Pátek 29. březen 2024 00:25
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Česká ekonomika je ve výborné kondici

12.07.2017 09:09  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Květnová data z průmyslu, stavebnictví a obchodu potvrzují dobrou kondici tuzemského hospodářství ve druhém čtvrtletí.

Trh drží zejména automobilky, ale i další silné průmyslové obory. Z pohledu výroby i zakázek, které naznačují, že dobrá čísla nekončí, svůj pozitivní vývoj zaznamenává i stavebnictví, i když jsou jeho rezervy stále velké. Výstavba infrastruktury stagnuje, i když jej podle státního rozpočtu nebrzdí nedostatek financí. Výstavba komerčních a bytových nemovitostí stále zažívá boom. Zajímavá jsou i data v maloobchodu potvrzující kupní sílu spotřebitelů. Rostoucí mzdy a rekordní zaměstnanost udržuje české spotřebitele v ochotě zvyšovat svou spotřebu. Obchodníci tak nemusí snižovat marže.

Rozvoj poptávkové inflace

Očekává se rozvoj poptávkové inflace, se kterou počítá i ČNB. Po zveřejnění vývoje inflace v před srpnovým zasedáním bankovní rady uslyšíme novou prognózu, a to i v oblasti zvyšování úrokových sazeb. Podle posledních slov guvernéra banky záměr navýšit sazby i ve třetím čtvrtletí stále trvá. Záleží na tom, zda se inflace nějak výrazněji neodchýlí od velmi optimistické prognózy a zda česká koruna směřující k hranici 26 EUR/CZK nenalomí ČNB v jejím jestřábím tažení.

Trhy, CZK a dluhopisy

Koruna si stojí dobře a dostala se i pod úroveň 26,05 EUR/CZK. Koruně pomáhá také přesvědčení o zvyšování úrokových sazeb, avizovaných centrální bankou. Existuje i šance na to, že se inflace více vzdálí současné prognóze, což bude znamenat i snížení úrovně nové prognózy. Nový výhled ČNB musí vzít v úvahu silnější korunu a nižší ceny komodit. Pak se může zpět k inflačnímu cíli inflace dostat dříve, než centrální banka předpokládala. Výnosy českých dluhopisů si připsaly 6 základních bodů a výnos 10 letého státního dluhopisu se dostává k 1,20 %, což je nejvýše za poslední 2 roky.

Zvyšování sazeb České národní banky

Česká měna se i nadále drží zejména díky očekávanému zvyšování sazeb ČNB. Růst sazeb bude znamenat také vyšší atraktivitu koruny vůči euru zejména pro dlouhodobé investory. Zároveň bude lákavou příležitostí také pro krátkodobé spekulanty. Do budoucna bude velmi těžké prolomit hranici 26 CZK/EUR.

Měny forint a zlotý

Kurz maďarského forintu je proti euru stále bez velkých zvratů. Polský zlotý v poslední době vůči společné evropské měně mírně oslabil o 1/2 %. Trhy tak zřejmě stagnují před zasedáním polské centrální banky. Ta předběžně avizovala ponechání nastavení měnových podmínek beze změny do H2 18 i s úrovní sazeb na historickém minimu ve výši 1,5 %.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká ekonomika a hranice možností
    Bankovní asociace v polední době zhoršila odhad růstu hospodářství a tvrdí, že příští rok spadne pod 3 %. Půjde o 3,3 % z dubnových 3,6 %.
  • Česká ekonomika byla i loni „jako cedník“. Z okolních zemí zůstala jedinou, z níž lidmi vytvořené bohatství masivně mizelo bez náhrady do zahraničí, vyplývá z dat Světové banky
    Loňský rok jednoznačně potvrdil postavení české ekonomiky jako vysoce „odtokového“ hospodářství. Objem vytvořeného bohatství, které z České republiky bez náhrady mizí do zahraničí, je v posledních letech tak značný, že zemi náleží nelichotivé přední příčky ve světovém žebříčku podle právě rozsahu odtoku bohatství.
  • Česká ekonomika dál na hraně recese
    České HDP bylo po vzoru německého v prvním kvartále revidováno směrem dolů a nakonec pouze stagnovalo (0 % mezikvartálně a -0,4 % meziročně). Skončilo tak lehce za naším odhadem i za poslední květnovou prognózou ČNB (+0,1 % mezikvartálně). Technicky vzato se tak česká ekonomika dál pohybuje na hraně recese. Z pohledu centrální banky je to zpráva, která by měla spíše tlumit obavy jestřábů v bankovní radě ČNB. A to ne pouze kvůli revizi HDP směrem dolů, ale i kvůli jeho struktuře. Za slabým výkonem hospodářství na začátku roku je dál domácí poptávka.
  • Česká ekonomika – dobrý start do 2022...ale
    Český statistický úřad vydal předběžný odhad vývoje české ekonomiky v Q1´22. Výsledek je dobrý: +0,7 % k/k oproti mediánu odhadu +0,4 %. V meziročním srovnání se jedná o svižný růst o 4,6 %, ovšem zde výsledek pozdvihuje nízká srovnávací základna ze začátku loňského roku. Problém ale je, že dobře našlápnuté ekonomice už stojí v cestě negativní dopady spojené s válkou na Ukrajině, a takto vysoké HDP číslo letos pravděpodobně už neuvidíme.
  • Česká ekonomika chřadne. Hospodářský růst ztrácí sílu
    „Období vysokého růstu příjmů státního rozpočtu pomalu končí. Politici by se s tím měli smířit a adekvátně k tomu přizpůsobit výdaje státního rozpočtu. Určitě by se měli vyvarovat navyšování daní, které by hospodářský růst ještě více utlumilo. Naopak je vhodné zaměřit se na snižování zbytných výdajů státního rozpočtu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika jasně zpomalila
    Zpřesněná data o HDP potvrdila, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila a toto zpomalení bylo nepatrně menší, než ukazovala předběžná data. Ekonomika zpomalila na mezičtvrtletní tempo růstu 0,4 % z předchozího růstu o 0,6 %. V meziročním srovnání ekonomika zpomalila na 2,5 % z předchozího tempa 2,7 %, což ukazoval už předběžný odhad.
  • Česká ekonomika je dle analýzy Bloombergu nejvíce v Evropě ohrožena výpadky čínské výroby způsobené koronavirem. I proto letos ČR poroste nejpomaleji ze zemí Visegrádu
    Česká ekonomika loni rostla druhým nejpomalejším tempem ze zemí Visegrádské skupiny. Přidala 2,4 procenta, jak plyne z dnes zpřesněných údajů ČSÚ. Slovensko rostlo tempem 2,3 procenta, Polsko ale zato přidalo 4,1 procenta, a Maďarsko dokonce 4,9 procenta. Letos poroste velmi prevděpodobně dokonce nejpomaleji ze zemé Visegrádu, právě i kvůli koronaviru, který celkovou relativní ekonomickou pozici Česka v rámci dané skupiny zemí ještě dále zhoršuje.
  • Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo. Její výkon se propadá nad očekávání hluboko
    Německý deník Die Welt nedávno označil českou ekonomiku za „nemocného muže Evropy“. To ale ještě jeho novináři neměli k dispozici data, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se tuzemské hospodářství v letošním třetím čtvrtletí propadlo meziročně o 0,7 procenta a mezičtvrtletně pak o 0,5 procenta. Jedná v obou případech o hlubší propad, než jaký drtivá většina analytiků čekala. Česko je tudíž ještě „nemocnějším mužem Evropy“, než se dosud mínilo. Koruna proto v důsledku zveřejnění zpřesněných údajů k HDP oslabila.
  • Česká ekonomika je stále „jako cedník“. Z okolních zemí zůstává jedinou, z níž lidmi vytvořené bohatství masivně mizí bez náhrady do zahraničí, vyplývá z dat Světové banky
    Aktuální data jednoznačně potvrzují postavení české ekonomiky jako vysoce „odtokového“ hospodářství. Objem vytvořeného bohatství, které z České republiky bez náhrady mizí do zahraničí, je v posledních letech tak značný, že zemi náleží nelichotivé přední příčky ve světovém žebříčku podle právě rozsahu odtoku bohatství.
  • Česká ekonomika je venku z recese
    Podle předběžného odhadu Česko na začátku roku 2023 vystoupilo z recese - HDP podle dnes zveřejněných čísel vzrostl o 0,1 % mezikvartálně (náš odhad -0,2 %) a meziročně tak poklesl pouze o 0,2 % (náš odhad -0,55 % a odhad ČNB -0,9 %). Pokud to potvrdí i zpřesněné odhady, Česko se nakonec o něco rychleji, než jsme očekávali my (i centrální banka), staví na nohy. Než však uvidíme detailnější strukturu HDP, je možná předčasné hovořit o výraznějším optimismu.
  • Česká ekonomika je v recesi, ta ale nepotrvá dlouho
    Český statistický úřad dnes zveřejnil předběžný odhad hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrtý kvartál. Ekonomika podle nových dat poklesla mezikvartálně o 0,3 % a meziročně o 0,4 %. Česká republika tak upadla do mírné technické recese.
  • Česká ekonomika klesá výrazněji, … sazby dolů již v prosinci?
    Česká ekonomika ve třetím kvartále poklesla o 0,5 % (původní odhad -0,3 %) a překvapila trh i ČNB opět horším výsledkem. Kosmeticky byl sice revidován směrem vzhůru odhad za předešlý kvartál, i tak však meziroční propad zesílil na -0,7 % (versus náš odhad a odhad ČNB na -0,6 %).
  • Česká ekonomika kvůli stagnující výstavbě administrativních ploch přichází ročně minimálně o 80 miliard Kč
    Během panelové diskuze konané pod záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (dále ARTN) na téma „Rozbouřené vody nájmů administrativních budov“ se hovořilo o současném problému stagnace výstavby kancelářských budov. Zásadním důvodem je dle odborníků z oblasti komerčního developmentu především výše bankovních úroků, zdlouhavý proces stavebního povolení a stavební náklady, které se pojí s požadavky na enviromentální a sociální udržitelnost (ESG).
  • Česká ekonomika letos jede lépe, než se čekalo. Neskolil ji ani celosvětový výpadek v dodávkách čipů
    V letošním prvním čtvrtletí se tuzemské ekonomice dařilo nad očekávání dobře. Hrubý domácí produkt České republiky klesl meziročně reálně o 2,1 procenta, ačkoli se obecně čekal spíše propad o přibližně tři procenta. Důvodem poklesu je to, že letošní první tři měsíce roku byly dopady pandemie poznamenány zcela, zatímco období ledna až března roku loňského v zásadě jen ze zhruba jedné šestiny. Zmíněný údaj za letošním první kvartál je předběžný a vzhledem k velké míře nejistoty, dané pandemickou situací, se může ještě výrazněji, než je běžné, měnit oběma směry v rámci dalších jeho zpřesnění ze strany ČSÚ. Tudíž je třeba jej brát s větší než obvyklou rezervou. I tak však ale ukazuje na příznivější než předpokládaný vývoj.
  • Česká ekonomika letos poroste o 0,2 procenta, očekává Saxo Bank
    Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank. Česká ekonomika v roce 2013 poroste podle odhadu...
  • Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se nebývale silně zdráhali utrácet
    Česká ekonomika nakonec loni podala lepší výkon, než se myslelo. Jde o pozitivní překvapení, které upevňuje předpoklad, že letos by tuzemské hospodářství mělo růst dokonce i nad rámec takzvané černé nuly.
  • Česká ekonomika loni rostla více, než se čekalo
    Česká ekonomika v loňském roce podle předběžného dohadu vzrostla o 3,3 procenta. V zásadě tak spíše pozitivně nepřekvapila. Připomeňme totiž, že ministerstvo financí v lednu 2021 prognózovalo, že ekonomika přidá 3,1 procenta, zatímco Česká národní banka v prognóze zveřejněné začátkem únoru 2021 předvídala růst čítající pouze 2,2 procenta.
  • Česká ekonomika loni zklamala, letos její růst může být kvůli koronaviru i výrazně nižší než dvouprocentní
    Česká ekonomika svým výkonem za celý rok 2019 zklamala. Vyplývá to z dnes zpřesněného odhadu ČSÚ, který se však může stále ještě změnit. V posledních třech měsících roku 2019 přidala podle dnešních údajů 1,8 procenta, což je desetinu procentního bodu příznivější výsledek, než jaký jí přisuzoval předběžný odhad z poloviny února. Je to také příznivější výsledek, než jaký ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali analytici oslovení v minulých dnech – tedy už po zveřejnění předběžného dohadu – agenturou Bloomberg.
  • Česká ekonomika má konstantu - nízkou míru nezaměstnanosti
    „Navzdory všem turbulencím má česká ekonomika jednu konstantu – nízkou míru nezaměstnanosti. Ta v dubnu podle dat Úřadu práce opět poklesla o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. Nezaměstnanost klesala již v březnu na 3,7 procenta, předtím osm měsíců v řadě rostla nebo stagnovala.
  • Česká ekonomika na hraně recese
    Tuzemská ekonomika na začátku tohoto roku stagnovala. Tak hovoří zpřesněný odhad HDP za první kvartál, u kterého došlo k revizi růstu o desetinku procentního bodu dolů na 0 % mezikvartálně (-0,4 % meziročně). Výsledek tak skončil lehce za naším odhadem i za jarní prognózou ČNB, která předpokládala růst o 0,1 % mezikvartálně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
CapXmaster