Úterý 19. březen 2024 09:16
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie: Pátek třináctého žádnou pohromu na akciové trhy nepřinesl

13.09.2019 15:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Druhá polovina týdne přinesla pozitivní zprávy pro akciové trhy. Po uvolnění napětí ve vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou a s tím spojené oddálení nebo popřípadě zrušení některých cel přišla Evropská centrální banka s opatřeními na podporu slabého hospodářského růstu. Akciové trhy tak dnes žijí z dozvuku včerejšího zasedání. Evropský index Stoxx 600 přidává mírné zisky okolo 0,1 %, když nejvíce si připisují finanční domy (+1,6 %). Přes jedno procento přidávají i těžaři komodit, naopak na chvostu akciového pelotonu se nacházejí defenzivní sektory, jako jsou prodejci základního spotřebního zboží, farmaceutické společnosti nebo utility.

Mírným růstem odstartovaly i americké akcie. Index S&P 500 roste zhruba podobným tempem jako jeho evropský protějšek. Maloobchodní tržby v kontrolní skupině dopadly dle očekávání. V příštím týdnu na sebe pozornost strhne americká centrální banka, kde trh plně počítá se snížením úrokových sazeb.

Pražský parket se zhruba půlhodinu před koncem obchoduje na úrovni včerejšího zavíracího kurzu. Daří se jen triu společností. Nejvyšší zisky si připisuje Erste (+1,4 %), až s odstupem ji s růstem o 0,6 % následuje likérka Stock Spirits a třetí příčku zaujímá tabákový producent Philip Morris ČR (+0,3 %). Naopak nejztrátovějším titulem je letošní premiant, mediální skupina CME, který dnes odepisuje 1,1 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie O2 dnes vymazaly listopadové ztráty
    Americké akciové trhy zahájily poslední obchodní den tohoto týdne různorodě. Index Dow Jones ztrácí 0,1 %, S&P 500 se pohybuji mírně nad úrovní včerejší zavírací ceny a technologický Nasdaq si připisuje 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vede zpracovatelům komodit (+0,3 %), naproti tomu energetický sektor ztrácí téměř 1,1 %.
  • Akcie O2 (TELEC.CZ) výrazně vzrostly, naopak ztrácel ČEZ (CEZ1.CZ)
    Evropské akciové indexy končí první seanci týdne v pozitivním teritoriu. Nicméně Wall Street otevřela lehce do červených čísel. Trhy negativně ovlivňují ztráty velkých technologických firem a obchodníci vnímají také slova americké ministryně financí Yellenové, která se vyslovila pro prostředí s mírně vyššími úrokovými sazbami. Pražská burza dnes mírně posílila. Index PX (CZKCASH) přidal 0,14 % na 1 180,23 bodů a opět tak navýšil nejvyšší zavírací úrovně od roku 2011. Obchodované objemy dosáhly na podprůměrných 288,4 mil. korun. Pod tlakem se ocitly akcie energetické společnosti ČEZ (CEZ1.CZ;-1,01 % na 636,50 Kč), které však klesly poprvé po 7 růstových seancích. Nedařilo se ani tabákovým akciím Philip Morris (TABAK.CZ;-0,69 % na 14 460 Kč). Z blue chips mají za sebou nejvyšší vzestup akcie O2 (TELEC.CZ;+2,23 % na 298 Kč) a Erste Bank (RBAG.CZ;+1,48 % na 879,80 Kč). Hezky rostla také Česká zbrojovka (CZG.CZ;+1,17 % na 433 Kč). České koruně se dnes dařilo posilovat na páru s americkým dolarem. Naopak zaznamenala mírné oslabení na páru s eurem, i když se stále drží pod úrovni 25,50 EURCZK.
  • Akcie PacWest vzrostly po prodeji půjček v hodnotě 2,6 miliardy dolarů společnosti Kennedy-Wilson
    Akcie regionální banky PacWestBancorp (PACW.US) posilují před otevřením burzy na Wall Street o téměř 4 %. Důvodem růstu jsou zprávy o prodeji portfolia 74 úvěrů na výstavbu nemovitostí se zůstatkem přibližně 2,6 miliardy USD společnosti Kennedy-Wilson Holdings.
  • Akcie padají, dolar sílí, čeká se na Fed
    Akciové trhy začaly den nevýrazně, ale postupně jasně převládl negativní vývoj. Hlavní indexy se sice z denních minim stihly už zvednout, ale stále zůstávají hluboko v červeném. DAX ztrácí 1,8 procenta, S&P 500 je dole o 1,5 pct a stejné ztráty vidíme také na Nasdaqu, i přes dobré výsledky Microsoftu a důvěře v čísla dalších těžkých vah.
  • Akcie padají i přes solidní data a výsledky. Eurodolar nebo dluhopisy nervozitě nepropadly
    Eurodolar vykazuje za dnešek pouze menší výkyvy, dluhopisy na hlavních trzích jsou také poměrně klidné a ropa korigovala své denní zisky. Zato akcie se vydaly místy i strmě dolů, opět klesá libra a zlato míří nahoru.
  • Akcie padají v reakci na pokles německé ekonomiky
    Pozitivní nálada na trzích po včerejším odložení cel USA na Čínu na trzích příliš dlouho nevydržela. Akciové indexy ve středu padají v reakci na pokles německé ekonomiky ve druhém kvartálu a výnosy z dvouletých dluhopisů se dostaly nad desetileté poprvé od roku 2007 (invertovaná výnosová křivka), což zvyšuje obavy z recese. Výprodej je tažen ITA40 (-2,6 %), následován W20 (-2,5 %), RUS50, DE30 (oba -2,4 %) a FRA40 (-2,1 %). Ceny stříbra opět vzrostly a na forexu ze současné situace nejvíce těží japonský jen.
  • Akcie padají, zprávy živí obavy ze stagflace
    Včerejší americká seance akciím nevyšla a negativně začalo také evropské obchodování. Klíčové indexy ztrácejí kolem procenta, ale pokles prozatím přerušily. Výnosy dluhopisů jsou dnes poměrně klidné, ale témata, která se na trzích řeší, jsou pro ně zásadní.
  • Akcie Palantir od začátku války na Ukrajině rostly o 50 %.
    Palantir (PLTR.US) je jedním z největších poskytovatelů bezpečnostních systémů a systémů pro analýzu dat pro vládní a soukromé klienty. Společnost zůstává hlavním dodavatelem systémů pro zpracování dat pro federální agentury USA a dne 1. dubna 2022 uzavřela partnerství s Carashhoft Technologies:
  • Akcie Palantiru v premarketu klesají po zveřejnění hospodářských výsledků
    Akcie společnosti Palantir (PLTR.US) klesly v premarketu až o 14 % v reakci na zveřejněné hospodářské výsledky. Tržby rostly rychleji, než očekával trh. Naopak zisk investory zklamal.
  • Akcie Palo Alto vyskočily o 5 % díky dobrým hospodářským výsledkům a pozitivnímu výhledu
    Akcie Palo Alto Networks (PANW.US) vyskočily o 5 % díky nad očekávání dobrému reportu hospodářských výsledků za fiskální Q3 a pozitivnímu výhledu. Tržby společnosti vzrostly na $1,07 mld. z $869,4 mil. před rokem (FactSet konsenzus: $1,06 mld.). Upravený zisk dosáhl na $1,38 na akcii ($1,17 před rokem). Očekávání bylo nastaveno na $1,29 na akcii.
  • Akcie Paychex padají o 5 % přes lepší hospodářské výsledky
    Akcie Paychex (PAYX.US) propadly o více než 5 % po zveřejnění hospodářských výsledků za fiskální Q3, které však překonaly očekávání. Společnost, která podniká v oblasti lidských zdrojů, reportovala výdělek ve výši 97 centů na akcii. Očekávání trhu počítala s 92 centy na akcii. Prodeje ve výši $1,1 mld. byly v souladu s očekáváním trhu. Dle CEO společnosti Martina Mucciho zůstala retence klientů silná a na rekordních úrovních. Společnost bude dle jeho slov pokračovat v poskytování flexibility, technologie a zdrojů, které klienti požadují v reakci na pandemii COVID-19.
  • Akcie PayPal již brzy! EBay souhlasí s IPO PayPal
    Ve včerejším článku jsme rozebrali aktivistické investování a zmínili jsme snahu Carl Icahna o spin-off PayPal od eBay (EBAY). O pár hodin později CEO John Donahoe zcela obrátil svou rétoriku a podlehl nátlaku aktivistického investora Carla Icahna. Jak bude vypadat eBay poté, co budou na trh uvedeny akcie PayPal?
  • Akcie Peloton klesly o 4 % po zhoršení analytického doporučení
    Akcie výrobce sportovního vybavení Peloton (PTON.US) dnes ztrácejí více než 4 % poté, co společnost Wedbush Securities snížila investiční doporučení akcie na "neutral" z "outperform". Hlavním důvodem mají být horší vyhlídky kvůli rozšiřujícím se možnostem pohybu a sportu po pandemii. Analytici Wedbush si myslí, že Peloton bude potřebovat nové inovativní produkty a chytrý marketing, pokud si nadále bude chtít udržet své zákazníky.
  • Akcie Peloton padají o 13 % kvůli svolávací akci na běžecké pásy
    Akcie Peloton (PTON.US) dnes spadly o více než 13 % poté, co se společnost dobrovolně rozhodla stáhnout dva typy běžeckých pásů z bezpečnostních důvodů od svých zákazníků. Spotřebitelům bylo doporučeno okamžité zastavení používání těchto produktů. Měli by kontaktovat svého dodavatele kvůli vrácení peněz či kvalifikované opravě. CEO společnosti John Foley se omluvil a slíbil nápravu.
  • Akcie Pelotonu se v pre-marketu propadají kvůli horšímu výhledu
    Akcie Pelotonu (PTON.US) se před zahájením obchodování propadají o více než 25,0 % poté, co společnost ohlásila čtvrtletní ztrátu větší, než se očekávalo, a zpomalení objemu prodejů následované slabými výhledy pro prodeje za Q4 kvůli zmírnění poptávky.
  • Akcie Pelotonu vzrástli vďaka potenciálnym rokovaniam o akvizícii
    Peloton Interactive PTON.US je americká spoločnosť. Vlajkovou loďou produktov Pelotonu sú bežecké pásy a stacionárne bicykle s prístupom na internet, ktoré umožňujú mesačným predplatiteľom zúčastňovať sa na organizovaných aktivitách na diaľku prostredníctvom streamovacích kanálov.
  • Akcie Persimmon rostou o 1,5 % navzdory slabému PMI britského stavebnictví 📊
    Hodnota PMI ve stavebnictví ve Spojeném království byla výrazně pod prognózami na 45 oproti prognózám 49,9 a 50,8. Pokles byl způsoben propadem bytové výstavby. Zpracovatelský průmysl také zaznamenal nejstrmější pokles od května 2020. Nové objednávky také zaznamenaly nejrychlejší pokles za více než tři roky.
  • Akcie Pfizeru vyskočily o 4 % v pre-marketu v reakci na pozitivní hospodářské výsledky
    Akcie společnosti Pfizer (PFE.US) výrazně vzrostly po zveřejnění výsledků. Farmaceutická společnost vydělala v Q3 $1,34 % na akcii při očekávání výdělku ve výši $1,09 na akcii. Tržby vzrostly meziročně o 130 % na $24,1 mld. Trh očekával tržby na úrovni $22,58 mld. Vysokému růstu prodejů výrazně pomohly mezinárodní prodeje vakcíny na Covid-19.
  • Akcie Philip Morris ČR stoupají
    Pražská burza sice zůstává spíše mírně nad nulou, přesto si bez velkého rozruchu akcie Philip Morris ČR z Kutné Hory, někdy také přezdívané jako Tabák, připsaly od počátku roku 2016 více než 20 %. Společnost Philip Morris ČR je dlouhodobě zajímavá, protože pravidelně nabízí jeden z nejvyšších dividendových výnosů. Tyto výsledky jsou velmi dobré. I navzdory tomu, že tato společnost operuje právě v evropském tabákovém průmyslu, který jak je známo, již dlouhodobě stagnuje a spíše klesá, dokázala firma růst.
  • Akcie Pilulky první obchodní den stouply o 18 procent na 500 Kč
    Akcie společnosti Pilulka Lékárny, která se dnes začala obchodovat na trhu Start pražské burzy, zaznamenala rekordní objem obchodů i růst kurzu. Obchodování bylo zahájeno za upisovací cenu 424 Kč a ukončilo jej na ceně 500 Kč. Nárůst kurzu byl tedy o 17,92 procenta. Objem obchodů činil 29,64 milionu Kč, informovala ČTK pražská burza.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova