Úterý 19. březen 2024 10:34
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex Dakar

Ferosilicium bylo ve středu králem čínských komoditních burz

25.08.2017 11:17  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jaký byl ve středu nejrychleji obchodovaný komoditní kontrakt na světě? Na čínských komoditních burzách, v posledních měsících vyhlášených vysokou aktivitou spekulantů, se jím stalo ferosilicium, předslitina pro výrobu železa a oceli. Kontrakty ferosilicia změnily během středy majitele v průměru každých 39 minut.

Co do objemu na čínských burzách mezi komoditami pro těžký průmysl vévodí železná ruda. Průměrný denní počet obchodovaných kontaktů železné rudy dosáhl během července jen na Šanghajské komoditní burze na 7.9 milionu, což je úctyhodné číslo. Ve středu tento týden ale měly burzy jiného rekordmana, málo známou specializovanou předslitinu pro výrobu železa a oceli jménem ferosilicium.

Ferosilicium je slitina křemíku (asi 65-75 procent), železa a v menší míře (jednotky procent obsahu) několika dalších kovů a látek. Používá se pro výrobu všude tam, kde je třeba zabránit oxidaci kyslíkem. Křemík se velmi ochotně váže na kyslík, čímž kovové výrobky chrání před oxidací.

Zatímco v červenci se denně obchodovalo pouze 22 tisíc kontraktů ferosilicia s průměrnou dobou držení kontraktu 3.6 hodiny, během středy 23. srpna vystoupal počet prodaných kontraktů na 705 tisíc a průměrná doba držení kontraktu činila pouze 39 minut. Průměrnou dobu držení lze zjistit vypočítáním poměru počtu otevřených kontraktů vůči celkovému dennímu objemu obchodování. Pokud celkový objem obchodů vysoce přesahuje počet otevřených kontraktů, je zřejmé, že stávající otevřené kontrakty musely i mnohokrát denně změnit svého majitele.

Spekulanti na komodity v posledních měsících tři klíčové čínské komoditní burzy berou útokem. Po tom, co je regulátoři postupně začali vytlačovat z majoritních komodit, se spekulace začínají usazovat v méně známých a významných komoditách. Další komoditou, která se tak během července obchodovala poměrně rychle, byla jiná předslitina železa, feromangan. Kontrakty na feromangan v červenci změnily majitele v průměru každé 2 hodiny a 40 minut.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fed zvýší sazby; řešení splátky řeckého dluhu bude nejspíš opět odloženo
    Očekáváme, že Fed tento týden zvýší sazby o 0,25 pb a ve svém vyjádření by se také měl vyjádřit ke spekulacím ohledně blížícího se postupu při snižování jeho bilance. V Evropě se schází euroskupina, která by měla dojít k dohodě ohledně financování Řečka, ale pravděpodobně tomu tak opět nebude. České průmyslové ceny v květnu podle všecho meziměsíčně poklesly a bilance běžného účtu zaznamenala v dubnu schodek.
  • Fed zvýší úrokové sazby o 75bps
    Americká centrální banka dnes provede něco velmi neobvyklého - zvýší již podruhé v řadě oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů. Sazby Fedu se tak ocitnou na úrovni 2,25-2,50 %, což je mimochodem americkými centrálními bankéři považováno za jejich dlouhodobě rovnovážnou úroveň.
  • Fed zvyšuje rizikové prémie u akcií, omezuje investice a podporuje finanční sektor?
    Zatímco se v letech 1982 - 2001 výnosy dluhopisů a ziskové výnosy akcií pohybovaly stejným směrem, po roc...
  • Fed zvyšuje sazby o 75bp❗
    FOMC oznámila své rozhodnutí o měnověpolitických podmínkách ve 20:00 a bylo v souladu s očekáváním trhu – sazby byly zvýšeny o 75 bazických bodů na rozpětí 3,00-3,25 %. Nový soubor ekonomických projekcí ukázal revize předpovědí HDP směrem dolů a také revize míry nezaměstnanosti a inflace PCE v letech 2022 a 2023 směrem nahoru. Soudě podle počáteční reakce trhů lze rozhodnutí považovat za jestřábí - zisk amerického dolaru a akciové indexy posunul níže.
  • Fed zvyšuje úrokové sazby
    ‚‚Blížíme se ke konci zvyšování sazeb, ale Fed stále jasně naznačuje, že jeho boj proti inflaci ještě zdaleka neskončil. To by samo o sobě mělo investory přimět k zamyšlení. Sazby jsou historicky na vysoké úrovni a to by mohlo udržet růst, kapitál a důvěru v omezené míře.
  • Fénix vstal z popela. Podaří se to i akciím IBM?
    IBM je globální firma, která již několikrát za svůj více než stoletý život musela přetvořit od základů svůj model podnikání a celkové zaměření. Nyní probíhá stejnou fází a bohužel pro akcionáře se dle posledních kvartálních výsledků zdá, že firma vynakládá příliš mnoho energie na to, aby vykázala za každou cenu růst, přičemž by bylo užitečnější, kdyby se zaměřila na ozdravení svého byznysu. Pozitivní reakce investorů na výsledky, když cena akcií vzrostla o téměř 9 procent, zrcadlí spíše nízkou výchozí cenu akcií než velkou změnu v hospodářských výsledcích firmy.
  • Fenomén ESG přichází i do České republiky
    Investice do životního prostředí, společenské odpovědnosti a řízení firmy (tzv. ESG - Environmental, social and governance) se pomalu dostává do popředí i u společností působících v České republice. Mezi nejčastější důvody zájmu patří starost o životní prostředí a společnost a potřeba splnit regulatorní požadavky a očekávání všech přímo i nepřímo zapojených.
  • Fenomén kapitálových trhů roku už má své jméno: 2019nCoV
    Globální spekulativní kapitál má novou hračku s poněkud nezvyklým označením „2019nCoV". Aktuální informace hovoří o dramatickém intra denním nárůstu potvrzených infikovaných osob v Číně a zvyšující se mortalitě, exportu viru po celém světě (USA, Indie, Japonsko, UK, Itálie, Německo…) a nebývalém nárůstu hodnoty farmaceutických firem, které ne vždy nutně vyvíjejí antivirotika, ale postačí, když produkují ochranné pomůcky.
  • Fenomén, který překvapil analytiky i guvernéra ČNB
    Rok 2020 byl z hlediska objemu sjednaných úvěrů na bydlení rekordní, dosáhl výše 254,023 miliard korun. To čekal málokdo, nejméně pak analytici, kteří na jaře loňského roku, při prvním lockdownu, predikovali zcela jiný vývoj. Překvapení nad vývojem hypotéčního trhu v roce 2020 potvrdil i Jiří Rusnok, guvernér České národní banky. Vnímá ho jako neočekávaný fenomén. Otázka ale zní: Bude se letos rekord opakovat?
  • Fenomén TikTok: Snap Inc. vykázala ve 4. čtvrtletí mnohamilionovou ztrátu
    ‚‚Společnost Snap Inc. zaznamenala historicky nejnižší čtvrtletní růst, protože zpomalení reklamních rozpočtů nadále ochromuje platformu sociální sítě. Tržby za 4. čtvrtletí činily 1,3 miliardy USD, což je pouhý 0,1% nárůst oproti předchozímu roku, a 20% nárůst nákladů přivedl Snap do čtvrtletní ztráty ve výši 288 milionů USD poté, co ve 4. čtvrtletí 2021 dosáhl zisku.
  • Ferrari a pivní akcie pro kontrariány
    Dnes se budu věnovat BBC. Ne té britské, mediální, ale americké Boston Beer Company. Jsme národ s nejvyšší spotřebou piva na hlavu a pozoruhodný korporátně investiční příběh BBC tak pravděpodobně bude pro řadu našich domácích investorů zajímavý dvojnásob. Jak jsem avizoval v nadpisu, nejde určitě o potenciální cíl těch, kteří se honí za trendy. Z grafu je totiž zřejmé, že cena akcie je za poslední tři roky hluboko v červených číslech a zejména dva poslední roky jí daly hodně zabrat:
  • Ferrari bude přijímat kryptoměny při nákupu luxusních vozů
    V blízké budoucnosti hodlá společnost tuto možnost platby rozšířit i do Evropy. Rozhodnutí přijmout kryptoměnu bylo učiněno v reakci na žádosti trhu a prodejců. Mnoho klientů Ferrari investovalo do kryptoměn, uvedla firma.
  • Ferrari není pro každého. HFT strategie začínají být, ztrácejí úspěch
    Přinášet dočasnou konkurenční výhodu na finančních trzích dokáže vedle myšlenky či insider informací technologie, kterou nedisponují ostatní. Po několik let toto platilo pro high frequency trading (HFT), strategie založené na vysokorychlostním obchodování se špičkovým počítačovým vybavením, přinášející miliardové zisky. Avšak také budící stále ostřejší kritiku za vyvolávání tržní nestability (naposledy ztělesněné loňským květnovým flash crashem v USA) a poškozující ,,běžné" investory, pro které se vývoj na HFT ovládaném trhu stává iracionálním gamblerstvím.
  • Ferrexpo po zastavení provozu klesají o 9 %
    Akcie společnosti Ferrexpo (FXPO.UK), ukrajinského těžaře železné rudy kotovaného na londýnské burze cenných papírů, dnes po rozhodnutí o zastavení provozu klesají o více než 9 %. Společnost uvedla, že byla nucena dočasně zastavit těžbu kvůli omezenému napájení po pondělních ruských raketových úderech, které mimo jiné poškodily energetickou infrastrukturu. Ferrexpo však uvedlo, že má k dispozici dostatečné množství produktů, aby splnilo očekávané objemy prodeje.
  • Fiala má shodu ministrů EU za krok na cestě k evropskému řešení cen energií
    Premiér Petr Fiala (ODS) považuje dnešní výsledek jednání ministrů pro energetiku zemí Evropské unie za důležitý krok na cestě k evropskému řešení vysokých cen energií. Uvedl to na twitteru. Země EU se ve snaze zmírnit dopady krize dohodly na snižování spotřeby elektřiny ve špičce a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Peníze odebrané energetickým společnostem plánují využívat na podporu zranitelných skupin obyvatel a podniků nebo na financování úsporných opatření.
  • Fiala: Plánovaná přeměna ČEZ nikoho nepoškodí, hledáme správný model i čas
    Zamýšlená transformace energetické společnosti ČEZ je podle premiéra Petra Fialy (ODS) nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky, rozhodně ale nikoho nepoškodí. Současně nelze počítat s tím, že by na záměrech státu někdo "masivně" vydělal, řekl předseda vlády v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN). Vláda podle něj nyní hledá vhodný model i čas, každopádně ale nechystá vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné.
  • Fiala: Stát získá z dividendy ČEZ 16,6 miliardy Kč, dá je na pomoc občanům
    Stát by měl z dividendy ČEZ letos získat celkem 16,6 miliardy korun, se kterými již počítá ve státním rozpočtu. Použít je chce na pomoc občanům. Při interpelacích ve Sněmovně to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Potvrdil přitom dřívější informaci, že představenstvo firmy navrhne na valné hromadě výplatu dividendy z loňského zisku 44 korun na akcii. To by znamenalo, že všem akcionářům vyplatí dohromady 23 miliard korun. Stát je se 70 procenty akcií majoritním akcionářem firmy.
  • „Fialova drahota“ se blíží, nová pravicová vláda bude muset znovu dojednat Green Deal. Jinak si proti sobě poštve miliony důchodců a skoro milion frustrovaných, jejichž hlas u voleb propadl
    Nová vláda, kterou velmi pravděpodobně dříve či později sestaví koalice Spolu a Pirstan, má šanci provádět přiměřenou pravicovou politiku. K pohodlnému vládnutí totiž „koalice koalic“ nebude ve Sněmovně potřebovat čtyři pirátské poslance. Bez nich má stále většinu 104 křesel. Debakl Pirátů je navíc zřetelným vzkazem od voličů, že si nepřejí vládní zastoupení takzvané nové progresivní levice. Právě Piráti ji v ČR reprezentují nejvýrazněji.
  • Fialova vláda bude moci hned zkraje roku 2024 deklarovat vítězství nad inflací, vyplývá z nové analýzy agentury Bloomberg. Pravděpodobnost, že Fialův kabinet bude vládnout minimálně do roku 2029, tak vzroste
    Inflace v Česku hned zkraje příštího roku dramaticky klesne, a to zhruba na čtvrtinu své nynější úrovně. Ve své dnešní analýze stavu a výhledu české ekonomiky to konstatuje agentura Bloomberg (viz níže). Má-li agentura pravdu, bude Fialova vláda hned zkraje roku 2024 moci deklarovat své vítězství nad inflací. To jí o rok později může zásadně dopomoci k zopakování volebního úspěchu a k prodloužení své vlády do dalšího funkčního období, potenciálně tedy minimálně do roku 2029.
  • Fialova vláda dnes poprvé začíná připouštět, že by mohla zvýšit daně. Padl by tak stěžejní předvolební slib
    Fialova vláda nyní vůbec poprvé signalizuje, že bude zvyšovat daně. Připouští to opatrně a nepřímo, přes své odborné rádce. I tak jde o významný posun. Jde o doznání, že se jí nedaří nalézt rozpočtové úspory v dostatečném objemu. Stěžejní předvolební slib – ozdravení veřejných financí bez zvyšování daní – se tak nemusí dočkat neplnění.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader