Úterý 19. březen 2024 05:49
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Voľby za nami, útesy pred nami, hladina dlhu stúpa

08.11.2012 13:12  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera sme mali na trhu oneskorenú reakciu na Obamovo znovuzvolenie. Prečo nie je dobré (aspoň pre trh), že Kongres ostáva rozdelený sme si písali včera. Včera sa udali aj ďalšie zásadné veci, Nemecko pokračuje v zverejňovaní prekvapilo negatívnych dát a EÚ už bola donútená posunúť svetlé zajtrajšky ďalej do budúcnosti a predstaviť o niečo menej peknú dnešnú realitu, ktorá sa týka dneška a najbližšej budúcnosti. O tom, že predstavy Bruselu o ekonomických vyhliadkach nemajú veľa spoločného s realitou aj škoda hovoriť. Veď Grécko malo (podľa plánu z roku 2010) byť na dlhopisových troch už dnes a podľa plánu z jari 2012 jeho ekonomika nemala v roku 2013 klesať. V skutočnosti Grécko potrebuje ďalšiu pomoc a jeho ekonomika by mala v roku 2013 klesať (siedmy rok po sebe) a to tempom viac ako 4%. Podobne presné predikcie robí Brusel aj celej eurozóne. Očakáva sa, že bude dobre. Ak nebude, očakávania sa posunú ďalej do budúcnosti, zodpovednosť úradníkov je veľmi limitovaná a optimalizovaná.

Všetky tieto správy vyústili v masívny pokles rizikových aktív, pričom dnes vidíme len pribrzdenie tohto poklesu, nie obrat. Dnes bude zasadnutie BoE a ECB, avšak nič zásadné s nedá očakávať. Draghi síce vyjadril obavy o Nemecko (to však Bundesbank urobila už pred mesiacom), avšak čo sa týka nákupov dlhopisov, stále platí – možností sú, stačí o ne požiadať. A to Španielsko zatiaľ nechce a v podstate v najbližších týždňoch ani nemusí. Takže sentiment nebude mať veľmi čo zlepšiť, skôr naopak. Ani grécke divadielko už nikoho veľmi nebaví, reakcia na schválenie škrtov bola minimálna. Škrty prišli neskoro a všetko mešká, vrátane Bruselu.

A tak hlavnou témou ostáva fiškálny útes. Spomeňme si aspoň pár slovami, o čo vlastne ide, keď aj G20 sa tohto fenoménu výrazne obáva. Takže – na začiatku budúceho roka by mali byť ukončené daňové úľavy vo výške $440 mld. (teda vyšší príjem štátu z ekonomiky) a automatické škrty výdavkov v objeme $108 mld. Okrem toho ešte ďalšie zníženie výdavkov o $52 mld. Ide samozrejme o dôsledok problémových rokovaní o dlhovom strope z leta 2011, keďže sa (už vtedy rozdelený) Kongres nevedel dohodnúť, k slovu prídu automatické kroky. Výdavky nadol, príjmy nahor. V objeme 4% HDP. To značí, že deficit bude nižší ale hrozí, že ekonomika skĺzne do recesie. Ak si zoberieme poprepletané vzťahy v ekonomike, celková kontrakcia v ekonomike by mohla dosiahnuť 10%, čo by bolo najviac od Veľkej recesie z roku 1932. 10 mil. pracovných miest by zaniklo (to je trojnásobok toho, čo ekonomika vytvorila za posledné dva roky).

Len vybrané súvislosti – nepredlženie Bushových daňových úľav z roku 2001 a 2003 by nie len zvýšilo daňové výdavky každého Američana, ale milióny občanov z nižšej strednej triedy, ktorí teraz neplatia dne (pre nízky príjem) by zrazu platili 15% z príjmu. Celkové daňové zaťaženie pracovníkov a malých firiem by stúplo nad 50% ich príjmu. To, že hraničná daňová sadzba pre malé firmy by stúpla z 35 na 42% by znížilo pravdepodobnosť najímania nových ľudí pre malé firmy o 18%. Pravdepodobnosť, že malé firmy budú rásť, sa zníži o 15% a kapitálové výdavky by klesli o 20%. Takže všetky zložky HDP by klesali – výdavky domácností by klesli vplyvom vyšších daní, investície by boli menšie a vláda by míňala menej. Deflačná špirála depresie by sa mohla roztočiť. Je dosť dobre možné, že ekonomika by padala rýchlejšie ako dlh a situácia by sa mohla vymknúť spod kontroly. Je pravdepodobné, že až takýto scenár nenastane, ale pravdepodobné je aj to, že niečo sa bude musieť stať (negatívny šok), aby sa Kongres dohodol. A kým sa tak nestane (do konca roka), dôvod na znepokojenie tu ostane.

Akcie teda nemajú pred sebou pekný výhľad a včerajšie prelomenie suportov ohlasuje ďalší pokles, veľmi pravdepodobne k úrovniam 1370/80, až kým sa nedostaneme späť nad 1400. A to môže byť tiež len prestávka v poklese. Pretože kým sa nedoriešia útesy, hrozí potopenie.

 

Klíčová slova: Sentiment | Bundesbank | Akcie | HDP | G20 | Německo | ECB | Ekonomika | EU | Pravděpodobnost | Volby | Trh | Firmy | Příjmy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Volby na Tchaj-wanu 🌏 Kdo vyhraje geopolitickou hru?
    Jednou z klíčových geopolitických událostí na začátku roku 2024 jsou prezidentské a parlamentní volby na Tchaj-wanu, které jsou naplánovány na 13. ledna. Ačkoli průzkumy veřejného mínění naznačují, že současný "napjatý" status quo bude pravděpodobně zachován, nedávné slovní hrozby ze strany Číny ponechávají určitou nejistotu. Proč je Tchaj-wan pro světovou a čínskou ekonomiku klíčový? Co by mohlo znamenat vítězství jednotlivých kandidátů? Rozhodne se Čína pro radikálnější kroky?
  • Volby se blíží. Švédsko potřebuje lekci!
    Vítězem bude opět populismus a poraženým "samhället". Tento švédský výraz se často překládá jako "společnost", ale skutečný význam je "vycházet spolu". V současnosti Švédsko dělá pravý opak. Je rozděleno v otázce imigrace a jejího dopadu na "švédský model sociální demokracie" se štědrým státním blahobytem.
  • 🔴Volby století v Turecku!
    Tuto neděli se v Turecku volí 600 poslanců a prezident. Dojde po 20 letech vlády strany AKP v čele s Recepem Tayyipem Erdoganem ke změně u moci?
  • Volby US prezidenta v 2021? Největší propady HDP zemí v historii
    Nečekaně dobrá zpráva. PMI německého průmyslu se dostalo na 50 b. Zlepšily se také nové zakázky. PMI služeb skončilo dokonce na 56,7 b. To posunulo celkový složený indikátor na 55,7 b., bezpečně do fáze expanze. To samé platí pro eurozónu. PMI služeb zde dosáhla 55,1 b., za průmysl 51,1 b. Tento pozitivní vývoj by se měl přesunout do poptávky po českých exportech.
  • Volby ve Švédsku trhy nijak zvlášť nepotešily, mohlo to však být horší. Švédská koruna spíše posílí
    Prozatímní výsledky švédských voleb (poslední, zejména korespondenční hlasy budou sečteny ve středu) trhy tak úplně netěší, vše však mohlo z jejich pohledu dopadnout výrazně hůře. Pro trhy bylo klíčovou hrozbou, že Švédští demokraté získají ve volbách třeba až 25 procent hlasů. Takový podíl na výsledném hlasování jim přisuzovaly některé internetové průzkumy. Spekulovalo se i s tím, že nastane efekt, na který došlo roku 2016. Tehdy průzkumy nedávaly brexitu ani zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem přílišnou šanci, nakonec bylo vše jinak. I před švédskými volbami se tedy spekulovalo, že výsledek Švédských demokratů může být citelně lepší, než nač ukazují průzkumy, neboť mnoho lidí si za volbu antisystémové síly „stydí“, a nepřizná ji dokonce ani v anonymizovaném průzkumu. Nakonec, jak je zřejmé po sečtení více než 99 procent hlasů, se tato obava ukázala jako lichá.
  • Volby v Itálii rozproudily život na trzích
    Parlamentní volby v Itálii skončily patovým výsledkem. Dle římského deníku Il Messaggero se vítězem stala „...
  • Volby v Německu - Začátek politického obratu, nebo „jen“ milník?
    Tento víkend bude důležitý pro Německo i Angelu Merkelovou. Ukáže se totiž, zda nejvlivnější žena Evropy držící opratě...
  • Volby v Řecku: plebiscit pro? nebo proti Tsiprasovi
    Volby do řeckého zákonodárného sboru, které se mají konat 20. září, jsou symbolické hned dvěma věcmi. Od listopadu 1920 to bude vůbec poprvé, kdy nebude kandidovat člen rodiny Papandreu. Strana Kinima (Hnutí), v jejímž čele stojí Jorgos Papandreu, se rozhodla nekandidovat poté, co v lednových volbách získala jen 2,5 % hlasů. To je jasná známka, že řecká politická elita potřebuje obnovit.
  • Volby v USA: Seminář Saxo Bank v Brně
    Vyjímečný seminář v Brně: 05. 11. 2012 - Zjistěte jaký vliv mohou mít výsledky voleb v USA na vaše investiční portfolio...
  • Volby v USA: Wall Street se ocitá na křižovatce
    Indexy S&P 500 a Nasdaq zakončily páteční obchodní seanci v záporných číslech a ustoupily z rekordních hodnot dosažených během dne. K tomuto poklesu došlo na pozadí poklesu v sektoru výrobců čipů a smíšených údajů o trhu práce, které odrážejí překonání očekávání ohledně počtu vytvořených pracovních míst při současném růstu míry nezaměstnanosti.
  • Volcker (ekonomický poradca Bieleho domu a bývalý prezident FEDu)
    Očakávame výrazný pokrok v prijatí regulačnej reformy finančného systému už pred augustom.......
  • Volební pat v Itálii velí EUR/USD na ústup
    Včerejší italské volby vyústily v politický pat, který jako bouře zasáhl finanční trhy a prudce oslabil eu...
  • Voliči Wilderse jako voliči Trumpa? Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
    Barometr nálad proti imigrantům a establishmentu. Právě tak jsou vnímány nizozemské volby, které začaly dnes v 7:30. V...
  • Volkswagen a Bosch vytvoří podnik, bude pomáhat továrnám na baterie
    Automobilka Volkswagen a společnost Robert Bosch vytvoří do konce roku společný podnik. Bude dodávat systémy na výrobu baterií a pomáhat výrobcům baterií při rozšiřování a údržbě jejich výrobních závodů. Společnost Volkswagen to uvedla ve svém dnešním sdělení, a potvrdila tak dřívější zprávu časopisu Manager Magazine. Záměrem je podle VW učinit Evropu ve výrobě baterií soběstačnou.
  • Volkswagen a jeho Audi se v obavě ze ztráty trhu investičně spojují s čínskými automobilkami, startupem Xpeng a státním SAIC Motor. Německá automobilka totiž „jako sůl“ potřebuje pokročilejší čínské technologie a know-how, což je varovné pro celé Česko
    Německá automobilka Volkswagen, matka tuzemské Škody, nasype 700 milionů dolarů, v přepočtu zhruba patnáct miliard korun, do mladičkého čínského výrobce elektromobilů Xpeng, založeném teprve roku 2014. Získá tím bezmála pětiprocentní podíl a pozorovatelské křeslo v představenstvu Xpengu.
  • Volkswagen čeká, že do 2030 bude polovina jeho prodaných vozů elektrických
    Největší evropská automobilka Volkswagen očekává, že do roku 2030 bude polovina jejích vozidel prodaných po celém světě poháněna bateriemi. Díky spolupráci mezi značkami a technologiemi také zvýšila cíl provozní marže, tedy podíl provozního zisku na tržbách, do roku 2025, a to na osm až devět procent z předchozích sedmi až osmi procent. Vyplývá to z dnešní strategie automobilky do roku 2030. Součástí skupiny Volkswagen je i česká Škoda Auto.
  • Volkswagen dál počítá s budováním továren na baterie v Evropě
    Skupina Volkswagen (VW) je i nadále odhodlaná vybudovat v Evropě do roku 2030 továrny na výrobu bateriových článků o kapacitě přibližně 240 gigawatthodin (GWh). Potřebuje však správné rámcové podmínky a chce zohlednit konečný rámec legislativy EU ohledně takzvané nová Zelené dohody. Rozhodovací procesy o výstavbě gigafactory v Evropě a Severní Americe jsou na sobě nezávislé. Škoda Auto, která je součástí skupiny VW, to uvedla v dnešním prohlášení pro ČTK.
  • Volkswagen chce vyrábět milion elektromobilů ročně
    Společnost Volkswagen chce do roku 2022 vyrábět milion elektromobilů za rok a předstihnout tak i společnost Tesla. Stane se tak zřejmě světovou jedničkou.
  • Volkswagen končí s náborem nových zaměstnanců. Je v kleštích drahých energií a tuhých zelených regulací EU, které více než klimatu pomáhají Pekingu
    Německá automobilka Volkswagen pozastavuje nábor nových zaměstnanců. Zatím ani nestanovila, do kdy má opatření trvat. Jedná se o další viditelný příznak, že německý, ba evropský autoprůmysl čelí závažné ztrátě konkurenceschopnosti.
  • Volkswagen kvůli emisní aféře zaplatí v Texasu 85 milionů dolarů
    Německý automobilový koncern Volkswagen a jeho divize Audi se dohodly, že zaplatí 85 milionů dolarů (téměř dvě miliardy Kč) za urovnání obvinění, že v souvislosti s emisním skandálem porušily zákony amerického státu Texas na ochranu přírody. Informoval o tom texaský prokurátor Ken Paxton.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Purple trading AI