Úterý 19. březen 2024 06:48
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Sestavování Trumpovy nové vlády bude v příštích dnech ovlivňovat volatilitu trhů

10.11.2016 10:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Donald Trump navzdory očekávání průzkumů veřejného mínění včera uspěl ve volbě amerického prezidenta. Šok z jeho zvolení se vstřebal v podstatě během včerejšího obchodního dne, ale nejistota na trzích bude pokračovat s tím, jak se bude krystalizovat jeho vládní tým a legislativní priority, které přinesou detailnější pohled na jeho ekonomický program.

Vítězství Donalda Trumpa budou trhy zpracovávat ještě dnes

Kalendář dnešních událostí na globálních trzích:


Přestože se situace včera na trzích s mnoha třídami aktiv uklidnila, tak zvolení D. Trumpa stejně zanechalo na trzích zvýšenou nejistotu. Trhy teď budou pečlivě sledovat, jaké spolupracovníky obsadí do klíčových vládních pozic a jaké legislativní priority představí. To totiž ekonomickému programu jeho vlády dá jasnější kontury. Zatím předpokládáme, že krátkodobě jeho vláda přinese fiskální stimul díky snížení daní (0,5 pb do růstu HDP 2017-2018). V delší perspektivě by ale jeho rétorika proti dohodám o volném obchodu a jejich faktické omezení či demontáž, měla za následek nižší potenciální růst americké ekonomiky, což by se promítlo i do globálního vývoje.

Donald Trump se stal 45. prezidentem USA

Přehled včerejších událostí ve světě:


Šok ze zvolení Donalda Trumpa 45. americkým prezidentem se nakonec ukázal jako krátkodobý. Kurz dolaru vůči euru dnes během dne opsal tvar cukrové homole, když před sedmou hodinou ranní ztrácel asi 2,5 %, aby se ke konci evropského obchodování dostal na o 0,8 % silnější úroveň. Měny dalších bezpečných přístavů (např. švýcarský frank nebo japonský jen) prošly podobným vývojem. V diametrálně odlišné situaci byly ale měny největších amerických obchodních partnerů, kde obavy o případně budoucí omezování obchodních dohod (jedno z hlavních předvolebních témat nyní už prezidenta Trumpa – inaugurace bude až 20. ledna 2017) vedly k oslabení jejich kurzu. Tímto případem je kanadský dolar, korejský won, brazilský real či smutný premiant, mexické peso, které ztratilo 9 %.

Ostatní obchodovatelná aktiva, také své ranní ztráty během dne smazala. Akciové indexy, stejně jako ceny ropy a v podstatě i cena zlata, která byla už výše pouze marginálně.

Vývoj v regionu bude sledovat globální dění

Vzhledem k tomu, že se v regionu neočekávají žádné ekonomické zprávy, tak kurzy měn budou sledovat dozvuky globálního dění spojeného s americkou prezidentskou volbou. Jedinou výjimku bude tvořit kurz české koruny k euru, protože pokud se během včerejšího turbulentního dne neodpoutala od 27,02 CZK/EUR, tak makroekonomické fundamenty ji na této hladině podrží i dnes.

Česká inflace nabírá na síle

Přehled včerejších událostí v regionu:


Regionální měny proti dolaru ve výsledku nakonec ztratily. Jejich krátkodobou roli bezpečného přístavu totiž převážil nárůst dolarových úrokových sazeb. Také koruna včera proti dolaru ztratila. Ve výsledku asi 0,6 %, když se zisky pohybovaly až kolem 2,3 %. Obrázek kurzu koruny proti euru byl v souladu se zvyklostmi posledních 3-4 měsíců. Kurz pevně připoután ke hladině 27,02 CZK/EUR. Nic s ním nezmohla ani dnes zveřejněná inflace za říjen.

Inflace totiž překvapila, když díky jádrové inflaci doprovázenou cenami pohonných hmot povyskočila na 0,8 % y/y. V nadcházejících měsících by se její tempo nemělo zastavit. Efekt statistické základny ji totiž bude tlačit výše. Na přelomu roku ke hranici 1,5 % y/y a počátkem roku až do blízkosti inflačního cíle ČNB (2 %).

Kompletně ve stínu zpráv o volbě amerického prezidenta také zůstalo zasedání polské centrální banky. Ta se v souladu s očekáváním trhu rozhodla ponechat svou základní úrokovou sazbu na úrovni 1,5 %. Včera představená prognóza také doznala pouze pramalých změn. Náš výhled tedy ponechává sazby na této úrovni až do konce roku 2017.

DAVID KOCOUREK
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Séria negatívnych dát vymazala časť ziskov amerických akcií
    Dnes reportovali hospodárske výsledky spoločnosti ako BlackRock, Johnson and Johnson, Bank of America a iné. Všetky spoločnosti, ktoré dnes reportovali výsledky, dosiahli v prvom štvrťroku 2019 vyšší zisk ako sa očakávalo. Pozitívne pokračovanie výsledkovej sezóny pomohlo dosiahnuť akciovým trhom nové tohtoročné maximá. Situácia sa ale skomplikovala príchodom horších dát z USA. Výrobná produkcia v USA zaznamenala spomalenie. V marci zaznamenala medziročný rast na úrovni 1%(očakával sa rast na úrovni 1,5%). Využitie kapacít v marci pokleslo z 79% na 78,8% a priemyselná produkcia spomalila z 3,5% na 2,8%. Po sérií týchto neuspokojivých dát, sa americký akciový index US500 odrazil od najvyšších úrovni tohto roka smerom nadol.
  • Série dobrých makroekonomických dat z USA za poslední 2 týdny přemlouvá USD/JPY k růstu
    USD/JPY včera zkonsolidovalo zpět pod cenu 114,00, dnešní asijská seance ovšem přinesla posílení amerického dolaru. Dnes bude důležité...
  • Série důležitých událostí dnes začíná, eurodolar před novými informacemi mírně roste
    Kurz české měny k euru se dnes ráno drží blízko 25,80, kam se dostal od začátku týdne. Kalendář domácích událostí ani...
  • Série pozitivních dat z Německa pokračuje, euro posiluje
    Německý index podnikatelské důvěry vystoupal v lednu na 104,2 bodu. Drží se tak již třetí měsíc nad hodnotou 100,...
  • Série špatných makrodat pokračuje, akcie nadále padají
    Skupinu nepříznivých makroekonomických čísel dnes rozšířil americký ISM index ze sféry služeb, který výrazně zaostal za očekáváním. Jeho hodnota je nejnižší od srpna 2016, čímž zvýšil obavy mezi investory ohledně budoucího hospodářského vývoje americké ekonomiky. Uvidíme, co přinese zítřejší ucelená statistika z tamního trhu práce. Výnosy státních dluhopisů však padají s ohledem na rostoucí očekávání, že americká centrální banka v tomto měsíci sníží opětovně úrokové sazby. Akciové trhy tak znovu namířily kormidlo na jih. Evropský Stoxx 600 několik desítek minut před závěrem přichází o půl procenta, jeho americký kolega S&P 500 na začátku seance odepisuje 0,7 %.
  • Se Saxo Bank investuje už více než 1 milion klientů
    Saxo Bank, která nabízí platformy pro online obchodování, ale i řešení pro investování a správu majetku, dosáhla nového milníku. Počet jejích klientů přesáhl 1 milion, což jasně ukazuje, že lidé čím dál častěji přebírají kontrolu nad vlastními investicemi a stále častěji využívají digitální platformy. Přitom je to jen několik týdnů, co banka oznámila, že celkový objem aktiv jejích klientů překročil 100 miliard USD.
  • Sesen Bio se propadá o 35 %
    Akcie Sesen Bio (SESN.US), klinická společnost je v poslední fázi obchodování jednou z nejméně výkonných akcií na Wall Street. Cena akcií klesla kolem 35 % po oznámení dohody o fúzi mezi Sesen Bio a Carisma Therapeutics, blízkou americkou biotechnologickou společností. Fúze bude úplným obchodem, kdy současní akcionáři Sesen vlastní 41,7 % sloučené entity a současní akcionáři Carisma vlastní zbývajících 58,3 %. Transakce byla jednomyslně schválena představenstvy obou společností a očekává se, že bude uzavřena za 3-4 měsíce. Nová společnost bude fungovat jako Carisma Therapeutics a bude kotována na burze NASDAQ pod tickerem CARM.
  • Se silnějším dolarem se pohledy upírají na FOMC
    Měnová politika Turecké centrální banky nechala ve středu investory spíš netečné, očekávali od monetární autority větší odhodlání. Lira má stejný osud jako EM měny, ztrácí proti dolaru. ECB udržela politiku beze změny a ze všech sil se snažila zasít do myslí investorů semínko pochybností. Očividně se to povedlo, EURUSD se propadl. Draghi a spol. jen posílil vzestup dolaru. Americké desetileté státní dluhopisy se šplhají na psychologickou hodnotu 3,00 %, takže trhy očekávají další posílení USD a potenciál pro hlubší korekci akcií. Jsme méně důvěřiví. Máme podezření, že FOMC zmírňuje očekávání zpřísňující cesty Fedu.
  • Se silnějším USD se pohledy upírají na FOMC
    Federální rezervní banka podle očekávání udržela ve středu úrokové sazby a učinila drobné úpravy v doprovodném prohlášení. To ovšem nebránilo dolaru, aby během týdne rozšířil zisky. V poslední době se dolar stal největším tahounem na FX trhu, a to se zřejmě nezmění. Dolar zůstal příliš silný pro většinu měn rozvojových trhů. V Austrálii se federální vláda chystá oznámit daňové úlevy a doufá, že tak podpoří zpomalující se hospodářský růst. Podrobnosti budou zveřejněny příští úterý.
  • Se splácením hypotéky lidem může mimořádně pomoci stát. O pomoc je však třeba zažádat
    Příští týden končí po šesti měsících plošný odklad splátek úvěrů, včetně hypoték. Počínaje listopadovou splátkou musí dlužníci opět začít splácet. Banky dosud domácnostem schválily více než 341 tisíc žádostí o odklad splácení úvěru, vyplývá z nejnovějších dostupných dat České národní banky. Bezmála 181 tisíc těchto schválených žádostí se týká úvěrů zajištěných nemovitostí, takže právě i hypoték.
  • Se stoupajícími cenami pšenice hledá Afrika levnější alternativy
    V Keni, Egyptě, Demokratické republice Kongo, Nigérii a Kamerunu tvrdí výrobci potravin, že přidávají levnější alternativy k chlebu, pečivu a těstovinám. Zdejší rýže, manioková mouka a čirok jsou náhražkou za pšenici, jejíž cena letos vzrostla asi o 40 % kvůli ruské invazi, která způsobila omezení vývozu z Ukrajiny, jakožto jednoho z největších vývozců.
  • Sestup ekonomiky a inflace na přelomu roku
    Čekáme pokles české ekonomiky v 4Q 2020 o 1,0 % q/q především vlivem soukromých služeb. Výroba naopak táhla HDP vzhůru, což by měl doložit i výsledek průmyslu za prosinec. Rozvolnění opatření proti COVID-19 v prosinci pravděpodobně vedlo k oživení maloobchodních tržeb. Inflace za leden by měla zpomalit pod 2 % y/y. ČNB zatím nastavení měnové politiky nezmění, mohla by však naznačit obrysy jejího zpřísnění, které očekáváme ke konci letošního roku.
  • SETKÁNÍ FED-U ZAČÍNÁ JIŽ ZÍTRA
    Pátek byl pro světové akciové trhy mimořádně zlý. Index Dow Jones Industrial Average vykázal svůj nejostřejší pád od č...
  • Setkání G20 a OPEC ve středu pozornosti
    Minulý týden upoutalo investory sledování čínsko-amerických jednání před zasedáním G 20. Akcie uzavírají v kladné oblasti na základě krátkodobého optimismu nad dohodou o britském brexitu, kterou schválila EU, a dalším poklesem cen ropy v souvislosti se zasedáním OPEC. Americká Federální rezervní banka nezastavila cyklus zvyšování sazeb, je to přesun od předvídatelných tahů. Po osmi zvýšeních za poslední tři roky je Fed v bodě změny na pozadí zpomalení globálního růstu a slabších inflačních tlaků. Fed přechází z naznačovaných měnových rozhodnutí na přístup závislý na dostupných datech. Otázka zní: Jak to ovlivní FX trh?
  • Setkání G20 podnítilo chuť k riziku
    Poté, co se americký akciový trh v pátek držel stále vysoko a uzavřel výrazně nad úrovní 1170, očekávejte pokus o překonání hladiny 1200.
  • Setkání mezi Joe Bidenem a Jeromem Powellem mělo čistě poradní charakter.
    Jak jsme si řekli v předchozím článku, inflace nyní zůstává hlavním problémem nejen ve Spojených státech, ale na celém světě. Tento problém je tak akutní, že včera dokonce proběhlo jednání amerického prezidenta Bidena s předsedou Fedu Powellem, které bylo věnováno tématu inflace.
  • Setkání Putina a Bidena "v zásadě" trochu zmírnilo situaci na trhu, pár EUR/USD a USD/JPY vidí potenciál lokálního růstu
    Mediální humbuk Západu, respektive Spojených států, kolem údajné ruské invaze na Ukrajinu ovládl finanční trhy a znervóznil investory. Veškeré dění na trzích je nyní bohužel pod celkovým negativním vlivem tématu "agresivního Ruska, které touží napadnout Ukrajinu". Geopolitický konflikt není jediným faktorem, který na světové finanční trhy tlačí. Je třeba připočíst i poměrně příkrá slova některých členů Fedu, kteří hovoří o nutnosti zpřísnit měnové sazby.
  • Setrvačná inflace v eurozóně zvyšuje tlak na ECB
    Již výsledky únorové inflace v jednotlivých ekonomikách eurozóny dávaly tušit, že souhrnný výsledek překvapí vyšším číslem, než očekával tržní koncensus. To včera potvrdila předběžná data, podle kterých meziroční inflace v eurozóně zvolnila jen zanedbatelně z lednových 8,6 % na 8,5 %. Ještě výraznější překvapení přišlo ze strany jádrové inflace (očištěné o volatilní vlivy cen energií nebo potravin), která dále akceleruje – v meziročním srovnání z 5,3 % na 5,6 %. Únorová inflační čísla zároveň potvrzují, že cenové tlaky se stále více rozestupují napříč spotřebitelským košem.
  • S eurem by byla inflace a zřejmě i zadlužování Česka vyšší – a tím pádem jeho rating horší. Dokládají to data ze Slovenska a z dalších zemí eurozóny
    Koruna je v éře covidu a války druhou nejvýkonnější evropskou měnou, po švýcarském franku. Česko si současně drží svůj rating, na rozdíl od „eurového“ Slovenska, jemuž rating padá, podobně jako řadě jiných zemí eurozóny.
  • S eurem hýbou data, ale hlavní slovo bude mít ECB. Jak se postaví k novým informacím?
    Francouzský průmyslový index nákupních manažerů příjemně překvapil tím, že se vrátil zpět nad neutrálních 50 bodů. Jenže index ve službách na druhou stranu pod 50 nečekaně spadl a trh si tentokrát vybral z informací tu horší. V případě Německa je tomu naopak: Průmyslový PMI spadl pod 50 a služby překvapily pozitivně. Soudě podle reakce eura se i v tomto případě trh dívá hlavně na kondici služeb. Dopoledne ještě vyšlo PMI za celou eurozónu, které je slabší, než se čekalo, ale vážnou odezvu na trzích nesledujeme.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points