Úterý 19. březen 2024 05:37
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Americký spotrebiteľský dlh rástol najrýchlejšie v histórii. Stoja za tým študentské pôžičky

09.05.2016 17:44  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V piatok večer boli zverejnené štatistiky amerických spotrebiteľských úverov za marec. Tie ukázali najsilnejší rast v histórii – 29,7 mld. USD:

2016-05_10_US consumer

Čo sa deje s americkými spotrebiteľskými úvermi. Sme na prahu ďalšej dlhovej bubliny v USA?

Zatiaľ to tak nevyzerá, ale niektoré sektory úverov domácnostiam rozhodne nevyzerajú zdravo. Spotrebiteľské úvery je podľa štatistík FEDu možné rozdeliť do štyroch kategórií – dlh na kreditných kartách, študentské pôžičky, pôžičky na kúpu automobilu a iný spotrebiteľský dlh (tam by mali patriť úvery na nákup spotrebiteľského tovaru od splátkových spoločností a úvery, za ktoré domácnosti neručia nehnuteľnosťou). Ich vývoj od roku 2006 v pomere k HDP vyzerá nasledovne (od roku 2006 preto, lebo FED dovtedy nezverejňoval študentské pôžičky ako osobitnú kategóriu):

2016-05-10-US consumer 2

Z grafu je pekne vidno, že v pomere k HDP rástol od roku 2006 výhradne dlh na študentských pôžičkách. Dlh na kreditných kartách klesal, ostatný dlh bol cca. konštantný a pôžičky na kúpu automobilov najprv klesali, začiatkom nového desaťročia sa otočili smerom. Čiže môžeme povedať, že za historické čísla je zodpovedný predovšetkým študentský dlh a za neho paradoxne nemôžeme viniť FED, ale štátne garancie na študentský dlh. Viaceré štúdie ukazujú, že študenti budú mať problém s jeho splácaním, a tak nemalá časť z neho zrejme skončí ako záväzok vlády.

Keď sa pozrieme na celkový dlh domácností, tak ten v pomere k HDP naďalej klesá. Primárnou príčinou je pokles objemu hypotekárneho dlhu (ten v posledných dvoch kvartáloch rástol, ale stále to bolo pomalšie ako HDP).  Jeho pokles prebil aj nárast pomeru spotrebiteľských úverov k HDP (za ktorý sú zodpovedné výhradne študentské pôžičky) na takmer 20 %, čo je historické maximum. V grafe je vývoj dlhu domácností k HDP podľa kategórie od roku 1951:

2016-05-10-US consumer 3

Vďaka naďalej klesajúcemu hypotekárnemu dlhu to zatiaľ nevyzerá na prehlbovanie nerovnováh v celkovom zadlžení domácností. Ako som ale písal, so študentským dlhom bude s veľkou pravdepodobnosťou problém a hovorí sa aj o tom, že na vzostupe sú aj pôžičky na kúpu automobilu nebonitným dlžníkom, čo taktiež môže mať za následok vyššie straty. Aj napriek tomu však zatiaľ potenciál pre problémy vyzerá byť obmedzený, americká vláda má kapacitu na bailout študentov a pri nebonitných lízingoch by sa nemalo jednať o veľké celkové objemy. Bavíme sa o číslach, ktoré sú zlomkami nebonitných úverov, ktoré bolo potrebné upratať po prasknutí realitnej bubliny.

Klíčová slova: USD | Fed | HDP | Bailout | Americká vláda |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký ropný obr ExxonMobil žaluje Evropskou unii, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko – Fialova vláda tak může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů
    Největší západní petrochemická společnost, americký ExxonMobil, podle dnešní zprávy Financial Times žaluje Evropskou unii. Chce zarazit daň z mimořádných zisků právě na petrochemické podniky, s níž Brusel letos přišel. Mimořádně zdanit petrochemické podniky, v prvé řadě Unipetrol, se s odkazem právě na bruselský krok chystá od příštího roku také česká vláda.
  • Americký růst HDP za první čtvrtletí zklamal
    Americká ekonomika šlape prudce na brzdu. V prvních třech měsících tohoto roku zaostal růst HDP výrazně za očekáváním a zpomalil na 1,1 % (mezikvartálně anualizovaně) z 2,6 % na konci minulého roku. Navzdory původním očekáváním nestojí za slabší růstovou dynamikou primárně nižší spotřeba domácností, ale především změna zásob, což je extrémně volatilní složka HDP, u které stále doznívá efekt narušených dodavatelských řetězců.
  • Americký Senát oznámil dohodu. Bankrot odvrácen do 7. února, tvrdá jednání budou pokračovat
    Americké akcie nasadily k silnějšímu růstu poté, co lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid oznámil dosažení doh...
  • Americký senát požaduje od generálního ředitele právní odpovědi na stablecoiny
    Sherrod Brown, předseda bankovního výboru amerického Senátu, napsal dopis generálnímu řediteli Tether Holdings Limited, Jean-Louis van der Velde s prosbou o sdělení informací týkající se Tether stablecoinu (USDT).
  • Americký Senát schválil dluhový strop
    Investoři si oddechli, když včera Senát schválil zákon o pozastavení dluhového stropu USA a uvalení výdajových limitů do voleb v roce 2024. Tím skončilo drama, které hrozilo globální finanční krizí. Nyní nový zákon dostane prezident Joe Biden, který dosáhl dohody s předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym jen pár dní před hrozícím defaultem USA.
  • Americký Senát zvažuje možnost zákazu bitcoinu
    Ve 4hodinovém časovém rámci je evidentní, že se bitcoin odchýlil pod vzestupnou trendovou linii, ale celkově se od posledního kolapsu pohyboval převážně v bočním trendu, což je přesně to, co jsme očekávali. Pamatujte, že obchodní strategie "kolapse-boční trend-kolaps" bude v roce 2022 při obchodování s BTC používána. Výsledkem je, že i přes překročení trendové linie je nyní vidět dlouhý "flat". Vše pak určí fundamentální kontext. Připomeňme, že se nedávno objevily zvěsti, že kryptoměnová burza Binance má problémy s likviditou. Jak tento příběh dopadne, není jasné.
  • Americký sen: 1 % nejbohatších vlastní 40 % majetku a 50 % všech cenných papírů
    Americký sen je stále naživu, hlavně pro 1 % nejbohatších v USA. Získat „místo n...
  • Americký soud odmítl žalobu aerolinek Smartwings a LOT na firmu Boeing
    Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. Provoz těchto letadel byl na jaře 2019 celosvětově zastaven po dvou tragických haváriích letounů 737 MAX. Skupina Smartwings v březnu 2020 uvedla, že jí odstávka způsobila škody za asi dvě miliardy korun.
  • Americký soukromý sektor překvapivě vytvořil 238 000 nových míst, analýza EUR/USD
    Nezaměstnanost v eurozóně zůstala v listopadu nezměněna a udržela se tak poblíž historického maxima. Míra nezaměs...
  • Americký soukromý sektor vytvořil v únoru 191 000 pracovních míst, průmyslové objednávky příjemně překvapily, analýza EUR/USD
    Americký soukromý sektor (ADP report) dokázal v minulém měsíci vytvořit 191 000 nových pracovních a jen nepatrně ...
  • Americký spotřebitel je stále při síle
    „Spotřebitelé letos představují největší překvapení americké ekonomiky, neboť se na ní podílejí téměř ze 70 % a zatím nevykazují žádné známky toho, že by měli polevit. Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly o 0,6 % ve srovnání s červencovým měsícem, kdy byly tržby vysoké, a přispěly k tomu i silné výdaje na školní pomůcky.
  • Americký spotřebitel utrácí a tlačí ekonomiku k růstu
    Americká recese stále nepřichází, což včera potvrdil jeden z klíčových měsíčních makroekonomických indikátorů, kterými jsou maloobchodní tržby. Tržby v tzv. “kontrolní skupině” (tj. očištěné o prodeje automobilů a stavebních materiálů), která vstupuje do HDP, vzrostly v červnu o 0,6 %. To při relativně nízké červnové inflaci implikuje velmi solidní reálný přírůstek tržeb jak v meziměsíčním, tak meziročním srovnání.
  • Americký S&P 500 je půl procenta od svého vrcholu
    Americký akciový index S&P 500 po úvodních ztrátách včerejší seance nakonec zamířil k vyšším úrovním, nicméně v závěrečných minutách zisky neudržel a uzavřel tři setiny procenta pod úterním kurzem. Investoři se do větších nákupů akcií nepouštějí, když mezi nimi stále kolují obavy z vyjednávání ohledně vzájemného zavádění cel mezi USA a Čínou. Za dva týdny totiž vejdou v platnost další cla na dovážené zboží do USA v hodnotě 16 mld. USD. Nákupní náladě nepomohly ani chystané sankce USA proti Rusku.
  • Americký S&P 500 na nejvyšší úrovni za poslední čtyři týdny
    Americký akciový index S&P 500 si během úterní seance polepšil o 1,1 %. Hlavní zásluhu na tomto vývoji měly informační technologie, které vylétly o 2 %, když největší podporou jim byly zveřejněné výsledky společnosti Netflix, které překonaly očekávání. Jediným sektorem, který uzavřel v červeném, byly finanční tituly (-0,1 %). Přestože výsledky bankovního domu Goldman Sachs překonaly očekávání trhu, jeho akcie zamířily dolů v obavách o udržitelnost velmi solidních tržeb z investičního bankovnictví. Podobně tomu tak bylo i v předchozích dnech u ostatních amerických bank, kdy investoři upřeli pozornost spíše na očekávání než na samotné zveřejněné výsledky za první kvartál.
  • Americký S&P 500 se přiblížil svému vrcholu
    Americký index S&P 500 v průběhu včerejší seance atakoval svoje historické maximum a v rámci denního obchodování se mu jej podařilo i krátce prolomit. Nicméně veškeré zisky se mu udržet nepodařilo, a tak zakončil o 0,2 % výše nebo 10 bodů pod svým vrcholem. Dařilo se především akciím prodejců zbytného zboží (+0,9 %) nebo průmyslovým podnikům (+0,8 %). Naopak realitní developeři uzavřeli na chvostu se ztrátou 0,9 %. Převaha nákupních příkazů nad prodejními však neměla žádný opodstatněný základ, investoři tak akcie kupují v naději uvolnění napětí z obchodních válek po jednání USA a Číny.
  • Americký trh i letos poroste, naznačuje klíčový technický indikátor
    Klíčový technický indikátor “advance-decline” napovídá, že americký akciový trh poroste i během roku 2018....
  • Americký trh je připraven na oživení, investoři čekají na zasedání Fedu
    Americký trh uzavřel v pátek růstem. Hlavní americké indexy zaznamenaly v pátek výrazné zisky: Dow Jones přidal 2,6 %, S&P 500 vzrostl o 2,5 %. S&P 500: 3 901. Obchodní rozmezí: 3 850 - 3 950.
  • Americký trh: nezaměstnanost prudce klesla na 4,2 % – čekáme na nový růst
    Byla zveřejněna oficiální měsíční zpráva o zaměstnanosti ve Spojených státech – "nonfarms". Počet nových pracovních míst byl nakonec mnohem nižší, než se předpokládalo, a to +210, nikoli +500.
  • Americký trh: Omikron dosáhl nového maxima. Americká inflace mírně zpomaluje.
    Americký trh se po dvou dnech silných zisků zastavil. Omikron dosáhl nového maxima. Dolar klesal. Ve středu se americký trh zastavil po dvou dnech silných zisků: Dow vzrostl o 0,1 %, NASDAQ vzrostl o 0,2 % a S&P 500 si připsal 0,3 %.
  • Americký trh otevírá výš
    Futures na akcie otevřely v úterý ráno výš, protože investoři vítají začátek nového roku. Čínské indexy vzrostly o 0,4 %, zatímco index S&P 500 stoupl o 0,3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
XTB trading konference 2024