Čtvrtek 28. březen 2024 15:57
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

ČNB si s dalším zvýšením sazeb počká na březen

04.02.2019 13:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ČNB loni v pěti krocích zvýšila základní úrokovou sazbu a zařadila se tak na třetí místo v žebříčku nejagresivnějších centrálních bank světa. Naposledy ČNB zvýšila sazbu v listopadu loňského roku a to na 1,75 %. Od té doby si vyžádala pauzu. Nicméně na prosincovém zasedání ještě dva členové bankovní rady hlasovali pro další zvýšení sazeb. I záznam z tohoto jednání hovořil o vůli bankovní rady dále utahovat měnové podmínky v ekonomice. Opět zazněl i argument slabší koruny, která otevírá prostor pro další „normalizaci“ měnové politiky po letech nulových úrokových sazeb. Ještě o měsíc dříve si dokonce několik členů rady dokázalo představit růst sazeb o padesát bazických bodů.

Od té doby však uplynulo několik týdnů a nálada v bankovní radě se dramaticky otočila. Ještě v polovině ledna sám guvernér J. Rusnok hovořil o zvyšování úrokových sazeb nad dvě procenta (tedy minimálně dvě zvýšení sazeb v tomto roce) a v obdobném tónu hovořila i většina bankovní rady. Následně se však do diskuze připojil nejnovější člen rady a bývalý dlouholetý hlavní ekonom ČNB T. Holub, který zmínil možnost delší pauzy ve zvyšování sazeb a jeho odložení až do druhé poloviny roku. Jako hlavní důvody uvedl zpomalení tuzemské inflace, zpomalení eurozóny a geopolitické faktory: nevyřešený brexit a obchodní války. Holubovo prohlášení přišlo v době, kdy bankovní rada už měla k dispozici první verzi nové makroekonomické prognózy ČNB. V dalších dnech následovala změna rétoriky i jeho kolegů včetně guvernéra Rusnoka.

Nová prognóza centrální banky tak bude pravděpodobně obsahovat zhoršení výhledu pro tuzemskou ekonomiku a zřejmě i snížení odhadu růstu inflace, která v posledních měsících byla výrazně pod prognózou ČNB. Bankovní radu tak nejspíš nepřesvědčí ani výrazně slabší kurz koruny nebo nejvyšší jádrová inflace od listopadu 2017.

Podle našeho názoru si bankovní rada bude chtít počkat se zvyšováním úrokových sazeb až na březnové jednání. Na něm už bude mít k dispozici nová čísla z ekonomiky, jako je vývoj HDP za čtvrté čtvrtletí minulého roku i lednovou inflaci, která svým způsobem nastavuje úroveň inflace po zbytek roku. Zároveň by se také měla vyjasnit situace ohledně zpomalení německé ekonomiky, resp. celé eurozóny, která v posledních týdnech vysílá negativní signály, za kterými však může stát pouze řada jednorázových faktorů.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB se podařilo dostat korunu do bezpečné vzdálenosti od hranice kurzového závazku
    Kurz koruny proti euru se po většinu minulého týdne pohyboval v úzkém pásmu kolem úrovně 27,40. Tomu učinilo přítrž čtvrteční zasedání...
  • ČNB se rozhodla neměnit sazbu proticyklické kapitálové rezervy
    ČNB se podle dnes zveřejněného stanoviska rozhodla neměnit sazbu proticyklické kapitálové rezervy. Nedojde tedy v tomto ohledu ke zpřísnění ani uvolnění úvěrových podmínek, což kromě jiného reflektuje ochlazení dynamiky v oblasti cen nemovitostí, ale i hypotečních úvěrů.
  • ČNB se sazbami dnes nepohnula. Inflace totiž kvůli covidu zmírní samovolně, čehož jedním z důkazů je dnes oznámené citelné zlevnění elektřiny v podání ČEZ
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním měnověpolitickém zasedání ponechala klíčové úrokové sazby na stávající úrovni. Je to výsledek, který byl široce očekáván. Z více důvodů.
  • ČNB se silnějšího vzedmutí inflace nebojí. Čísla prý zhruba naplňují prognózu
    Prognóza vývoje ekonomiky a cenových tlaků se v dnes ráno zveřejněných datech o inflaci za červen zhruba naplňuje, uj...
  • ČNB se s tím nemaže – sazby letí strmě vzhůru
    Bankovní rada ČNB se již podruhé za sebou rozhodla doručit trhu šokovou terapii a namísto očekávaného zvýšení základní sazby o 0,5 až 0,75 procentního bodu přihodila rovnou 1,25. Repo sazba se tak dostala na úroveň 2,75 %, lombardní sazba byla zvýšena na 3,75 % a diskontní sazba na 1,75 %.
  • ČNB schválila prospekt pro IPO liberecké HARDWARIO, společnost vstupuje na pražskou burzu
    Česká firma HARDWARIO, která se zaměřuje na obor budoucnosti – internet věcí (IoT), dnes obdržela souhlas České národní banky (ČNB) k veřejné nabídce akcií (IPO). Akcie společnosti bude možné upsat v rámci veřejné nabídky prostřednictvím člena burzy v termínu od 4. do 18. října 2022. Následně se s akciemi HARDWARIO bude obchodovat na trhu START Burzy cenných papírů Praha. Úspěšný rozvoj firmy dokresluje v září představené nové řešení bezdrátového monitoringu spotřeby strojů na bázi technologií internetu věcí s využitím technologií Vodafone a Microsoft.
  • ČNB si dá oddech před dalším růstem sazeb
    Po čtyřech zvýšení sazeb v řadě za sebou si nyní dá ČNB pauzu. Bankovní rada vnímá, že je kurz koruny zřejmě ovlivněn efektem konce roku a nehodlá se kvůli němu unáhlit. Data zveřejněná od posledního zasedání byla spíše slabší, přesto v sobě skrývají nárůst střednědobých inflačních tlaků. Pomalejší růst HDP v Q3 znamená vyšší jednotkové mzdové náklady a indikuje silnější nákladové tlaky. Nižší inflace byla způsobena volatilními položkami cen potravin a pohonných hmot, zatímco jádrová inflace překvapila dalším zrychlením. Napjatý trh práce bude podporovat cenový růst i nadále. Po pauze v příštím týdnu se tak ČNB v příštím roce vrátí ke zvyšování sazeb, to čekáme v únoru, květnu a září. 2T repo se tak dostane na 2,5 %, tedy na dolní hranici odhadů neutrálních sazeb.
  • ČNB si dává v utahování měnové politiky krátkou pauzu
    Dnešní zasedání změnu úrokových sazeb nepřineslo, přesto se ale nejednalo o nudnou událost. Dva členové bankovní rady dokonce pro růst úroků hlasovali. Diskuze se vedla i o kurzu a jeho překvapivém pohybu na konci roku. Bankovní rada podle slov guvernéra Rusnoka neviděla palčivou nutnost sazby zvedat, nicméně se shodla, že sazby půjdou i nadále směrem ke své neutrální úrovni. Tempo však bude pozvolnější než letos. My se domníváme, že v příštím roce bankovní rada zvedne sazby třikrát.
  • ČNB si dnes dala pauzu ve zvyšování sazeb, na chvíli
    Česká národní banka dnes na svém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Čtyři poslední zasedání byly ve znamení zvyšování sazeb. ČNB tak reagovala na rostoucí inflační tlaky. Jedním z nich byl kurz koruny, který od jara v podstatě přestal centrální bance pomáhat v utahování měnových podmínek. Poslední statistiky o cenovém růstu však ukázaly slabší inflaci. Ta je nyní výrazně pod listopadovou prognózou ČNB. Koruna navíc koncem listopadu a v prosinci překvapivě posílila, ačkoliv se očekávalo její oslabení pod vlivem efektu konce roku v důsledku plateb bank do Rezolučního fondu. Nicméně ani tato čísla nejsou úplně černobílá. Za zpomalením inflace stojí zejména pokles cen potravin a pohonných hmot. To jsou velmi nestálé položky a centrální bankéři mají tendenci inflaci o jejich vývoj očišťovat. Očištěná jádrová inflace pak ukazuje další zrychlování. Dlouhodobé inflační tlaky tak rozhodně neoslabují. Někteří centrální bankéři to mohli ocenit tím, že i tentokrát hlasovali pro zvýšení sazeb. Zejména nová jména v bankovní radě podle nás budou mít tendenci prosazovat vyšší sazby. Dnešní rozhodnutí tak možná bylo zajímavější, než se zatím zdá.
  • ČNB signalizuje šanci na vyšší sazby
    Česká národní banka na dnešním zasedání ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny. Dva členové opět hlasovali v prospěch zvýšení úrokových sazeb. Nová prognóza nově ukazuje potřebu dvojího zvýšení úrokových sazeb už nyní a jejich pokles od poloviny příštího roku. I nadále čekáme, že ČNB sazby ponechá sazby bez změny do konce letošního i příštího roku.
  • ČNB snížila sazbu o 50bps
    Česká národní banka snížila svoji sazbu podle očekávání o 50bps na 5,75 %.
  • ČNB snížila sazbu o 75 bps až na 0,25 %, ekonomika má letos klesnout o 8 %
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o 75 bps na 0,25 %. Současně rozhodla o snížení lombardní sazby na 1,00 % a diskontní sazba zůstala nezměněna na 0,05 %. Trh očekával snížení sazby repo sazby o 50 bps na 0,5 %. Jedná se už o třetí snížení sazeb v řadě a aktuální sazba je nejnižší od srpna 2017. Bankovní rada ČNB už měla k dispozici první tvrdá data maloobchodních tržeb (-9,3 % y/y), průmyslové produkce (-10,8 % y/y) i míry nezaměstnanosti za duben (+3,4 %).
  • ČNB snížila sazby o 25bb, po 18 měsících stability
    Bankovní rada České národní banky rozhodla na dnešním zasedání o snížení sazeb o 25bb a základní úroková sazba tak poklesla na 6,75 %. Snížení je v souladu s naší prognózou i s většinovým odhadem analytiků na finančním trhu. Reakce investorů i díky tomu byla v prvních minutách relativně umírněná, kdy koruna vůči euru oslabila jen o několik haléřů na 24,55 EUR/CZK.
  • ČNB snížila sazby o 25bb, rozhodnutí bylo jednomyslné
    V souladu s naší prognózou i očekáváním trhu dnes bankovní rada ČNB rozhodla o snížení úrokových sazeb o 25bb. Dvoutýdenní repo sazba tak poklesla na 6,75 % a po 18 měsících opustila stabilní úroveň 7,00 %. Pro snížení sazeb o 25bb hlasovalo všech sedm členů bankovní rady. Očekáváme, že snižování bude pokračovat i na únorovém zasedání a v současné chvíli nelze vyloučit ani snížení o více než 25bb.
  • ČNB snížila sazby o 25bps
    Centrální banka snížila svoji úrokovou sazbu podle očekávání o 25bps na 6,75 %. Koruna ztratila 10 haléřů.
  • ČNB snížila sazby o 50bps
    Česká národní banka snížila svoji hlavní úrokovou sazbu o 50bps na 6,25 %. Trhy očekávaly snížení o 25bps na 6,50 %.
  • ČNB snížila sazby o 50 bps, koruna oslabuje na denní minima
    Rada České nárobní banky snížila na mimořádném jednání jednomyslně základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Hlavním cílem je zmírnit dopady epidemie koronaviru. Rada uvedla, že je připravena reagovat na případné nadměrné výkyvy kurzu koruny. Změna sazeb je účinná od úterý 17. března 2020. Česká měna v reakci na snížení úrokových sazeb klesla na denní minimum. Půl hodiny po rozhodnutí ČNB se kurz dostal až na úroveň 27,20 korun za euro. Koruna je tak nejslabší od roku 2017, když po konci intervencí následovalo několik seancí volatilního obchodování.
  • ČNB snížila úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB včera na mimořádném jednání snížila jednomyslně základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 1,75 %. Opatření má podpořit ekonomiku v době šířící se epidemie koronaviru. ČNB zároveň avizovala připravenost pokračovat ve snižování sazeb, pokud si to situace vyžádá. Nadměrné výkyvy kurzu koruny pak může tlumit za použití devizových rezerv. Součástí opatření bylo i ponechání tzv. proticyklické kapitálové rezervy na 1,75 % (původně ji chtěla zvýšit). Další jednání bankovní rady je naplánováno na 26. března.
  • ČNB snižuje sazby opět o 50 bb, i přes slabou ekonomiku a inflaci na cíli
    Česká národní banka na březnovém zasedání snížila úrokové sazby opět o 50 bb a potvrdila odhodlání nadále pokračovat v pouze pozvolném uvolňování měnové politiky. Hlavními důvody jsou slabší koruna a přetrvávající rychlý růst cen služeb. Oba tyto faktory budou podle guvernéra Michla rozhodující pro další vývoj úrokových sazeb. Na každém ze zasedání v květnu, červnu a srpnu očekáváme jejich snížení o 50 bb, čímž by se zmírnil současný nesoulad mezi výši úrokových sazeb a vývojem ekonomiky a inflace. Do konce roku by podle naší prognózy měla repo sazba klesnout na 3,5 %. Bankovní rada nadále označuje politicky neutrální úroveň sazeb ve výši 3 % za příliš nízkou. V této souvislosti by centrální banka měla v květnu zveřejnit analýzu, která se neutrální úrovni bude věnovat.
  • ČNB snižuje sazby opět o 50 bb, navzdory slabé ekonomice a inflaci na cíli
    Česká národní banka dnes podruhé v řadě snížila úrokové sazby o 50 bb. Základní repo sazba tak klesla na 5,75 %. Toto rozhodnutí bylo zejména po výrocích od některých centrálních bankéřů z minulého týdne poměrně široce očekáváno.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank