Úterý 19. březen 2024 04:56
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Rozpad eurozóny: pokles HDP od 25% do 50%

07.12.2011 12:34  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spoločná mena sa včera opäť dostala pod predajný tlak, nakoľko možnosť zníženia ratingu takmer všetkých krajín eurozóny ako aj eurovalu, je pre euro veľmi zlá správa. Nakoniec ale šumy, že ESM a EFSF by mohli fungovať spoločne a participovať na záchrane problémových krajín, pomohli trhu zdvihnúť nálada. Na zisky to ale nestačilo.

História sa opakuje

Optimizmus, že kríza by sa mohla riešiť, ale dnes napoludnie opäť zrušil jeden z predstaviteľov nemeckej politiky, ktorého vyjadrenia priniesli informačné agentúry. Ten povedal, že nie je optimistickí ohľadom záverov nadchádzajúceho summitu... Pripomínam, že podobnú situáciu sme videli už v októbri, kedy pár dní pred plánovaným summitom EU nemecký minister financií Schauble povedal, že nadchádzajúci summit neprinesie úplné riešenia pre krízu. Reakciou bola ďalšia neistota, ktorú musel odstrániť až summit o 10 dní neskôr (26.-27. Októbra). Ani ten ale nedokázal natrvalo obnoviť dôveru. Hra sa tak nemení. Nemecku aktuálny stav vyhovuje a čím dlhšie trvajú aktuálne problémy a euro ostáva slabé, tým viac to vyhovuje nemeckému exportu.

Rozpad eurozóny: pokles HDP od 25 do 50%


Veci pravým menom včera nazval CEO automobilky BMW, podľa ktorého by kolaps eura spôsobil aj kolaps nemeckého exportu. Ak by následne bola obnovená silná nemecká marka, bola by to najhoršia nočná mora pre nemecký export. Kvantifikovať rozsah rozpadu eura sa pokúsil včera francúzsky premiér. Podľa jeho slov by kolaps eura spôsobil kolaps HDP slabších krajín o 50% a kolaps HDP silných krajín o 25%.

Európske banky chcú stále doláre

Slová nemeckého politika dnes posielajú euro opäť silnejšie nadol a nepomohla ani dobrá aukcia nemeckých a portugalských dlhopisov. Za poklesom je zároveň aj 3-mesačný tender ECB na dodávanie dolárovej likvidity, v ktorom komerčné banky chceli až 50,7 mld. dolárov likvidity vs. 400 mil. pri predchádzajúcom tendri. Na trhu je tak značná neistota a banky vedia, že v prípade skutočne veľkých problémov budú USD dlhopisy najlepší kolaterál a nie nemecké dlhopisy.

US stále preferuje participáciu ECB


Uvidíme, ako s presvedčením politikov ku skutočne radikálnym krokom podporí US minister financií Geithner, ktorý je aktuálne v Paríži. Ten chce stále presvedčiť politikov, aby zvážili participáciu aj ECB na záchrane eurozóny. Po pondelku to bude ale ťažšie, nakoľko Merkelová ako aj Sarkozy povedali, že rešpektujú nezávislosť ECB.

Výhľad na dnes

Ak ale nebude dosiahnutá fiškálna dohoda (funkčnosť ESM a EFSF) a ani dohoda s monetárnou autoritou (ECB), hrozí naplnenie varovania S&P. Úroky na dlhopisoch začnú opäť rásť a až aj agentúra Fitch varovala Francúzsko, že krajina, ak chce udržať AAA rating, nemá už kapacitu reagovať na ďalšie šoky... Optimizmus z trhu tak rapídne vyprcháva a ak v štvrtok nepríde k podporným krokom  zo strany ECB (zníženie sadzieb a dodávanie likvidity) resp. politikov (jasné závery summitu), hrozí opätovný výpredaj dlhopisov krajín eurozóny ako aj eura... Nakoľko ale trh bude čakať na tento summit, nemali by sme dovtedy vidieť pokles eura pod 1,33... Obchodné pásmo tak ostáva 1,33/1,35. Mierny support na 1,3350.

EURUSD

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozkolísaný týden je u konce
    Hlavním faktorem, který hýbal trhy v tomto týdnu, byly bezesporu komentáře ohledně obchodní politiky. Začátek týdne byl ovlivněn celními protiopatřeními Číny na zvýšené tarify na dovoz jejího zboží do Spojených států v předchozím týdnu, následně ale pak z úst Donalda Trumpa přišla mírnější slova ohledně toho, že počká se zvyšováním cel na dovoz aut do té doby, než se nedosáhne obchodní dohody s Evropskou unií a Japonskem. Dnes ráno ale čínská média informovala o tom, že čínští zástupci možná nebudou chtít pokračovat ve vyjednáváních se Spojenými státy, což opět přililo olej do ohně. Trhy tak v průběhu týdne byly poměrně dost rozkolísané. Evropa přesto končí v ziscích přes půl procenta, naopak Amerika zřejmě uzavře tento týden v červeném.
  • Rozkol medzi euroskupinou a MMF
    V týchto dňoch vyvrcholil už dlhšie trvajúci spor MMF s euroskupinou, ktorý sa týka navonok len Gr...
  • Rozloučíme se dnes s QE? Zasedání Fedu a RBNZ, analýza amerického dolaru a EUR/USD
    Hlavní událostí dnešního dne bude ukončení 2denního zasedání americké centrální banky (Fed), na němž by ba...
  • Rozpačitá data z trhu práce nepřinesla jasný signál pro trh a FED
    Po dubnovém zklamání byla dnešní data z amerického trhu práce nervózně očekávána ze strany FEDu i investorů. Výsledek je slušný, nicméně nenadchl. V květnu bylo vytvořeno 559 tisíc nových pracovních míst po 278 tisících v dubnu. Očekávání však byla vyšší, a to 675 tisíc nových pracovních míst. Zaostal zejména maloobchod, kde došlo k poklesu již druhý měsíc za sebou. Podle očekávání více jak polovina nově vytvořených míst připadla na odvětví zábavy a pohostinství, která byla nejvíce postižena pandemickými omezeními. Na druhou stranu míra nezaměstnanosti poklesla o desetinu více, než se očekávalo, na 5,9 % a tempo růstu mezd dosáhlo 0,5 % měsíčně. O tři desetiny tak překonalo očekávání.
  • Rozpačité akcie, rostoucí výnosy. Závěr týdne ovlivnila nová data i slabé firemní výsledky
    Z evropských makrodat opět udělaly špatný dojem indexy PMI, a to hlavně v Německu, Itálii a Británii. Dopad byl znát u italských akcií a dluhopisů nebo u libry. Inflace v eurozóně naopak překvapila vyššími hodnotami v případě jádrového indexu.
  • Rozpačité inflační odpoledne na finančních trzích
    Všechnu pozornost na sebe nejen dnes, ale už s předstihem, strhávala americká inflační data. Ta nakonec vyšla přesně podle očekávání a investoři moc nevědí, s co s tím. V zásadě se snaží držet předchozího pozitivního vývoje, ale ne všude se to daří. První nejistá reakce bývá po datech celkem běžná, tentokrát se však trhy kývají ze strany na stranu i v dalších hodinách po zveřejnění dat.
  • Rozpačité pondělí na Wall Street
    Americké akcie zahájily včerejší obchodování v záporu a zprvu se tak zdálo, že výprodej bude pokračovat i v úvodu nového týdne, ovšem trhy přece jen umazaly počáteční ztrátu a dokonce se dostaly i do výraznějších zelených hodnot. Zisky si však neudržely a v poslední hodině obchodování se hlavní akciové indexy opět propadly do záporu - mimo technologický Nasdaq (+0,4 %). Nejlépe se včera dařilo technologickým titulům, i když většinu svých denních zisků rovněž v závěru dne umazaly (Microsoft +2,1 %, Apple +1,3 %, Meta +0,8 %). Dařilo se i zdravotnímu sektoru (Pfizer +1,2 %, Moderna +7 %, Abbvie +1,5 %, Novavax +5,1 %). Naopak bankovní sektor pokračoval v masivních výprodejích (Bank of America -5,8 %, Goldman Sachs -3,7 %, Wells Fargo -7,1 %, Citigroup -7,5 %).
  • Rozpačitý úvod týdne na regionálních trzích
    Na začátku týdne panovala na středoevropských devizových trzích smíšená nálada. Na jedné straně jsme se přes víkend nedočkali žádných...
  • Rozpačitý závěr týdne přináší dolaru zisky
    Nálada na hlavních finančních trzích na závěr týdne není nijak skvělá. Mohou k tomu přispívat obavy z americko-čínského obchodního sporu, ale znovu v nás vyvolává docela negativní dojem, jakým způsobem trhy reagují na firemní výsledky nebo makrodata.
  • Rozpad eurozóny musí být odvrácen za každou cenu, hrozí spíše odchod severních zemí
    Úvahy o rozpadu eurozóny vidí tuto možnost buď jako prostý proces devalvace jednotlivých měn, či naopak jako velkou ekonomickou pohromu. Druhá možnost je pravděpodobnější. Mezi severem, který má významnou věřitelskou pozici, a vysoce zadluženým jihem se nahromadil velký objem nerovnováh. Rozpad eurozóny by poškodil platební mechanismy mezi jednotlivými zeměmi a negativně dolehl na ekonomickou aktivitu.
  • Rozpad slovinskej vlády a euroval
    Slovinská vláda neprežila hlasovanie o dôvere v ...
  • Rozplizlost odborářské stávky dokládá, že Fialova vláda má stále značné šance na úspěch u dalších voleb. Pokud chtějí odbory něco změnit, prostě musí dokázat zaplnit Václavák
    Včerejší stávka dokládá, že i když lidé v hospodě nebo na sociálních sítích zhusta remcají a kritizují vládu, mají-li možnost dát svůj postoj vskutku najevo, příliš tak nečiní. Rozhodně tedy ne v nějaké opravdu zásadnější míře. Vždyť odboráři nedokázali zaplnit ani Malostranské náměstí, mnohem menší, než je Václavské náměstí.
  • Rozpočet ČR jako černá díra
    To, že český státní rozpočet není v nejlepší kondici, je všeobecně známo. Je ovšem v tak špatném stavu, jak se říká? Ke konci třetího čtvrtletí dosáhl český státní dluh 3,1 bilionu korun. To je samozřejmě ohromné číslo, při kterém na každého Čecha připadá přes 286 000 Kč. „Velmi důležitý údaj je státní zadlužení vůči HDP, které je v ČR na úrovni 42,8 %. Touto optikou to v mezinárodním srovnání není za tak špatné, ostatní země EU jsou totiž zadlužené podstatně více. Řecko přibližně ve výši 170 % HDP, Itálie 144 % a třeba takové Portugalsko 114 % HDP. Určitě se ale nechceme srovnávat s těmi nejhoršími. Naopak nejlépe jsou na tom Bulharsko s 22,9 % a Estonsko s 18,4 %,“ říká Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.
  • Rozpočet ČR: Sto miliard k dobru
    Letos je to už vlastně tradice a nejinak tomu bylo i v říjnu, a tak státní rozpočet skončil přebytkem, který tentokrát dosáhl téměř 100 mld. korun. Saldo rozpočtu se tak silně odchyluje od původního plánu, který pro tento rok počítá s deficitem 70 mld. korun. Když navíc vezmeme v úvahu, že s koncem roku se hospodaření státu obvykle zhoršuje, jsou dosavadní čísla v silném kontrastu s předchozími lety. Nezbývá, než se podívat, co se to vlastně v rozpočtu děje. Vybírají se lépe daně nebo se snad šetří?
  • Rozpočet jede z kopce již od ledna
    Státní kasa pokračuje i v roce 2021 na loňské trajektorii, a zatímco v předchozích letech vykazovala po prvním měsíci roku zpravidla spíše přebytky, nyní je tomu naopak. Nepoměr mezi výdaji a příjmy dosáhl 31,5 mld. Kč. Oproti loňskému lednu je tak deficit hlubší o 23,5 mld. Kč, byť Ministerstvo financí upozorňuje, že letos již došlo k převodu 12 mld. Kč na financování sociálních služeb, což se před rokem událo až v únoru.
  • Rozpočet je schválený: vláda dá na Ukrajince tolik, co člověk s běžným příjmem za jedno pivo. Kritika, že pomáhá „na úkor“ vlastních občanů, neobstojí
    Fialova vláda má svůj první rozpočet. Poslanci jej schválili dnes. Jeho již přijaté rámcové parametry se vlivem války na Ukrajině nezměnily. Plánovaný schodek zůstává na úrovni 280 miliard korun. Příjmy mají činit 1613,2 miliardy korun, zatímco výdaje 1893,2 miliardy. Na dílčích změnách se však poslanci shodli. Na humanitární pomoc související s Ukrajinou nově vyčlení 1,8 miliardy korun.
  • Rozpočet: Letos poprvé v červených číslech
    Za prvních pět měsíců letošního roku stát hospodařil s deficitem 18,7 miliardy korun. Je to samozřejmě podstatně horší výsledek než loni, nicméně v loňském roce rozpočtu soustavně pomáhaly miliardy z fondů EU, které extrémně nadlepšily rozpočtové hospodaření a nakonec i „způsobily“ první rozpočtový přebytek od roku 1996.
  • Rozpočet míří k pozitivnímu „překvapení“
    Trend, který avizoval již červnový výsledek, byl v červenci potvrzen – státní finance se vyvíjejí lépe, než předpokládá aktuálně platný schodek rozpočtu na úrovni 500 mld. Kč. Za prvních sedm měsíců roku dosáhl deficit úrovně 279,4 mld. Kč, a byť se jedná o suverénní rekord v historii země, došlo meziměsíčně k nárůstu schodku o „pouhých“ 14 mld. Kč. Příjmy státní kasy jsou již meziročně vyšší o 19 mld. Kč, výdaje pak o necelých 94 mld. Kč. Celkové saldo hospodaření se tak zhoršilo o 74 mld. Kč.
  • Rozpočet na rok 2020 smutně vyjadřuje nulové reformní úsilí vlády, čtyřicetimiliardový schodek vadit nemusí, pokud se nevymkne kontrole
    Poslanecká sněmovna včera večer schválila rozpočet na rok 2020. Jeho celkové výdaje činí 1618 miliard korun, příjmy pak 1578 miliard.
  • Rozpočet se podle očekávání dál propadá
    První letošní pololetí si již stačilo vyžádat deficit hospodaření státu na úrovni 195,2 mld. Kč. Podobně jako v předchozích měsících se tak jedná o suverénně největší zaznamenaný schodek pro dané období, který se navíc bude v příštích měsících dále zvyšovat.Zatímco příjmová strana trpí ochromenou ekonomickou aktivitou, která tudíž negeneruje daňové výnosy, ta výdajová nese tíhu záchranných programů. Původně schválený celoroční schodek na úrovni 40 mld. Kč je dávno zapomenut a postupně byl zrevidován na 200 a posléze 300 mld. Kč. Aktuálně probíhají jednání o jeho dalším navýšení až na 500 mld. Kč, což podle nás bude již realitě s největší pravděpodobností blízké.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook