Čtvrtek 28. březen 2024 16:05
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Německý ústavní soud povolil ratifikaci ESM, stanovil si ale podmínky. Euro na 1,2900 k dolaru, trhy míří výše

12.09.2012 10:28  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Německý ústavní soud v Karlsruhe vynesl klíčový verdikt nad ratifikací stálého záchranného mechanismu eurozóny ESM Německem. Soud ratifikaci povolil, stejně jako se nevyslovil proti fiskálními paktu. Stanovil si ale podmínky ohledně rozsahu příspěvku poskytnutého Německem, který nepotřebuje schválení dolní komory parlamentu. Euro po verdiktu soudu zamířilo na hranici 1,2900 k americkému dolaru, což je jeho maximem za poslední čtyři měsíce. Vzápětí ustoupilo zpět k 1,2880 USD/EUR, znovu ale zpevňuje na hranici 1,2900. Evropské akcie vystoupaly po verdiktu nejvýše za posledních 14 měsíců. Zisky indexů se pohybují mezi 0,5 až 1 % u hlavních západoevropských indexů, od procenta výše u jižního křídla eurozóny. Na verdikt navýšením zisků zareagovala také pražská burza. PX posiluje o 0,7 %. V čele růstu stojí se ziskem 2,1 % Erste Bank, která obchoduje na 444,5 Kč/akcie. Komerční banka je v 1,1% zisku.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR online:



Jako neodůvodněné označil německý ústavní soud v Karlsruhe námitky proti tomu, aby Německo ratifikovalo záchranný mechanismus ESM s rozsahem 500 miliard eur. Stanovil si ale podmínky, jak musí být postupováno při uvolňování zdrojů Německa pro ESM. Pro záchranný fond to nicméně znamená, že bude moct začít fungovat.

"Soud v rámci řízení došel k závěru, že zákony, které byly posuzovány, z nejvyšší mírou pravděpodobnosti neporušují německou ústavu. Proto byly námitky odmítnuty," uvedl předseda soudu Andreas Vosskuhle.

Německo dle verdiktu soudu musí zajistit, aby jeho závazky vůči ESM nepřekročily rozsah 190 miliard eur, dokud větší rozsah závazků nebude schválen dolní komorou německého parlamentu Bundestag. O všech rozhodnutích ohledně ESM pak musejí být informovány obě komory německého parlamentu, tedy Bundestag i Bundesrat.

Německo je poslední zemí eurozóny, která Evropský stabilizační mechanismus ještě neratifikovala. Bez přistoupení Německa nemohl ani začít pracovat. 

Německý parlament vznik ESM stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě je ale u ústavního soudu napadli jejich odpůrci, kteří tvrdí, že tato opatření jsou v rozporu s německým ústavním pořádkem a porušují práva německého parlamentu. 

Soud v Karlsruhe však dnes zamítl jejich požadavek na vydání předběžného opatření, které prezidentu Joachimu Gauckovi zakáže příslušné zákony podepsat. 


Fiskální pakt, který kromě Británie a Česka podepsaly všechny zbývající vlády EU a zavázaly se v něm dodržovat pravidlo vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů, může vstoupit v platnost po ratifikaci 12 ze 17 státy eurozóny. Zatím ho přijalo 11 zemí, ale jen sedm členů měnové unie.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, DPA, AP, čtk)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nemecký rating s výhľadom A+
    Tou poplašnou správou pre rating Nemecka...
  • Nemecký rating v ohrození
    Riziko prudkého výpredaja finančn&ya...
  • Německý regulátor: Nord Stream 2 získá povolení k provozu nejdříve v červenci
    Kontroverzní plynovod Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, nezíská povolení k provozu dříve než v červenci příštího roku. Vyplývá to z dnešního vyjádření šéfa německého úřadu, který má schvalovací proceduru na starosti. Plynovod Nord Stream 2 je už hotov a ruské ministerstvo zahraničí minulý týden vyjádřilo naději, že povolení k provozu získá na jaře.
  • Německý regulátor nyní ruský plynovod Nord Stream 2 neschválí
    Proces schvalování německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 je dočasně pozastaven, německý regulační úřad projektu nyní povolení k provozu nedá. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. Oznámila to dnes německá Spolková agentura pro sítě, která certifikaci provádí. Provozovatel zatím plánuje založit ke správě plynovodního potrubí v Německu dceřinou společnost, což podle úřadu nestačí.
  • Německý soud vynese v kauze emisí verdikt nad bývalým šéfem Audi
    Soud v Mnichově dnes vynese verdikt v kauze podvodů při testech s emisemi nad bývalým šéfem německé automobilky Audi Rupertem Stadlerem. Ten nejprve vinu odmítal, letos v květnu ji ale uznal. Za to by měl podle dohody o vině a trestu dostat podmíněný trest. Audi a její mateřská společnost Volkswagen v roce 2015 přiznaly, že používaly nelegální software k podvádění při testech emisí.
  • Německý soud znejistěl euro, další slabé ISM optimismus nenarušilo
    Průzkum mezi firmami působícími v americkém nevýrobním sektoru dopadl podobně jako v průmyslu. Hlavní index ISM sice spadl nízko, na 41,8 bodu, ale to ještě není tak špatná zpráva. Dokonce překonal konsensus, a to znovu díky protahování dodacích lhůt. Produkce, nové objednávky, zaměstnanost - tady všude sledujeme drtivý propad na historická minima těchto dílčích indexů. Finanční trhy však zaskočeny nejsou, zřejmě po přípravě v podobě průmyslového indexu z minulého pátku.
  • Německý svaz VDA čeká letos růst výroby elektromobilů o 50 procent
    Svaz německého automobilového průmyslu VDA očekává letos zvýšení výroby osobních vozů na elektrický pohon v zemi o 50 procent na více než jeden milion. Pomohou k tomu rostoucí poptávka v zahraničí a navyšování výroby jednotlivými automobilkami.
  • Německý úřad schválil okamžité pokračování výstavby Nord Stream 2
    Spolkový úřad pro lodní dopravu a hydrografii (BSH) schválil okamžité pokračování výstavby plynovodu Nord Stream 2 v německých vodách. Vyplývá to z dnešního oznámení úřadu. Dosavadní povolení by pokračování výstavby připouštělo až od konce května, uvedla agentura DPA. Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa.
  • Německý ústavní soud dal zelenou ESM s podmínkami. Fungovat má od 8. října. Euro na 1,2900 k dolaru, trhy míří výše
    Německý ústavní soud v Karlsruhe vynesl klíčový verdikt nad ratifikací stálého záchranného mechanismu eur...
  • Německý Ústavní soud napomenul Bundesbanku
    Podle verdiktu německého Ústavního soudu se tamní centrální banka (Bundesbank) nesmí a nikdy neměla účastnit programu Evropské centrální banky, v rámci kterého docházelo k nákupům dluhopisů členských zemí, pokud ECB neprokáže nezbytnost takového postupu. Tento rozsudek se týká celého období fungování programu PSPP, pomocí kterého ECB od roku 2015 stimuluje evropskou ekonomiku. Podle soudu by Bundesbanka zároveň měla přistoupit k prodeji dluhopisů, které v současnosti drží, přičemž ovšem tento postup může koordinovat se zbytkem eurozóny. Rozsudek je přelomový hned v několika ohledech, když vrhá stín na stávající praxi ECB, pro kterou se nákupy těchto aktiv již staly běžným nástrojem měnové politiky, a zároveň také otevírá otázku možnosti jednostranného posuzování celounijních politik institucemi jednotlivých členských zemí. Kromě toho také znovu nastoluje téma, do jaké míry je postup ECB konformní se zákazem monetizace státního dluhu.
  • Německý ústavní soud zarazil plán Scholzova kabinetu utratit v přepočtu 1500 miliard korun za boj s klimatem
    Německo je příliš malým emitentem, aby mohlo globální klima ovlivnit, takže soud budoucí generace Němců rozumně chrání před sobeckým zadlužováním generací současnou.
  • Nemecký vládny kabinet odobril návrh hovoriaci o zákaze predaja na krátko
    Nemecký vládny kabinet dnes odobril návrh zákona hovoriaci o zákaze predaja na krátko bez pod...
  • Německý ZEW, britská inflace; analýza EUR/GBP
    Britský index spotřebitelských cen (CPI) posílil v červnu v meziročním srovnání na 2,9 procenta z květnových 2,7 ...
  • Německý ZEW index by měl ukázat na zlepšující se důvěru investorů
    Vstup do nového týdne byl pro měnový pár EUR/USD klidný. Společná evropská měna mírně posílila proti dolaru o jednu desetinu procenta, když se na mezibankovním trhu dostala na úroveň 1,333 EUR/USD.
  • Německý ZEW index na nejnižší úrovni za tři a půl roku
    Společná evropská měna si včera vůči dolaru odepsala 0,5 %, když oslabila na 1,1000 EUR/USD. Červencová důvěra v německou ekonomiku měřená ZEW indexem (názor 350 odborníků z finančního trhu) totiž poklesla na nejnižší úroveň za poslední tři a pul roky (-6,8 bodu). Na zhoršení sentimentu se podepsal brexit a s ním spojená volatilita na finančních trzích a nejistota ohledně dalšího hospodářského vývoje.
  • Nemecký ZEW index rastie štvrtý mesiac za sebou. Je reálne, že dno máme už za sebou.
    Nemecký IFO inštitút dnes zverejnil svoj mesačný prieskum medzi ekonómami, ktorého highlightom je IFO index očakávaní vývoja nemeckej ekonomiky v najbližších 6 mesiacoch. Kladná hodnota znamená, že viac respondentov očakáva zrýchlenie ako spomalenie a naopak. Aj vo februári bola úroveň záporná -13,4b (čakala sa nižšia úroveň: -14,1.). Je to však najvyššia úroveň od júna 2018. Po druhé, ZEW index rastie už štyri mesiace po sebe, pričom štvormesačný rast je najrýchlejší za posledné dva roky. V minulosti, keď bol ZEW v mínuse sa to stalo zakaždým až po dosiahnutí dna. Je však potrebné dodať, že Nemecká ekonomika v posledných dvoch kvartáloch výrazne spomalila, čiže báza, voči ktorej sa porovnávajú budúce očakávania, je nižšia.
  • Nemecký ZEW inštitút
    Obnova nemeckej ekonomiky sa zosilňuje, očakávame zároveň, že nemeckú ekonomiku by mohol výraznejšie ...
  • Nemecký ZEW inštitút
    "Hlavnými rizikami pre nemeckú ekonomiku sú silné euro, pretrvávajúce problémy bánk a fiškálny mor.&qu...
  • Německý ZEW na nejnižších úrovních od roku 2012
    A po Britské inflaci ještě jeden indikátor který zaujal – německý ZEW index, jakožto indikátor důvěry institucionálních investorů v německou ekonomiku:
  • Německý ZEW opět šokoval
    Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se během včerejšího odpoledne vyjadřoval k silnému ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader