Úterý 19. březen 2024 12:55
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Ostře sledované Jackson Hole. Zklame Fed Donalda Trumpa?

19.08.2019 09:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Šéf Fedu Jerome Powell nebude mít vůbec jednoduchý týden. Po opětovném rozjezdu obchodní války s Čínou jsou jeho kroky pod drobnohledem administrativy Donalda Trumpa. Navíc horší čísla z Číny a Evropy v kombinaci s propady akciových trhů přispěly k tomu, že výrazně vzrostly sázky trhů na pokles amerických sazeb.

Do konce roku trhy sázejí skoro na tři poklesy sazeb, a přesto dolar v posledních čtrnácti týdnech spíše na frontě s eurem posiloval. Pokud by Powell na ostře sledované výroční konferenci v Jackson Hole (tento pátek) nakonec nehledě na tlak investorů a politiků držel umírněnější linii z posledního zasedání, trhy zklame a nastartuje další zisky dolaru. S těmi by byl spojen i propad akcií a minimálně dočasná tržní ztráta důvěry ve Fed - delší výnosy by spadly ještě výrazněji dolů a křivka by pravděpodobně invertovala.

Powell tedy nemá moc důvodů trhy zklamat. Je tu však jedna potíž. Americká čísla zatím nejsou ani zdaleka tak špatná jako ta evropská nebo čínská. To ostatně ukázaly čerstvé podnikatelské nálady z USA v uplynulém týdnu a tento týden by to měly potvrdit i předběžné indexy PMI (USA, EMU a Japonsko). Je faktem, že Spojené státy zatím na rozdíl od Německa a Číny nejsou tak zasažené obchodními válkami ani dalšími geopolitickými riziky srážejícími globální obchod. I proto si možná jednoduše zaslouží o něco méně poklesů sazeb a silnější americký dolar, než si dnes myslí většina trhů…

TRHY
CZK a dluhopisy

Úleva na akciových trzích pomohla ke konci týdne i české koruně smazat část svých předešlých ztrát.

Tento týden je z pohledu domácích událostí slabší a start může být pozitivní - globální trhy sázejí na měnové i fiskální stimuly. Ke konci týdne bude rozhodující vyznění Powellova projevu v Jackson Hole (viz úvodník).

Zahraniční forex

Dolar si v průběhu minulého týdne postupně připisoval zisky a výjimkou nebyl ani pátek, kdy se dostal pod hranici 1,11 EUR/USD. Na pomyslných vahách má dolar stále díky úrokovému diferenciálu a především relativně příznivějším zprávám vůči euru navrch a nic moc na tom zřejmě nezmění ani tento týden, kdy budou zveřejněny indexy nákupních manažerů v eurozóně a zejména pak Německu, které balancuje na hranici recese. Trhy optimismem rozhodně nehýří a vlastně ani aktuální výkon německých automobilek nenapovídá, že by se situace „už“ obracela k lepšímu. Na americké straně může dolar ovlivnit snad jen razance zápisu ze zasedání FOMC a na konci týdne slavná Jackson Hole.

 
 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Optimismus podnikatelům ani spotřebitelům nechybí
    Zatímco německou politickou scénu čeká několikaměsíční vyjednávání o nové vládní koalici, tamní ekonomice se i nadále vede velmi dobře. Na tvrdá data za třetí kvartál je sice zatím ještě brzy, nicméně průzkumy mezi podnikateli naznačují, že německé hospodářství neztrácí na tempu. Nakonec to potvrzuje i včera zveřejněné Ifo, které zůstalo nad dlouhodobým průměrem, i když se opět mírně vzdálilo od svých letošních maxim. Pozitivní je především fakt, že subindex očekávání zkorigoval jen minimálně, ve stavebnictví a v maloobchodě se dokonce opět zlepšil. Takže celkově šel pokles indexu Ifo spíše na vrub hodnocení současné situace, kterou firmy nepovažují za tak skvělou jako v červenci, kdy jejich optimismus dosáhl historického maxima. Avšak i tak je ústup z rekordů jen symbolický, a proto není nutné propadat pesimistickým myšlenkám.
  • Rozbřesk: Optimismus válcuje jednu ekonomiku za druhou
    Ještě než týden naplněný měkkými daty završí, doufejme, jasná slova z Jackson Hole, přijde na řadu německé Ifo. Reprezentativní ukazatel, který ukazuje stav německé ekonomiky a především pak očekávání podnikatelů pro další měsíce. Už minule jsme mohli vidět rekordní výsledky, pokud jde o celkový index, především díky tomu, jak firmy hodnotily stávající situaci.
  • Rozbřesk: Optimismus v české i německé ekonomice na vzestupu
    I červnový průzkum důvěry mezi českými firmami i spotřebiteli potvrdil nárůst optimismu a příznivých očekávání pro další měsíce. Sentiment v průmyslu se dokonce dostal na desetileté maximum a firmy hodnotí příznivě nejenom současnou situaci, ale příznivě hledí i do dalších měsíců s tím, jak se jim plní zakázkové knihy. Aktuálně mají zakázky zajištěné na více než rok dopředu. Současně ovšem počítají s dalším růstem cen ve výrobě, který odráží nejenom silnou poptávku, ale především zdražování vstupů – ať už jde o dovážené komodity nebo nedostatkové komponenty.
  • Rozbřesk: Optimismus v ekonomice na maximech
    Zatímco dřívější optimismus německých podnikatelů bere každý měsíc stále více za své, nálada v české ekonomice zůstává velmi příznivá. Podnikatelský sentiment je aktuálně na desetiletých maximech a důvěra spotřebitelů v ekonomiku je jen těsně pod historickým rekordem. Velká očekávání mají od nadcházejících měsíců průmyslníci, kteří předpokládají další nárůst výroby. Současně ovšem ve stále větší míře pociťují nedostatek zaměstnanců, který je pro ně už tři kvartály hlavní bariérou pro další expanzi. Vedle toho lidé chybí i ve stavebnictví. V tomto odvětví je i nadále hlavní překážkou pro jeho růst stále ještě nedostatečná poptávka a nic na tom nezměnily ani slibné výsledky z úvodu roku. Pravdou je, že statistiky nových zakázek naznačují začátek pozitivního trendu, nicméně zatím nejde o nijak dramatický obrat.
  • Rozbřesk: Optimismus vyprchává i v české ekonomice
    Na novou várku tvrdých a současně zpožděných dat z české ekonomiky si musíme ještě přibližně dva týdny počkat, nicméně už teď jsou k ruce alespoň nejnovější průzkumy důvěry, které mimochodem nedopadají zrovna nejlépe. V průmyslu – největším tuzemském odvětví – se po krátké přestávce znovu začíná šířit pesimismus, za nímž můžeme najít především zhoršený výhled poptávky pro nejbližší tři měsíce. A to přitom ani hodnocení současné poptávky není rozhodně nijak pozitivní. Z podrobnějších výsledků pak vyplývá, že právě slabá poptávka je stále větší bariérou pro další růst a dotýká se už více než 37 % firem. Zatímco ještě na začátku roku bránil firmám v rozletu nedostatek zaměstnanců, nyní je to stále ve větší míře potenciální zájem zákazníků. Říjnový průzkum důvěry v průmyslu je tak vlastně další indikací, že situace v ekonomice se mění, i když na opožděných tvrdých datech to nemusí být až tak zřetelně vidět.
  • Rozbřesk: Optimistické Vánoce českých spotřebitelů
    Zatímco celková nálada v české ekonomice mírně uvadá, spotřebitelé hledí do budoucna s optimismem. Jejich důvěra v ekonomiku se v průběhu prosince dále zvýšila s tím, jak se snížily obavy z případného zhoršení finanční situace tuzemských domácností. Nakonec je to logické, když lidé slyší, jak roste napětí na trhu práce a stále přibývá volných pracovních míst, kterých je už mnohem více než dostupných nezaměstnaných.
  • Rozbřesk: Optimističtí podnikatelé, pesimističtí spotřebitelé, ropu zdražují hurikány
    Dnes finanční trhy čeká nová série dat Ifa, která ukáže, jakým tempem pokračuje zlepšování situace největší evropské ekonomiky. Konkrétně, zda se potvrdí, co už naznačily indexy nákupních manažerů v pátek, a sice, že naděje na oživení ve tvaru písmena V nevypadají až tak žhavě jako před měsícem v důsledku zhoršení ve službách. Odhady trhů jsou optimistické, ať už jde o celkový index nebo subindex očekávání. Důležité výsledky, které ukážou i situaci v hlavních odvětvích, přijdou na řadu už v deset hodin a budou mít ambici ovlivnit i vývoj kurzu eurodolaru. Nepochybně budou i významným signálem z pohledu českého hospodářství, které je na německých trendech silně závislé.
  • Rozbřesk: O revizi měnové politiky Fedu, kontrole výnosové křivky a slabém dolaru
    Termíny jako kontrola americké výnosové křivky či revize rámce měnové politiky Fedu nejsou zcela jistě témata pro letní čtení. Nicméně ti, kdož jsou závislí na síle americké dolaru, by je neměli ignorovat, neboť by se jim to nemuselo vyplatit. O co tedy jde?
  • Rozbřesk: O ropě, husách a naftě
    Trh s ropou lze v současné době označit různými přídavnými jmény, avšak slovo klidný z pochopitelných důvodů chybí. Cena severomořského, mimochodem po celkem malé huse pojmenovaného, Brentu, se před pár dny krátce dostala pod 100 USD. Včera se ale barel prodával opět za cca 110-120 dolarů (což zhruba odpovídá rozpětí křídel dospělé husy v centimetrech a cena je tak asi tam, kde má být…).
  • Rozbřesk: Oslabujeme výhled na korunu
    Hlavním důvodem je přetrvávající vysoký objem spekulativního kapitálu v korunách (odhadem desítky miliard eur) - tento kapitál je postupem času čím dál méně trpělivý. Jednak proto, že koruna již skoro dva roky nepředvedla prakticky žádné zisky (pod 25,50 se podívá jen zřídka kdy). Současně proto, že trhy přestávají věřit dalšímu růstu domácích úrokových sazeb - tedy minimálně tak výraznému, aby přesvědčil k příchodu do korun zahraniční hráče. Zahraniční kapitál je také méně trpělivý kvůli přetrvávajícímu globálnímu napětí. Obchodní války, Brexit, ale i experimentální měnová politika v Maďarsku - to vše je spíš důvodem z koruny odcházet, než v ní otevírat nové pozice.
  • Rozbřesk: O taktických jaderných zbraních, eskalačním žebříku a výprodeji rizikových aktiv
    Akciový mág americké finanční televize CNBC Jim Cramer se nedávno nechal slyšet, že použití nukleárních zbraní ze strany Ruska je velmi nepravděpodobné. Bohužel Cramerova schopnost předpovídat je notoricky tak mizerná, že někteří doporučují zaujmout vždy přesně opačnou investiční pozici (zahrát si tzv. “inverzního” Cramera). Aneb říká-li Cramer, že Putin taktické jaderné zbraně na Ukrajině nepoužije, pak bychom možná měli být na pozoru, neboť opačný scénář může být ve skutečnosti pravděpodobnější. Máme se však opravdu bát, že k takové eskalaci dojde? A pokud ano, jak by vlastně vypadala, resp. jaká by byla odpověď Západu? Byl by pak velký jaderný konflikt mezi USA a Ruskem nevyhnutelný?
  • Rozbřesk: O veřejných financích a znepokojivých trendech
    Tuzemské veřejné finance se od propuknutí pandemie propadly do významné nerovnováhy, kterou dále prohlubují negativní dopady energetické krize. Přestože současná vláda nastupovala do úřadu s cílem konsolidovat veřejné rozpočty, ve svých střednědobých plánech počítá jen s velmi pozvolným ozdravným procesem. Největší problém představuje tzv. strukturální deficit, který vzniká bez ohledu na to, zda se ekonomice daří, nebo ne, a který má v příštích letech setrvat okolo 3 % HDP (přibližně 200 mld. korun).
  • Rozbřesk: O víkendu klíčové německé volby a koruna vyhlíží ČNB
    Víkendové volby v Německu zůstávají těsně před startem stále velmi otevřenou hrou. Zdá se, že v posledních dnech se zastavil propad preferencí pravicově-středové CDU/CSU i strany Zelených a již dál nenarůstají preference sociálně-demokratické SPD. Rozdíly mezi dvěma velkými stranami jsou relativně malé a o vítězi může na poslední chvíli rozhodnout velké množství nerozhodnutých voličů. Ať už jím bude Olaf Scholz z SPD nebo Armin Lachet z dnes nejsilnější CDU/CSU, velmi pravděpodobně budou pracovat z daleko fragmentovanějším parlamentem. Takovým, ve kterém nebude vůbec jednoduché sestavit novou koalici. Zvlášť proto, že oba nejpravděpodobnější partneři - pravicová FDP a strana Zelených jsou si ideologicky velmi vzdálené.
  • Rozbřesk: O výprodeji vládních dluhopisů aneb co je již v cenách a co nikoliv
    Výprodej na trzích dluhopisů, který pozorujeme v posledních týdnech, je opravdu nebývalý. S tím, jak výrazně propadly ceny dluhopisů (a reverzně vzrostly výnosy), se ovšem nabízí otázka, zdali už nepřišel čas se zamyslet nad tím, zda nejsou současné úrovně atraktivní z podhledu dlouhodobějších investic.
  • Rozbřesk: Oživení na evropském automobilovém trhu
    Automobilový průmysl je i nadále pod tlakem, a to nejenom kvůli nedostatku komponent, který srazil například tuzemskou výrobu už v prvních dvou měsících o téměř 14 %. Dalším důvodem omezujícím prostor pro zvýšení produkce byla doposud slabá poptávka, respektive prodej omezený různými restrikcemi napříč evropským trhem.
  • Rozbřesk: Oživení v Číně pod tlakem COVIDu a nejistoty na realitním trhu
    Čínská podnikatelská nálada se v červenci zhoršovala více, než se čekalo. O tom, že politika nulového COVIDu si nutně vybírá svou daň, jsme psali nedávno. Nyní, i ve světle odhadu HDP za druhé čtvrtletí (-2,6 % mezičtvrtletně po sezónním očištění), se proto zdá velmi nepravděpodobné, že oficiální cíl pro rok 2022, tedy 5,5 %, bude dosažen.
  • Rozbřesk: Pád české ekonomiky zbrzdily stavební investice
    Včera se trhy konečně dočkaly podrobných výsledků české ekonomiky za druhý kvartál, které nakonec moc překvapivého nepřinesly. HDP sice v tomto období padal o něco rychleji, než naznačoval předběžný odhad, nicméně odchylka nebyla nijak zásadní. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím výkon ekonomiky poklesl o 8,7 %, což v meziročním srovnání „vyneslo“ -11 %. Čísla jsou ve srovnání s unijními výsledky o něco příznivější, stejně jako při porovnání s prognózou tuzemské centrální banky.
  • Rozbřesk: Pád vlády není pro ekonomiku problémem, může vystrašit sázkaře na koruně
    Překvapivé rozhodnutí premiéra Sobotky složit demisi za celou vládu by nemělo pro českou ekonomiku přinést nic revolučně nového. Termín voleb je známý a zbývá do nich již “pouze? půl roku (20. 10. 2017). Z legislativního pohledu se už od vlády tak jako tak nic klíčového neočekávalo. Celá vládní krize tak má z našeho pohledu dva klíčové rozměry. Ani jeden z nich by však neměl mít trvalejší přesah na trhy.
  • Rozbřesk: Pandemie není pod kontrolou, Česko směřuje k “lockdownu”. Co to bude znamenat pro ekonomiku?
    Máme za sebou další rekordní přírůstek počtu nakažených – v úterý jich přibylo skoro 12 tisíc. Navíc roste i počet hospitalizovaných, a to podle našich propočtů rychleji, než naznačují simulace na základě počtu nakažených. To může znamenat, že ve skutečnosti se pandemie šíří ještě daleko rychleji, než nastiňují oficiální čísla o testovaných a nakažených. Tomu by ostatně odpovídal i vysoký podíl nakažených a testovaných – v posledních deseti dnech vždy překonal 25 %. Sečteno, podtrženo, poslední sada opatření přijatá zhruba před týdnem zatím pravděpodobně nesnížila výrazně šíření nákazy a reprodukční číslo se i kvůli faktickému krachu systému trasování drží pravděpodobně stále viditelně nad úrovní 1 (viz například odhady na https://www.seznamzpravy.cz/sekce/koronavirus-stopcovid).
  • Rozbřesk: Pandemie sráží vyhlídky tuzemských firem. Rozjedou Powell & spol. jestřábí show?
    Tuzemská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí mezikvartálně o 1,5 %, meziročně o 3,1 %. Obrázek posledního čtvrtletí díky dnešním a už díky předchozím měkkým datům začíná nabývat konkrétnější podoby. Podobně jako předchozí čtvrtletí bylo i to aktuální poznamenané problémy v dodavatelských řetězcích, zejména automobilového průmyslu, k nimž se přidal masívní dopad vysokých cen surovin a energií. Když k tomu připočteme opětovnou explozi pandemie, tak to z pohledu ekonomiky letos rozhodně nevypadá na žádný radostný finiš.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI