Úterý 19. březen 2024 07:22
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Další argument pro prosincový růst sazeb: Fed se možná konečně dočká vyšší inflace

19.11.2015 10:50  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance přinesla zápis z říjnového zasedání americké centrální banky a dolar, z pro mě trochu nepochopitelných důvodů, na jeho zveřejnění reagoval oslabením. Mě osobně se zdál zápis docela vyvážený, ale trh má vždy pravdu, takže od něj obchodníci zřejmě očekávali o něco víc a asi nepočítali s tím, že budou představitelé FOMC i nadále zmiňovat jako jedno z největších rizik nízkou (resp. nerostoucí inflaci), která se ve své jádrové podobě drží stále lehce pod hranicí 2 %. Jak ale ukázalo posledních pár týdnů, výhled pro inflaci se od posledního zasedání americké centrální banky začíná postupně zlepšovat a může to být paradoxně právě změna inflačního výhledu, která by mohla v prosinci přimět i poslední z váhajících členů FOMC, aby zvedli ruku pro růst úrokových sazeb. Včera zveřejněné minutes jsou ze zasedání, které se konalo 28. října. Týden na to byly ale zveřejněny velmi dobré výsledky z trhu práce, které mj. nabídly i jedno velké překvapení v podobě zrychlení tempa růstu průměrné hodinové mzdy. Ta rostla v říjnu meziročně o 2,5 %, což je nejlepší výsledek od roku 2009. Vyšší mzdová inflace je přitom přesně tím trendem, který americká centrální banka již více než rok marně vyhlíží.

Untitled1

Ještě zajímavější data ale přišla toto úterý, kdy byly zveřejněny výsledky tempa růstu indexu spotřebitelských cen (CPI). Ten roste meziročně pouze i 0,2 %, zatímco Fedem sledovaná jádrová inflace zůstává stabilně na 1,9 %. Některé z komponentů indexu však začínají prudce růst a jsou signálem, že mzdová inflace začíná konečně prosakovat také do služeb.

Untitled

Fed již delší dobu upozorňuje na to, že chce společně s růstem cen bydlení vidět také růst cen ostatních služeb a zdá se, že se konečně dočkal, protože index cen zdravotních služeb a vzdělávání minulý měsíc vyskočil na 1,4 % a 3 %. Připočteme-li k současnému trendu také to, že z meziročního výsledku již brzy vypadne efekt loňského pádu cen energií, lze očekávat, že se v dohledné době začne zvyšovat také index cen přepravních služeb a společně s ním i celková inflace. Včerejší minutes proto hodnotíme spíše pozitivně. Ne ani tak kvůli jejich celkovému vyznění, ale především proto, že pokud byla inflace v říjnu jediným silnějším argumentem v neprospěch zvyšování úrokových sazeb, data která od posledního zasedání přišla, tento argument jednoznačně oslabují.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Daily: Závěr týdne v v duchu regulační reformy a zasedání G20
    Minulý pátek přinesl jen málo nových ekonomických dat a tak si vedle nekonečného příběhu s názvem „dluhová krize v eurozóně“ větší pozornost zasloužila již pouze překvapivá finální revize HDP v USA, společně s jednáním amerických zákonodárců, kteří po dlouhém vyjednávání schválili balíček nových regulací finančního sektoru.
  • Daily: Zprávy z Číny a zastavení růstu úrokových sazeb přispěly ke zklidnění na trzích
    Včerejší seance se nesla opět v podstatně optimističtějším duchu, než tomu bylo v průběhu konc...
  • Daily: Zprávy z Číny zvedly náladu na trzích
    Začátek týdne se na finančních trzích nesl podle očekávání v poklidném duchu. Tón pondělní seance udala ...
  • Daily: Zvýšení čínských sazeb rozvířilo stojaté vody na finančních trzích, dolar prudce zpevnil
    Obrovskou pozornost si včera v dopoledních hodinách získalo překvapivé rozhodnutí čínské centrální ban...
  • Daimler plánuje oddělení divize nákladních vozů i změnu názvu
    Německý automobilový koncern Daimler plánuje oddělení divize nákladních vozů a autobusů Daimler Truck a uvedení jejích akcií na burzu. Oznámila to dnes firma. Dodala, že zbývající část podniku zahrnující výrobu osobních vozů by se v budoucnosti měla přejmenovat na Mercedes-Benz.
  • Daimler – Zlomená podpora
    Daimler zlomil v průběhu pátečního obchodování lokální podporu, která byla na pozici hodnoty ze 6. července (? 63,09 – 63,25 ?). V důsledku toho je cena těchto akcií v těsné blízkosti podpory, což je úrovně z 2. června (? 61,61 – ? 61,75). Další podpora se nachází na úrovni ? 60,02 – ? 60,25. Nejbližší rezistence je vrcholem pátečního zasedání. V případě jeho průlomu, budou obchodníci mít otevřenou cestu k vrcholu z 12. července (65.5 ? – 65,77 ?).
  • Dale (člen menového výboru BoE)
    "Pokles GBP môže podporiť obnovu ostrovnej ekonomiky"..." menový výbor bu...
  • Ďalšia fáma, ďalšie sklamanie
    Počas víkendu sa v nemeckej tlači objavil článok, v ktor...
  • Ďalšia finančná pomoc a jej dopad na euro
    Riziko má zelenúPočas piatku sme videli opätovne na...
  • Ďalšia pohroma pre FXCM
    Bolo to pred vyše dvomi rokmi, keď najväčšieho amerického brokera - FXCM zastihla pohroma. Švajčiarska centrálna banka zrušila floor na frank a tisíce klientov s dlhými pozíciami na EURCHF zaznamenalo masívne straty. Na účtoch u FXCM sa dostali do záporu vyše 225 miliónov dolárov. Akcie spoločnosti sa prepadli zo $17 na $2. FXCM nakoniec zachránila až injekcia čerstvých peňazí.
  • Ďalšia teória o slabej libre – BrExit odkloní toky kapitálu mimo Londýna
    V súvislosti s poklesom libry sa objavila jedna zaujímavá teória. A to, že môže súvisieť s rizikom nižších tokov financií do Londýna/cez Londýn. Do Londýna, ako do finančného centra, priteká veľký objem peňazí, ktorý následne smeruje do rôznych finančných aktív. V súčasnosti je dosť reálne, že britské banky nebudú mať prístup na spoločný finančný trh EÚ, čo by časť týchto tokov presunulo mimo Londýna. Odklon týchto tokov by týmpádom mal znížiť aj dopyt po libre.
  • Ďalšia várka pozitívnych amerických dát je tu
    Priemyselná produkcia v USA zaznamenala malý nárast v septembri, hlavne kvôli hurikánom Harvey a Irma, ktoré spôsobili zníženú aktivitu tovární v Amerike. Celkový výhľad pre výrobný sektor však ostáva pozitívny, hlavne vďaka silnejúcej globálnej ekonomike a slabému Americkému doláru. Výrobný sektor tvorí cca 12% Americkej ekonomiky a pozitívny výhľad by mal znamenať vyšší rast HDP. Tento sektor však samozrejme celkový produkt neovplyvní tak, ako sektor služieb.
  • Další Babišův bolehlav: majitel ostravských hutí je na pokraji krachu, v Británii se mluví o nouzovém znárodnění
    Britská vláda by podle dnešních slov Eda Millibanda, exministra a někdejšího šéfa labouristické strany, měla zvážit nouzové znárodnění společnosti Liberty Steel. Do ní patří i ostravské hutě, tedy někdejší Nova huť (Klementa Gotwalda), později ArcelorMittal Ostrava. Majitel společnosti Liberty Steel, Brit indického původu Sandžív Gupta, bojuje o finanční přežití.
  • Ďalší balík ekonomickej podpory v Nemecku
    Silne rastúce ceny energií spôsobujú, že nemecká vláda rozhoduje o ďalších balíkoch podpory. Podľa hovorcu vlády by nový balík mohol presiahnuť 65 miliárd eur a mal by sa pripojiť k dvom predchádzajúcim balíkom. Pripomeňme, že predchádzajúce balíčky obsahovali okrem iného zníženie daní z pohonných hmôt a zavedenie lacných lístkov na verejnú dopravu.
  • Další boom výstavby nákupních parků v České republice
    Nejvíce se cílí na menší města ve Středočeském kraji. Často v jde o města s méně než 5 000 obyvatel. Rozloha obchodních prostor se proto zmenšuje. Opět se po vzoru západní Evropy v obchodních centrech budou objevovat restaurace a prodejny s módními značkami. Největší dokončený nákupním park loňského roku byl projekt OC Rotunda v Havířově s rozlohou 6300 m2.
  • Další brutální pohyby na trzích tentokrát s Amazonem, a to nás ještě čekají důležitá data...
    Včerejšímu obchodování na Wall Street udávaly tón hlavně špatné výsledky Mety doplněné o jestřábí posun v postoji BoE a ECB. Další výsledky firem jako Amazon nebo Snap byly očekávané s obavami a tyto firmy končily výrazně v červeném. Jenže hned po zveřejnění čísel je opět vše jinak: Obě firmy si připisují obrovský růst a zvláště Amazon dnes bude jednoznačným tahounem. Historicky největší odliv peněz z akcií Meta se tak může změnit v největší příliv do akcí Amazon.
  • Další centrální banky uvažují, jak využít technologii kryptoměn
    Centrální banky Velké Británie a Austrálie uvažují o tom, jak využít technologie blockchainu pro zkvalitnění svých služeb. Na stole jsou virtuální tokeny vázané na státní měnu.
  • Další členové FOMC vidí šanci na ukončení cyklu zvyšování sazeb! 📌
    Prezident atlantského Fedu Raphael Bostic se domnívá, že vzhledem k příznakům zpomalení ekonomiky není bezprostředně nutné dále zvyšovat úrokové sazby, a domnívá se, že současné sazby mohou dosáhnout 2% inflačního cíle Fedu. Na druhé straně guvernér Fedu Christopher Waller navrhuje, že centrální banka může sledovat vývoj sazeb, přičemž si všímá síly ekonomiky a očekává návrat inflace na cílovou úroveň. Oba vyjadřují důvěru v současný postoj Fedu, i když s mírně odlišným důrazem na okamžité kroky.
  • Další den v červeném. Hlavní problém - pesimismus, který už živí sám sebe
    Nové evropské obchodování je tu, ale zlepšení se nekoná. Sledujeme další propad evropských akcií, který navazuje na Asii a byl už v úvodu o dost horší než ten včerejší. Peníze se po pauze v obchodování začaly stěhovat opět do amerických dluhopisů, přičemž sklon výnosové křivky dnes lehce roste. Rovněž německé či další jádrové dluhopisy registrují zvýšený investiční zájem. Zlato ovšem stojí stranou při minimální změně ceny. Periferní dluhopisy se rovněž drží zhruba na včerejších hodnotách. Větší averze k riziku přihrává body japonskému jenu, zatímco eurodolar či libra proti dolaru mají tendenci mírně klesat.
  • Další dobrá data z Austrálie, AUD zahájil seanci výrazným růstem
    Asijská seance dnes ráno přinesla další dobré makro z Austrálie. Ta zveřejnila výsledky z trhu práce, které výrazně předčily většinový konsenzus. Australská ekonomika totiž v minulém měsíci vytvořila 39.9 tis. nových pracovních míst, což bylo výrazně nad většinovým konsenzem, který počítal pouze s 14,5 tis. Míra nezaměstnanosti pak klesla o desetinu procenta na 5,2 %, zatímco trh očekával výsledek beze změny na 5,3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Purple pivot points