Úterý 19. březen 2024 10:47
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Okénko finančního trhu 4.7.2019

04.07.2019 15:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské maloobchodní tržby za květen nepříjemně překvapily, když meziměsíčně znovu poklesly o 0,3 %, zatímco trh očekával jejich růst o stejnou hodnotu. I přes pozitivní revizi dubnové hodnoty z -0,4 % na -0,1 % se jedná již o druhý pokles v řadě. Nejvýraznější propad o více než jedno procento zaznamenaly tržby za prodej pohonných hmot, spotřebitelé však méně utráceli i za oblečení, obuv a potraviny. V meziročním srovnání tak růst tržeb zpomalil o dalšího 0,5 pb na 1,3 %, což je již čtvrté snížení v řadě. Po předstihových ukazatelích o bídném stavu evropského průmyslu, není ani vývoj maloobchodních tržeb ve druhém čtvrtletí příliš růžový. Odhady o slabém růstu HDP ve druhém čtvrtletí se tak ve světle těchto dat zdají být nadhodnocené.

Nepotěšila ani včera publikovaná ADP statistika změny zaměstnanosti v USA za červen, která rovněž zaostala za tržním očekáváním. Po značném květnovém propadu došlo sice v červnu ke zlepšení tohoto ukazatele, i tak však jeho hodnota výrazně zaostala za dlouhodobým průměrem. V důsledku toho tak bude pravděpodobně nižší i páteční ostře sledovaná statistika o nově vytvořených pracovních místech (kromě sektoru zemědělství). Po výrazném dubnovém propadu počtu nově vytvořených míst na pouhých 75 tisíc jsou očekávání na květen optimističtější na úrovni 160 tisíc. I tak se však jedná o nižší hodnotu, než je dlouhodobý průměr pohybující se blízko 200 tisíc. Rovněž ISM index za nevýrobní sektor vykázal v červnu nižší hodnotu. Výnosy amerických vládních bondů reagovaly na zveřejněná data poklesem až na hodnotu 1,94 % a jsou nejnižší od listopadu 2016.

Na druhé straně Atlantiku však výnosy vládních bondů rovněž dále klesaly, což se stalo v reakci na překvapivou nominaci Christine Lagardeové na post prezidentky ECB. Dosavadní šéfka IMF totiž podporuje nekonvenční měnové nástroje, tedy s největší pravděpodobností bude pokračovat extrémně uvolněná měnová politika Evropské centrální banky.

Kurzový vývoj je v posledních dnech celkem nezajímavý. Koruna dnes nepatrně posílila a obchoduje se těsně pod včerejší úrovní EUR/CZK 25,44. Rovněž vývoj kurzu EUR/USD vykazuje stabilitu, včera i dnes se pohyboval převážně těsně pod hladinou 1,13.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 4.10.2018
    Středeční překvapivě dobrá data z americké ekonomiky způsobila povyk na globální úrovni. Americké podniky v září zaměstnaly nejvíc lidí za posledních sedm měsíců, zatímco tempo růstu sektoru služeb bylo blízko rekordních úrovní. V ten samý den prezident amerického Fedu J. Powell okázale chválil výkon americké ekonomiky a následně naznačil, že postupné utahování uvolněné měnové politiky by mohlo zajít i dále než jen k dosažení takzvané neutrální úrovně. Za neutrální se považují sazby, které ani výrazně nepovzbuzují ekonomiku k růstu a ani ji v tom nebrání. Powell tím tak lehce naznačil možnost přísnějšího zvyšování sazeb v budoucnosti, čemuž odpovídá i aktuální prognóza Fedu. Trhy jsou však dlouhodobě skeptické ohledně zvyšování sazeb nad úroveň tří procent. Tým RBI očekává další zvýšení ještě tento rok v prosinci a pak následně v prvním a druhém čtvrtletí příštího roku. Tím by se horní pásmo základní úrokové sazby dostalo na úroveň 3,0 %.
  • Okénko finančního trhu 4.11.2019
    Dnes zveřejněný listopadový Sentix indikátor podnikatelského sentimentu v eurozóně pozitivně překvapil, když poskočil z -16,8 bodu na -4,5. Přitom trhy předpokládaly jen mírný nárůst zhruba o 4 body. Zlepšení sentimentu bylo podle průzkumu zaznamenáno u hodnocení aktuální ekonomické situace, zejména si však polepšil index očekávání na příštích 6 měsíců (z -18 bodů až na -3,5). Vzhledem k tomu, že Sentix indikátor je v publikačním kalendáři příslušného měsíce vždy první, dá se očekávat, že ke zlepšení by mohlo dojít i u dalších ukazatelů, pokud se potvrdí, že za posuny stojí příznivější geopolitická situace. Především došlo k zažehnání neřízeného odchodu Británie z EU. Tím se míra rizika aktuálně snížila a další vývoj se pak bude odvíjet až od výsledku předčasných voleb. Zároveň došlo k podstatnému zmírnění napětí v americko–čínských obchodních vztazích, první část připravované dohody by mohla být podepsána již v nejbližším období během setkání nejvyšších představitelů obou velmocí. Navíc podle vyjádření amerického ministra obchodu W. Rosse probíhají dosavadní vyjednávání s EU, Japonskem i Koreou uspokojivě. USA proto možná nebudou nuceny přistoupit k uvalení cel na dovážené evropské automobily.
  • Okénko finančního trhu 4.1.2019
    Americký trh práce v prosinci pozitivně překvapil, když si připsal 312 tis. nových pracovních míst, zatímco trh včetně RBI odhadoval pouze 184 tis. Paradoxně ale míra nezaměstnanosti vzrostla o dvě desetiny na 3,9 %. Trhy potěšil i meziroční růst mezd, který také překonal očekávání. Pro tento rok tým RBI navzdory prosincovému vývoji očekává, že bude míra nezaměstnanosti dále klesat a v polovině roku by se mohla podívat až k hodnotám 3,5 %. Americký dolar reagoval posílením a umazal včerejší ztráty. Týden tak zakončuje na úrovni EUR/USD 1,135. Naopak podle očekávání zakončil minulý rok trh práce v Německu. Nezaměstnanost klesla o 14 tis. a míra nezaměstnanosti tak zůstala na současných 5,0 %, což i tak je nejnižší hodnota od sjednocení státu.
  • Okénko finančního trhu 4.12.2018
    Ve třetím čtvrtletí 2018 vzrostla průměrná nominální měsíční hrubá mzda v České republice meziročně o 8,5 % na 31 516 Kč, což po očištění o inflaci znamená reálný růst o 6,0 %. Mediánová mzda, tedy mzda, jejíž hodnota je přesně uprostřed, vzrostla meziročně o 9,8 % na 27 719 Kč. Výrazný nárůst mezd byl zaznamenán v odvětví vzdělávání (13,2 %) a veřejné správě (11,7 %). Nárůst mezd však proniká již i do soukromého sektoru. Kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti jsou zaměstnavatelé nuceni navyšovat mzdy, aby si stávající zaměstnance udrželi. Nadále rostou platy ve státní správě a tlaky na další zvyšování především od lékařů a učitelů nepolevují. Proto očekáváme, že v tomto roce porostou mzdy průměrně o 8,4 % a v roce příštím toto tempo mírně zpomalí na 7,8 %.
  • Okénko finančního trhu 4.2.2019
    Další kolo obchodních rozhovorů mezi čelními představiteli Číny a USA skončilo v závěru minulého týdne ve Washingtonu. Podle vyjádření D. Trumpa dopadly rozhovory velmi dobře, takže očekává, že se sejde s čínským prezidentem, aby dořešili poslední detaily a smlouvu podepsali. Obě strany jsou pod určitým tlakem, protože aktuální stav poškozuje obě ekonomiky a nepodepsání smlouvy by negativně ovlivnilo jejich ekonomický růst. Výsledek rozhovorů však ovlivní i perspektivu celé globální ekonomiky.
  • Okénko finančního trhu 4.3.2019
    Jednání o obchodní dohodě mezi USA a Čínou se blíží k závěru. Poslední detaily smlouvy jsou ještě laděny, nicméně očekává se, že k podpisu dohody dojde na vrcholné schůzce prezidentů obou zemí koncem března na Floridě. Podle dostupných zpráv by Čína měla významně zvýšit ochranu intelektuálního vlastnictví a rovněž se zavázala během příštích šesti let dovézt další americké zboží v úhrnné hodnotě 1,2 bilionu USD. V současnosti se na americké straně diskutuje, zda represivní americká cla budou zrušena okamžitě po podpisu dohody, nebo postupně, podle toho, jak budou dohodnutá pravidla ze strany Číny dodržována.
  • Okénko finančního trhu 4.4.2019
    Dnes zveřejněné německé podnikové zakázky za měsíc únor zaznamenaly výrazný propad. Meziměsíčně se snížily o 4,2 %, přitom trh očekával nepatrný nárůst. Zároveň se propadla i meziroční dynamika o 8,4 %. Největší evropská ekonomika se tak stále potýká s výraznými problémy, které, zdá se, v nejbližším období jen tak neodezní. To potvrzuje i závěr několika německých předních ekonomických institutů, které se shodly na tom, že německá ekonomika v tomto roce poroste pouze o 0,8 % namísto původně odhadovaných téměř dvou procent. Německou ekonomiku, vzhledem k jejímu exportnímu zaměření, táhne dolu především oslabující poptávka ze zahraniční. S tímtéž problémem bojuje také česká ekonomika. Podobností lze nalézt víc. Německé instituty našly pro svůj závěr další argumenty, jako je nedostatek kvalifikované pracovní síly, či potíže automobilek nejenom s novou regulací, ale i s ochabující poptávkou. Totéž můžeme pozorovat v tuzemské ekonomice. K výčtu výše se přidávají i tikající bomby v podobě způsobu odchodu Británie z EU, či americká hrozba zavedení cel na evropský dovoz automobilů. Obě výše zmíněné by měly neblahý dopad na vývoj jak německé tak potažmo české ekonomiky.
  • Okénko finančního trhu 4.6.2018
    Průměrná nominální měsíční mzda vzrostla v prvním čtvrtletí o 8,6 % r/r, po očištění o inflaci o 6,6 % r/r reálně. Za svižným růstem mezd stojí především extrémně nízká nezaměstnanost. Firmy trápí nedostatek volné pracovní síly a přetahují se o zaměstnance výrazným navyšováním mezd. Největšího navýšení se dočkali zaměstnanci v kultuře a rekreačních činnostech, ve vzdělávání a ve veřejné správě. Z toho je patrné, že se na růstu mezd jasně podepsalo navýšení platů státních zaměstnanců. Zároveň tlak na navýšení platů ve veřejné sféře jen posílil a lze očekávat, že navýšení platů se dočkají i ostatní státní zaměstnanci. Během tohoto roku také dojde k dalšímu snížení míry nezaměstnanosti pod 3,0 %. Mzdy tedy porostou podobným tempem i po zbytek roku a teprve v příštím roce růst mezd zpomalí.
  • Okénko finančního trhu 4.6.2019
    Průměrná mzda zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku nad očekávání silný nárůst, když meziročně stoupla o 7,4 %. Výrazný růst mezd byl zaznamenán v odvětví kultury či v oblasti vzdělávání. Významnou roli sehrálo zvýšení minimální mzdy, ke kterému došlo se začátkem roku. Zároveň výrazně narostly platy státních zaměstnanců. Dalšími důvody vyššího než očekávaného růstu mezd je výplata bonusů v bankovním sektoru či také zvyšování mezd v maloobchodě, kde nadále bojují s nedostatkem pracovní síly a snaží se zaujmout právě atraktivním mzdovým ohodnocením. Podobného nebo dokonce vyššího výsledku dosáhly také okolní státy v regionu, jako je Maďarsko, Polsko nebo Slovensko. Naopak v Německu rostou mzdy méně než polovičním tempem.
  • Okénko finančního trhu 4.7.2018
    Maloobchodní tržby v květnu vzrostly o 2,1 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů dosáhly meziročního tempa růstu na 5,0 %. Trh očekával o něco optimističtější výsledek. Nicméně apetit spotřebitelů je silně podporován vysokou spotřebitelskou důvěrou, která v květnu dosáhla historicky nejvyšší hodnoty. Extrémně nízká nezaměstnanost a nejrychlejší růst reálných mezd od roku 2003 bezesporu také hrají svou roli. Maloobchodní tržby bez aut budou v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až 6,2 %.
  • Okénko finančního trhu 4.9.2018
    V druhém čtvrtletí 2018 vzrostla průměrná nominální měsíční mzda v České republice meziročně o 8,6 % na 31 851 Kč, což po očištění o inflaci znamená reálný růst o 6,2 %. Mediánová mzda vzrostla meziročně o 9,4 % na 27 236 Kč, což představuje nejrychlejší růst od roku 2008. K ostrému růstu mezd nepochybně přispěla vyšší míra zaměstnanosti. Druhé čtvrtletí přineslo další rekordní míru zaměstnanosti 74,7 %. Firmy tak musí rychle zvyšovat mzdy, aby jim zaměstnanci neutekli ke konkurenci. To potvrzuje i červencový konjunkturální průzkum ČSÚ, ve kterém 37 % dotázaných průmyslníků uvedlo nedostatek zaměstnanců jako největší bariéru k růstu. Vzhledem k tomu, že tato hodnota setrvale roste, je vcelku jisté, že růst mezd tento rok nepoleví. K tomu se přidává další růst platů ve státní správě a navyšování minimální mzdy. Podobná dynamika růstu mezd tak přetrvá i po zbytek tohoto roku a nominální mzdy tak budou růst okolo 8,0 %. Silné tempo růstu si však mzdy udrží i v letech následujících.
  • Okénko finančního trhu 5.10.2018
    Nezaměstnanost USA klesla na 3,7 %, což je nejnižší hodnota od roku 1969, čímž zdaleka překonala očekávání trhu. Takto nízká nezaměstnanost jen dokresluje obrázek o celkovém přehřívání americké ekonomiky, které potvrzuje před pár dny zveřejněný předstihový ukazatel ISM. Meziměsíční růst průměrné hodinové sazby dle očekávání trhu lehce zpomalil, i tak americké mzdy stále rostou a to o 0,3% meziměsíčně a 2,8 % meziročně. Naopak hurikán Florence měl mnohem významnější dopad na tvorbu pracovních míst, než se očekávalo. Za měsíc září jsme se dočkali vytvoření pouhých 134 tis. míst mimo farmářský sektor, což předčilo i velmi pesimistický odhad týmu RBI.
  • Okénko finančního trhu 5.11.2018
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v září meziročně vzrostly o 1,4 %. Celkové tržby ve srovnání s předchozím rokem poklesly o 2,2 %. Za horším výsledkem maloobchodu stojí zejména téměř desetiprocentní propad prodejů aut způsobený zdržením homologace některých nových modelů hlavních tuzemských prodejců. Nedařilo se ani prodeji oděvů nebo farmaceutickému zboží. Na druhou stranu měl úspěšný měsíc již tradičně internetový prodej. Tržby se zvýšily i v prodeji počítačů a další elektroniky nebo v kultuře. V následujících měsících očekáváme, že se celkové maloobchodní tržby vrátí k předchozím solidním výsledkům z první poloviny roku.
  • Okénko finančního trhu 5.12.2018
    Ve Velké Británii je na dnešek naplánované druhé kolo jednání parlamentu ohledně dohody o Brexitu s účastí samotné premiérky. Dolní komora však už včera odhlasovala poprvé v historii prohlášení o tom, že vláda pohrdá parlamentem, což napovídá, že jednání nebudou snadná. Vzbouřili se tak proti tomu, že vláda do úterního jednání zveřejnila pouze část navrhované dohody. Dnes tedy mohli poprvé projednávat návrh dohody se znalostí jejího plného znění. Zároveň se zvyšuje procento Britů, kteří v současné době považují odhlasování odchodu z unie za chybu. V tomto duchu se vyjádřilo celkem 49 % Britů, což je nejvíce od doby, kdy proběhlo referendum.
  • Okénko finančního trhu 5.2.2019
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v prosinci meziročně vzrostly o 3,1 %. Celkové tržby včetně motoristického segmentu ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostly o 0,1 %. Maloobchodní tržby tak nenavázaly na rychlejší růst v říjnu a listopadu. Tradičně se dařilo internetovým obchodům a zásilkovým službám. Úspěšný měsíc za sebou mají také prodejci elektroniky, oblečení a obuvi. Na druhou stranu se výrazně prohloubil pokles tržeb za prodej a opravy aut. Pro počátek roku 2019 odhadujeme, že si maloobchodní tržby zhruba udrží aktuální dynamiku. Jejich růst by měl být i nadále podporován přetrvávajícím svižným zvyšováním mezd souvisejícím s historicky nejnižší nezaměstnaností. Proto předpokládáme, že maloobchodní tržby letos vzrostou o 3,3 %.
  • Okénko finančního trhu 5.3.2019
    Podle T. Holuba, člena bankovní rady ČNB, dojde v tomto roce k jednomu až dvěma zvýšením úrokových sazeb. Podle jeho mínění současný stav ekonomiky nechává prostor pro zvýšení sazeb. Poukazuje na to nejen slabší kurz koruny, než s jakým počítá současná prognóza, ale i první letošní data. Lednová inflace zrychlila na 2,5 %, což je o půl procentního bodu více, než ČNB předpokládala. Také růst ekonomiky v poslední fázi loňského roku překvapivě zrychlil na 2,8 % z předchozích 2,5 %. Tyto výsledky podle Holuba podporují možnost dalšího růstu sazeb. Dále poukázal na fakt, že v současné chvíli jsme stále ve fázi normalizace měnové politiky, tedy že současné nastavení sazeb není na své rovnovážné úrovni. Zároveň však připomněl, že příští zasedání rady ČNB proběhne pouhý den před plánovaným odchodem Británie z EU. Pokud by došlo k neřízenému odloučení, přišlo by mu vhodnější odložit zvýšení sazeb na další jednání, které proběhne v květnu. V podobném duchu se vyjadřují i zbylí členové rady, tedy že zahraniční vývoj je v současné chvíli rozhodující faktor.
  • Okénko finančního trhu 5.4.2019
    Maloobchodní tržby v ČR bez započtení prodejů automobilů v únoru meziročně vzrostly o 5,1 %. Největší růst vykázaly segmenty elektroniky, oblečení a obuvi, či výrobků pro kulturu a rekreaci. Hlavními tahouny růstu mezi maloobchodníky byly tradičně internetové obchody a zásilkové služby. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 3,8 %. Po dlouhém období poklesu tentokrát i prodej a servis automobilů přispěly pozitivně, ačkoliv to lze přičíst hlavně nízké srovnávací základně. Pro následující měsíce odhadujeme, že si maloobchodní tržby zhruba udrží aktuální dynamiku. Primárně se na tom bude podílet vytrvale vysoká spotřebitelská důvěra podpořená napjatou situací na trhu práce, která nahrává růstu mezd. V souhrnu očekáváme, že celkové maloobchodní tržby by v průměru v letošním roce měly vzrůst o 2,2 %, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet lehce nad 4 %.
  • Okénko finančního trhu 5.6.2018
    České maloobchodní tržby v dubnu vzrostly o 4,7 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů zrychlily meziroční tempo růstu na 5,6 %. Po horších výsledcích z posledních dvou měsíců se maloobchodní tržby v dubnu vrátily na dráhu rychlého růstu. Klíčovým faktorem, který výrazně ovlivnil meziroční růst tržeb, byl vyšší počet dubnových pracovních dnů ve srovnání s loňskem. Velikonoce letos vyšly již na konec března a daly tak obchodníkům o dva běžné otevírací dny navíc. Po dvou měsících propadů se růst prodejů automobilů opět vrátil do černých čísel (+2,3 % r/r). Maloobchodní tržby bez aut budou v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až 7 %.
  • Okénko finančního trhu 5.6.2019
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v dubnu meziročně vzrostly o 6,9 %, tedy znatelně více, než se očekávalo. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 4,8 %. Vlivem Velikonoc si meziročně významný nárůst připsaly prodejci potravinářského zboží, kteří prodali o 10,4 % více. České spotřebitele tak navzdory množícím se zprávám o zpomalování globální i tuzemské ekonomiky evidentně stále neopouští nákupní apetit. I v nadcházejících měsících od nich lze, vzhledem ke strmě rostoucím mzdám a de facto nulové nezaměstnanosti, očekávat pokračující utrácení. Tím budou dodávat české ekonomice žádoucí domácí zdroj poptávky v situaci, kdy export pomalu ale jistě slábne z důvodu uvadající ekonomické kondice u našich vývozních partnerů, hlavně tedy Německa.
  • Okénko finančního trhu 5.8.2019
    Obchodní válka mezi USA a Čínou se vyhrocuje. Poté, co americký prezident D. Trump minulý týden uvalil s účinností od 1. září desetiprocentní clo na čínské zboží v hodnotě 300 miliard USD, přispěchala s odvetnými opatřeními i Čína. Peking v pondělí uměle oslabil domácí měnu jüan. Její kurz se tak dostal na nejnižší hodnotu za více než deset let a prolomil politicky citlivou úroveň sedm jüanů za dolar. Čína tak v obchodní válce s Washingtonem využívá strategii podpory exportu prostřednictvím devalvace vlastní měny, za kterou byla v minulosti mnohokrát kritizována a to i od amerického prezidenta. Zároveň Peking požádal státní společnosti, aby pozastavily dovoz zemědělských produktů z USA. Nejvíce šokující ovšem je, že D. Trump přistoupil k zavedení cel jen krátce poté, co obě strany obnovily jednání na nové obchodní dohodě, která by měla zastavit obchodní válku. Naděje na její uzavření se tak dále snižuje. Současný vývoj přináší ještě více nejistot na finanční trhy a ohrožuje globální ekonomický růst. V reakci na tyto události akcie v Asii klesly a investoři upřednostnili japonský jen. Kurz dolaru během dneška ztratil zhruba 0,5 %, aktuální hodnota se dostala až na EUR/USD 1,117.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Instaforex ebook