Úterý 19. březen 2024 11:40
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Proč o nejvýznamnějším kapitálovém trhu na světě soustavně tvrdíme dvě neslučitelné věci?

22.09.2017 18:12  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Některé věci jsou naprosto jasné. Tak jasné, že ani není třeba se o nich bavit. Jen pak občas zjistíme, že zase tak jasné nebyly a možná jsme o nich trochu uvažovat měli. Obzvláště v případě, kdy se dvě naprosto zřejmé věci od počátku navzájem vylučují. Jako ty dvě, o kterých bych rád hovořil dnes.

První naprosto očividná věc se týká zadlužení, do kterého světová ekonomika upadá. Platí to jak o jejím vládním, tak soukromém sektoru. Jak ukazuje následující obrázek, pokud dáme stranou válečná a meziválečná léta, pohybujeme se nyní v dosti dlouhodobých extrémech a trend navíc směřuje i nadále nahoru:

Soustružník  

První fakt tedy bývá shrnován jednoduše: Dluhů je příliš mnoho. Druhým faktem je obrovská poptávka po takzvaných bezpečných aktivech. Ta už dlouho tlačí dolů zejména výnosy obligací u zemí, které jsou z faktického, či setrvačného důvodu považovány za bezpečný přístav. Dobrým příkladem je vývoj na americkém trhu vládních obligací. Druhý obrázek nám podobně jako ten první ukazuje velmi dlouhou historii, v tomto případě vývoje tamních výnosů. Z ní je zřejmé, že od počátku osmdesátých let začíná docházet k několik desetiletí dlouhému trendovému poklesu reálných výnosů vládních obligací:

Soustružník

Z druhého obrázku a v neposlední řadě z vývoje posledních let je tedy zřejmé, že poptávka po vládních dluhopisech je silnější, než jejich nabídka. Právě to tlačí jejich ceny obligací nahoru a výnosy dolů. Jinak řečeno, z tohoto pohledu je vládních obligací a tudíž vládního dluhu málo – investoři by jej chtěli více. A nejen institucionální investoři, ale asi všichni, kterých se dotýká nízké úročení vkladů a různých investičních nástrojů dané tím, že naše úspory není kam natlačit.

Centrální banky zase takovou moc nemají, zbývá krize, či „vše je ok“

Narážíme tedy na to, že podle prvního bodu je nabídka obligací příliš velká – dluhů je mnoho. Podle druhého je ovšem příliš malá. A nejde samozřejmě o nějaký detailní rozpor. Hovoříme tu totiž o nejdůležitější části globálních kapitálových trhů. Jak z toho ven? První únikovou cestou, kterou mnozí rádi využívají, je odkaz na centrální banky. Podle této teorie je dluhů skutečně příliš mnoho, situaci na trhu ale zkresluje expanzivní monetární politika hlavních centrálních bank. Ta přidává na poptávce po dluhopisech, bez ní by se ovšem plně projevilo to, že trhy nejsou dluhy schopny vstřebávat a výnosy by vystřelily nahoru (ceny dolů).

Toto vysvětlení ale naráží na nejednu studii, která sice ukazuje určitý dopad QE, ale rozhodně ne dopad revoluční. Navíc lze podle mne výše zmíněné dost dobře rozporovat pouhým pohledem na to, jak se chovají výnosy vládních obligací v USA při zavedení a ukončování různých programů QE. Jak zde občas připomínám, ukončení stimulace často vede k, na první pohled kontraintuitivnímu, poklesu (!) výnosů (růstu cen). Příčina je ale velmi pravděpodobně jednoduchá: Rozhodující roli na trhu má stále poptávka soukromých subjektů, které při ukončení QE jen došly k názoru, že ekonomika a inflace opět zbrzdí (ono tu hraje velkou roli sebenaplňující se proroctví).

Soustružník

Druhou únikovou cestou z uvedeného rozporu jsou krize. Tedy to, že dluhy jsou skutečně příliš vysoko, bezpečná útočiště si svou pověst drží jen setrvačností a trhy jednou prozřou. Pak nastane scénář „periferie eurozóny“. A možnost třetí je opakem té druhé: Dluhy nejsou ani zdaleka příliš vysoko, ekonomika je hravě utáhne a investoři při velké poptávce po nich žádnou plošnou chybu nedělají (i když v konkrétních případech se tak dít může). Jednou se odpověď možná dozvíme. Již dnes bychom ale měli vědět, že to co „víme“ („fakta“ z prvního a druhého uvedeného bodu), na sebe moc nesedí a těžko lze tvrdit jedno i druhé zároveň.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Proč mohou komodity v éře stagflace zazářit
    Náš nejnovější COT report se věnuje pozicím, které hedgeové fondy a další spekulanti drželi ve futures na komodity, cizí měny a dluhopisy, a jejich změnám v týdnu končícím úterkem 29. srpna. Tedy v týdnu, kdy trhy začaly reagovat na údaje svědčící o tom, že se trh práce v USA rozvolňuje a důvěra spotřebitelů klesá. Tato reakce byla do značné míry pozitivní a je z ní patrná afinita k riziku. Za přístupem typu „špatné zprávy potěší“ stojí spekulace, že teď už musí Federální rezervní systém brzy ukončit svou kampaň agresivního zpřísňování. Ceny komodit vystřelily vzhůru a posílení je patrné ve všech sektorech, nejvíce u drahých kovů.
  • Proč mohou komodity v éře stagflace zazářit
    Hlavní investiční analytik společnosti Saxo ve své nedávné analýze nastínil, proč jsme upravili svůj výhled pro americkou ekonomiku na rok 2024. Dřív jsme očekávali, že recese nepřijde, dnes počítáme s mírnější formou stagflace, neboli „lehkou stagflací“, pro niž je charakteristický pomalý růst a úporná inflace. V minulosti přitahovaly v období stagflace zvýšenou pozornost určité komodity. Příčin je několik, ty nejdůležitější popisujeme v tomto článku, kde se zároveň podrobněji zabýváme tím, jak v tomto sektoru investovat.
  • Proč může být čínské otevření problémem pro Evropu?
    V komunistické Číně se v posledních týdnech hnuly ledy. Pod tlakem rostoucího počtu nově nakažených, negativních dopadů do ekonomiky a nezvykle silných občanských protestů se úřady rozhodly rozvolnit politiku nulové tolerance vůči covidu. Vše tak nasvědčuje tomu, že se Čína vydá západní cestou minimálních restrikcí a naučí se „žít s covidem“. Pro evropskou ekonomiku však může být tento krok – zvláště pokud proběhne překotně – spojený minimálně s dvěma negativními riziky.
  • Proč může být 3,5m $ pro Shiba Memu jedním z nejlepších kryptoměnových zlatých dolů?
    Kryptotrh nabírá pozitivní dynamiku a vymetá pavučiny z drsného roku 2022. Koneckonců, krása kryptotrhu spočívá v neustálém přílivu příležitostí k zisku pro potenciální investory, přičemž ICO patří k nejlepším kryptoměnovým zlatým dolům, do kterých se můžete zakousnout.
  • Proč nebývale zdraží regulovaná cena elektřiny? Češi začínají pořádně platit za Green Deal EU a od zdražení dané válkou už jim vláda nepomůže
    Zdražení regulované složky plateb za elektřinu domácnostem o 71 procent je nebývalé. Meziročně totiž zpravidla dochází ke změnám v rozsahu jednotek procent, a to často spíše nižších jednotek. Jistou výjimkou byl loňský rok, kdy Energetický regulační úřad redukoval regulovanou složku o bezmála sedmnáct procent. Jakkoli toto snížení bylo nebývale rozsáhlým meziročním pohybem, v porovnání s nyní zamýšleným zdražením, o oněch 71 procent, byl jeho rozsah pouze zhruba čtvrtinový.
  • Proč nelze čekat věčně v long pozici, než půjde ropa znovu na stovku?
    Je tomu pouze několik týdnů, co se cena ropy pohybovala poblíž nejnižších hodnot od počátku tisíciletí. Množství článků v novinách dávalo najevo, do jak extrémní situace se komodita dostala. Není se co divit, výrazné pohyby přitahují pozornost. Situace se ani po vzestupu v posledních týdnech příliš nezměnila.
  • Proč nemá euro radost z vyšší inflace?
    Inflace v Evropě je na vzestupu. V eurozóně za únor pravděpodobně poprvé za poslední čtyři roky dosáhne 2% cíle Evropské centrální banky. Teoreticky bychom se měli radovat. Evropa utíká hrobníkovi z lopaty a vzdaluje se obávanému japonskému scénáři. Trhy ale zatím trvalému návratu inflace do “hry? moc nevěří, a proto nejdou příliš nahoru eurové výnosy a euro zůstává slabé. Proč?
  • Proč nyní tak velké nadšení z průmyslových akcií?
    Akcie společnosti United Technologies si v letošním roce prochází podobnou rally, jako Ingersoll-Rand. Cena United Tec...
  • Proč odbory balíček ve skutečnosti tolik naštval? Bojí se o stravenky, multisportky a o to, že ztratí nátlakovou sílu svého lobbingu
    Předáci odborů patří k nehlasitějším kritikům konsolidačního balíčku, jejž vláda představila ve čtvrtek minulý týden. Ještě týž den, několik hodin poté, svolal svoji tiskovku šéf největší odborové organizace, ČMKOS, Josef Středula. Nemohl mít tak rychle zpracovánu žádnou zevrubnější dopadovou analýzu balíčku. Tím méně, že vláda sama byla při jeho představování dosti nešťastně skoupá na zásadní detaily. A někdy nejen na detaily. Třeba i na to, jaké dotace za desítky miliard vlastně hodlá vůbec škrtat.
  • Proč odcházím z Goldman Sachs
    Dnešek se stal po 12 letech posledním dnem pro jednoho z výkonných ředitelů Gold...
  • Proč OPEC+ snižuje produkci?
    Navzdory znepokojivým ekonomickým údajům z Číny naznačujícím problémy na cestě k oživení si ceny ropy udržely své zisky. Ceny v pondělí vzrostly o více než 6 % poté, co OPEC+ v pondělí překvapivě oznámil snížení produkce o 1,16 milionu barelů denně.
  • Proč pád ropy nezraňuje trhy?
    Investoři by se snadno mohli zmást o vlivu růstu cen ropy na ekonomiku a trhy. Příběh vypadal jasně: vysoké ceny jsou špatné, nízké ceny dobré. Dva velké ropné šoky v sedmdesátých letech byly jednoznačně špatné pro západní ekonomiky – vyvolaly staglaci a přenesly kupní sílu do zemí produkujících ropu. Na druhé straně nízké ceny ropy na konci devadesátých let se shodovaly s boomem dotcom.
  • Proč pivovary zdražují, když přichází ekonomicky těžké časy? Snaží se „zahojit“, dokud je to ještě možné
    Dva největší pivovary v ČR zdražují. Od dneška zvyšuje cenu svých některých piv, lahvových a plechovkových, Plzeňský prazdroj, a to v průměru o 3,6 procenta, tedy asi o 50 haléřů za kus. Od dneška za dva měsíce se přidá dvojka na trhu, Pivovary Staropramen, které svá balená piva zdraží o 3 až 4 procenta, v zásadě tedy ve stejném rozsahu jako lídr trhu Prazdroj. Budějovický Budvar se zdražením počká až na Nový rok, kdy zdraží rovněž lahvové a plechovkové pivo, a to průměrně o 3,7 procenta. Na zdražování největších pivovarů v zemi zareagují nakonec i menší pivovary.
  • Proč plyn v Evropě znovu zdražuje?
    Volatilní vývoj na trhu se zemním plynem pokračuje i s nástupem léta. Po setrvalém poklesu cen se spotový kontrakt na evropský plyn TTF obchodoval až v blízkosti 20 EUR/MWh (průměr před-pandemické dekády byl mezi 15-20 EUR/MWh), což mírnilo obavy z dalšího vyhrocení energetické krize. V posledních dvou týdnech se však velkoobchodní cena plynu znovu zvýšila o téměř 50 % na aktuálních 35 EUR/MWh. Bezprostřední příčiny dražšího plynu jsou minimálně dvě. Za prvé, výpadek norských dodávek do EU (přibližně 10 procent), který by měl trvat až do poloviny července. Za druhé, očekávané oznámení o ukončení těžby zemního plynu v nizozemském Groningemu.
  • Proč Polsko nezavře důl Turów? Ekonomicky se mu vyplácí stále, i s pokutou
    Podle pondělního rozhodnutí Soudního dvora EU má Polsko platit pokutu půl milionu eur denně za to, že nezastavilo těžbu na hnědouhelném dole Turów. Tato pokuta však není dostatečná, aby vedla k ekonomické nesmyslnosti těžby. Tím pádem nelze předpokládat, že na jejím základě Varšava těžbu v dole zastaví.
  • Proč potřebujeme krizi
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank - Pro lidskou mysl nejsou změny lehké. Jsou pro nás nepřirozené, nar...
  • Proč považuje Chorvatsko vstup do eurozóny jako bezpečnou cestu?
    Nejnovější člen EU – Chorvatsko, přijalo 1. ledna euro jako svou měnu. Díky tomu se stalo součástí jádra EU, čímž se usnadnily a zlevnily platby a země poskytla jejímu finančnímu systému záchrannou síť pro případ budoucích krizí. Země se chce připojit k schengenskému prostoru, to umožní Chorvatům jednodušší cestování po Evropě.
  • Proč prodávat americké akcie
    Náš výhled pro americké akciové indexy je negativní. Hlavním krátkodobým rizikem je podle našich kolegů ze Société...
  • Proč Robert Kiyosaki aktivně obhajuje nákup bitcoinů?
    Na 4hodinovém grafu je také zřejmé, že Bitcoin prodloužil svůj klesající trend, který je nyní podporován sestupným kanálem. Prolomil boční kanál spolu s pravidlem, podle kterého se bitcoiny obchodovaly posledních 9-12 měsíců. Zaznamenáváme nejen boční trend po dalším kole růstu (nebo poklesu), ale plnohodnotnou korekci. Jak jsem již dříve zmínil, nejbližší cíl je 25 211 USD.
  • Proč ropa posiluje, Řecko jedná s ECB, analýza Ropy, měnového indexu eura (BOSSA EUR) a EUR/JPY
    Aktuální nálada na finančním trhu je pod vlivem rostoucí poptávky po černém zlatě. Cena ropy posílila od pátku o ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook