dnes ohrožují tři zásadní rizika. Mohou mít podstatný vliv na finanční trhy. Investoři by jim proto měli věnovat náležitou pozornost.
  • Tři pilíře moderního bankovnictví pro rok 2020 – digitální onboarding, proaktivní komunikace a empatie
    Svět bankovnictví se otáčí velmi rychle a chce-li v něm banka uspět, musí rychle reagovat na moderní trendy i technologické výzvy. Stejně jako ostatními obory, i bankovnictvím významně hýbe digitalizace. Ta bankám otevírá nové možnosti, jak optimalizovat procesy a přinášet zákazníkům ty nejlepší služby, ale zároveň je pro ně nelehkou výzvou. Co bude muset v roce 2020 banka splňovat, aby neztratila svou relevanci na bankovním trhu a byla pro zákazníky atraktivní?
  • Tři podoby ruského finančního krvácení: v akciích, v ropě i v měně
    Rusko v důsledku sankcí Západu finančně těžce krvácí, a to hned na více způsobů. Zde jsou graficky přiblíženy tři zásadní: krvácení Ruska v akciích, v ropě a v měně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
UFX
FX Solutions
Tickmill
reklama
Fintokei SwiftTrader