Čtvrtek 28. březen 2024 22:17
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Americký Senát oznámil dohodu. Bankrot odvrácen do 7. února, tvrdá jednání budou pokračovat

16.10.2013 18:42  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akcie nasadily k silnějšímu růstu poté, co lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid oznámil dosažení dohody na uvolnění financí pro vládu a navýšení dluhového stropu a lídr republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnel prohlásil, že věří ve schválení dohody senátem ještě dnes. Indexy S&P 500, DJIA i Nasdaq rostou o více jak procento. Také od republikánů ze Sněmovny zaznělo, že dohodu nebudou blokovat a nechají ji úspěšně projít hlasováním.

Oznámenou dohodu musí schválit jak Senát tak i Sněmovna reprezentantů. Jednání Sněmovny reprezentantů začalo již v 16 hodin SELČ (10am ET), zatímco jednání Senátu v 18 hodin SELČ (12am ET).

Obsahem dohody je posun dluhového stropu Spojených států do 7. února 2014 zajištění financování vlády včetně plynulého chodu úřadů do 15. ledna 2014. Pro ministerstvo financí to znamená po čtyři měsíce "zakopanou válečnou sekeru" a čas na přípravu série opatření, kterými dokáže odvrátit default ještě zhruba po měsíc od 7. února 2014, pokud by se situace znovu dostala do patu. Reid a McConnel ale oznámili, že se bude pracovat na finální dohodě, který by měla být na stole kolem 13. prosince tohoto roku.

Texaský republikán Kevin Brady ze Sněmovny reprezentantů pro Bloomberg TV uvedl, že neschopnost Sněmovny přijít s vlastním plánem znamená, že její lídr John Boehner je v tuto chvíli odsouzen k přijetí jakéhokoli návrhu, který pošle Senát. "Touto naší neschopnostní jsme všichni frustrování," uvedl svůj úsudek za Sněmovnu. Senátní dohoda znamená, že sněmovní republikání neprotlačili v zásadě žádnou ze svých priorit.

Reid a McConnel včera dočasně přerušili jednání o plánu, když Sněmovna zkusila předložit plán vlastní a v této snaze selhala. Fitch Ratings v úterý uvrhla od ní zatím nejvyšší "AAA" rating Spojených států do režimu revize s možným zhoršením a poznamenáním, že Spojené státy opět mají problémy s včasných dosažením dohody o řešení své fiskální situace.

Úterní napětí vyhnalo a dnešní potvrzení dohody opětovně zklidnilo výnosy na dluhopisech. Výnos na měsíční emisi klesl o 7 bps k 0,27 % poté, co dříve dosáhl 0,45 %, maxima od října roku 2008. 10letý dluhopis se musel smířit s růstem výnosu o 2 bps k 2,75 %. Emise splatná tento čtvrtek v objemu 120 mld. USD sklidnila výnos na 0,13 % z úterních 0,36 %...

Kdyby dohoda nebyla...

Podle dosavadního stavu bez dohody by americká vláda narazila na dluhový strop tento čtvrtek 17. října s tím, že by ministerstvo financí dokázalo uřídit zdroje na nezbytné výdaje ještě několik dní. Ministerstvo financí podle informací agentury Reuters uvedlo, že bude mít k 17. říjnu k dispozici v hotovosti asi 30 miliard dolarů, a podle propočtů dokáže zřejmě díky daňovým příjmům hradit všechny platby včetně pohledávek věřitelů až do 29. října. Pokud ministerstvo poté odmítne upřednostňovat splátky dluhů před ostatními platbami, zejména na důchody nebo zdravotní výdaje, postihne USA platební neschopnost podle agentury Reuters bez schválené dohody 30. října. Ministerstvo sdělilo, že splácet přednostně dluhy nechce, a navíc je to prý z technických důvodů nemožné, tomu ale někteří ekonomové a komentátoři nevěří.

Pokud vláda promešká splátku úroků nebo jistiny dluhopisu, ocitne se technicky v platební neschopností. To by mohlo prudce srazit ceny amerických státních dluhopisů, otřást dalšími trhy a vyvolat mezinárodní finanční krizi s následnou recesí. Dluhový strop USA v současné době činí 16,7 bilionu dolarů, Kongres ho na tuto částku posunul v srpnu 2011. Vláda již několik měsíců využívá mimořádná opatření, aby se pod tímto limitem udržela. 

Jádrem sporů mezi zákonodárci je zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy, jejímž ročním odkladem republikáni ve Sněmovně reprezentantů podmiňují uvolnění peněz pro státní výdaje. Obama žádá bezpodmínečné navýšení dluhového stropu a uvolnění financí pro vládu, ve sporu se opírá o podporu Senátu, který je pod kontrolou demokratů. Naopak republikáni, ovládající Sněmovnu reprezentantů, dosud pro svůj souhlas kladli požadavky v podobě rozpočtových škrtů a odkladu Obamovy zdravotní reformy.

Některá média tvrdí, že americká vláda své finanční závazky nikdy v historii vědomě neporušila, ačkoli v roce 1979 při obdobné patové situaci ministerstvo financí omylem jednu splátku úroků skutečně včas neprovedlo. Blog na portálu listu The New York Times z ledna 2011 s odvoláním na profesorku Carmen Reinhartovou ale tvrdí opak. Podle Reinhartové jediný dohledaný případ, kdy USA nedostály zahraničním dluhovým závazkům, se stal v roce 1790. Tehdy byl Washington pozadu i s domácími splátkami, což se opakovalo v roce 1933 během takzvané velké hospodářské krize.

Americký rozpočet na finanční rok 2013, který skončil v září, počítal s výdaji 3,8 bilionu dolarů a příjmy 2,9 bilionu dolarů. Deficit byl tedy stanoven na 900 miliard dolarů. Rozpočet pro současný fiskální rok očekává příjmy 3,03 bilionu dolarů a výdaje 3,77 bilionu dolarů.

Dodatek americké ústavy z roku 1868 říká, že právní platnost veřejného dluhu Spojených států, včetně dluhů plynoucích z plateb penzí a odměn za služby při potlačování vzpoury či rebelie, je nezpochybnitelná. Někteří investoři a právní experti proto tvrdí, že americký prezident má povinnost nařídit platbu úroků ze státních dluhopisů, i kdyby Kongres dluhový strop nezvýšil. Barack Obama tento názor nesdílí.


(Zdroj: Bloomberg, Reuters, CNBC, AP, čtk)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v únoru podle očekávání trhů zpomalila na 0,5 % oproti 1,4 % v lednu.
  • Americký průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v říjnu zpomalila na -0,1 % meziměsíčně oproti revidovaným 0,1 % v září. Trhy očekávaly zpomalení na 0,1 % meziměsíčně.
  • Americký průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v květnu zpomalila na 0,2 % oproti revidovaným 1,4 % v dubnu. Trhy očekávaly zpomalení na 0,4 %.
  • Americký průmysl zrychlil
    Průmyslová výroba v červenci zrychlila na 0,6 % meziměsíčně oproti -0,2 % v červnu. Trhy očekávaly zrychlení 0,3 % meziměsíčně.
  • Americký předobchodní trh, 1. března: Ruské úřady omezují odchod zahraničních investorů z ruských aktiv
    Futures na americké akciové indexy vykazují v úterý pokles, neboť investoři nadále sledují vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Jestliže včera ještě existovala naděje, že se "vášně trochu uklidní" – trh reagoval na jednání mezi oběma zeměmi růstem – dnes je naopak patrný negativní trend. Po jednání bylo dosaženo pokroku a byly nastíněny pozice obou stran. Očekává se, že jednání budou v blízké budoucnosti pokračovat. Futures na index Dow klesly o 215 b., tj. o 0,6 %. Futures na index S&P 500 klesly o 0,7 % a futures na index Nasdaq 100 o 0,8 %.
  • Americký rast poháňaný sójou
    Piatkové čísla amerického HDP za tretí kvartál na prvý pohľad prekvapili pozitívne. Avšak iba na prvý pohľad. Kto chce rozumieť ekonomike a finančným trhom, musí ísť omnoho hlbšie ako sledovať titulné čísla ekonomickému rastu. Poďme sa pozrieť, čo nám čísla skutočne hovoria.
  • Americký realitní trh se zlepšuje třetí měsíc za sebou. Co čekat dál?
    Rezidenční segment amerického realitního trhu v dubnu klesal nejpomaleji za více...
  • Americký ropný gigant Chevron byl ve čtvrtém čtvrtletí ztrátový
    Americký ropný gigant Chevron v loňském čtvrtém čtvrtletí bez zahrnutí mimořádných položek vykázal ztrátu 11 milionů dolarů (236 milionů Kč) po zisku 2,8 miliardy dolarů před rokem. Firma dnes uvedla, že po započítání mimořádných položek dosáhla ztráta 665 milionů dolarů. Na hospodářský výsledek podniku měly negativní dopad nízké marže u pohonných hmot, akviziční náklady a nepříznivý vývoj měnových kurzů.
  • Americký ropný obr ExxonMobil žaluje Evropskou unii, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko – Fialova vláda tak může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů
    Největší západní petrochemická společnost, americký ExxonMobil, podle dnešní zprávy Financial Times žaluje Evropskou unii. Chce zarazit daň z mimořádných zisků právě na petrochemické podniky, s níž Brusel letos přišel. Mimořádně zdanit petrochemické podniky, v prvé řadě Unipetrol, se s odkazem právě na bruselský krok chystá od příštího roku také česká vláda.
  • Americký růst HDP za první čtvrtletí zklamal
    Americká ekonomika šlape prudce na brzdu. V prvních třech měsících tohoto roku zaostal růst HDP výrazně za očekáváním a zpomalil na 1,1 % (mezikvartálně anualizovaně) z 2,6 % na konci minulého roku. Navzdory původním očekáváním nestojí za slabší růstovou dynamikou primárně nižší spotřeba domácností, ale především změna zásob, což je extrémně volatilní složka HDP, u které stále doznívá efekt narušených dodavatelských řetězců.
  • Americký senát požaduje od generálního ředitele právní odpovědi na stablecoiny
    Sherrod Brown, předseda bankovního výboru amerického Senátu, napsal dopis generálnímu řediteli Tether Holdings Limited, Jean-Louis van der Velde s prosbou o sdělení informací týkající se Tether stablecoinu (USDT).
  • Americký Senát schválil dluhový strop
    Investoři si oddechli, když včera Senát schválil zákon o pozastavení dluhového stropu USA a uvalení výdajových limitů do voleb v roce 2024. Tím skončilo drama, které hrozilo globální finanční krizí. Nyní nový zákon dostane prezident Joe Biden, který dosáhl dohody s předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym jen pár dní před hrozícím defaultem USA.
  • Americký Senát zvažuje možnost zákazu bitcoinu
    Ve 4hodinovém časovém rámci je evidentní, že se bitcoin odchýlil pod vzestupnou trendovou linii, ale celkově se od posledního kolapsu pohyboval převážně v bočním trendu, což je přesně to, co jsme očekávali. Pamatujte, že obchodní strategie "kolapse-boční trend-kolaps" bude v roce 2022 při obchodování s BTC používána. Výsledkem je, že i přes překročení trendové linie je nyní vidět dlouhý "flat". Vše pak určí fundamentální kontext. Připomeňme, že se nedávno objevily zvěsti, že kryptoměnová burza Binance má problémy s likviditou. Jak tento příběh dopadne, není jasné.
  • Americký sen: 1 % nejbohatších vlastní 40 % majetku a 50 % všech cenných papírů
    Americký sen je stále naživu, hlavně pro 1 % nejbohatších v USA. Získat „místo n...
  • Americký soud odmítl žalobu aerolinek Smartwings a LOT na firmu Boeing
    Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. Provoz těchto letadel byl na jaře 2019 celosvětově zastaven po dvou tragických haváriích letounů 737 MAX. Skupina Smartwings v březnu 2020 uvedla, že jí odstávka způsobila škody za asi dvě miliardy korun.
  • Americký soukromý sektor překvapivě vytvořil 238 000 nových míst, analýza EUR/USD
    Nezaměstnanost v eurozóně zůstala v listopadu nezměněna a udržela se tak poblíž historického maxima. Míra nezaměs...
  • Americký soukromý sektor vytvořil v únoru 191 000 pracovních míst, průmyslové objednávky příjemně překvapily, analýza EUR/USD
    Americký soukromý sektor (ADP report) dokázal v minulém měsíci vytvořit 191 000 nových pracovních a jen nepatrně ...
  • Americký spotrebiteľský dlh rástol najrýchlejšie v histórii. Stoja za tým študentské pôžičky
    V piatok večer boli zverejnené štatistiky amerických spotrebiteľských úverov za marec. Tie ukázali najsilnejší rast v ...
  • Americký spotřebitel je stále při síle
    „Spotřebitelé letos představují největší překvapení americké ekonomiky, neboť se na ní podílejí téměř ze 70 % a zatím nevykazují žádné známky toho, že by měli polevit. Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly o 0,6 % ve srovnání s červencovým měsícem, kdy byly tržby vysoké, a přispěly k tomu i silné výdaje na školní pomůcky.
  • Americký spotřebitel utrácí a tlačí ekonomiku k růstu
    Americká recese stále nepřichází, což včera potvrdil jeden z klíčových měsíčních makroekonomických indikátorů, kterými jsou maloobchodní tržby. Tržby v tzv. “kontrolní skupině” (tj. očištěné o prodeje automobilů a stavebních materiálů), která vstupuje do HDP, vzrostly v červnu o 0,6 %. To při relativně nízké červnové inflaci implikuje velmi solidní reálný přírůstek tržeb jak v meziměsíčním, tak meziročním srovnání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster