Úterý 19. březen 2024 12:34
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Joel Greenblatt radí, jak vybírat akcie

26.08.2016 11:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Jako investor nepotřebujete sledovat příliš mnoho věcí, pokud jde o výběr správného akciového titulu. Vlastně stačí pouze dvě – rentabilita kapitálu a rentabilita zisku. Udělejte si seznam podle těchto statistik a nakupte ty, které stojí nejvýše.“

Takto jednoduše to vidí Joel Greenblatt, kterého jsme krátce představili v předchozím článku. Jeho „magická formule“ ukazuje, že skutečně nemusíte být žádným velkým investičním guru a můžete dosahovat stabilních a dlouhodobých výnosů. Prosté seřazení akcí podle výše uvedených ukazatelů je dost na to, abyste sestavili kvalitní portfolio. Přesto ale Greenblatt investorům prozrazuje některé další nuance tohoto základního přístupu. Podívejme se na ně.

Kritéria výběru akcie

Greentblatt k výpočtu návratnosti kapitálu nepoužívá tradiční vzorec. Normálně se rentabilita kapitálu spočítá jako podíl čistého zisku vůči celkovým aktivům. Greenblatt ale k výpočtu používá zisk před úroky a zdaněním (tzv. EBIT, Earnings Before Interests and Tax), který pak nedělí celkovými aktivy, ale jen hmotným investovaným kapitálem. Ten je roven součtu čistého pracovního kapitálu s čistými aktivy. Tuto úpravu provedl proto, že jej primárně zajímá, kolik kapitálu je třeba pro každodenní chod firmy.

Pro výnos z akcie pak Greenblatt používá obrácenou hodnotu kurz/zisk (P/E). I zde používá EBIT namísto čistého příjmu. Normálně se tento ukazatel spočítá tak, že čistý zisk za posledních 12 měsíců vydělíme kurzem akcie a množstvím akcií v oběhu, ale Greenblatt přináší několik změn. Používá hodnotu podniku, která se skládá z tržní kapitalizace plus podnikové dluhopisy. Zajímá ho totiž, jaký by byl výnos, kdyby byla společnost převzata jiným majitelem. Proto je potřeba do obrazu zahrnout i dluh. Můžeme to shrnout těmito vzorci:

vzorec greenblatovy magické formule

V minulém článku jsme zmínili, že Greenblatt připravuje výše uvedené statistiky pro 350 největší amerických firem. To samozřejmě vyžaduje značné množství práce, která se možná každému nebude chtít dělat. Dobrá zpráva je, že na jeho webových stránkách můžete požádat o bezplatný seznam 30 nebo 50 nejlepších akcií, které splňují výše uvedené podmínky. Kromě toho si na www.finwiz.com můžete sami vytvořit filtr akcií na hledaná kritéria. Oba výstupy pak porovnáte a vyberete skutečně ty nejvhodnější tituly. Zde je postup.

  • Vyberte akcie s rentabilitou aktiv vyšší než 25%
  • Z vybraných akcií vyhledejte společnosti s nejnižším poměrem kurz/zisk (tedy nejvyšší poměr zisk/kurz). Vyhněte se těm, které mají poměr kurz/zisk nižší než 5 – to pravděpodobně bylo dosaženo díky neobvykle vysokému zisku v uplynulém roce.

Dlouhodobá investice

Aby tato strategie spolehlivě fungovala, je důležitá trpělivost a schopnost uvažovat v dlouhodobém horizontu. Greentblatt se nesoustředí na pouhé týdny či měsíce, ale uvažuje v řádech několika let až desetiletí. Zároveň je jeho portfolio vysoce selektivní, což mu umožňuje snazší správu a řízení. Čím více důvěry má ve vybrané akcie, tím méně firem potřebuje vlastnit. Každý rok je podle něho nicméně třeba zhodnotit vhodnost nakoupených akcií, ty nevyhovující prodat a případně najít tituly nové.

Greenblattova magická strategie vypadá ve srovnání s ostatními investičními taktikami až příliš triviálně, než aby mohla fungovat. On sám si ale si za ní velmi pevně stojí a tvrdí, že pakliže budete dělat přesně to, co radí, jen velmi zřídka můžete mít v dlouhodobém horizontu horší výsledky než trh.

Abychom vše ukázali na konkrétním příkladu, pojďme se v krátkosti podívat na poslední velký nákup Gotham Capital (hedge fond, který Greenblat spravuje). Konkrétně se jedná o společnost Michael Kors.

Michael Kors

V roce 2014 nebyl tento výrobce luxusních oděvů v té nejlepší formě. Na začátku roku se cena jeho akcií propadla o více než 50%. Pro Greenblatta žádný problém. Vidí v tom dobrý nákup za výhodnou cenu. Přikoupil tedy a zvýšil svou dosavadní pozici o 750%. To představovalo 0,59 %  z celkové hodnoty jeho portfolia. Na hedge fond ne zrovna malý nákup. Ukazuje to na Grenblattovu velkou důvěru ve svoji strategii stejně jako velkou důvěru ve společnost Michael Kors.

průběh grafu spotřebitelské důvěry za poslední roky

Vedle na obrázku je měsíční graf spotřebitelských výdajů a spotřebitelské důvěry roku 2015. Poprvé od krizového období z roku 2014 je tato křivka nad nulovou linkou (počítána jako poměr mezi pozitivní a negativní reakcí). Jasný signál o tom, že ekonomika se zotavuje, ačkoliv jistá dávka obezřetnosti je tam stále patrná.

A co vlastně dělá Michael Kors tak dobrým nákupem ve srovnání s konkurencí? Kromě stabilního finančního zázemí jde o postupnou expanzi retail prodejen do největších obchodních center světa. To se ukazuje jako velmi úspěšná strategie a velkoobchodní obrat firmy se díky ní zvýšil o 30%. Obrázky dole ukazují loga velkoobchodních řetězců, v nichž Michale Kors otevřel svůj obchod. Dalším plusem firmy je i její přesah do jiných oblastí módy jako je výroba hodinek, šperků, parfémů či brýlí, což opět zvyšuje firemní obrat.

michael-kors-shop-in-shop-1024x487

Závěr

Nyní byste měli mít celkem jasnou představu o tom, jakým způsobem uvažuje Joel Greenblaat coby investor a jak si i vy sami můžete postavit portfolio na základě jeho principů. Osobně považuji Greenblatovu strategii za vůbec nejjednodušší, se kterou jsem se zatím setkal. Abyste s ní mohli začít, nepotřebujete příliš sofistikovaných znalostí. Aby to pro vás bylo ale ještě jednodušší, můžete se zde podívat na to, které nejnovější akcie nakoupil Greenblattův Gotham fond a trošku se inspirovat.

