Úterý 19. březen 2024 07:48
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

V závěru týdne panuje na akciových trzích mírný optimismus

22.02.2019 16:45  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské akcie v závěru týdne mírně posilují. Index Stoxx 600 si připisuje zhruba 0,3 %, když nejvíce rostoucím sektorem jsou těžaři a zpracovatelé komodit (+1,2 %), jimž jsou v těsném závěsu informační technologie se ziskem okolo 1,1 %. Daří se tak spíše cyklickým akciím, zatímco defenzivní tituly ztrácejí. Prodejci nezbytného spotřebního zboží přicházejí o 0,8 %, farmaceutické společnosti oslabují o čtvrt procenta a utility klesají o 0,2 %. Dnešní vývoj je tak do jisté míry překvapením, když zklamáním byl ráno zveřejněný německý předstihový ukazatel podnikatelské důvěry IFO. V celém týdnu pak evropský index míří k půlprocentnímu zisku.

Americké akcie navázaly na své evropské protějšky a vstoupily do dnešního obchodování růstem o 0,3 %. Daří se především energetickým, komoditním a technologickým titulům.

Pražská burza necelou půlhodinu před koncem přidává 0,1 %. Vysokým růstem se dnes pyšní mediální společnost CME, jejíž akcie rostou o 3,5 %. Naproti tomu největším propadlíkem se ztrátou dvou procent je textilka PFNonwovens. Akcie Monety uzavírají dnešní obchodování se ziskem 0,6 %, pro které byly pozitivní zprávou návrhy na lepší finanční podmínky zamýšlené akvizice. Pokud se pražskému indexu nepodaří zisky v závěrečných minutách navýšit, zakončí tento týden se ztrátou okolo 0,4 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V zámoří je klid při vyčkávání na zasedání FEDu
    Zámořské trhy zažily včera poměrně poklidnou obchodní seanci, kdy hlavní indexy přidaly 0,5-1 %. Technologický gigant Amazon včera přidal 2,2 %. Banka Wells Fargo ho zařadila mezi pokrývané tituly s doporučením koupit s cílovou cenou 159 USD. Dařilo se ale i dalším technologickým společnostem. Nvidia +2,8 %, AMD +2,7 %, Apple +1,6 %. Sektorově se nejvíce dařilo informačním technologiím, které vyrostly o 1 %. Naopak nedařilo se energetice s poklesem o 0,4 %. Softwarová společnost Adobe narostla o 5 % po zvýšeném doporučení od Piper Sandler, který zároveň zvýšil cílovou cenu na 500 USD (aktuální cena 439,03 USD).
  • V zámoří se vybírají zisky
    Začátek nového týdne na Wall Street nevypadal nikterak pozitivně. Technologický index Nasdaq propadl o 0,8 % a i index S&P 500 ztratil téměř celé 1 procento. Z korporátních novinek jsme včera mohli zaznamenat razantní pohyb na akciích Alaska Air, které propadly o 14,2 % po oznámení akvizice konkurenční aerolinky Hawaiian Holdings za 1,9 miliardy USD. Hawaiian Holding včera naopak vyrostl o 192,6 %. Burza kryptoměn Coinbase reagovala na nárůst ceny Bitcoinu, který o víkendu opět překonal hranici 40 000 USD. Coinbase přidala 5,5 %. Automobilka Ford přidala 1,2 %. Sice došlo ke 0,5% snížení prodejů ve Spojených státech, ovšem v optice proběhnuvší stávky se jedná o spíše pozitivní číslo.
  • V září poklesla tržní cena u většiny podílových fondů
    Kapitálové trhy se v průběhu září vrátily ke korekci, trvající po většinu roku s výjimkou červencového období. Pokles hodnot je podle zářijových výsledků Broker Consulting Indexu podílových fondů prokazatelný u většiny podílových fondů. Nastartovaný růst u akcií ale i jiných typů fondů na začátku měsíce výrazně utlumil návrat obav z inflace, ty dále podněcují debaty o přechodu ekonomiky do recese. Nejvíce ztratily akciové indexy, a to znovu o několik procentních bodů. Jedině nemovitostní fondy opětovně neskončily v červených číslech a zachovávají si podobné hodnoty v rámci dlouhodobého trendu.
  • V září se propad v průmyslu prohloubil
    Česká průmyslová produkce během září meziročně poklesla o 7,8 %, negativní je i výsledek po očištění o kalendářní vlivy, který stále udává reálný pokles o 5,0 %. Výrazné zhoršení u tuzemského průmyslu je možné pozorovat také na meziměsíční bázi, kdy proti říjnu došlo k poklesu průmyslové produkce o 1,8 %. Trh očekával lepší výsledek zhruba na úrovni meziměsíční stagnace a dnešní čísla tak lze vnímat jako další negativní překvapení po slabším než očekávaném výsledku HDP za třetí kvartál.
  • V září se schodek rozpočtu zvýšil minimálně, vývoj zůstává výrazně lepší než loni
    Schodek státního rozpočtu se během září zvýšil na 38,2 miliardy korun při celkových příjmech ve výši 806,4 mld. Kč. Op...
  • V září výrazně přibrzdil trend stoupajících úrokových sazeb hypoték
    Podle zářijových výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů se průměrná úroková sazba hypoték zastavila na hodnotě 5,90 %. Oproti předchozím měsícům jde o výrazně menší meziměsíční nárůst, směrem nahoru vzrostly sazby v porovnání se srpnem pouze o osm bazických bodů. Od loňského ledna až doposud se přitom sazby hypotečních úvěrů již více než ztrojnásobily. Experti odhadují, že vrchol úrokových sazeb má již hypoteční trh za sebou, v dalších měsících je podle nich nejvíce pravděpodobná stagnace.
  • V závěrečném čtvrtletí loňského roku se firmám i domácnostem dařilo
    Čtvrtletní sektorové národní účty za čtvrté čtvrtletí loňského roku, které byly dnes zveřejněny, přinesly ještě příjemné čtení. Zvyšovala se ziskovost i míra investic nefinančních podniků, rostl i reálný příjem domácností, stejně tak jejich spotřeba. S takto pozitivními daty se však nejméně na dvě čtvrtletí budeme muset rozloučit. Míra ziskovosti nefinančních podniků dosáhla v závěrečném čtvrtletí loňského roku 46,8 %, což bylo ve srovnání s předchozím rokem o 0,2 pb více. Míra investic byla o 0,7 pb vyšší, když dosáhla 29,4 %. Reálné příjmy domácností byly meziročně vyšší o 5,4 %, jejich reálná spotřeba pak o 3,3 %. Nepatrně hůře dopadl rok 2019 jako celek. Míra zisku nefinančních korporací poklesla o 0,1 pb na 46,5 %, což je stále vysoko nad průměrem EU, kde se pohybuje kolem 40 %. Ziskové marže tlačily směrem dolů rychle rostoucí mzdové náklady, které meziročně stouply o 6,5 %. To se pak odrazilo i v mírně nižší míře investic (28,5 %).
  • V závěru roku rostl podíl nezaměstnaných jen mírně
    Podíl nezaměstnaných v prosinci vzrostl z 3,5 % na 3,7 %. V kontextu obvyklých sezónních vlivů ale jde o poměrně příznivý výsledek, kdy trh předpokládal růst na 3,8 %. Růst sezónně neočištěného podílu nezaměstnaných v závěru roku je obvyklý a dnešní výsledek tak zatím neukazuje výraznější zpomalování tuzemského trhu práce. V prosinci 2021 dosáhl podíl nezaměstnaných 3,5 %, v prosinci 2020 šlo o 4,0 %. Za celý rok 2022 dosáhla nezaměstnanost podle MPSV 3,4 %. Pro letošní rok očekáváme nárůst do oblasti 4 %.
  • V závěru roku táhly ekonomiku níže výdaje domácností
    Zpřesněný odhad vývoje HDP v posledním letošním kvartálu přinesl mírnou úpravu směrem dolů, kdy odhadovaný mezikvartální pokles dosáhl 0,4 % namísto původně předpokládaných -0,3 %. V meziročním srovnání to znamená, že ekonomika proti Q4’21 rostla jen o 0,2 % (místo původních 0,4 %). V důsledku došlo i k úpravě celoročního výsledku, kdy HDP za celý rok 2022 reálně vzrostlo o 2,4 %, místo původně uváděných 2,5 %.
  • V závěru týdne akcie vymazávají předchozí ztráty
    Odpolední údaje z amerického trhu práce přinesly spíše smíšené signály. Tvorba nových pracovních míst v září zaostala mírně za očekáváními, nahoru však byla revidována data za předchozí měsíc. Míra nezaměstnanosti oproti očekávané stagnaci klesla, naproti tomu hodinové výdělky svým nulovým meziměsíčním růstem zklamaly. Akciové trhy však report přijaly pozitivně. Futures na americký index S&P 500 vyskočily o více jak půl procenta. Evropský index Stoxx 600 rovněž skokově vzrostl a díky růstu všech hlavních sektorů se nyní nachází o půl procenta výše oproti včerejšímu zavíracímu kurzu.
  • V závěru týdne pražský parket umazává část týdenního zisku
    Evropským akciím se od počátku dnešního dne daří, přestože v odpoledních hodinách svoje zisky pomalu redukují. Index Stoxx 600 roste o zhruba jednu desetinu procenta. Nejvíce ziskovými sektory jsou energetické společnosti a těžaři komodit, jejichž akcie přidávají 0,8 %, respektive 0,7 %. Důvodem jsou rostoucí ceny komodit na světových trzích z titulu slábnoucího dolaru. Ten reagoval na komentář jednoho z představitelů Fedu, Jamese Bullarda, který naznačil, že nevidí příliš silné inflační tlaky ve Spojených státech. Pokud se indexu podaří udržet dnešní zisk, v celém týdnu si polepší o 0,7 %.
  • V závěru týdne se na pražské burze dařilo bankám, naopak ČEZ a VIG ztratily
    Pražská burza zakončila týden nepatrným růstem, dnes index PX stoupl o 0,08 procenta na 1457,47 bodu a zůstává nejsilnější od předloňského února. Z předních emisí se dnes dařilo bankovním titulům, naopak energetická společnost ČEZ a pojišťovna VIG ztratily. Vyplývá to z internetových stránek burzy.
  • Vzbudí koruna zájem u českých investorů?
    Zamyšlení nad ukončením intervencí ČNB. Pozvánka na nový unikátní vzdělávací cyklus na duben.
  • Vzbura na lodi Bank of England
    Silné inflačné rizikáDnes bude kľúčovou ...
  • Vzbura na lodi Bank of England
    Silné inflačné rizikáDnes bude kľúčovou ...
  • Vzbura voličov a rast EURa
    Zmena politického mysleniaPo nemeckých krajinsk&yacute...
  • Vzbura voličov a rast EURa
    Zmena politického mysleniaPo nemeckých krajinsk&yacute...
  • Vzdělávací cyklus: PŘÍBĚH TRADERA
    Komerční sdělení: Již tuto středu 17.5.2017 od 17:30h se představí Ondřej Hartman s jeho příběhem obchodování na Forexu. Společnost Bossa ve spolupráci s Ondřejem přinese 2 online webináře a 2 semináře, kde se můžete registrovat zdarma.
  • Vzdělávání ve finančním sektoru je stále náročnější, trh poradců se pročišťuje
    Požadavky na vzdělávání lidí pohybujících se ve finančním sektoru se stále stupňují. Kromě úvěrových poradců a těch nabízejících produkty penzijního spoření musí nově zvládnout zkoušky i každý distributor pojištění a investic. Síto kvalifikace je drsné a bude stále přísnější. Trhu to ale pomůže a novinky povedou k jeho pročištění. Lidem budou v konečném důsledku radit jen ti nejpovolanější. Vyplývá to z názorů odborníků ve finančních službách.
  • V zemědělství chybí pracovníci, může dále zdražit ovoce i zelenina, přitom stát platí mzdu lidem, kteří zůstávají doma. Nouzové navýšení podpory v nezaměstnanosti není žádoucí
    V českém zemědělství se znatelně nedostává pracovní síly. Hrozí tak další zdražování zeleniny i ovoce. Paradoxně se tak děje v situaci, kdy stát platí firmám za to, aby udržovaly pracovní místa. Řada z nich však po skončení programů typu kurzarbeit, k němuž dojde pravděpodobně letos koncem srpna, zřejmě tak jako tak zanikne. Jenže v té době už zároveň pomalu bude po hlavní zemědělské sezóně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader