Pátek 19. duben 2024 22:06
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster

Nebývalý růst ekonomiky v EU a v zemích eurozóny

12.11.2017 08:46  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nezaměstnanost klesala a nejnižší je nyní v České republice. Ekonomika v rámci zemí eurozóny a EU ve druhém čtvrtletí rostla.

Eurozóna i celá EU zaznamenaly oproti předchozímu roku velký hospodářský růst ve výši 2,5 %. Čtvrtletně oba subjekty nakonec ale vykázaly zpomalení o 0,1 procentního bodu. Inflace v eurozóně v měsíce říjnu rostla o 1/10 pomaleji než v měsíci září a zastavila se na úrovni 1,4 %. Nezaměstnanost se v eurozóně se dostala na nejnižší úroveň od ledna 2009 v září a klesla na 8,9 %. Nejnižší nezaměstnanost vykázala Česká republika ve výši 2,7 %. Německo hlásí 3,6 % a za ním je Malta na 4,1 %.

Hospodářský růst eurozóny i celé EU očima analytiků

Hospodářský růst eurozóny i EU tak překonal očekávání. Ve druhém čtvrtletí v meziročním porovnání totiž vzrostl v eurozóně i EU o 2,5 % z původních 2,3 % v eurozóně a 2,4 % v unii v předchozím čtvrtletí, jak uvedl statistický úřad Eurostat. Čtvrtletně vykázaly obě oblasti shodně zpomalení na 0,6 % z 0,7 procenta v předchozích 3 měsících. Analytici předpovídali čtvrtletní růst eurozóny na 0,5 % a meziroční 2,4 %. Eurostat upozornil na předběžný odhad vycházející z údajů od 17 členských zemí, jenž mají na hrubém domácím produktu eurozóny podíl 94 % a na HDP celé EU 90 %.

Inflace v měsíci říjnu zpomalila

Eurostat ve svém odhadu uvedl současně i údaje o inflaci, která byla v eurozóně v říjnu na úrovni 1,4 %. Spotřebitelské ceny v zemích platících eurem rostly o 1/10 % pomaleji než v předchozím měsíci. Nejvýraznější vliv na inflaci měly ceny energií, které vzrostly o 3 % oproti září, kdy to bylo o 3,9 %. Ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků se zvýšily o 2,4 % a o 1,2 % vzrostly ceny služeb. Dlouhodobým cílem Evropské centrální banky, ECB je inflace pod 2 % a banka se snaží růst hospodářství i cen všemožně podporovat, zejména pak nízkými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů. Od ledna bude banka nakupovat měsíčně pouze poloviční množství dluhopisů až do konce září 2018.

Klesající nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v září klesla na 8,9 % z 9,0 % v srpnu a oproti 9,9 % v září loňského roku. Dostala se na nejnižší úroveň od ledna 2009. V celé EU míra nezaměstnanosti činila 7,5 % a stagnovala. Snížila se z 8,4 % v září 2016 a byla tak nejníže od listopadu 2008. Nejnižší míra nezaměstnanosti je stále v ČR. V září bylo v celé EU bez zaměstnání 18,446 milionu lidí, z toho to bylo 14,513 milionu v eurozóně. Oproti srpnu se počet nezaměstnaných v EU snížil o 116 000 a v eurozóně o 96 000.

V porovnání se zářím loňského roku jde o snížení nezaměstnanosti v EU o 2,076 milionu a o 1,463 milionu v eurozóně. V ČR byla míra nezaměstnanosti 2,7 %. Pak následuje Německo s 3,6 % a Malta s 4,1 %. Nejhorší situace je stále v Řecku, kde nemá práci 21 % a ve Španělsku s 16,7 % nezaměstnaných lidí. Stagnuje Finsko a v Litvě se míra nezaměstnanosti zvýšila ze 7,6 na 7,7 %. Největší pokles oproti roku 2016 zaznamenal Kypr ze 13 na 10,3 %, Španělsko z 19,1 na 16,7 % a Řecko z 23,4 % na 21 %.

Porovnání EU s USA a ČSÚ s ÚP

Pro porovnání míra nezaměstnanosti v USA v září klesla na 4,2 % ze 4,4 % v srpnu a 4,9 % oproti roku 2016. Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, jenž se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle nich je míra nezaměstnanosti v ČR v poklesu oproti září na 3,8 % ze 4 % v srpnu. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil a ÚP z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nebezpečí, že se jen dostane do obrovských problémů
    JPY nadále pomalu, ale jistě klesá v ceně vůči USD. Riziko intervence zatím brání dolarovým býkům před prudkými pohyby, ale jen může být brzy v epicentru pekelné spirály.
  • Nebezpečná investice jen pro bohaté? Nejčastější mýty o dluhopisech mohou překvapit
    Uplynulý rok byl pro střadatele a investory jedním z nejhorších v posledních 20 letech. Kvůli extrémně vysoké inflaci peníze na spořicích účtech téměř mizely před očima. Kdo vsadil na akcie, byl na tom ještě výrazně hůř, protože hodnota velkých akciových indexů se snížila až o pětinu. Lidé se proto ve větší míře začali zajímat mimo jiné o firemní dluhopisy, které na českém trhu nabízely mnohdy zajímavé zhodnocení.
  • Nebojme se kvantitativního uvolňování v eurozóně, vysílá dosud nejsilnější signál člen ECB
    Nákupů aktiv centrální bankou může být v eurozóně použito pro podporu ekono...
  • Nebojte se ČNB aneb sazby porostou pomalu
    ČNB minulý týden zasedala poprvé od dubnového ukončení měnového závazku - poprvé po třech a půl letech v normálním módu. Zasedání to samozřejmě ohledně samotných sazeb průlomové nebylo, pár zajímavostí se však přesto našlo.
  • Nebojte se diverzifikovat pomocí dluhopisů
    Letošní rok začal pro investory zaměřené na dlouhé pozice překvapivě slabě. Leden obvykle vykazuje dobré výsledky, ale letos měla většina akciových...
  • Nebojte se diverzifikovat pomocí dluhopisů
    Letošní rok začal pro investory zaměřené na dlouhé pozice překvapivě slabě. Leden obvykle vykazuje dobré výsledky, ale letos měla většina akciových...
  • NEBOJTE SE INVESTOVAT V DOBĚ KRIZE. ZÁSADNÍ JE PRAVIDELNOST
    Již druhý měsíc žijeme s koronavirovým rizikem. Že náročné období zažívá i celá ekonomika a trhy, postřehl každý, kdo alespoň občas sleduje zprávy. Zaznívají slova jako hospodářská recese, nezaměstnanost, padající trhy. V takových chvílích někteří investoři znejistí a k vlastní škodě se rozhodují k bezhlavému prodeji svých investic.
  • Nebojte se uplatnění opce
    Uplatnění opce v den nebo před dnem expirace opce motá hlavu mnohým začínajícím opčním obchodníkům. Při jejím nesprávném pochopení se může ze ziskové pozice stát velice rychle ztrátová. Aby tomu tak nebylo, tak si dnes vysvětlíme, jak celý proces funguje.
  • Nebuďte otrokem tradingu
    Příchod letních měsíců společně s rozvolňováním koronavirových opatření vede logicky k nižší tradingové aktivitě. Málokomu z nás se totiž chce vysedávat doma u počítače, zvlášť poté, co jsme takto byli nuceni trávit čas v uplynulých několika měsících během lockdownu. Proto bychom vám dnes rádi představili swingovou strategii, která vám denně zabere cca 30-60 minut a přitom s ní lze dosáhnout uspokojivých výsledků
  • Nebýt odpuštění DPH, je inflace na 7 %
    Spotřebitelské ceny v ČR v listopadu oproti říjnu vzrostly o 0,2 %, a meziroční míra inflace zrychlila na 6,0 % z předchozího tempa 5,8 %. To bylo plně v souladu s průměrným očekáváním analytiků a jen desetinku nad naším odhadem. Nejistota odhadů ale tentokrát byla vysoká, když se pohybovaly v širokém pásmu od 5,2 % do 6,4 %.
  • Něco pro krátkodobé obchodníky - EUR/USD medvědí divergence na hodinovém grafu
    Ačkoliv je náš výhled pro měnový pár EUR/USD na tento týden negativní a očekáváme opětovné testování předchozích minim na úrovni...
  • Něco se začíná dít
    Globální úvěrový impuls opět klesá, zejména v rozvinutých tržních ekonomikách. Důvodem je hlavně normalizace monetární politiky. Pomalejší úvěrový impuls nám sděluje, že pokud největší světové ekonomiky nepřikročí v roce 2019 k masivní koordinované intervenci, čeká růst a domácí poptávku zpomalení.
  • Nečekaná otočka na Wall Street přinesla divoký výprodej
    Americké akciové trhy vstoupily do včerejšího obchodního dne v poklidném tempu a index Nasdaq 100 rostl dokonce o více než procento. Ve druhé polovině obchodní seance ale začal investorům docházet dech a hlavní indexy otočily do červených čísel. Hlavní indexy tak nakonec zavřely s více než 1% ztrátou. Mezi nejvíce klesajícími tituly byli nedávní tržní lídři. Nedařilo se akciím z polovodičového sektoru, kde akcie AMD odepsaly dokonce přes 8 %. Přibližně 3% ztrátu zaznamenaly akcie Nvidia nebo Micron. Proti negativnímu trendu dokázaly jít akcie Meta nebo Tesla. Akciím Meta pomohlo i doporučení od analytiků Jefferies, kteří zde ponechali nákupní doporučení a cílovou cenu zvýšili na 585 USD z 550 USD.
  • Nečekaně dobrá data se míjí účinkem, obavy na trzích převažují
    Evropská makrodata za únor, kterých jsme se zřejmě nejen my docela obávali, nakonec dopadla dobře. Předběžné indexy nákupních manažerů ukázaly, že nálada mezi podnikateli nijak netrpí rizikem dopadu koronaviru a čínského zpomalení. Zprávy z Francie jsou sice smíšené, ale index z německého průmyslu překvapil výrazně pozitivně svým nárůstem na 47,8 bodu a nárůst na 49,1 b v eurozóně rovněž znamená překvapivě dobré číslo.
  • Nečekaně dobré zprávy z trhu bydlení a překvapivý pokles spotřebitelské nálady v USA, analýza BOSSAUSD
    Počet nově započatých staveb v USA předčil tržní predikci o více než 90 000, když dosáhl v dubnu na meziročních 1...
  • Nečekané. Do milionových protestů v Hong Kongu se na rozdíl od předchozích zapojují také byznysové kruhy
    Protesty v Hong Kongu včera nabyly věru historických proporcí. Podle organizátorů se jich účastnily takřka dva miliony lidí. To je více než čtvrtina celkového počtu obyvatel Hong Kongu, který činí zhruba 7,5 milionu lidí. Protestující neuklidnilo ani sobotní rozhodnutí správkyně Hong Kongu Carrie Lamové, kterým pozastavila proces přijetí kontroverzní legislativy. Po jejím schválení by mohli být podezřelí z trestného činu vydáváni justici pevninské Číny.
  • Nečekaně pozitivní závěr týdne. V čele evropské akcie a euro
    Závěr týdne přináší pozitivní obrat na hlavních trzích, které v posledních několika dnech podléhaly negativním zprávám. Jako významný faktor se ukázala návštěva německého kancléře Scholze v Číně, která nakopla vzhůru řadu evropských akcií v očekávání zlepšení poptávky z této země.
  • Nečekaně rychlý růst německé ekonomiky v 1Q potvrzen, drží ji export a soukromá spotřeba
    Nečekaně rychlý růst německé ekonomiky v prvním čtvrtletí roku potvrdila také konečná revize statistického úřadu, které odkryla výkon jednotlivých složek HDP.
  • Nečekaně silný pokles zářijové inflace
    Po nejpomalejším zpomalení inflace v srpnu (pouze o 0,3 p. b.) během tohoto roku došlo k opětovnému zrychlení dezinflačního procesu, který předčil naše i tržní očekávání. Meziroční inflace poklesla z 8,5 % na 6,9 % v září. Hlavním důvodem takto razantního poklesu je vysoká srovnávací základna z loňského roku, ale rovněž významný podíl měl nižší růst cen potravin a nákladů na bydlení.
  • Nečekaně vstřícný Trump a Draghiho podpůrný balík. Trhy jsou před ECB opatrné
    Čtvrteční obchodování na finančních trzích v Evropě se rozjíždí pod vlivem nových zpráv o obchodní válce a vyčkávání na informace z ECB. Akciím se v úvodu dařilo, ale hlavní evropské indexy jsou na tom nyní už pouze smíšeně při malých změnách. Dluhopisy na tom také nejsou špatně, když výnosy v jádru eurozóny většinou mírně klesají. Celkově je však znát opatrnost. Eurodolar se po včerejším propadu zvedá na 1,1025, libra je skoro bez pohybu a japonský jen se snaží lehce korigovat své ztráty. Zlato se vyhouplo mírně nad 1 500 dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF