Pátek 29. březen 2024 00:35
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Okénko finančního trhu 5.6.2019

05.06.2019 15:31  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v dubnu meziročně vzrostly o 6,9 %, tedy znatelně více, než se očekávalo. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 4,8 %. Vlivem Velikonoc si meziročně významný nárůst připsaly prodejci potravinářského zboží, kteří prodali o 10,4 % více. České spotřebitele tak navzdory množícím se zprávám o zpomalování globální i tuzemské ekonomiky evidentně stále neopouští nákupní apetit. I v nadcházejících měsících od nich lze, vzhledem ke strmě rostoucím mzdám a de facto nulové nezaměstnanosti, očekávat pokračující utrácení. Tím budou dodávat české ekonomice žádoucí domácí zdroj poptávky v situaci, kdy export pomalu ale jistě slábne z důvodu uvadající ekonomické kondice u našich vývozních partnerů, hlavně tedy Německa.

Evropská komise dnes odstartovala disciplinární řízení proti Itálii ve věci nerespektování pravidel rozpočtové odpovědnosti. Komise Italům vyčítá nedostatečné úsilí o snížení státního zadlužení, které dosahuje 132 % HDP. Konkrétně od italské vlády EU očekávala pokrok v postihování daňových úniků, zlepšení fungování konkurenčního prostředí a snížení podílu nákladů důchodového systému na veřejných výdajích. Podle komise je Itálie v současné situaci vystavena příliš vysokému riziku v případě náhlé změny nálad na finančních trzích. Pokud nedojde ke zjednání nápravy, může EU italské vládě v konečném důsledku udělit pokutu až do výše 0,2 % HDP, nicméně historicky ke skutečnému udělení sankcí členské zemi v podobných případech dosud nikdy nedošlo. V sázce tak bezprostředně je spíše reputace italské ekonomiky, což se okamžitě projevilo na italské burze, která odepsala 0,7 %. Naproti tomu italští vládnoucí politici situaci vnímají spíše jako projev zvůle EU vůči jejich vlasti a za zprávou komise vidí politické intriky.

Americká centrální banka Fed slovy svého předsedy Rady guvernérů nevyloučila možnost snížení základních úrokových sazeb v reakci na eskalující obchodní spory USA se zbytkem světa, hlavně tedy s Čínou a nově i s Mexikem. Oproti dosavadním poměrně striktním vyjádřením o stabilním výhledu monetární politiky se tak jedná o lehkou změnu v rétorice a americké, asijské i evropské akciové trhy na ni reagovaly znatelným růstem.

Česká koruna od začátku tohoto týdne posílila o více než 0,8 % a překonala hranici EUR/CZK 25,7. Momentálně se pohybuje okolo úrovně 25,65 a je tak nejsilnější za poslední měsíc. Za tímto vývoje ovšem pravděpodobně stojí globální spíše než tuzemské vlivy.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 4.7.2018
    Maloobchodní tržby v květnu vzrostly o 2,1 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů dosáhly meziročního tempa růstu na 5,0 %. Trh očekával o něco optimističtější výsledek. Nicméně apetit spotřebitelů je silně podporován vysokou spotřebitelskou důvěrou, která v květnu dosáhla historicky nejvyšší hodnoty. Extrémně nízká nezaměstnanost a nejrychlejší růst reálných mezd od roku 2003 bezesporu také hrají svou roli. Maloobchodní tržby bez aut budou v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až 6,2 %.
  • Okénko finančního trhu 4.7.2019
    Evropské maloobchodní tržby za květen nepříjemně překvapily, když meziměsíčně znovu poklesly o 0,3 %, zatímco trh očekával jejich růst o stejnou hodnotu. I přes pozitivní revizi dubnové hodnoty z -0,4 % na -0,1 % se jedná již o druhý pokles v řadě. Nejvýraznější propad o více než jedno procento zaznamenaly tržby za prodej pohonných hmot, spotřebitelé však méně utráceli i za oblečení, obuv a potraviny. V meziročním srovnání tak růst tržeb zpomalil o dalšího 0,5 pb na 1,3 %, což je již čtvrté snížení v řadě. Po předstihových ukazatelích o bídném stavu evropského průmyslu, není ani vývoj maloobchodních tržeb ve druhém čtvrtletí příliš růžový. Odhady o slabém růstu HDP ve druhém čtvrtletí se tak ve světle těchto dat zdají být nadhodnocené.
  • Okénko finančního trhu 4.9.2018
    V druhém čtvrtletí 2018 vzrostla průměrná nominální měsíční mzda v České republice meziročně o 8,6 % na 31 851 Kč, což po očištění o inflaci znamená reálný růst o 6,2 %. Mediánová mzda vzrostla meziročně o 9,4 % na 27 236 Kč, což představuje nejrychlejší růst od roku 2008. K ostrému růstu mezd nepochybně přispěla vyšší míra zaměstnanosti. Druhé čtvrtletí přineslo další rekordní míru zaměstnanosti 74,7 %. Firmy tak musí rychle zvyšovat mzdy, aby jim zaměstnanci neutekli ke konkurenci. To potvrzuje i červencový konjunkturální průzkum ČSÚ, ve kterém 37 % dotázaných průmyslníků uvedlo nedostatek zaměstnanců jako největší bariéru k růstu. Vzhledem k tomu, že tato hodnota setrvale roste, je vcelku jisté, že růst mezd tento rok nepoleví. K tomu se přidává další růst platů ve státní správě a navyšování minimální mzdy. Podobná dynamika růstu mezd tak přetrvá i po zbytek tohoto roku a nominální mzdy tak budou růst okolo 8,0 %. Silné tempo růstu si však mzdy udrží i v letech následujících.
  • Okénko finančního trhu 5.10.2018
    Nezaměstnanost USA klesla na 3,7 %, což je nejnižší hodnota od roku 1969, čímž zdaleka překonala očekávání trhu. Takto nízká nezaměstnanost jen dokresluje obrázek o celkovém přehřívání americké ekonomiky, které potvrzuje před pár dny zveřejněný předstihový ukazatel ISM. Meziměsíční růst průměrné hodinové sazby dle očekávání trhu lehce zpomalil, i tak americké mzdy stále rostou a to o 0,3% meziměsíčně a 2,8 % meziročně. Naopak hurikán Florence měl mnohem významnější dopad na tvorbu pracovních míst, než se očekávalo. Za měsíc září jsme se dočkali vytvoření pouhých 134 tis. míst mimo farmářský sektor, což předčilo i velmi pesimistický odhad týmu RBI.
  • Okénko finančního trhu 5.11.2018
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v září meziročně vzrostly o 1,4 %. Celkové tržby ve srovnání s předchozím rokem poklesly o 2,2 %. Za horším výsledkem maloobchodu stojí zejména téměř desetiprocentní propad prodejů aut způsobený zdržením homologace některých nových modelů hlavních tuzemských prodejců. Nedařilo se ani prodeji oděvů nebo farmaceutickému zboží. Na druhou stranu měl úspěšný měsíc již tradičně internetový prodej. Tržby se zvýšily i v prodeji počítačů a další elektroniky nebo v kultuře. V následujících měsících očekáváme, že se celkové maloobchodní tržby vrátí k předchozím solidním výsledkům z první poloviny roku.
  • Okénko finančního trhu 5.12.2018
    Ve Velké Británii je na dnešek naplánované druhé kolo jednání parlamentu ohledně dohody o Brexitu s účastí samotné premiérky. Dolní komora však už včera odhlasovala poprvé v historii prohlášení o tom, že vláda pohrdá parlamentem, což napovídá, že jednání nebudou snadná. Vzbouřili se tak proti tomu, že vláda do úterního jednání zveřejnila pouze část navrhované dohody. Dnes tedy mohli poprvé projednávat návrh dohody se znalostí jejího plného znění. Zároveň se zvyšuje procento Britů, kteří v současné době považují odhlasování odchodu z unie za chybu. V tomto duchu se vyjádřilo celkem 49 % Britů, což je nejvíce od doby, kdy proběhlo referendum.
  • Okénko finančního trhu 5.2.2019
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v prosinci meziročně vzrostly o 3,1 %. Celkové tržby včetně motoristického segmentu ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostly o 0,1 %. Maloobchodní tržby tak nenavázaly na rychlejší růst v říjnu a listopadu. Tradičně se dařilo internetovým obchodům a zásilkovým službám. Úspěšný měsíc za sebou mají také prodejci elektroniky, oblečení a obuvi. Na druhou stranu se výrazně prohloubil pokles tržeb za prodej a opravy aut. Pro počátek roku 2019 odhadujeme, že si maloobchodní tržby zhruba udrží aktuální dynamiku. Jejich růst by měl být i nadále podporován přetrvávajícím svižným zvyšováním mezd souvisejícím s historicky nejnižší nezaměstnaností. Proto předpokládáme, že maloobchodní tržby letos vzrostou o 3,3 %.
  • Okénko finančního trhu 5.3.2019
    Podle T. Holuba, člena bankovní rady ČNB, dojde v tomto roce k jednomu až dvěma zvýšením úrokových sazeb. Podle jeho mínění současný stav ekonomiky nechává prostor pro zvýšení sazeb. Poukazuje na to nejen slabší kurz koruny, než s jakým počítá současná prognóza, ale i první letošní data. Lednová inflace zrychlila na 2,5 %, což je o půl procentního bodu více, než ČNB předpokládala. Také růst ekonomiky v poslední fázi loňského roku překvapivě zrychlil na 2,8 % z předchozích 2,5 %. Tyto výsledky podle Holuba podporují možnost dalšího růstu sazeb. Dále poukázal na fakt, že v současné chvíli jsme stále ve fázi normalizace měnové politiky, tedy že současné nastavení sazeb není na své rovnovážné úrovni. Zároveň však připomněl, že příští zasedání rady ČNB proběhne pouhý den před plánovaným odchodem Británie z EU. Pokud by došlo k neřízenému odloučení, přišlo by mu vhodnější odložit zvýšení sazeb na další jednání, které proběhne v květnu. V podobném duchu se vyjadřují i zbylí členové rady, tedy že zahraniční vývoj je v současné chvíli rozhodující faktor.
  • Okénko finančního trhu 5.4.2019
    Maloobchodní tržby v ČR bez započtení prodejů automobilů v únoru meziročně vzrostly o 5,1 %. Největší růst vykázaly segmenty elektroniky, oblečení a obuvi, či výrobků pro kulturu a rekreaci. Hlavními tahouny růstu mezi maloobchodníky byly tradičně internetové obchody a zásilkové služby. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 3,8 %. Po dlouhém období poklesu tentokrát i prodej a servis automobilů přispěly pozitivně, ačkoliv to lze přičíst hlavně nízké srovnávací základně. Pro následující měsíce odhadujeme, že si maloobchodní tržby zhruba udrží aktuální dynamiku. Primárně se na tom bude podílet vytrvale vysoká spotřebitelská důvěra podpořená napjatou situací na trhu práce, která nahrává růstu mezd. V souhrnu očekáváme, že celkové maloobchodní tržby by v průměru v letošním roce měly vzrůst o 2,2 %, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet lehce nad 4 %.
  • Okénko finančního trhu 5.6.2018
    České maloobchodní tržby v dubnu vzrostly o 4,7 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů zrychlily meziroční tempo růstu na 5,6 %. Po horších výsledcích z posledních dvou měsíců se maloobchodní tržby v dubnu vrátily na dráhu rychlého růstu. Klíčovým faktorem, který výrazně ovlivnil meziroční růst tržeb, byl vyšší počet dubnových pracovních dnů ve srovnání s loňskem. Velikonoce letos vyšly již na konec března a daly tak obchodníkům o dva běžné otevírací dny navíc. Po dvou měsících propadů se růst prodejů automobilů opět vrátil do černých čísel (+2,3 % r/r). Maloobchodní tržby bez aut budou v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až 7 %.
  • Okénko finančního trhu 5.8.2019
    Obchodní válka mezi USA a Čínou se vyhrocuje. Poté, co americký prezident D. Trump minulý týden uvalil s účinností od 1. září desetiprocentní clo na čínské zboží v hodnotě 300 miliard USD, přispěchala s odvetnými opatřeními i Čína. Peking v pondělí uměle oslabil domácí měnu jüan. Její kurz se tak dostal na nejnižší hodnotu za více než deset let a prolomil politicky citlivou úroveň sedm jüanů za dolar. Čína tak v obchodní válce s Washingtonem využívá strategii podpory exportu prostřednictvím devalvace vlastní měny, za kterou byla v minulosti mnohokrát kritizována a to i od amerického prezidenta. Zároveň Peking požádal státní společnosti, aby pozastavily dovoz zemědělských produktů z USA. Nejvíce šokující ovšem je, že D. Trump přistoupil k zavedení cel jen krátce poté, co obě strany obnovily jednání na nové obchodní dohodě, která by měla zastavit obchodní válku. Naděje na její uzavření se tak dále snižuje. Současný vývoj přináší ještě více nejistot na finanční trhy a ohrožuje globální ekonomický růst. V reakci na tyto události akcie v Asii klesly a investoři upřednostnili japonský jen. Kurz dolaru během dneška ztratil zhruba 0,5 %, aktuální hodnota se dostala až na EUR/USD 1,117.
  • Okénko finančního trhu 5.9.2018
    Maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 7,0 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů dosáhly meziročního tempa růstu 5,6 %. Solidní růst maloobchodních tržeb pohání stále vysoká spotřebitelská důvěra nebo silný růst platů. K tomu se přidává jeden pracovní den navíc ve srovnání s předchozím rokem. Prodejům pomáhají také sezónní výprodeje, což potvrzuje i výrazný nárůst prodejů skrze internetové obchody a to až o 25 %. Významně se také dařilo prodeji elektroniky nebo automobilovému sektoru. Letní měsíce tak viditelně dohánějí slabší druhé čtvrtletí roku a tento trend by měl i nadále pokračovat. Pro celý letošní rok tak očekáváme, že maloobchodní tržby porostou svižným tempem 6,2 %.
  • Okénko finančního trhu 6.11.2018
    Česká průmyslová výroba v září ve srovnání s předchozím měsícem vzrostla o 1,1 % (po očištění o sezónní faktory). Meziročně tuzemský průmysl podle očekávání snížil svou produkci o 0,9 %, což je druhý nejhorší výsledek v tomto roce. V neprospěch zářijové produkce hrála i o jeden den kratší pracovní doba než před rokem. Na meziročním poklesu se nejvíce podepsala odstávka výrobních kapacit některých firem v chemickém průmyslu. Nedařilo se ale ani v oblasti oprav a instalace strojů nebo výrobě ostatních dopravních prostředků. Mírně meziročně nižší výrobu zaznamenal i automobilový průmysl, který celý tento rok téměř stagnuje. Na druhou stranu se již tradičně dařilo výrobě počítačů a kovodělnému průmyslu.
  • Okénko finančního trhu 6.12.2018
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v říjnu meziročně vzrostly o 6,4 %. Celkové tržby ve srovnání s předchozím rokem vzrostly o 3,1%. Maloobchodní tržby se tak vrátily po několika slabších měsících k solidnímu výkonu z první poloviny roku. Tradičně se dařilo internetovým obchodům a zásilkovým službám. Úspěšný měsíc za sebou mají také prodejci elektroniky a oblečení nebo kultura. Na druhou stranu opět meziročně poklesl prodej aut. Ve zbytku roku očekáváme, že si maloobchodní tržby své současné tempo růstu udrží. Pro celý tento rok očekáváme, že celkové tržby obchodníků bez aut vzrostou v průměru o 5,6 % a v roce následujícím jen mírně zpomalí.
  • Okénko finančního trhu 6.2.2019
    Prosincová bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila téměř na nule s deficitem 15 mil. Kč, což byl o 3,6 mld. lepší výsledek než v prosinci 2017. Příznivě se na bilanci podepsal především automobilový průmysl, jehož přebytek se meziročně zvýšil o 4,2 mld. Kč a výrazně nižší deficit bilance obchodu s počítači a elektronikou a základními kovy. Nadále přetrvával výrazně záporný schodek ve skupině ropy a zemního plynu, ačkoliv se ke konci roku mírně snížil vlivem poklesu cen ropy. Meziročně vrostl vývoz o 1,6 % a dovoz o 0,2 %. V souhrnu za rok 2018 dosáhla bilance zahraničního obchodu pozitivního salda 132,7 mld. Kč, což je však o 30,8 mld. Kč méně oproti roku 2017. Rostly přitom obraty jak na straně vývozu tak i dovozu zboží. Vývoz se loni dále zvýšil a dosáhl rekordní hodnotu přes 3,6 bilionu Kč, což je o 124,5 mld. Kč více než v roce 2017. Zároveň vzrostla i hodnota dovozu o více než 155 mld. Kč.
  • Okénko finančního trhu 6.2.2020
    Bankovní rada ČNB dnes zaskočila trhy, když navzdory všem očekáváním rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,25 %. Stalo se tak po pěti zasedáních v řadě, které zachovaly úrokovou stabilitu. Pro zpřísnění měnových podmínek se vyslovili 4 členové rady, zatímco zbylí tři preferovali stabilitu. Bankovní rada se při svém rozhodování opírala o aktualizovanou makroekonomickou prognózu, kterou dnes představila. Česká inflace by podle centrálních bankéřů měla v blízké době setrvat citelně nad horní hranicí tolerančního pásma inflačního cíle. Krok České národní banky považujeme přinejmenším za ukvapený, pozdě načasovaný, a jeho zdůvodnění za krajně nepřesvědčivé. Dostupná data nezavdávají důvod ke změně názoru na měnovou politiku a podle nás je tak pravděpodobné, že ekonomická realita přinutí ČNB tento krok velice záhy vzít zpět a sazby opět snížit.
  • Okénko finančního trhu 6.3.2019
    Vzrůstající míra pesimismu ohledně Brexitu působí na oslabování britské libry, která ztrácí už pět dní v řadě. Stále více je zřejmé, že britská premiérka T. May nedisponuje dostatečným počtem hlasů, aby byl příští týden v parlamentu přijat její návrh na vystoupení Velké Británie z EU. Ani včerejší bruselská jednání obou delegací zabývající se možnými ústupky ze strany EU, zejména v otázkách tzv. Irské pojistky, neskončila úspěchem. Nicméně jednání budou dnes pokračovat, avšak neočekává se, že by EU ze svých stanovisek nějak ustoupila.
  • Okénko finančního trhu 6.5.2019
    Index objednávek za Eurozónu v dubnu příjemně překvapil. Ačkoliv jen marginálně, překonal tržní očekávání a to jak v souhrnu, tak i pro sektor služeb. Podobně dopadl i průzkum důvěry mezi evropskými investory, který dosáhl nejvyšší hodnoty od loňského listopadu. V kombinaci s nedávno zveřejněným dobrým výsledkem růstu evropského HDP za první čtvrtletí by se mohlo jednat o první vlaštovky ekonomického zotavení, nicméně ne všechny signály jsou konzistentní s takovou interpretací. Nelze si nevšimnout, že objednávky u evropských firem rostou pomaleji než samotný výstup a firmy tudíž momentálně stále ještě těží z minulé, spíše než současné poptávky. Pro další vývoj evropské ekonomiky bude tedy klíčové, aby se probudila hlavně domácí poptávka po zboží zpracovatelského sektoru.
  • Okénko finančního trhu 6.6.2018
    Průmyslová výroba v ČR v dubnu meziročně vzrostla o 5,5 %. Pro trh je to zklamání, jelikož v mediánu očekával růst 9,0 %. Ve srovnání s březnem výroba klesla o 0,9 % (po sezónním očištění). Meziroční růst byl výrazně ovlivněn vyšším počtem pracovních dnů ve srovnání s předchozím rokem. Po kalendářním očištění průmysl meziročně klesl o 0,2 %. Hlavním přispěvatelem do růstu průmyslu byl automobilový sektor. Proti naopak působil výrazný pokles výroby a distribuce energií. Objem zakázek mírně narostl, zejména díky vyšší domácí poptávce, která napravila pokles zahraničních zakázek. Podobný trend bude pokračovat i v dalších měsících. V druhé polovině roku navíc očekáváme zpomalení evropských ekonomik, které se pravděpodobně negativně dotkne i tuzemského průmyslu. Pro tento rok odhadujeme mírné zpomalení tempa růstu na stále solidní 4 %.
  • Okénko finančního trhu 6.6.2019
    ECB podle očekávání ponechala dosavadní nastavení úrokových sazeb. V komentáři zmínila, že sazby zůstanou na současných úrovních přinejmenším do poloviny příštího roku nebo i dále, pokud to nezajistí růst inflace do blízkosti dvou procent. Tímto novým vyjádřením posunula stabilitu nastavení sazeb o dalšího půl roku. Zároveň bude ECB v plném rozsahu pokračovat v nákupu aktiv. Co se týká nového programu TLTRO III banka oznámila, že úroková sazba u těchto operací bude o 10 basických bodů výše než průměrná sazba během programu TLTRO. Spolu s rozhodnutím byla zveřejněna i nová makroekonomická prognóza, která o desetinu zvýšila letošní hospodářský i cenový růst, naopak pro příští rok byly obě veličiny korigovány mírně směrem dolů. Bezprostředně po zveřejnění rozhodnutí ECB začal kurz eura posilovat vůči americkému dolaru až o 0,7 %, v průběhu následné tiskové konference došlo k určité korekci.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Purple trading AI