Čtvrtek 28. březen 2024 11:19
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

NZDUSD rastie po pozitívnych dátach

05.11.2014 10:11  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešné čísla zamestnanosti z Nového Zélandu boli pre NZD pozitívne a spôsobili menší odraz NZDUSD, ktorý vzrástol o 50 pipov. Dobre dopadla tiež posledná aukcia mliečnych výrobkov, ktorá naznačila stabilné ceny, čo upokojilo trhy po posledných výpredajoch.

Miera nezamestnanosti na Novom Zélande poklesla na 5-ročné minimá k úrovni 5,4%, pričom index pracovných nákladov rastie iba tempom 1,9%. Nízke náklady práce čiastočne reflektujú rastúcu imigráciu.

Participácia na trhu práce na úrovni 70% naznačuje silný dopyt po pracovnej sile, keď ekonomika rastie robustným tempom až 4% ročne. Participácia pracovnej sily je jedna z najvyšších v krajinách OPEC.

Trhy boli pred touto aukciou mliečnych výrobkov nervózne, keďže naďalej klesajúce ceny mlieka by mali silný vplyv na ekonomický výhľad.

Producenti z Nového Zélandu sú najväčšími dodávateľmi dvojtýždennej aukcie. V poslednej dobe sa snažia podzásobovať trh, aby vytvorili tlak na ceny, zatiaľ však bez výraznejších úspechov.  Zdá sa, že ich snahy sú kontrované rastúcou ponukou z USA a Európy.

Mliečne výrobky tvoria tretinu exportu Nového Zélandu, takže cena v nadchádzajúcich aukciách bude kľúčovým impulzom pre obchodovanie NZD.

Medzitým sadzby na peňažnom trhu pokračujú v poklese, čo znehodnocuje výhľady RBNZ zo 14. septembra. Prekvapujúci pokles inflácie na úroveň 1% na ročnej báze je hlavným dôvodom úpravy týchto cien, avšak vplyv má aj globálna situácia. Hlavná úroková sadzba RBNZ na úrovni 3,5% a výnosy 10-ročných dlhopisov na úrovni 4% sú návnadou na medzinárodnom trhu hľadajúcom zhodnotenie.

Minulý týždeň RBNZ povedala, že „obdobie prehodnocovania pred ďalšou zmenou politiky ostáva nezmenené“, čo naznačuje, že zmena tejto pozície pred ďalším zverejnením výhľadu 11. decembra je nepravdepodobná.

V retrospektíve sa zdá, že RBNZ odštartovala so svojim tohtoročným zvyšovaním sadzieb o 100 bázických bodov príliš skoro. Inflácia nerástla spolu s ekonomickým rastom tak, ako sa očakávalo, čo prinúti ekonómov banky prehodnotiť vzťah medzi infláciou a rastom.

Aj tak silný rast skombinovaný s nízkou infláciou je výsledok, ktorý by rado videlo mnoho štátov.  

Očakávalo sa, že RBNZ bude prvou centrálnou bankou, ktorá odštartuje reštriktívnu monetárnu politiku, čoskoro nasledovanú Fedom a BoE. Teraz však ostala v chúlostivej situácií, keď ponúka vysoké sadzby, avšak zároveň sa snaží presvedčiť trhy, že NZD je príliš vysoko. Veľa šťastia s tým...

Je iba málo lokálnych dát, ktoré v najbližších týždňoch ovplyvnia NZDUSD a tak sa pozornosť presunie na USD. Môj aktualizovaný výhľad na NZDUSD (so začínajúcou piatou vlnou výpredaja) ukazuje graf.

NZDUSD 141105


Klíčová slova: OPEC | Banky | USD | NZD | USA | Ekonomika | RBNZ | NZDUSD | Index | Báze | Trh | Graf | Cena | Výnosy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • NZD/USD našel půdu pod nohama v podobě býků
    NZD/USD zahájil další kolo oslabování po prudkém ústupu z říjnových maxim těsně nad vzestupné fáze 0,5510-0,6535. Přestože se páru podařilo najít půdu pod nohama na čerstvém ročním minimu 0,5772, krátkodobé oscilátory odrážejí přetrvávající rizika poklesu. Pokud by prodejní zájem dále zesílil, mohl by se počáteční support nacházet na minimu z roku 2023 na úrovni 0,5772. Při proklouznutí pod toto dno by pár mohl sestoupit k úrovni 0,5730.
  • NZD/USD na vrcholu spekulací
    Maloobchodní tržby na Novém Zélandu se dočkaly v mezikvartálním měření největšího růstu za posledních 6 let...
  • NZD/USD nemůže překonat klouzavý průměr
    NZD/USD našel své pevné místo kolem 200denního jednoduchého klouzavého průměru poté, co se vrátil z červnového vrcholu 0,6246. Poslední vzestupná fáze nedokázala překonat střednědobou klesající trendovou linii, zpochybňuje však vyhlídky na prolomení býčího trendu v blízké budoucnosti. Ukazatel RSI naznačuje, že prodejní tlak slábne, jelikož se usadil těsně nad neutrální úrovní 50 bodů.
  • NZD/USD není schopen překročit klouzavý průměr
    NZD/USD není schopen překročit svůj 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) ani po vytrvalých pokusech o odraz kolem klesající linie podpory z března 2023. Pár minulý týden zaznamenal desetiměsíční minimum na úrovni 0,5884, ale roste optimismus, že by býci mohli brzy převzít iniciativu. Zdá se, že ukazatel RSI směřuje proti trhu a vytváří vyšší minima pod svou neutrální hranicí 50.
  • NZDUSD: Pár se obchoduje v malém zisku po NZD datech
    NZDUSD pár se obchodoval v zisku cca 0.2% během čtvrtečního ranní seance a zatím dokázal ubránit level 0.69, přičemž data z Nového Zélandu potlačily kiwi nahoru.
  • NZD/USD: potenciální růst k rezistenci nedávného swingového maxima
    Cena právě prorazila overlap support, který je nyní pro nás na úrovni 0,63974 vstupním bodem pro nákup. Potenciálně by mohla vzrůst na úroveň 0,65136, tzn. na rezistenci nedávného swingového maxima z 18. ledna 2023.
  • NZD/USD Progresivní zig-zag uptrend
    NZD/USD má stabilní vzestupný trend s progresivním zig-zag vzorcem. V tomto okamžiku se cena pohybuje v pásmu POC 0,7337-0,7348 a viděli jsme špičku směrem k 0,7386 s potenciálem 0,7420. Nicméně pokud cena klesne pod 0,7335, věnujte pozornost POC 2 0,7313-0,7325, neboť POC 2 je také vstupní bod. Cíle zůstávají stejné. Pokud W L4 drží -0.7280, býci by měli být v bezpečí.
  • NZD/USD proráží pod support a mimo obchodní pásmo
    Pár NZD/USD se obchoduje kolem úrovně 0,6078. Cena včera uzavřela pod klíčovým supportem trendové linie na úrovni 0,6114 a poskytla nový medvědí signál. Opouští přitom obchodní pásmo, ve kterém byla od ledna. Jak jsme uvedli v předchozí analýze, pár NZD/USD vytváří nižší minima a nižší maxima ,a jelikož je RSI daleko od přeprodaných úrovní a má záporný sklon, očekáváme pokles ceny k úrovním 0,60–0,59. Aby se trend změnil na býčí, potřebujeme, aby cena prorazila alespoň nad úroveň 0,63.
  • NZD/USD: Před zasedáním RBNZ
    Dnešním zvýšením úrokové sazby o 0,25 % zklamala rezervní banka Nového Zélandu kupující dolaru. RBA jako hlavní důvod tohoto rozhodnutí uvedla oslabení vyhlídek růstu globální ekonomiky.
  • NZDUSD překonal po měsíci hladinu 0,70 a směřuje k silné rezistenci (TA+FA,D1)
    NZDUSD dnes patří k nejvíce rostoucím párům ve skupině měn G10. Přidává 0,5 % a poprvé od začátku května se pár vydal ...
  • NZDUSD RATE IS GOING DOWN, WHILE MARKET PARTICIPANTS ARE WAITING FOR THE CURRENCY INTERVENTION BY THE BANK OF NEW ZEALAND
    New Zealand dollar has dropped by 0.7% in comparison to the US dollar. Trading is now conducted near 0.8670. NZDUSD h...
  • NZD/USD. RBNZ zvyšuje sazby a oznamuje "jestřábí útok"
    Novozélandský dolar posiluje své pozice na celém trhu již druhý den v řadě – a to i v páru s americkou měnou. Dolarový index ve skutečnosti zamrzl na místě poté, co rostl na pozadí sílícího protirizikového sentimentu. Americký dolar zaujal pasivní pozici, což umožnilo kupujícím "kiwi" uspořádat protiútok směrem vzhůru. Navíc k tomu existuje vhodný důvod: výsledky dnešního zasedání novozélandské centrální banky Reserve Bank of New Zealand odrážely jestřábí záměry regulátora. Centrální banka nejenže zvýšila úrokovou sazbu, ale také vyslovila poměrně agresivní rétoriku ohledně tempa dalšího zpřísňování parametrů měnové politiky.
  • NZDUSD SAZBA KLESÁ, ÚČASTNÍCI TRHU MEZITÍM ČEKAJÍ NA MĚNOVÉ INTERVENCE OD BANK OF NEW ZEALAND
    Novozélandský dolar klesl o 0,7 % v porovnání s americkým dolarem. Obchodování je nyní vedeno v blízkosti 0,8670. NZDU...
  • NZD/USD: searching for direction
    On Tuesday, at the GlobalDairyTrade auction dairy prices grew by 14.8% thus giving hope that prices may have stopped t...
  • NZD/USD se dostal na rostoucí trendovou čáru
    NZD/USD se nadále pohybuje směrem dolu. Zdá se, že oblast 0,6036-0,6092 vystavila dočasnou stopku korekci, která trvá od maxima z prosince 2023. Účastníci trhu by také mohli být v režimu vyčkávání na některé klíčové události na trhu, které se v příštích 10 dnech odehrají, zejména na rozhodnutí Fedu příští týden. Momentové ukazatele zůstávají většinou smíšené. Konkrétně se ukazatel RSI obchoduje mírně pod svým středem.
  • NZD/USD se dostal z obdélníku
    NZD/USD se dostal z obdélníku, který trvá od února. Zatím není žádný silný průraz a nástup medvědů. Indikátory momenta nadále odrážejí nedávný downleg z maxim z poloviny července na NZD/USD. Objevují se však určité první známky toho, že by mohlo dojít k obratu. Konkrétně ukazatel RSI se posouvá výše poté, co zaznamenal svůj nejnižší bod od výprodeje v září 2022. Stejně tak stochastický oscilátor uvízl na spodní hranici přeprodané oblasti a zřejmě se připravuje na pohyb vzhůru.
  • NZD/USD se drží u trendové čáry a trh čeká na posun
    NZD/USD se po dosažení pětiměsíčního maxima 0,6410 v polovině července ocitl v klesajícím trendu, který 5. září vyústil v nové devítiměsíční minimum. Od té doby pár konsoliduje kolem úrovni 0,5902, přičemž ukazatele hybnosti v současnosti ukazují na blížící se pohyb vzhůru. Stochastic oscilátor se dostal ze své přeprodané oblasti a míří nad na 50 bodů. Na stejné pozici se nachází RSI, ale zatímco MACD zatím nevykazuje zásadní růstový pohyb.
  • NZD/USD se nachází v rostoucím kanálu
    NZD/USD ve středu dosáhl nového pětiměsíčního maxima 0,6293, protože jeho býčí série nevykazuje žádné známky oslabení. Ukazatele momenta vypadají nebezpečně překoupeně, ale zvrat nemusí být na spadnutí a současný růst by mohl ještě chvíli pokračovat. Stochastické ukazatele překročily přepjatou zónu, zatímco ukazateli MACD se podařilo vystoupat zpět nad červenou signální linii.
  • NZD/USD se nachází v silném býčím trendu
    NZD/USD se vyšplhal na čerstvé téměř čtyřměsíční maximum nad kulaté číslo 0,6200. Silné odražení od hranice 0,5770 vyneslo trh vysoko nad krátkodobé jednoduché klouzavé průměry (SMA) a především nad 200denní SMA, což je býčí znamení. Z technického hlediska se ukazatel RSI se silnou hybností pohybuje směrem k překoupené oblasti, zatímco ukazatel MACD protahuje svou pozitivní hybnost nad své spouštěcí a nulové linie. Pokud kupci zůstanou ve hře, otevřou se dveře k rezistenci na úrovni 0,6270, která byla zabraná na vrcholu z července, než došlo k rally směrem k barikádě na úrovni 0,6410.
  • NZD/USD se pohybuje v konsolidační úrovni
    NZD/USD byl v klesajícím trendu od svého odmítnutí na úrovni 0,6373. Navzdory pokusu páru o zotavení a jeho dočasnému proražení nad 50denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) se pár vrátil zpět v rámci svého krátkodobého bočního vzorce. Vzhledem k tomu, že indexy RSI i MACD jsou vychýleny směrem dolů, mohla by cena klesnout pod 200denní SMA a napadnout úrovni 0,6064.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new