Pátek 29. březen 2024 00:49
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Japonsko: 18 rokov deflácie

11.01.2013 12:43  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

S&P: Kríza je na svojom konci

Lepšia obchodná bilancia z Číny, pozitívne komentáre ratingovej agentúry Standard and Poors o tom, že dlhová kríza v Európe by sa už tento rok mala začať zlepšovať ako aj očakávania menej tvrdej regulácie pre banky pomohli včera akciovému trhu v raste. Postup viedol finančný sektor s prírastkom 1,24%. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones +0,60%, SP500 +0,76%, Nasdaq Composite +0,51%.

Draghi: Rozhodnutie ECB bolo jednohlasné

Vyššie sa včera obchodovalo aj euro. Tomu pomohli dobré aukcie dlhopisov Talianskom a Španielskom, no hlavne komentáre prezident ECB Draghiho na konferencii vo Frankfurte. ECB včera podľa očakávaní ponechala základnú úrokovú sadbu bez zmeny, no obchodníkov zaujímalo hlavne to, či sú pravdivé decembrové správy o tom, že zníženie sadzieb pred mesiacom zastavil Draghi, Weidmann, Asmussen a Coeure. Preto jedna z prvých otázok novinárov smerovala práve k tomu, či bolo rozhodnutie jednohlasné.  Draghi to potvrdil so slovami, že nebola žiadna žiadosť o zníženie sadzieb zo strany ostatných centrálnych bankárov. Euro viac k rastu nepotrebovalo a po týchto slovách vystrelilo až k hladine 1,33.

Draghi odôvodnil postoj guvernérov tým, že ECB vidí stabilizáciu na finančných trhoch ako aj stabilizáciu ekonomiky na nízkych úrovniach, čo otvára možnosť zlepšenia ekonomiky ku koncu tohto roka. To isté síce ECB očakávala aj pred rokom a recesia ju prekvapila, no verme, že majú pravdu. Keď už eurokrízu označil za oficiálne skončenú prezident Európskej komisie Barroso, musí to tak byť. Na otázku, či ECB zvažuje nejaké nástroje na zastavenie superexpanzívnej menovej politiky, Draghi odpovedal, že nad tým nerozmýšľajú.

V Japonsku sa čakajú ďalšie stimuly

Pokračovať v agresívnej menovej politike naopak mieni japonská centrálna banka. Tá by to mala potvrdiť už na zasadnutí 21.-22. Januára, kedy sa očakáva, že objem nákupov aktív z trhu bude rozšírený o ďalších 10 biliónov jenov. Cieľom nákupov je naštartovať ekonomiku a hlavne infláciu.

Japonsko: 18 rokov deflácie

Japonsko je totiž v deflácii už 18 rokov. Inflácia meraná deflátorom HDP je v krajine záporná od roku 1994. Za toto obdobie ceny poklesli kumulatívne o 17,8%. Jadrová inflácia je záporná už 15 rokov a dosahuje v priemere -0,4%, kým v UK a US dosahuje 1,6% resp. 2,1%. Agentúra Standard and Poors upozorňuje na to, že podľa ich názoru je deflácia veľmi nebezpečná pre fiškálnu pozíciu a doslova označujú defláciu a rozpočtový deficit za dve strany tej istej mince. Považujú preto agresívnu menovú politiku za nástroj ako vyvolať defláciu. Podľa nich ale centrálna banka doteraz nerobila dosť a doslova hovoria, že BoJ hodila do ringu uterák ešte predtým, než do neho vstúpila. Preto ostávajú veľmi skeptickí ohľadom zmeny cielenia inflácie z úrovne 1% na úroveň 2%. Keď za posledný rok BoJ nedokázala defláciu zastaviť aj napriek maximálnemu úsiliu, ako to dokáže teraz? Myslia si totiž, že kredibilita BoJ v boji s infláciou bola vážne poškodená a v mysliach ekonomických agentov je už deflácia tak vážne zakorenená, že na ich odstránenie by bolo potrebné kroky, ktoré sú „mimo prakticky realizovaných možností.“ Boj s defláciou tak zatiaľ centrálna banka ako aj vláda prehráva a tiež príliš neveríme tomu, že sa jej podarí infláciu naštartovať.

Výhľad na dnes

Prezident ECB Draghi včera ponúkol pomerne pozitívny obraz na situáciu v eurozóne. Venoval sa hlavne tomu, ako sa zlepšila situácia na finančných trhoch a v podstate oznámil víťazstvo nad krízou. Na jeho slová reagovalo euro silným rastom. V ekonomickej oblasti neznel zas negatívne, čo bola tiež dobrá správa. O ekonomike sa vyjadril, že sa stabilizovala na nízkej úrovni a očakáva postupné zlepšovanie v druhom polroku. Tieto správy boli dostatočné na to, aby euro vytlačili naspäť k rezistencii 1,33. A tu teraz čakáme na ďalšie správy. Dnes trh ponúkol dobrú aukciu talianskych dlhopisov a výnosy na 2-ročných dlhopisoch klesajú na úroveň z roku 2010, čo je veľmi pozitívne . Makrokalendár dnes ponúkne z US len obchodnú bilanciu za november, no nejde o dáta, ktoré by dnes mali určiť sentiment na trhu. Dnes vidíme preto obchodovanie závislé skôr na pohybe akcií. Prípadný pullback ale vidíme zaujímavý na nákup. Dôvodom je pondelňajší prejav Bernankeho v Michigane. Tam bude rozprávať o "Menovej politike, obnove z globálnej finančnej kríze a o dlhodobých výzvach pre US ekonomiku." Očakávame, že na tomto prejave sa bude snažiť znížiť dôležitosť poslednej zápisnice FOMC a povedať, že Fed je stále pripravený pomôcť US ekonomike.

Akciový index SP500

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Japonsko stále dováží ropu z Ruska
    Japonsko minulý měsíc vykázalo rekordní obchodní schodek 19,7 miliardy dolarů, protože vyšší ceny energií a prudký pokles jenu vytlačily hodnotu dovozu na historicky nejvyšší úroveň. Již třináctý měsíc v řadě Japonsko v srpnu více dovezlo, než vyvezlo. Dovoz energie z Blízkého východu tvořil zhruba polovinu deficitu země. Analytici tvrdí, že slabší jen způsobuje zvýšení dovozních cen v důsledku prudce rostoucích cen energií.
  • Japonsko ve znamení vycházejícího slunce?
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankEvropské akciové trhy otevřou ve středu výše v důsledku nak...
  • Japonsko v recesi, Čínská obchodní bilance opět klesla; analýza USD/JPY, AUD/USD
    Až příliš krutě vypadá dnešní výsledek výkonnosti japonského hospodářství za čtvrtý kvartál. Ekonomika Země vycházejícího slunce totiž meziročně...
  • Japonsko v recesi, USD/JPY na důležitém místě
    Japonská ekonomika se ocitla v kontrakci, již třetí kvartál po sobě. Zemi vycházejícího slunce se tak nedaří dost...
  • Japonsko: Vyšle stahování zisků ze světa po neštěstí ekonomiku směrem k růstu a jen proti dolaru?
    Značně nevhodně v situaci, kdy Japonsko prochází nejhorší přírodní, lidskou a ekonomickou kata...
  • Japonsko vyzývá ke společnému úsilí o regulaci krypto sféry
    Zatímco ethereum šplhá k 1 700 USD a bitcoin se pokouší dosáhnout 23 000 USD, Japonsko naléhá na globální regulátory, aby ke kryptoměnám přistupovali se stejnou přísností jako banky. Tato výzva přichází v důsledku kolapsu burzy digitálních aktiv Sama Bankmana-Frieda FTX. Podle Mamoru Yanase, zástupce generálního ředitele Úřadu pro strategii a řízení Agentury pro finanční služby, se "trh s kryptoměnami stal obrovským. Pokud chcete provádět účinnou regulaci na trhu digitálních aktiv, musíte použít stejné postupy jako na trhu tradičních finančních nástrojů."
  • Japonsko zakazuje vývoz zlata do Ruska, zpřísňuje režim sankcí
    Japonsko zakáže vývoz drahých kovů do Ruska, uvedlo ministerstvo financí, v rámci zpřísnění sakncí vůči Moskvě. Nová omezení, která vstoupí v platnost 5. dubna, zakazují vývoz zlata a dalšího luxusního zboží, jako jsou šperky, luxusní auta, likéry a kosmetika.
  • Japonsko zaznamenalo v uplynulom týždni vysoký príliv kapitálu. Jedná sa o hedžing?
    O poslednej vlne posilnenia jenu (od konca marca) sa hovorí predovšetkým v špekulatívnej rovine. T.j., že jen nakupujú...
  • Japonsko zaznamenává prudký nárůst inflace
    Japonský jen reagoval růstem na zprávu, že inflace v Japonsku v dubnu letošního roku opět po poklesu na začátku roku zrychlila, což pravděpodobně posílilo názor, že centrální banka možná bude muset revidovat svou prognózu a přiblížit ji ještě více normalizaci politiky.
  • Japonsko zmrazilo stimulační opatření, měna se propadá
    Včerejší zmrazení stimulačního balíčku ze strany Japonské centrální banky poslalo měnový pár USD/JPY do hlubokého propadu. Při současné fundamentální situaci a technické podpoře se propad kurzu až k supportu okolo 101,60 USD/JPY nezdá tak vzdálený. Vzhledem k překvapení analytiků nad včerejším krokem centrální banky je trh dost volatilní a je nutné si dobře promyslet rizika, která jsou spjata s obchody na forex.
  • Japonský akciový index JP225 je v prudkém růstu
    Japonský akciový index JP225 opět roste a usiluje o obnovení pět měsíců trvajícího pozitivního trendu nad březnovým rekordem 40 564 poté, co našel podporu v blízkosti oblasti 38 310 bodů. Technické signály hovoří ve prospěch vzestupného pohybu ceny, neboť ukazatel RSI se sklání k severu a je stále v určité vzdálenosti od své 70. hranice překoupenosti. Stochastický oscilátor pokračuje ve vzestupném trendu a MACD se snaží vystoupat nad svou červenou signální linii, což obojí rovněž podporuje býčí scénář. Pokud trh vstoupí do neprobádaného území, mohli by se býci dočasně zastavit uvnitř pásma 41 400-42 000, které je vymezeno dvěma vzestupnými trendovými čarami. Při běhu vzhůru by se index mohl zařadit na úroveň 44 211 bodů.
  • Japonský export do Číny v srpnu nejslabší od roku 2016
    Japonská ekonomika je silně závislá na exportu, takže jsou výsledky zahraničního obchodu často velmi důležité. Dnešní čísla ale rozhodně nemůžeme označit za pozitivní. Japonský export se totiž meziročně propadl o 8,2 %, zatímco import klesal meziročně dokonce o 12 %. Na vině je hlavně zhoršení zahraničního obchodu s Čínou, kde se exporty propadly o 12,1 %, což je druhý nejhorší výsledek za poslední tři roky. Jen v srpnu se přitom exporty propadly meziměsíčně o 2,3 %. Přestože trh slabé výsledky očekával (konsenzus byl -10 %), jedná se o další potvrzení slabé kondice tamní ekonomiky, která navíc může být ještě zhoršena plánovaným zvýšením DPH, kterého bychom se měli dočkat už 1. října. Další vývoj japonské ekonomiky tak může být do značné míry závislý na tom, jak dobře se tamní politici vypořádají s negativním dopadem zvýšení daní. Vzhledem k nepříliš optimistickému výhledu pro světovou ekonomiku přitom nemůžeme vyloučit ani možnost japonské recese.
  • Japonský export klesá devátým měsícem v řadě. Bank of Japan má o důvod víc v pátek uvolnit měnovou politiku
    Z Japonska ráno přišla čerstvá čísla o zahraničním obchodě, která jsou dalším pádným důvodem k tomu, aby tento týden na svém pátečním zasedání Bank of Japan přispěchala s uvolněním měnové politiky. Japonský export se totiž znovu propadl a na meziroční bázi klesá o 7,4 %. Jedná se o devátý měsíce v řadě, kdy je meziroční výsledek exportu v červených číslech. Export do Číny, která je japonským největších obchodním partnerem, klesá o 10 % a export do Spojených států se propadá o 6,5 %.
  • Japonský Flash Crash zasáhl Měnové Trhy
    Měnový pár USD/JPY se rapidně propadl na svou nejnižší hladinu za poslední dva roky od jeho posledního největšího propadu v roce 2009. Trhy zasáhla masová panika, která způsobila tzv. flash crash na japonském jenu podobný flash crash na britské libře po volbě o Brexitu.
  • JAPONSKÝ INDEX NIKKEI JE ZNOVU OUTSIDER
    Po několika dnech mírného růstu začal pokles na asijských akciových trzích. Podpora prodávajícím je dodávána ze strany...
  • Japonský jen a BoJ: Co byste měli vědět
    V posledních několika týdnech investoři a obchodníci zaměřili svou pozornost na japonský jen i na japonskou ekonomiku. Bank of Japan v prosinci překvapila analytiky trhu, když nečekaně změnila část své měnové politiky. V tomto blogu vysvětlíme, proč se japonský jen dostal na titulní stránky finančních zpravodajských serverů a jak rozhodnutí Bank of Japan ovlivnilo hodnotu měny této země.
  • Japonský jen a zasedání Bank of Japan
    Zítra začíná dvoudenní zasedání japonské centrální banky (BOJ), jehož výsledky nám budou známé až ve čtvrtek. Analytici spekulují...
  • Japonský jen čeká na Yellenovou
    Japonský jen k dolaru roste 0,1 % d/d na 101,4. Trh dnes bude sledovat vystoupení na téma Finanční stabilita v MMF ve Washing...
  • Japonský jen: dôvody spevenia
    Video o dôvodoch spevnenia japonského jenu, kapitálových tokoch a dynamickom hedžingu. ...
  • Japonský jen jako klíčový hnací motor zlata
    Zlato věnovalo minulý týden konsolidaci zisků, kterých dosáhlo ve druhé polovině prosince. Možný negativní dopad rostoucích výnosů amerických dluhopisů a skutečnost, že se Čína snaží podpořit silnější americký dolar, jsou zatím vyrovnávány silným japonským jenem. Důvodem jsou spekulace, že Bank of Japan (BoJ) by mohla brzy ukončit svou současnou politiku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Swissquote Bank