Úterý 19. březen 2024 09:55
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Nebojte se uplatnění opce

15.08.2016 13:06  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Uplatnění opce v den nebo před dnem expirace opce motá hlavu mnohým začínajícím opčním obchodníkům. Při jejím nesprávném pochopení se může ze ziskové pozice stát velice rychle ztrátová. Aby tomu tak nebylo, tak si dnes vysvětlíme, jak celý proces funguje.

Uplatnění opce nebo přirazení opce

Naši čtenáři již jistě ví, že nákupem opce vzniká právo a prodejem závazek. Pokud tedy mám dlouhou pozici v opcích, put nebo call, mám právo požadovat od protistrany, která mi opce prodala, určité plnění. Využití tohoto práva se nazývá uplatnění. Na druhé straně, pokud jsem opce prodal, tak jsem vydán na milost kupujícího opce, který může své právo uplatnit. Jestliže dojde k uplatnění, budu muset dostát svých závazků. Z pohledu prodávajícího tedy dochází k přirazení.

Uveďme si konkrétní příklad. Mám nakoupenou call opci na akcie Apple s realizační cenou $100. Společnost bude vyplácet dividendu, kterou bych rád obdržel. Protože vlastnictví opcí mi nedává nárok na dividendu, musím mít v portfoliu akcie. Proto svou call opci uplatním. Ihned po uplatnění ztrácím opci a připisuje se mi 100 kusů akcií na účet. Jelikož mi vznikne dlouhá pozice v akciích, protistrana, která call opci prodala, mi musí tyto akcie dodat. Pokud má na účtu akcie AAPL, tak se počet akcií sníží o 100. Pokud tyto akcie nevlastní, vznikne jí krátká pozice, tj. došlo k přirazení -100 ks akcií u prodávajícího.

U put opcí je proces stejný. Rozdíl je ten, že uplatněním put opce prodávám akcie a prodávající put opce je přirazen 100 ks akcií, tj. jeho pozice v akciích se navýší. Samotný proces uplatnění je velice jednoduchý, stačí kliknout v obchodní platformě na tlačítko uplatnit.

Dostanu hotovost nebo podklad

Jedním z parametrů členění opcí je dle typu, na americký či evropský. Pozor, americký typ opce neznamená, že jde o opci na americký titul. U amerického typu je možné uplatnit opci kdykoli, kdežto evropský typ opce je možné uplatnit pouze v den expirace. Proto když obchoduji opční spready nebo prodávám nekryté opce evropského typu, nemusím se obávat, že by protistrana nečekaně uplatnila opce a já bych byl přirazen.

S tím souvisí i vypořádání opcí. Samotné vypořádání může být v podkladu nebo v hotovosti. Zpravidla když se obchodují opce na akcie, tak je vypořádání v podkladu, tj. při uplatnění/přirazení dochází k přesunu akcií mezi protistranami. Jestli je vypořádání v hotovosti, tak při uplatnění/přirazení se místo akcií převedou peníze. Výše kapitálu je určen rozdílem mezi tržní cenou podkladu a realizační cenou opce, která je v penězích.

Evropský typ opcí s vypořádáním v hotovosti je typický pro opce na indexy jako např. SPX nebo RUT. A právě u těchto opcí, i když velice oblíbených, často dochází k zbytečným ztrátám při držení opcí až do expirace. Na rozdíl od akcií mají opce na tyto indexy expiraci třetí čtvrtek v měsíci. To znamená, že nejpozději v tento den můžu zavřít všechny opční pozice pro danou expiraci. ALE?Hodnota podkladu, která určí, jestli je opce v penězích nebo ne při expiraci, se vypočítá z otevíracích hodnot jednotlivých složek indexu následující obchodní den! Opět pozor, není to otevírací hodnota indexu v pátek ráno.

Řekněme, že jsem prodal call opci na index RUT s realizační cenou 1 200. V den expirace, ve čtvrtek večer, je zavírací hodnota RUT 1 190, tj. opce je mimo peníze 10 bodů. V pátek, kdy již není možné tyto opce obchodovat, otevře RUT na hodnotě 1 195. Zatím se zdá, že moje prodaná call opce RUT 1 200 je mimo peníze a já sem v zisku. V pátek ale akcie velice silně rostou. Pro stanovení hodnoty vypořádání se ale musí počkat, až se na každém jednom titulu indexu RUT (je jich 2000) zrealizuje první obchod. Protože některé tituly jsou velice nelikvidní, první obchody na všech titulech můžou být realizovány až několik hodin po otevření amerického trhu. Proto je běžné, že hodnota vypořádání je velice odlišná od zavírací hodnoty indexu ve čtvrtek večer. Tak se může stát, že hodnota pro stanovení, jestli je nebo není opce v penězích, bude u RUT například na 1 230, tj. opce bude nakonec v penězích.

Alternativní spready

Mnozí investoři preferují jednu opční strategii před jinou. Přitom si ale neuvědomují, že jejich oblíbený spread může mít stejné riziko a důsledky jako ten, kterému se zcela vyhýbají. O alternativních pozicích, tzv. syntetických spreadech se dočtete v příštím článku.

 

Dále si nezapoměňte přečíst sekci Opční strategie, ve které se naučíte nakoupit akcie se slevou nebo jak získat extra příjem ze svého akciového portfolia.

The post Nebojte se uplatnění opce appeared first on LYNX Investovat s výhodami.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • NBP žádá ECB o pomoc ve sporu o nezávislost
    V Polsku nastala paradoxní situace, kdy se nová pro-evropská vláda (má nastoupit po 13. prosinci) může rychle dostat do sporu s evropskými institucemi, když tentokrát může být ve hře spor o nezávislost NBP. Budoucímu premiéru Tuskovi je trnem v oku současný prezident NBP Glapinski, který jak známo “zařídil”, aby centrální banka před volbami (odcházející vládě) snížila sazby o 75bps. Za to chce Tusk poslat Glapinského před tribunál a odvolat jej. NBP to vidí jako útok na nezávislost a obrací se o pomoc k ECB. Těžko říci, jak tento spor skončí, ale minimálně v krátkém období bude znamenat spíše přísnější politiku NBP (než naopak).
  • Nebezpečí dynamiky boostovaní akciových trhů
    Trhy na historických maximech   Investoři povzbuzující akcie k historicky nejvyšším výnosům na základě přílivu in...
  • Nebezpečie na obzore
    Piatkové otrasy na finančnom trhu naznačujú vznik potenciálne novej krízy. Zatiaľ čo kríza realitného trhu v USA hrozi...
  • Nebezpečí, že se jen dostane do obrovských problémů
    JPY nadále pomalu, ale jistě klesá v ceně vůči USD. Riziko intervence zatím brání dolarovým býkům před prudkými pohyby, ale jen může být brzy v epicentru pekelné spirály.
  • Nebezpečná investice jen pro bohaté? Nejčastější mýty o dluhopisech mohou překvapit
    Uplynulý rok byl pro střadatele a investory jedním z nejhorších v posledních 20 letech. Kvůli extrémně vysoké inflaci peníze na spořicích účtech téměř mizely před očima. Kdo vsadil na akcie, byl na tom ještě výrazně hůř, protože hodnota velkých akciových indexů se snížila až o pětinu. Lidé se proto ve větší míře začali zajímat mimo jiné o firemní dluhopisy, které na českém trhu nabízely mnohdy zajímavé zhodnocení.
  • Nebojme se kvantitativního uvolňování v eurozóně, vysílá dosud nejsilnější signál člen ECB
    Nákupů aktiv centrální bankou může být v eurozóně použito pro podporu ekono...
  • Nebojte se ČNB aneb sazby porostou pomalu
    ČNB minulý týden zasedala poprvé od dubnového ukončení měnového závazku - poprvé po třech a půl letech v normálním módu. Zasedání to samozřejmě ohledně samotných sazeb průlomové nebylo, pár zajímavostí se však přesto našlo.
  • Nebojte se diverzifikovat pomocí dluhopisů
    Letošní rok začal pro investory zaměřené na dlouhé pozice překvapivě slabě. Leden obvykle vykazuje dobré výsledky, ale letos měla většina akciových...
  • Nebojte se diverzifikovat pomocí dluhopisů
    Letošní rok začal pro investory zaměřené na dlouhé pozice překvapivě slabě. Leden obvykle vykazuje dobré výsledky, ale letos měla většina akciových...
  • NEBOJTE SE INVESTOVAT V DOBĚ KRIZE. ZÁSADNÍ JE PRAVIDELNOST
    Již druhý měsíc žijeme s koronavirovým rizikem. Že náročné období zažívá i celá ekonomika a trhy, postřehl každý, kdo alespoň občas sleduje zprávy. Zaznívají slova jako hospodářská recese, nezaměstnanost, padající trhy. V takových chvílích někteří investoři znejistí a k vlastní škodě se rozhodují k bezhlavému prodeji svých investic.
  • Nebuďte otrokem tradingu
    Příchod letních měsíců společně s rozvolňováním koronavirových opatření vede logicky k nižší tradingové aktivitě. Málokomu z nás se totiž chce vysedávat doma u počítače, zvlášť poté, co jsme takto byli nuceni trávit čas v uplynulých několika měsících během lockdownu. Proto bychom vám dnes rádi představili swingovou strategii, která vám denně zabere cca 30-60 minut a přitom s ní lze dosáhnout uspokojivých výsledků
  • Nebýt odpuštění DPH, je inflace na 7 %
    Spotřebitelské ceny v ČR v listopadu oproti říjnu vzrostly o 0,2 %, a meziroční míra inflace zrychlila na 6,0 % z předchozího tempa 5,8 %. To bylo plně v souladu s průměrným očekáváním analytiků a jen desetinku nad naším odhadem. Nejistota odhadů ale tentokrát byla vysoká, když se pohybovaly v širokém pásmu od 5,2 % do 6,4 %.
  • Nebývalý růst ekonomiky v EU a v zemích eurozóny
    Eurozóna i celá EU zaznamenaly oproti předchozímu roku velký hospodářský růst ve výši 2,5 %. Čtvrtletně oba subjekty nakonec ale vykázaly zpomalení o 0,1 procentního bodu. Inflace v eurozóně v měsíce říjnu rostla o 1/10 pomaleji než v měsíci září a zastavila se na úrovni 1,4 %. Nezaměstnanost se v eurozóně se dostala na nejnižší úroveň od ledna 2009 v září a klesla na 8,9 %. Nejnižší nezaměstnanost vykázala Česká republika ve výši 2,7 %. Německo hlásí 3,6 % a za ním je Malta na 4,1 %.
  • Něco pro krátkodobé obchodníky - EUR/USD medvědí divergence na hodinovém grafu
    Ačkoliv je náš výhled pro měnový pár EUR/USD na tento týden negativní a očekáváme opětovné testování předchozích minim na úrovni...
  • Něco se začíná dít
    Globální úvěrový impuls opět klesá, zejména v rozvinutých tržních ekonomikách. Důvodem je hlavně normalizace monetární politiky. Pomalejší úvěrový impuls nám sděluje, že pokud největší světové ekonomiky nepřikročí v roce 2019 k masivní koordinované intervenci, čeká růst a domácí poptávku zpomalení.
  • Nečekaně dobrá data se míjí účinkem, obavy na trzích převažují
    Evropská makrodata za únor, kterých jsme se zřejmě nejen my docela obávali, nakonec dopadla dobře. Předběžné indexy nákupních manažerů ukázaly, že nálada mezi podnikateli nijak netrpí rizikem dopadu koronaviru a čínského zpomalení. Zprávy z Francie jsou sice smíšené, ale index z německého průmyslu překvapil výrazně pozitivně svým nárůstem na 47,8 bodu a nárůst na 49,1 b v eurozóně rovněž znamená překvapivě dobré číslo.
  • Nečekaně dobré zprávy z trhu bydlení a překvapivý pokles spotřebitelské nálady v USA, analýza BOSSAUSD
    Počet nově započatých staveb v USA předčil tržní predikci o více než 90 000, když dosáhl v dubnu na meziročních 1...
  • Nečekané. Do milionových protestů v Hong Kongu se na rozdíl od předchozích zapojují také byznysové kruhy
    Protesty v Hong Kongu včera nabyly věru historických proporcí. Podle organizátorů se jich účastnily takřka dva miliony lidí. To je více než čtvrtina celkového počtu obyvatel Hong Kongu, který činí zhruba 7,5 milionu lidí. Protestující neuklidnilo ani sobotní rozhodnutí správkyně Hong Kongu Carrie Lamové, kterým pozastavila proces přijetí kontroverzní legislativy. Po jejím schválení by mohli být podezřelí z trestného činu vydáváni justici pevninské Číny.
  • Nečekaně pozitivní závěr týdne. V čele evropské akcie a euro
    Závěr týdne přináší pozitivní obrat na hlavních trzích, které v posledních několika dnech podléhaly negativním zprávám. Jako významný faktor se ukázala návštěva německého kancléře Scholze v Číně, která nakopla vzhůru řadu evropských akcií v očekávání zlepšení poptávky z této země.
  • Nečekaně rychlý růst německé ekonomiky v 1Q potvrzen, drží ji export a soukromá spotřeba
    Nečekaně rychlý růst německé ekonomiky v prvním čtvrtletí roku potvrdila také konečná revize statistického úřadu, které odkryla výkon jednotlivých složek HDP.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new