Úterý 19. březen 2024 11:11
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní zpráva z akciového trhu: Čína zmírňuje investiční bariéry

29.06.2018 08:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Energetická skupina ČEZ dnes večer plánovaně odstaví druhý temelínský blok. Důvodem jsou kontroly zařízení a výměna paliva. Odstávka by měla trvat dva měsíce.
  • Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.
  • Dnes bude v eurozóně zveřejněn první odhad inflace za červen. Ta by se měla pohybovat na úrovni 2 %. V Americe se dočkáme dat o příjmech a výdajích domácností za květen či deflátoru soukromé spotřeby.
  • Société Générale snížila doporučení na Držet pro belgickou pojišťovnu Ageas.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodní seanci v ziscích. Na trzích chyběly negativní zprávy o opětovném uvalování dovozních cel či jiných obchodních bariér. Index Dow Jones vzrostl o 0,4 %, S&P 500 posílil o 0,6 % a technologický Nasdaq získal 0,8 %. Nejlépe se dařilo telekomunikačním firmám, které posílily o 2,3 %. S odstupem je následovaly technologické firmy (+1,1 %) a finanční instituce (+0,9 %). Nedařilo se jen dvěma sektorům, a to energetickému (-0,1 %) a utilitám, které zakončily obchodování ztrátou dvou setin procenta.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu v závěru dnešního obchodování jsou převážně v ziscích. Ty se pohybují v rozpětí od 0,1 do 2,4 %. Za těmito růsty stojí především aktivita Číny, která snížila množství sektorů, u nichž omezovala zahraniční investice. Jedná se o stavbu lodí, letadel, komerční banky, elektrické rozvodné sítě či pěstování určitých zemědělských plodin. Současně se Čína zavázala, že odstraní vlastnické limity z finančního sektoru do roku 2021 a z automobilového sektoru do roku 2022. Díky tomu také čínské trhy rostou nejvíce, a to o 1,4 až 2,4 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který roste o 0,1 %, se daří sektoru utilit (+0,5 %) či technologickým firmám (+0,4 %). Naopak ztrátově ukončují obchodování především energetické společnosti (-0,6 %). 

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Centrální banky opět v hledáčku investorů – tentokrát v Evropě
    Hlavní americký akciový index S&P 500 včera uzavřel těsně pod svým vrcholem, na který vystoupal o den dříve. K jeho opětovnému pokoření mu chybělo pět setin procenta, když do mínusu se dostal v posledních 15 minutách obchodování. Průmyslový Dow Jones ale pokračoval ve své spanilé jízdě a posunul své maximum opět výše, a to přesně o třetinu procenta. Technologický Nasdaq si polepšil o 0,2 %. Americká centrální banka včera dle očekávání zvýšila úrokové sazby o 25 bb. Fed kromě toho vylepšil svoje růstové vyhlídky pro příští rok. Inflace dle nové prognózy zůstane v nejbližším období pod cílem banky, ale ve střednědobém horizontu se stabilizuje okolo inflačního cíle. Zároveň se nezměnila očekávaná trajektorie vývoje úrokových sazeb podle mediánu jednotlivých centrálních bankéřů. Kombinace silnějšího hospodářského růstu, umírněné inflace a postupného zvyšování úrokových sazeb by měla hrát do karet akciovým trhům.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: CME dosáhla v Q2 čistý zisk nad očekáváním trhu na 28 mil. USD
    Americké akcie zakončily pondělní obchodování smíšeně, když hlavní události týdne v podobě jednání Fedu, schůzky OPEC s Ruskem a kvartálních výsledků skoro 200 společností teprve přijdou. Index S&P 500 oslabil o mírných 0,1 %, když jedinými sektory, které vykázaly růst, byly finanční instituce a technologické tituly. Ty pokračovaly v nejdelší růstové sérii od roku 2013 a dvanáctým dnem v řadě posilovaly. Index Nasdaq si tak připsal 0,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Co investoři najdou v zápisech z jednání Fedu a ECB?
    Americké akcie v pátek zastavily propady z předchozích dní, když všechny tři hlavní akciové indexy mírně posílily. S&P 500 a Dow Jones si připsaly jednu desetinu procenta. Nejlépe se v pátek dařilo indexu Nasdaq, který především díky ziskům technologických titulů přidal 0,6 %. Z pohledu celého týdne však kvůli vyhrocení vztahů mezi Washingtonem a Pchjongjangem akciové trhy odepsaly kolem 1,5 % a zažily tak nejhorší týden od března.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ čeká v příštích letech boj o zisky
    Úterní obchodování v Americe zakončilo spíše ztrátami. Index S&P 500 sice uzavřel na pondělních zavíracích cenách, ale ostatní indexy například NASDAQ ztrácely. Nejúspěšnější byl sektor utilit, zatímco největší propad měl sektor financí.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ hrozí, že bude muset vrátit 1,14 mld. CZK SŽDC
    Americké akcie zakončily páteční seanci v mikroskopickém zisku. Hlavní akciové indexy za oceánem přidaly do jedné desetiny procenta, když zisky telekomunikací, energetických společností a průmyslových podniků umazaly ztráty ostatních sektorů. Nejvíce v pátek odepsali utility a realitní developeři. Pokles výnosů dluhopisů neprospěl bankám. Naopak se dařilo středním a menším podnikům, jejichž index Russell 2000 si v pátek připsal půl procenta a za celý týden posílil o 1,3 %, nejvíce z hlavních indexů. Nejhůře z pohledu celého týdne dopadl technologický Nasdaq, který především kvůli propadům Applu zakončil týden v mírné ztrátě.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ investory nepotěšil návrhem dividendy 24 CZK na akcii
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně oslabily o 2,4 %. Technologický Nasdaq klesl dokonce o 3,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo technologickým firmám, když jejich ztráty dosáhly výše 3,7 %. Nejziskovějším sektorem se stala síťová odvětví, jejichž hodnota akcií rostla o 1,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ kvůli požáru odstavil hnědouhelné Dětmarovice o výkonu 800MW
    Index S&P 500 v pátek klesl o jednu desetinu procenta a po dosažení historického maxima v polovině týdne zakončil téměř na stejné úrovni, kde v pondělí zahájil obchodovaní. Naopak Index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, si připsal necelé 0,2 % a uzavřel na svém historickém maximu. Nejhůře se v pátek dařilo tabákovým společnostem, jejichž akcie, po oznámení amerického úřadu pro kontrolu léčiv FDA o záměru snížit úroveň nikotinu v cigaretách pod návykovou úroveň, odepsaly 4 %. Altria Group prodávající v USA cigarety Marlboro ztratila téměř 10 %. Něco málo přes polovinu firem z indexu S&P 500 již oznámila své jarní výsledky, které jsou zatím o 9 % lepší než ve stejném období loňského roku. Očekávaní investorů však zůstávají a tak neodpouští klopýtnutí ani jinak velmi úspěšným společnostem jako je Starbucks nebo Amazon, které po oznámení nižšího než očekávaného zisku odepsaly 9,2 % a 2,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ nenaplnil očekávání svými výsledky a jedná o prodeji bulharské distribuce
    Pondělní obchodování v Americe skončilo zisky na všech hlavních indexech. Index S&P 500 si polepšil o 0,1 %. Nejúspěšnější byly sektory energií a nemovitostí, zatímco největší propad měly telekomunikace.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ odkládá připojení prvního temelínského bloku
    V USA dnes budou oznámena data z realitního trhu o prodejích nových domů a vývoji žádostí o hypotéky. Po silném říjnovém růstu by měly prodeje stávajících nemovitostí korigovat. V Evropě pak bude oznámena spotřebitelská důvěra, které by měla napomoci klesající nezaměstnanost a rostoucí mzdy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ČEZ v Q2 nezklamal, společnost zvýšila výhled EBITDA i čistého zisku
    Americké akcie v pondělí jen mírně posilovaly o několik desetin procenta. Nicméně i tak to stačilo indexům S&P 500 a Dow Jones k dosažení nových rekordních úrovní. Včera se dařilo především technologickým titulům, a tak si index Nasdaq připsal půl procenta. Rostoucí ekonomika a silný trh práce prospívá sektoru spotřebního zboží, který včera přidal 0,7 %. Klesající cena ropy srazila akcie energetických společností skoro o procento. Podpořit cenu ropy k růstu se od včerejška snaží země OPEC a Ruska na jednání o dalším omezování těžby.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Další neúspěch zdravotní reformy v USA brzdil akciové trhy
    Americké akcie od větších zisků včera brzdily především pojišťovny, které ztrácely v reakci na další neúspěšný pokus americké administrativy o reformu zdravotního pojištění. Index S&P 500 tak přidal pouze jednu desetinu procenta, ale i to stačilo k novému rekordu. Industriální Dow Jones odepsal 0,3 %, když investoři váhali, zda globální ekonomický růst bude dostatečně robustní, aby udržel akcie na historických maximech. Pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb americkým Fedem do konce roku výrazně poklesy z 60 na 40 %. Nárůst předplatitelů Netflixu podpořil růst celého technologického sektoru a poslal index Nasdaq o půl procenta vzhůru.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Další odpálená severokorejská raketa akciové trhy již tolik nevyděsila
    Americké akcie zakončily čtvrteční seanci remízou. Širší index S&P 500 odepsal jednu desetinu procenta a industriální Dow Jones si dvě připsal. Propady ostatních sektorů se snažily zvrátit energetické tituly, které díky ropě nad 50 USD za barel posilovaly o 0,4 %. Dařilo se i utilitám a průmyslovým podnikům se zisky 0,9 a 0,6 %. Naopak slabší výsledky softwarového gigantu Oracle poslaly technologický sektor do 0,4% ztráty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Data z německého průmyslu zklamala poklesem
    Silná data z amerického trhu práce v pátek posunula akciové trhy za oceánem opět o kousek výš. Americká ekonomika v červenci přidala 209 tisíc nových pracovních míst a překonala tak očekávání kolem 180 tisíc. Nezaměstnanost klesla na nejnižší úroveň za posledních 16 let. Všechny tři hlavní americké akciové indexy přidaly kolem dvou desetin procenta. Nejlépe se v pátek dařilo bankám, jejichž akcie si připsaly sedm desetin procenta. Nejvíce posilovaly banky Goldman Sachs a Bank of America. Jeden z mála sektorů, který v pátek oslaboval, byly utility s mírnou dvouprocentní ztrátou.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Dobrá výsledková sezóna by mohla pomoci akciovým trhům ke vzchopení
    Americký index S&P 500 uzavřel velmi neúspěšný týden růstem o 1,5 %. Podařilo se mu tak částečně zkorigovat své hluboké ztráty, když v posledních pěti seancích přišel o více jak 5 %. Jednalo se o nejhorší týden pro americký akciový trh za poslední dva roky. S výjimkou energetických titulů (-0,4 %) k jeho růstu přispěly všechny sektory v čele s informačními technologiemi, které připsaly 2,5 %. Přes dvě procenta posílili ještě realitní developeři a utility.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Dobré firemní výsledky pomáhají americkým akciím v pokračujícím růstu
    Americké akcie v úterý pokračovaly v růstu, index Dow Jones Industrial pátou seanci za sebou stanovil nový rekord a přiblížil se k hladině 22 000 bodů, když včera přidal dalších 0,3 %. Širší index S&P 500 posílil o 0,2 % a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,2 %. Americký technologický gigant Apple po konci včerejšího obchodování v USA zveřejnil lepší než očekávané hospodářské výsledky za období od dubna do června, díky čemuž se titul dostal v poobchodní fázi na nový rekord. Z jednotlivých odvětví se dařilo finančnímu sektoru, technologickým společnostem nebo realitnímu sektoru. V mínusu naopak skončily průmyslové odvětví, farmaceutické firmy a energetické odvětví.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Donald Trump hrozí dalšími cly
    Americký index S&P 500 si včera za podpory všech hlavních sektorů polepšil o více jak 1,5 %. Přes dvě procenta se vyhoupla hned tři odvětví – prodejci zbytného spotřebního zboží, informační technologie a finanční domy. 1,5% zisky si připsal i průmyslový index Dow Jones, technologický Nasdaq vzrostl o 2,1 %. Futures na S&P 500 ale optimismus z pondělní seance chladí, když ukazují na jeho korekci po vyjádřeních amerického prezidenta Donalda Trumpa k dalšímu uvalování cel na čínské dovozy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Dopady Babišova návrhu bankovního fondu jsou srovnatelné s bankovní daní
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Ty byly nakonec přibližně pouze třetinové v porovnání s propady v úvodu obchodní seance. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 si pohoršil o 0,5 % a technologický Nasdaq klesl také o 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo zpracovatelům komodit, když jejich ztráty dosáhly výše 1,4 %. Jediným ziskovým sektorem se stala zdravotní péče se ziskem 0,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ECB by mohla přijít s novým impulsem pro akciové trhy
    Americký akciový index S&P 500 si včera polepšil o 0,3 %. S výjimkou sektorů telekomunikací a utilit uzavřela v plusu všechna odvětví. Z nich se opětovně nejlépe dařilo akciím energetických společností (+1,6 %), které reagují na rostoucí ceny ropy. S výrazným odstupem je následovali prodejci zbytného zboží a farmaceutické společnosti, jejichž akcie vzrostly o 0,6 %, respektive 0,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Erste poprvé bez nároku na dividendu ve výši 1,40 EUR na akcii
    Hlavním faktorem, který hýbal trhy v uplynulém týdnu, byly bezesporu komentáře ohledně obchodní politiky. Začátek minulého týdne byl ovlivněn celními protiopatřeními Číny jako odpověď na zvýšené tarify na dovoz jejího zboží do Spojených států, následně ale pak z úst Donalda Trumpa přišla mírnější slova ohledně toho, že počká se zvyšováním cel na dovoz aut do té doby, než se dosáhne obchodní dohody s Evropskou unií a Japonskem. V pátek ráno ale čínská média informovala o tom, že čínští zástupci možná nebudou chtít pokračovat ve vyjednáváních se Spojenými státy, což opět přililo olej do ohně. Americké akciové trhy tak v průběhu pátku dále prohloubily svoje ztráty. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,4 %, S&P 500 ztratil 0,6 % a technologický Nasdaq nakonec propadl o více jak jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Fed a výsledková sezóna v hledáčku investorů
    Americký index S&P 500 ukončil svůj třídenní pokles a v průběhu včerejší seance si polepšil o 0,3 %. Podporou mu byly především finanční a energetické společnosti, když oba dva sektory si připsaly 1,3 %. První jmenované zamířily výše díky rostoucím dluhopisovým výnosům, pro druhý sektor pak byly podstatné rostoucí ceny ropy, které zdražily o téměř 3,5 % poté, co Saudská Arábie přislíbila výrazné snížení exportů této suroviny. Naproti tomu mezi propadlíky zakončily akcie technologických firem (-0,2 %), když Alphabet přišel o tři procenta po zveřejněných výsledcích za druhý kvartál a z obav výrazného nárůstu nákladů na reklamu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Fintokei ProTrader