The post Joel Greenblatt radí, jak vybírat akcie appeared first on LYNX Investovat s výhodami.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jmenování nových členů bankovní rady ČNB
    Prezident Miloš Zeman dnes v rámci jmenování tří nových členů bankovní rady ČNB zvolil v jistém smyslu kontinuitu. Neprodloužil mandát Tomáši Niedetzkému a Vojtěchu Bendovi, naproti tomu zvolil Jana Freita a Evu Zamrazilovou, kteří již jeden mandát vykonávali dříve v nultých letech. Zcela novým jménem je Karina Kubelková, ta je rovněž jako Eva Zamrazilová, absolventkou Národohospodářské fakulty VŠE, a zároveň teprve druhou ženou jmenovanou do rady ČNB. Ta bude mít nejspíše také nejblíže k postoji budoucího nového guvernéra, Aleše Michla. Do budoucna by rada ČNB mohla měnit rétoriku na holubičí - tedy jít proti zvyšování úrokových sazeb.
  • Joachim Nagel: "Sazby zvyšovat nebudeme"
    Pátek byl nakonec poměrně nudný den s velmi slabým zpravodajským pozadím. Oba nástroje nadále klesaly, což dle mého názoru není zcela logické, ale předpokládané vlny 2 nebo b mohou nabývat třívlnné podoby. Dokonce bych řekl, že by měly mít třívlnnou podobu. Počáteční vlny pro oba nástroje jsou velmi dlouhé, takže je nepravděpodobné, že uvidíme druhé vlny trvající týden a 200-300 bodů. Na základě toho očekávám, že oba nástroje příští týden porostou.
  • Jobless Claims poskytly dolaru dočasnou podporu
    Americký dolar byl včera jako na houpačce. Vše podstatné se ovšem událo až na přelomu evropské a americké...
  • Joe Biden je prezidentem. Jaké změny čekájí USA? Rusnok: Česku hrozí recese s dvojím dnem
    Podle agentury IHS Markit v lednu klesla dle předstihových ukazatelů PMI (index nákupních manažerů) podnikatelská aktivita v eurozóně. Celkový kompozit se snížil pro eurozónu z 49,1 b. na 47,5 b. Dílčí PMI pro sektor služeb oslabil z prosincových 46,4 b. na 45 b. Hlavním důvodem je zhoršení obecné nálady kvůli přetrvávající pandemii a restriktivním opatřením ve všech zemích unie.
  • Joe Biden podepisuje nový program ve Spojených státech a ECB zachovává svou aktuální úrokovou politiku
    Během včerejšího obchodního dne Christine Lagarde oznámila, že se Evropská centrální banka rozhodla zachovat současnou strukturu úrokových sazeb, přičemž referenční úrokovou sazbu ponechá na 0%, sazbu vkladové facility na -0.50% a mezní úvěrovou sazbu 0.25%, splnění očekávání tržního konsensu.
  • Joe Biden prezidentem: Top 10 politických priorit
    Nedávný nástup 46. prezidenta Spojených států amerických Joe Bidena do úřadu znamená konec Trumpovy neotřelé čtyřleté vlády a přináší výraznou změnu prezidentského stylu a možná dokonce naprostý obrat v politice, kterou Trumpova éra v některých oblastech nastolila. Tento příspěvek se věnuje deseti největším politickým prioritám nastupující Bidenovy administrativy, pěti domácím a pěti zahraničním. Letošní rok totiž bude ve znamení nestálosti a proměnlivosti, zvlášť až se konečně vymaníme z covidové pandemie.
  • Joe Biden představil podobu podpůrného balíčku
    Ekonomický kalendář dnes plní data z USA. Sledovaný bude především údaj o prosincových maloobchodních tržbách, jelikož americká ekonomika je z velké části poháněna domácí spotřebou. Tuto informaci doplní index spotřebitelské důvěry z dílny University of Michigan. V závěsu za ní se dozvíme výsledek průmyslové produkce. J. Biden zveřejnil plán fiskálního balíčku. Celkový obnos čítá 1,9 bilionu USD a obsahuje navýšení jednorázového šeku z 600 na 2000 amerických dolarů. Mimo dalších úprav je v plánu také navýšení minimální mzdy na 15 dolarů. Reakce finančního trhu nebyla výrazná, jelikož velkorysejší plán byl očekáván.
  • Joe Biden věří, že se USA vyhnou recesi
    Zatímco svět sleduje, jak centrální banky zuřivě bojují s vysokou inflací, potenciálně nejdelší za poslední desetiletí, americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že USA se vyhnou recesi, kterou ekonomové a banky již nějakou dobu předpovídají.
  • Joe Biden zahájí čtyřleté období ve funkci prezidenta USA
    Dnes je v kalendáři inaugurace nadcházejícího prezidenta USA Joe Bidena. A ačkoliv je samotná ceremonie ryze symbolická, představuje předání moci v Bílém domě pro ekonomiku, finanční trhy i zahraniční politiku významné změny. Z ekonomického hlediska lze od administrativy Bidena počítat s více expanzivní fiskální politikou čítající například výraznější podpůrný vládní balíček, což by se mělo promítnout ve vyšším ekonomickém růstu. Současně to s sebou nese riziko směrem k vyšší inflaci. Trhem očekávaná inflace měřená inflačním swapem 5Y5Y stoupla od konce listopadu z 2,15 % na 2,45 %. Na straně druhé je však třeba očekávat vyšší daně v korporátním sektoru (28 % namísto 21 %) a výraznější progresivní zdanění přesahující 39 % pro nejvyšší příjmovou kategorii. To vládě sice vygeneruje vyšší příjmy, nicméně na seznamu jsou vysokonákladové položky, které státní pokladnu naopak zatíží. Příkladem je dosažení emisních cílů „Green Deal“ nebo navázání na tzv. Obamacare, která představuje alternativu k privátnímu zdravotnímu pojištění především pro nízkopříjmové skupiny. Z politického hlediska lze od Bidena očekávat distancování od „America first“ přístupu a návrat k multilateralismu. Na domácí scéně pak bude Joe Biden čelit polarizaci společnosti. Jistou výzvou bude obnovit v očích veřejnosti přesvědčení, že republikáni a demokraté usilují o spolupráci a nestojí si vždy v cestě.
  • Joel Greenblatt a jeho „magická formule“
    Snad ani neexistuje jednodušší způsob investování, než který používal Joel Greenblatt, zakladatel slavného hedge fondu Gotham. Jeho metoda je popsána v knize s názvem „Malá kniha, která poráží trh“ (The Little Book That Beats The Market).
  • Joe Roman: Bitcoin je životaschopnou měnou
    Joe Rogan, hostitel The Joe Rogan Experience, primární kryptoměnu přirovnává k ranému internetu. Poznamenal, že kryptoměna se stala „životaschopnou formou měny“, za kterou „můžete skutečně kupovat věci,“ řekl, „vláda je z toho ale šílená.
  • John Neff a jeho preference nízkého poměru kurz/zisk
    Tradičně mnoho investorů preferuje investovat do společností, u kterých je evidentní jejich vysoká hodnota. Je to ale vždy ten správný přístup? Co tahle jít trochu proti proudu? John Neff je přesně takový. Jde proti proudu a nevybírá firmu v centru pozornosti ale tu, která je skrytá, bezvýznamná a neviditelná pro ostatní.
  • John Snow (bývalý US minister financií)
    "Euro nemusí prežiť ak členské štáty nebudú mať spoločnú rozpočtovú politiku či politiku trhu práce...
  • Johnson coby britský premiér představuje pro českou ekonomiku hrozbu i naději
    Nový britský premiér Boris Johnson představuje pro českou ekonomiku naději a zároveň hrozbu. Naději z toho důvodu, že by mohl ukončit období nepřehledné, ba chaotické vnitropolitické situace ve Spojeném království, která znejišťuje české vývozce. V ideálním případě by pak dojednal s Bruselem výstupovou dohodu tak, aby se brexit odehrál bez závažných neblahých dopadů na Británii a její obchodní partnery. Hrozbu Johnsonova premiérování ztělesňuje jeho odhodlání vystoupit k 31. říjnu z EU dokonce i zcela bez dohody. Takový „tvrdý brexit“ by poškodil například české strojírenství nebo automobilový průmysl. V Česku by ohrozil desetitisíce pracovních míst. Pravděpodobnost „tvrdého brexitu“ je však nyní z hlediska trhů stále méně než padesátiprocentní, což indikuje, že Johnsonovo jmenování do funkce je pro českou ekonomiku v souhrnu, po zvážení kladů a negativ, mírně pozitivním vývojem.
  • Johnson dnes navrhne další hlasování o volbách, ty by se měly konat v prosinci
    Britský premiér Boris Johnson nebyl schopen získat potřebný počet hlasů pro vyvolání předčasných voleb. K tomu by potřeboval dvoutřetinovou většinu a tedy i podporu Labour, kterou však pro tento návrh získat nedokázal. Členům parlamentu však vzkázal, že nedovolí, aby tato paralýza pokračovala a že země musí o své budoucnosti rozhodnout ve volbách. Zároveň pak oficiálně souhlasil s odložením brexitu do 31. ledna. Jeho včerejší debakl však nutně neznamená, že předčasné volby nebudou. Už dnes totiž Johnson v parlamentu představí návrh zákona, který by posunul příští volby na 12. prosince. Protože se přitom jedná o zákon, stačí Johnsonovi k jeho přijetí pouhá nadpoloviční většina hlasů v parlamentu. Hlasy SNP a Liberálních demokratů tak pro toho hlasování zdá se budou naprosto klíčové, a pokud Johnson uspěje, volby by se skutečně mohly konat už v prosinci.
  • Johnson & Johnson chce dohodou za miliardy ukončit žaloby na dětský pudr
    Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) se chystá dohodou za 8,9 miliardy dolarů (téměř 191 miliard Kč) ukončit spory o své hygienické produkty. Čelila soudnímu sporu, že způsobují rakovinu. Podnik to v úterý oznámil regulačním orgánům ve Spojených státech.
  • Johnson & Johnson po překonání odhadů v premarketu roste
    Akcie Johnson & Johnson (JNJ.US) vyskočily na dvouměsíční maximum poté, co společnost zabývající se léčivy a spotřebním zbožím zveřejnila solidní čísla za třetí čtvrtletí roku 2022 díky rostoucí poptávce po jejím léku na rakovinu Darzalex a léku na Crohnovu chorobu Stelara.
  • Johnson & Johnson se rozdělí na 2 společnosti
    Společnost Johnson & Johnson (JNJ.US) oznámila, že se hodlá rozdělit do dvou společností, které budou mít oddělenou produkci a výrobu kosmetiky a farmaceutický a medicínský segment (včetně vakcín na COVID-19). Společnost plánuje dokončit celou restrukturalizaci v rozmezí 18 - 24 měsíců. Aktuálně trh reaguje pozitivně na nové zprávy o rozdělení společnosti. Akcie Johnson & Johnson rostou přibližně o 1,5 %, nicméně maxima akcie dosahovala až nad úrovní $157.
  • Johnson & Johnson zvyšuje odhady zisků
    Johnson & Johnson (JNJ.US) dnes oznámila výsledky za třetí čtvrtletí roku 2023. Společnost dosáhla ve třetím čtvrtletí silných výsledků a výrazného pokroku v růstu, „...poskytuje pevný základ pro budoucí udržitelný růst,“ – Joaquin Duato, řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti JnJ.
  • Johnson navrhne EU svůj vlastní plán
    Britská libra se pravděpodobně v nadcházejících hodinách dočká zvýšené volatility v reakci na plánovaný projev premiéra Borise Johnsona. Ten by měl navrhnout EU, že buď během nadcházejících dnů příjme jeho podmínky, nebo se bude muset smířit s tím, že Británie opustí EU bez jakékoli dohody. Johnson by měl navíc ve svém návrhu zcela odmítnou půdovně vyjednané podmínky pro tzv. irskou pojistku, namísto které představí svůj vlastní návrh, který by měl po dobu čtyř let zavést na hranici mezi Irskem a Severním Irskem dočasnou celní zónu. EU pravděpodobně jeho návrhy odmítne, což už někteří vysoce postavení politici dopředu naznačili. Připravme se tedy na libře na velmi divoký říjen!
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024