Úterý 19. březen 2024 05:14
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Proč ČNB indikuje napřesrok ještě silnější kurz koruny

19.02.2018 12:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nová prognóza vývoje měnového kurzu od ČNB se pro rok 2019 liší od předchozího odhadu. Ačkoli na letošek stále platí predikce průměrného kurzu 24,9 korun za euro, napřesrok by už euro mohlo být za 24,5 korun, namísto původního odhadu 24,8. Co je za touto změnou?

Posilování koruny by podle guvernéra Jiřího Rusnoka mělo být způsobeno jak posilováním tuzemské ekonomiky, tak uvolněnou měnovou politikou Evropské centrální banky, a tím i zvyšujícími se rozdíly mezi úrokovými sazbami v Česku a eurozóně. S kurzem měny ovšem mohou hýbat vnitřní i vnější ekonomicko-politické tlaky. Tato rizika jsou v prognóze vnímána jako vzájemně vyrovnaná.

Nakolik sama tato indikace kurzu může jeho výši ovlivnit? Podle mínění společnosti eTrader poměrně zásadně. Skutečný kurz se tedy může, nenastanou-li mezitím zásadní nepředvídatelné okolnosti, velmi blížit úrovni, kterou ČNB předjímá. Důvodem je především fakt, že ČNB od roku 2013, kdy zahájila intervence proti silné koruně, dokázala, že tímto nástrojem může poměrně přesně držet kurz ve stanovené výši. Jaké jsou náklady takové politiky, už nemusí investory do koruny příliš trápit, alespoň ne krátkodobě.

Guvernér ČNB se k otázce, zda predikce může ovlivnit vývoj kurzu koruny vyjádřil následovně: „Trh to samozřejmě ovlivnit může. My se snažíme být transparentní, jsou to ale vždy jenom modely. Není to žádný závazek, podle kterého se budeme řídit.“ Zdůrazněním, že predikce kurzu není kurzový závazek, ani cílová hodnota v očích bankovní rady, sice na nějaký čas uklidnil spekulace ohledně dalších kurzových intervencí ČNB, na stranu druhou forexoví investoři bedlivě sledují situaci.

Predikce kurzu ČNB, ač není závazkem, může poskytnout jistý vhled do karet bankovní rady. Rychlejší posilování kurzu koruny by oddalovalo další zpřísnění monetární politiky a naopak. Náročnost odhadnutí správné chvíle pro další zpřísnění měnové politiky brání Rusnokovi takto předem určit počet zásahů ČNB i jejich přesné datum. Nicméně pořád platí, že pokud dojde k naplnění stávající prognózy, tak můžeme počítat pouze s jedním dalším navýšením úrokových sazeb. Nic však není vytesáno do kamene. Guvernér připustil i možnost druhého zvyšování úrokových sazeb v rámci roku 2018, což by znamenalo tři zvýšení v jednom roce.

Tomáš Krejčí
Hlavní analytik eTrader

Bližší informace o eTrader najdete ZDE.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Proč ceny ropy včera klesly?
    Včera ceny ropy mírně klesly, když Úřad pro energetické informace oznámil, že zásoby se v posledním týdnu roku 2021 snížily o 2,1 milionu barelů.
  • Proč ceny zlata klesají, když se situace na Ukrajině vyhrocuje? Měli bychom tento týden očekávat růst?
    Předválečná atmosféra na Ukrajině je stále hlavním tématem světových médií. Defenzivní aktivum však již na znepokojivé titulky nereaguje rychlým růstem. Jaký je důvod?
  • Proč citelná česká inflace není zlé znamení
    Růst cen v Česku ani po půl roce koronakrize nepolevuje. Ale je to stále ještě docela přijatelná daň za jen velmi pomalu rostoucí nezaměstnanost.
  • Proč cukr v Česku zdražuje nejvíc v EU? Protože plyn, a odpověď má i největší švýcarská banka
    Cukr v Česku zdražil letos v březnu nejvíce v zemích EU, meziročně o 98 procent. V EU jako celku to přitom bylo jen o 61 procent, vyplývá dále z dat Eurostatu.
  • Proč česká reálná mzda zaostává?
    Dnešní mzdy za čtvrtý kvartál pravděpodobně vykážou lehké zpomalení meziroční dynamiky (naše očekávání 6,0 % oproti 7,1 % v Q3 2023). I tak však jejich nominální růst zůstane nad dlouhodobým průměrem, který se pohybuje spíše lehce pod 5,0 %. Je tedy takový růst příliš vysoký?
  • Proč česká vláda platí (skoro) nejvyšší úrok v EU... Vyšší než Bulhaři, Řekové, Chorvati, Slováci...
    Česká vláda nyní čelí jednomu z nejvyšších úročení svého dluhu mezi všemi zeměmi EU. Za to, aby poskytli desetiletou půjčku, žádají mezinárodní investoři vyšší úrok už jen od vlády maďarské a rumunské (viz Obrázek 1 pod textem). V posledním zhruba měsíci se navíc Česko ocitá v historicky nebývalé situaci, kdy za svůj desetiletý dluh platí o více než dva procentní body než Slovensko (viz Obrázek 2 pod textem). Český desetiletý vládní dluh je tak úročen nejméně výhodně v porovnání s desetiletým dluhem slovenské vlády za celé období od rozdělení společné federace před skoro třiceti lety.
  • Proč české domácnosti v nárůstu spořivosti překonali i Němce?
    Na přetrvávající vysokou míru úspor českých domácností v rámci středoevropského regionu jsme již několikrát upozorňovali a je zřejmé, že její výše je předmětem zájmu také centrálních bankéřů v ČNB. Stále se pohybuje přibližně 6procentních bodů nad dlouhodobým průměrem a pokud by míra úspor měla výrazněji poklesnout, může to teoreticky podpořit výraznější oživení české ekonomiky a větší setrvačnost jádrových inflačních tlaků.
  • Proč český průmysl letos ekonomice příliš nepomůže?
    Česká ekonomika na konci roku dál klesala zejména kvůli spotřebě domácností, zatímco exportně zaměřený průmysl si vedl relativně dobře. Může tomu tak být i dál? Leccos napoví již tento týden lednový výsledek průmyslové výroby. Oproti slabému prosinci předpokládáme lehký nárůst produkce, v dalších měsících se však česká ekonomika nebude moci o průmysl “spolehlivě opřít”.
  • Proč Čína provádí tak mohutný lockdown? Nechce, aby svět poznal, že její vakcíny na omikron nezabírají, to by byla blamáž
    Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.
  • Proč ČNB dnes nečekaně zvýšila úroky a co posilování koruny znamená pro „obyčejného smrtelníka“? Zdraží hypotéky, zlevní elektronika
    Česká národní banka dnes zcela nečekaně zvýšila klíčové úrokové sazby. Základní sazba se zvedá z dvou na 2,25 procenta. Vzestup sazeb nečekal nikdo z analytiků oslovených agenturou Bloomberg.
  • Proč ČNB utratila miliardy eur za “preventivní” intervenci?
    Zápis z posledního zasedání bankovní rady ukazuje, že ani holubice v tuto chvíli netvoří zcela jednolitý tábor. Na jedné straně se zdá, že guvernér Aleš Michl či Oldřich Dědek mají laťku pro další růst úrokových sazeb pravděpodobně posazenou relativně vysoko. Na druhé Jan Frait otevřeně v zápisu z posledního zasedání přiznává, že v prostředí rychlejšího růstu sazeb v eurozóně a v USA může být nutné sazby kvůli tlaku na korunu dál zvyšovat.
  • Proč další býčí běh Cardana může záviset na Muskovi a na tom, jak ADA do této hádanky zapadne
    Zakladatel společnosti Cardano, Charles Hoskinson má aktivní přítomnost na sociálních sítích, prostřednictvím kterých udržuje kontakt s komunitou. Jeho nejnovější podcast zvláště upoutal pozornost mnohých, protože byl adresován Elonu Muskovi o tom, jak vytvořit decentralizovaný Twitter.
  • Proč daň z mimořádných zisků bank vynese nakonec tak málo? Banky měly na daňovou optimalizaci čas, a navíc k ní měly i pádný důvod – v podobě dvojnásobné sazby oproti minimu EU
    Vláda na letošním inkasu daně z mimořádných zisků bank nakonec získá o celý řád méně, než předpokládala. Místo plánovaných 33 miliard korun bude ráda, když to budou miliardy tři. Ministr financí Zbyněk Stanjura uvádí, že půjde o méně než pět miliard.
  • Proč dobrovolně sdělujeme čísla ztrátovosti svých klientů?
    Proč raději kliknout na reklamu brokerské společnosti, která udává, že 70 % účtů jejich klientů je ztrátových, než na reklamu brokera, který tento údaj neudává? Pojďte s námi proniknout do tajů brokerských licencí a naučte se, na jakou ochranu máte jako klient ze zákona nárok.
  • Proč dochází ke skluzům v obchodování
    Skluz, neboli slippage, je přirozenou součástí online obchodování. Zatímco negativní skluz zvedá ze židle nejednoho obchodníka, jeho pozitivní verze je naopak vítaným úkazem, který však bohužel velká část brokerů svým obchodníkům často neuzná. Proč však ke skluzům dochází a lze je předpovědět a přizpůsobit tomu své obchodování? O tom pojednává tento článek.
  • Proč dolar zaostává za výkony z roku 2015?
    Americký dolar dál pomalu zpevňuje. Těžko se ale ubránit dojmu, že oproti konci roku 2015 (kdy se čekalo na první růst sazeb Fedu) nepředvádí žádné zázraky. Vyšší sázky na růst amerických sazeb v tomto roce po vystoupeních Yellenové a Fischera ho zatím nepouštějí ani do blízkosti 1,1000 EUR/USD a oproti úrovním z konce roku 2015 je dolar o více než 5 % slabší. Proč?
  • Proč dominance BTC naznačuje, že můžeme čekat překvapivou sezónu altcoinů
    V průběhu minulého měsíce způsobil koordinovaný útok americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) proti altcoinům, že dominance bitcoinu přesáhla 50 %. Nad psychologickou úrovní je BTC jako celek hodnotnější než celý krypto trh.
  • Proč drahé kovy mírně klesly?
    Ceny drahých kovů mírně klesly kvůli posledním zprávám, které naznačují, že geopolitické napětí začalo polevovat. Nejhlubší procentuální pokles cen zaznamenalo palladium, které ztratilo 4,18 %, resp. 98 USD. Výrazný pokles palladia přímo souvisí s možnou deeskalací geopolitického konfliktu.
  • Proč dramaticky zdražují jablka či hrušky?
    V uplynulých dvou týdnech činila průměrná výkupní cena letních odrůd jablek 19 Kč za kilogram. V případě hrušek to bylo 21,20 Kč za kilogram. Meziročně tak letní odrůdy jablek zdražují o 54,5 procenta, zatímco hrušky jsou draží o 30 procent.
  • Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?
    Včera zveřejněný zápis z lednového zasedání potvrdil, že ECB stále bojuje minulou válku. Zatímco uvnitř Fedu již došlo k mentálnímu obratu směrem k uvažování o nižších úrokových sazbách, v ECB nadále převládají obavy z proinflačních rizik. V Radě guvernérů tak dle jestřábího zápisu existuje široký koncensus, že debata o poklesu sazeb je zatím předčasná. Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points