Čtvrtek 28. březen 2024 11:13
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Na pražskou burzu míří společnost Primoco UAV a Prabos

13.04.2018 10:00  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Své akcie nabídnou v květnu. Květnový úpisu akcií na trhu pražské burzy doplní i třetí společnost, která zatím zůstává v anonymitě.

Trojice společností se svými poradci navštěvuje potenciální investory a obchodníky a chystá své prezentace. V druhé vlně v červnu se připojí i společnost Hub Ventures, která nabídne své akcie. Trojice společností se chystá na nový akciový trh pražské burzy, který je zaměřený zejména na malé firmy. O úpis akcií v prvním kole projektu Start se tedy chystá výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV a výrobce pracovní a profesní obuvi Prabos. Třetí společnost zůstává zatím skryta před zraky investorů.

Rozvoj byznysu

Vlastníci malých a začínajících firem prodejem části svých podílů mohou získat peníze na další rozvoj svého byznysu. Pražská burza spouští trh nazvaný Start a chce společnostem zjednodušit cestu k veřejnému obchodování. Jde o šanci pro podniky, které nyní potřebují peníze a nechtějí se zadlužovat. Další jsou ti, co si chtějí udržet kontrolu a nechtějí si do svého byznysu pustit nějakého strategického investora nebo fond soukromého kapitálu. Nikdo jim tak neuvidí do karet.

Trh Start

Úvodní dražba akcií společností vstupujících na trh Start proběhne první dva týdny v květnu. Nabídky budou uzavřeny oznámeny 15 května. Pro dražbu musí schválit firmám Česká národní banka dokumentaci pro úpis akcií, tzv. tzv. prospekt. O měsíc později bude následovat další úpis, kterého se zúčastní i provozovatel coworkingových center Hub Ventures.

Setkání se společnostmi

Vlastník výrobce dronů Primoco Ladislav Semetkovský představil svůj byznys členům burzy, ale i zástupcům Raiffeisenbank, Patrie, Cyrrusu a České spořitelny. O plánech se investoři více dozví na setkání pořádaném vydavatelským domem Economia, což je provozovatel webu iHNED.cz. konaném dne 11. dubna. Dne 18. dubna zde bude mít prezentaci společnost Prabos. Setkání s třetí, anonymní společností bude setkání dne 25. dubna. Společnosti budou i 10. května na konferenci Prague Capital Market Summit. Probíhají také individuální setkání s investory, kterými jsou C Corporate Finance pro Primoco a STARTEEPO pro Prabos i Hub Ventures.

Finance

Výrobce bezpilotních letounů z Radotína u Prahy Primoco UAV chce získat od investorů stovky milionů korun. Má za sebou 40 dronů chce rozšířit výrobu. Na dálku ovládaná malá letadla chce nabízet v Rusku, na Blízkém východě, v Africe a také Asii pro monitoring potrubí, průmyslových komplexů a státních hranic. Prabos se zaměřuje na pracovní obuv a obuv k uniformám a chce nabídnout 15 % akcií za až 90 milionů korun. Zakladatel společnosti Jaroslav Palát chce část peněz použít na refinancování bankovních úvěrů a otevření nové šicí dílny na Ukrajině. Jedná se o prodej části podílu jednoho ze dvou majitelů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na pozadí informačního šumu: revoluce ve spotřební elektronice a Apple
    Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank - Tento článek je reakcí na nedávný článek mého kolegy Bo Kiaera tý...
  • Na pozadí obchodování jako na horské dráze asijské trhy opět rostou
    Většina asijských indikátorů vzrostla o 1 %. Výjimkou byly čínské indexy Shanghai Composite a Shenzhen Composite, které ztratily 0,03 %, resp. 0,33 %, a hongkongský index Hang Seng, který klesl o 0,1 %. Všechny ostatní indexy vykázaly růst. Australský index S&P/ASX 200 vzrostl o 0,22 %, japonský index Nikkei 225 o 0,61 %, korejský KOSPI o 0,6 %.
  • Na prahu inflace: jak Dow Jones a S&P reagují již třetí seanci v řadě
    V úterý americké akciové trhy v očekávání důležitých ekonomických zpráv během krátkého svátečního týdne klesly, což pro indexy Dow Jones a Standard & Poor's 500 představovalo třetí pokles v řadě. Investoři vyčkávají a analyzují možné změny v politice Federálního rezervního systému.
  • Na pražské burze letos akcie a výnosy rostou jako nikde jinde v Evropě a v celém vyspělém světě. Parketu pomáhá růst úroků ČNB, poměrně silná koruna i rekordní zdražování energií a povolenek
    Nestane-li se nic nepředpokládaného, pražská burza letošek zakončí jako nejvýkonnější evropský parket roku 2021, a dokonce jako nejvýkonnější parket celého ekonomicky vyspělého světa. Na žádné jiné z evropských burz a burz hospodářsky vyspělého světa totiž akcie po započítání dividend nezhodnocují tolik jako právě v Praze.
  • Na pražské burze rostla většina hlavních akcií v čele s Kofolou
    Pražská burza zahájila nový týden růstem. Index PX dnes posílil o 0,95 procenta na 1030,74 bodu. Dařilo se většině hlavních titulů, nejvíc Kofole. V plusu byly také všechny bankovní tituly v čele s Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Na pražské burze se dařilo většině hlavních emisí, index zpevnil o 0,12 procenta
    Pražská burza dnes smazala část středečních ztrát, když index PX stoupl o 0,12 procenta na 1428,92 bodu. Posílila většina hlavních emisí v čele s akciemi pojišťovny VIG. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Koruna dnes k euru pokračovala ve vylepšování svých více než devítiletých maxim, vůči dolaru lehce oslabila.
  • Na pražské burze se začne obchodovat s 32 zahraničními akciemi
    Na pražské burze se dnes začne na neregulovaném trhu Free Market obchodovat s 32 zahraničními akciemi velkých firem (tzv. blue chips). Obchodování bude v korunách, informovala ČTK Burza cenných papírů Praha. V budoucnu by měly další zahraniční akcie přibýt.
  • Na pražské burze se zelenalo, ČEZ nad 1 000 CZK
    Dnes většina titulů na BCPP rostla. Hlavní index PX posílil o +1,28 % (1 398,10 b.). Hlavním motorem byl dnes opět ČEZ. S největší pravděpodobností spekulace o blížící se restrukturalizaci vyhnaly cenu akcií nad milník 1 000 CZK. ČEZ dnes zazářil růstem o +3,58 % (1 013 CZK) a od začátku roku vzrostl o +31,56 %. Jako v posledních dnech byl nejobchodovanější akcií s podílem přes 60 % na celkovém dnešním zobchodovaném objemu. Kofola (+1,20 %, 253 CZK) a Erste (+1,06 %, 855 CZK) se mu s odstupem dívaly na záda. Slušně rostly také ostatní společnosti.
  • Na pražské burze ztrácela většina hlavních emisí v čele s Erste
    Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,79 procenta na 1062,22 bodu. Nedařilo se většině hlavních emisí v čele s rakouskými finančními tituly. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Koruna dnes mírně ztrácela na obě hlavní světové měny.
  • Na pražském parketu se především pilo a kouřilo
    Obchodní aktivita je kvůli svátkům ve Velké Británii a Spojených státech omezená. Evropský index Stoxx 600 roste o 0,2 %, když se daří především prodejcům spotřebního zboží. V rámci nich se 1,6% růstem blýskly automobilky, když akcie Renaultu vyskočily o více jak 13 % v reakci na oznámenou fúzi s italsko-americkým výrobcem Fiat Chrysler Automobiles. Na druhé straně spektra nejztrátovějším odvětvím byly bankovní domy (-0,4 %), a to kvůli akciím Société Générale, které se dnes obchodovaly poprvé bez nároku na dividendu a které tak přišly o 8 %.
  • Na pražskou burzu směřuje globální technologický lídr v oboru práškové metalurgie společnost GEVORKYAN. Jedná se o prvního slovenského emi-tenta a zároveň potenciálně největší emisi na trhu PX START
    Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s. zahájí 1.6.2022 primární veřejnou nabídku akcií prostřednictvím trhu PX START Burzy cenných papírů Praha s cílem získat finanční prostředky z této nabídky ve výši 35 mil. EUR (přibližně 860 mil. Kč). Tímto úpisem se společnost GEVORKYAN stane na trhu START prvním emitentem se sídlem ve Slovenské republice a zároveň se bude jednat o potenciálně největší emisi na tomto trhu.
  • Na pražskou burzu START se chystají první akcie z gastro segmentu
    Skupina Coloseum, do které patří i síť oblíbených restaurací, dnes potvrdila svůj záměr uskutečnit primární veřejnou nabídku nově vydaných akcií prostřednictvím pražské burzy START Burzy cenných papírů Praha. Stane se tak první společností z gastronomického oboru kótovanou na pražské burze. Ambicí skupiny je získat kapitál ve výši přes 100 milionů korun, který bude využit ke snížení zadluženosti a investicím do rozvoje nových restaurací a kaváren. Úpis by měl probíhat v průběhu června.
  • Na programu konečně zajímavá data, měny zatím zůstávají v klidu
    Euro za včerejšek vůči dolaru kleslo pouze mírně, když trh postrádal nové impulsy. Ani kurz dolar-jen nepokračoval v d...
  • Na programu riziková data i výsledky. Akcie i euro korigují zisky
    Po dalším slušném růstu si dnes hlavní akciové trhy vybírají oddechový čas. Na programu je přece jen více rizikových událostí než doposud, nová makrodata i firemní výsledky, před kterými převládá opatrnost.
  • Na programu trh práce - dokáže překvapit tak, aby narušil náladu trhů a postoj Fedu?
    Zklamání ze včerejších amerických dat investoři nakonec vstřebali bez vážného narušení jejich býčí nálady. Dnes se tak můžeme připravit na další důležité údaje, tentokrát z trhu práce. Konsensus je nastaven na jejich zhoršení oproti říjnu, navíc indikace v průběhu týdne jsou negativní a naznačují spíše podstřelení tržního odhadu, který činí 200 tis. pracovních míst. Vedle toho ale vyjdou také statistiky nezaměstnanosti a mezd.
  • Na průmysl doléhá zahraniční ochlazení
    Český průmysl, který dosud vytrvale odolával očekávanému zpomalení, již začíná pociťovat pokles ekonomické aktivity v partnerských zemích. V říjnu meziročně odepsal 3 procenta, a ačkoliv lze toto částečně vysvětlit nižším počtem pracovních dní ve srovnání s loňskem, i po očištění o tento vliv došlo k poklesu o 0,4 %. To odpovídá meziměsíčnímu snížení výroby o 0,1 %, oproti zářijovým +0,8 %. Výsledek je tak přesně v souladu s naším i tržním předpokladem. K výraznému poklesu došlo v objemu nových zakázek, které se snížily o zhruba 5 procent, přičemž tento vývoj byl dán primárně zahraničím, odkud jich dorazilo o 7 procent méně. Slabý příspěvek k celkovému výsledku dorazil ze sektoru výroby strojů a zařízení, jež se meziročně snížila o více než 3 procenta a vzhledem k jejímu významu v rámci české ekonomiky tak celkovou průmyslovou dynamiku snížila o 0,3 procentního bodu. Ještě hůře se vyvíjela výroba kovových konstrukcí, která přispěla -0,5 procentními body. Data tak ukazují poměrně jasný obrázek aktuálního vývoje. Německá ekonomika, která se již několik měsíců potýká s nevalným výkonem, přestává poptávat české průmyslové výrobky. Z velké části se zde jedná právě o stroje a zařízení, tedy zboží spojené s investiční aktivitou, která je negativně ovlivněna geopolitickým vývojem. Tento efekt byl očekáván již nějaký čas a dostavil se se zpožděním, daným horizontem objednávání v podnicích. Lze jej pozorovat i na průzkumech z dílny ČSÚ, kde znatelně roste podíl podniků, které za hlavní překážku své expanze označují nedostatečnou poptávku.
  • Na průmysl má velký vliv klesající cena ropy. Vyrábí se levněji.
    Vývoj cen ropy ovlivňuje mnoho odvětví. Jedním z nich je i oblast výroby v průmyslu. Výrobní ceny průmyslových podniků byly ke konci podzimu velkou měrou ovlivněny klesajícími cenami ropy. Cena ropy totiž již na začátku října začala ztrácet a ke konci podzimu tato ztráta činila dokonce 30 % ze své původní hodnoty a klesla z částky 85 dolarů až k 60 dolarům za barel. Tato skutečnost průmyslovému odvětví dokázala výrazně ušetřit a dovolila mu zlevnit výrobu.
  • Na přestupném roce vydělá stát miliardy korun, zaměstnanci s měsíční mzdou ostrouhají. Na 29. únoru, dni navíc, vydělávají lidé placení od hodiny, také majitelé permanentek do fitness centra, nájemníci či držitelé ročních kuponu MHD
    Přestupný rok má na ekonomiku samozřejmě vliv. Je to jeden den „k dobru“. Ovšem „k dobru“ jak pro koho. Na přestupném roce, tedy na dnešním dni „navíc“, vydělávají extra peníze třeba lidé, kteří jsou placeni od hodiny. Naopak zaměstnanci, kteří pobírají standardní měsíční mzdu či plat, ostrouhají. Dá se však říci, že dnes pracují zadarmo?
  • NAPŘÍČ TRHY
    Česká koruna nemá na “růžích ustláno” - v pátek se dostala opětovně pod tlak a oslabila do blízkosti 24,70 EUR/CZK. To jsou úrovně, kam už se déle než rok nepodívala a kde současně v minulosti pravidelně intervenovala ČNB a bránila “výraznějším” ztrátám. Co je důvodem posledních ztrát a má koruna v nejbližší době šanci, když ne na pozitivní obrat, tak alespoň na stabilizaci a zastavení výprodejů?
  • NAPŘÍČ TRHY
    Česká národní banka se jednomyslně rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. I když bankovní rada vnímá některá inflační rizika oproti předešlému zasedání méně intenzivně, Aleš Michl zjevně zůstává opatrný a není komfortní s perzistentní jádrovou inflací. Oproti srpnu nová čísla z domácí ekonomiky vyznívají buď neutrálně (inflace) a nebo lehce proti-inflačně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani