Čtvrtek 28. březen 2024 12:54
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Po dočasném posílení se koruna vrátila k úrovni 26,0 CZK/EUR

15.07.2013 08:12  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

15.7.2013: Zisky z první poloviny minulého týdne koruna neudržela. Zatímco během první poloviny týdne si koruna o procento polepšila, když krátce dokonce atakovala hladinu 25,75 CZK/EUR, v jeho druhé polovině jsme byli svědky opětovného návratu k hladině 26,0 CZK/EUR.

Efekt překvapivých tuzemských dat byl pouze dočasný. Jednalo se totiž o překvapení pouze na první pohled. Spotřebitelské ceny se v červnu zvýšily o výrazných 0,4 % m/m, což znamenalo zrychlení meziroční dynamiky na 1,6 % po květnových 1,3 % y/y. My jsme dokonce čekali další pokles k 1,2 % y/y. Překonána byla i prognóza centrální banky ve výši 1,4 %. To vedlo ke zmírnění rizik bezprostředních přímých intervencí ze strany centrální banky proti české koruně. Další pozitivní překvapení přišlo z trhu práce, kde se podíl nezaměstnaných navzdory očekávané stagnaci na květnových 7,5 % snížil na 7,3 %. Pohled na strukturu obou ukazatelů však odhaluje, že lepší čísla byla důsledkem jednorázových faktorů. Za vzestupem inflace stály výlučně vyšší ceny potravin (zejména kvůli přechodu z loňských brambor na letošní). A i komentář z ČNB vyzněl ve smyslu, že oproti stávající prognóze je růst cen potravin rychlejší, na druhé straně se pod prognózou nachází korigovaná inflace. Za poklesem nezaměstnanosti mohly stát silnější sezónní faktory, které byly naopak v předchozích měsících z důvodu nepříznivého počasí tlumeny. Z externích faktorů stál za oslabujícím trendem koruny v druhé polovině minulého týdne optimismus na výše úročených měnách, který ve středu týdne podpořil šéf americké centrální banky Bernanke konstatováním, že měnová politika v USA zůstane uvolněná, dokud bude potřeba.

V pátek publikovaná statistika květnové platební bilance potvrdila, že s externí nerovnováhou česká ekonomika problémy nemá. Běžný účet platební bilance překvapil po druhé v řadě přebytkem navzdory očekávanému schodku. Aktivní saldo dosáhlo za květen bezmála dvou miliard korun, zatímco konsensus ukazoval na deficit téměř 9,5 mld. CZK. V meziročním vyjádření jde o zlepšení o více jak 18,5 mld. CZK. Reakce trhu na tato data však byla nulová.

V okolí úrovně 26,0 CZK/EUR by se kurz koruny měl držet i nadále. Kolem této úrovně se nachází již zhruba tři měsíce. Tuzemská měna je tak slabší, než s čím počítá prognóza ČNB a kompenzuje tak kumulující se antiinflační rizika. Na tomto obrázku by se nic zásadního v tomto týdnu změnit nemělo. Z fundamentálního pohledu nás hned na úvod nového týdne čeká zveřejnění červnového vývoje cen průmyslových a zemědělských výrobců. Reakce trhů tradičně není na tato data nijak významná. To zřejmě bude platit i tentokráte, zejména pokud jde o produkční ceny. V souladu s konsensem předpokládáme meziměsíční pokles cen o 0,1 % m/m, meziročně by měly být o 0,5 % výše (tržní konsensus se nachází na 0,6 % y/y) po květnových 0,3 % y/y. Data by měla potvrdit nízké inflační tlaky plynoucí z produkční sféry. Mnohem zajímavější budou čísla o vývoji cen zemědělských producentů, a to ve světle výše diskutované červnové inflace, za jejímž vzestupem stály právě ceny potravin. V minulém týdnu zveřejněný odhad ČSÚ týkající se letošní úrody naznačuje ve srovnání s loňskou sklizní zlepšení. To by se v průběhu času mělo projevit minimálně v zastavení trendu zvyšujících se cen zemědělských produktů a následně i v cenách potravin pro koncového spotřebitele.

Jan Vejmělek
Economic & Strategy Research

Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Podnikatelská nálada v NY stoupla
    Podnikatelská nálada ve státě New York v listopadu stoupla na 4,5 b. oproti -9,1 b. v říjnu. Trhy očekávaly zlepšení na -6 b.
  • Podnikatelská nálada v NY stoupla
    Podnikatelská nálada ve státě New York v červnu vzrostla na 6,6 b. oproti -31,8 b. v květnu. Trhy očekávaly zlepšení na -15,1 b.
  • Podnikatelská nálada v N.Y. výrazně klesla
    Podnikatelská nálada ve státě New York v lednu klesla na -43,7 b. oproti -14,5 b. v prosinci. Trhy očekávaly zlepšení na -5 b.
  • Podnikatelská nálada v N.Y. vzrostla
    Podnikatelská nálada ve státě New York v listopadu vzrostla na 30,9 b. oproti 19,8 b. v říjnu. Trhy očekávaly růst na 22 b.
  • Podnikatelská nálada v N.Y. vzrostla
    Podnikatelská nálada ve státě New York v prosinci vzrostla na 31,9 b. oproti 30,9 b. v listopadu. Trhy naopak očekávaly pokles na 25 b.
  • Podnikateľský sentiment v UK sa kvôli obavám z BrExitu prepadáva. Priestor pre rast GBP je obmedzený
    V prvom týždni mesiaca sú zverejňované indexy dôvery v sektore výroby a služieb v popredných ekonomikách. Aprílové čís...
  • Podnikom v eurozóne rastie apetít po investíciách, z Nemecka si objednali najviac strojov od roku 2008
    Nemecko dnes zverejnilo priemyselné objednávky za december. Tie prekvapili, keď medzimesačne rástli o 5,2% (trhový konsenzus bol pritom na úrovni rastu o 0,6%), čo posunulo ich medziročný rast na úroveň 8,1%. To predstavuje najvyššie tempo rastu od roku 2011. Celkovo je hodnota týchto objednávok druhá najvyššia v histórii, vyššia bola len v novembri 2007.
  • Podniková dôvera naznačuje, že by sa rast EURUSD mohol zastaviť
    Dnes som do obrázkov dňa dával graf, podľa ktorého EURUSD rástol spolu so zmenami očakávaní HDP pre roky 2017-2019 (graf od @Schuldensuehner):
  • Podniky překvapila razance ČNB, bojí se skokového posílení koruny v budoucnu
    Tuzemské podniky překvapila razance, se kterou začala ČNB ve čtvrtek intervenovat za oslabení koruny vůči euru. Bojí ...
  • Podobně jako maloobchodní tržby i ty za prodej služeb zklamaly
    Tržby za prodej služeb v průběhu prvního letošního čtvrtletí slábly. Zatímco v lednu po sezonním očištění vzrostly meziměsíčně o 0,8 %, v únoru došlo k poklesu o 0,4 % a v březnu se tempo tohoto poklesu ještě urychlilo na -1 % m/m. Jen zásluhou silných lednových čísel tak nakonec výsledek za celé první čtvrtletí ukazuje na pouze nepatrné mezičtvrtletní snížení tržeb o 0,1 %. I tak šlo o třetí mezičtvrtletní pokles v řadě. Mezičtvrtletní růst tržeb byl v prvním čtvrtletní zaznamenán pouze v odvětví profesních, vědeckých a technických činností a odvětví informačních a komunikačních činností.
  • Po dopoledních ztrátách pomohla koruně německá data, dolar ztrácí sílu
    Koruna dnes dopoledne ztrácela pod tlakem zvýšené aktivity na domácím trhu a poklesu fori...
  • Po dosiahnutí dna pri žiadostiach o podporu v nezamestnanosti v USA vždy nasledovala recesia
    Dnes boli zverejnené nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA. Tie rástli už tretí týždeň po sebe, a to v posle...
  • Podpis na spadnutí, pokles daní a slabší výsledky. Trhy zůstávají nejednotné
    Na podpis obchodní dohody se čeká, mělo by k němu dojít už brzy. Poslední prohlášení ministra financí Mnuchina trhy příliš nenadchlo, když naznačilo odklad rušení některých cel v podstatě na období po amerických prezidentských volbách. Poté odhalil pár konkrétních bodů ze smlouvy také Larry Kudlow. Šlo o přislíbené čínské nákupy amerického průmyslového zboží, energií a služeb, příslib okamžitého zahájení jednání o fázi dvě i možnost uplatnit sankce v případě čínského neplnění dohody. Také podle něj odbourávání cel bude záležet na dodržování a přístupu k dalším jednáním.
  • Podpis zákona, který nepotěšil. Akcie korigují zisky
    Jeden den jsou trhy dobře naladěné z toho, že je Donald Trump ujistí o blízkosti obchodní dohody s Čínou. A druhý den jsou vystrašené, když podepíše zákon na podporu demonstrantů v Hongkongu. Americký prezident si podpis nějaký čas rozmýšlel, ale nakonec zvolil variantu, která sice podporuje udržení demokracie v klíčovém asijském finančním centru, ale zároveň naštve čínské vedení. To hbitě oznámilo, že přistoupí k tvrdým protiopatřením. Otázkou je, zda zůstanou rovněž v politické rovině, nebo se dotknou i citlivé otázky obchodní dohody.
  • Podpora Marine Le Penové sílí, ale cesta do Elysejského paláce je ještě dlouhá
    Nadcházející prezidentské volby ve Francii vyvolávají u investorů po celém světě bolest hlavy. Všichni se obávají nepříjemného překvapení podobného výsledkům posledních amerických voleb, tedy zvolení populistického politika do čela páté nejsilnější ekonomiky světa. A Marine Le Penová má skutečně velkou podporu. V posledních týdnech využila skandálu „Penelopegate“ a hněvu obyvatel nejhorších francouzských předměstí a posílila své postavení.
  • Podpora ve výši 1,9 bil. dolarů pro USA schválena. Přehřátí ekonomiky ani inflace se Joe Biden nebojí
    Průmyslová výroba v Německu v lednu překvapivě meziměsíčně klesla o 2,5 %, když se očekával mírný růst o 0,2 %. Dané údaje podle analytiků naznačují zpomalení ekonomické aktivity od začátku roku v největší evropské ekonomice.
  • Podpora „Zelené dohody“ zlepšuje investiční vyhlídky do obnovitelných zdrojů
    Navzdory výhradám některých vlád chce Ursula von der Leyenová zahrnout prioritní cíle Zelené dohody (Green Deal) do návrhu sedmiletého rozpočtu EU. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans počátkem dubna potvrdil, že do září má EK v plánu předložit analýzu dopadů zpřísnění omezení skleníkových plynů do roku 2030 o 50 až 55 procent oproti hodnotám z roku 1990. Dohoda by měla obsahovat celkem 50 kroků k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.
  • Podpora z Fedu a blížící se stimul táhnou vzhůru akcie i eurodolar
    Závěr z jednání Fedu je zhruba takový, že letošní propad ekonomiky nebude tak výrazný, vyhlídky pro další dva roky se trochu vylepšily a i přitom zesílil závazek měnové podpory. Ačkoli někteří mohli čekat víc, takové vyznění by podle nás mělo trhům určitě vyhovovat. Současné tempo nákupů dluhopisů za 120 mld. USD/měsíc chce americká centrální banka udržet, dokud neuvidí podstatné zlepšení směrem k plné zaměstnanosti a dosažení inflačního cíle. Tedy ještě poměrně dlouho.
  • Podpora živnostníků částkou 25 tisíc krok je rozumný krok, podmínky jsou stanoveny poměrně velkoryse
    Jednorázová podpora podnikatelů a živnostníků postižených dopady pandemie koronaviru částkou 25 tisíc korun je správný krok, který celé řadě dotčených pomůže výpadek v příjmech překonat. Podmínka čerpání podpory je stanovena poměrně velkoryse. Podmínkou je totiž meziroční pokles tržeb dané OSVČ během letošního prvního čtvrtletí alespoň o deset procent. Poměrně velkorysá je tato podmínka i přesto, že opravdu intenzivní zásah do tržeb živnostníků nastal převážně jen v období druhé poloviny března, kdy platil nouzový stav, zatímco podmínka je vztažena k celému období prvního čtvrtletí, tj. od začátku ledna do konce března. OSVČ v oblastech cestovního ruchu, například průvodci, pociťovaly závažný výpadek tržeb už od přelomu ledna a února, nejprve kvůli výpadku tržeb realizovaných čínskými turisty.
  • Podpoří makrodata EU ekonomiku? Makrodata 23.-27.2
    V pátek se podařilo dosáhnou dohody mezi Řeckem a trojkou ohledně prodloužení úvěrového programu pro Řecko o další 4 m...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank