Čtvrtek 28. březen 2024 22:18
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Rozpačité akcie, rostoucí výnosy. Závěr týdne ovlivnila nová data i slabé firemní výsledky

01.02.2019 17:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Z evropských makrodat opět udělaly špatný dojem indexy PMI, a to hlavně v Německu, Itálii a Británii. Dopad byl znát u italských akcií a dluhopisů nebo u libry. Inflace v eurozóně naopak překvapila vyššími hodnotami v případě jádrového indexu.

Americká data hodnotíme celkově pozitivně. Čísla z trhu práce byla hodně divoká, odchýlila se od odhadů a došlo i k velkým revizím. Nakonec ale vypadá dobře zaměstnanost a při pohledu na detaily nezklamaly ani mzdy, třebaže jejich meziměsíční růst za konsensem zaostal. Index ISM pak ukázal překvapivě dobrý start výrobního sektoru do nového roku, když zrychlila jak celková aktivita a výroba, tak i přísun nových objednávek.

Výnosům dluhopisů v USA nová data pomohla výš a dolar toho využil hlavně na páru s jenem. Americká měna však příliš nezískala vůči euru, kde se pohybuje u 1,1450. Libra dnes oslabila s přispěním špatných britských dat.

Evropské akcie končí další rozpačitý den, kdy nejprve smazaly úvodní zisky a následně se snažily posunout znovu do zeleného. Zátěží byly banky a IT. Amerika se obchoduje v plusu i přes pokles cyklické spotřeby. Ze strany firemních výsledků je na trzích znát slabší výhled Amazonu či Mercku, špatná čísla Deutsche Bank, případně další zprávy o nedostatcích v účetnictví Wirecard.

Pražská burza lehce roste v souladu s Evropou. Finanční sektor či O2 táhnou index vzhůru, před závěrem se přidává také ČEZ. Koruna navzdory slabému domácímu PMI zakončila týden posílením vůči euru i dolaru.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 17:13 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.7227-0.123325.778225.6549
CZK/USD22.4212-0.367022.529322.3407
HUF/EUR317.65060.5898318.3885315.6200
PLN/EUR4.28770.61354.28924.2641
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.73800.84977.74077.6937
JPY/EUR125.52900.7694125.5816124.3370
JPY/USD109.40500.5422109.4710108.4970
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.87650.35950.88280.8727
CHF/EUR1.14000.16831.14131.1347
NOK/EUR9.66910.19529.67909.6532
SEK/EUR10.37140.161010.400110.3525
USD/EUR1.14720.23501.14851.1419
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.37820.22051.38201.3727
CAD/USD1.3096-0.26501.31821.3084
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny


 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozhovory mezi USA a Čínou, MPC Fedu má náskok
    Optimismus, že se čínsko-americká obchodní jednání stáčejí správným směrem, umožnilo finančním trhům minulý týden uzavřít v kladné oblasti. Poslední výzva nad současným stoupajícím trendem by však měla být potvrzena již ve středu 30. ledna 2019, kdy čínský vicepremiér Liu He a jeho delegace a Washington budou intenzivněji pokračovat v obchodních rozhovorech. Celosvětový posun měnové politiky velkých centrálních bank překvapil trh. Zatímco pokračující zpomalení růstu a politické problémy by při pohledu do budoucna mohly zatížit příjmy firem.
  • Rozhovory OPEC+ o snížení těžby ropy zkrachovaly
    Páteční rozhovory Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o rozsáhlejším snížení těžby skončily bez dohody. Ceny ropy kvůli krachu jednání vykazují pokles o více než osm procent. OPEC navrhoval snížení těžby o dalších 1,5 milionu barelů denně. Z toho mělo půl milionu barelů připadnout na Rusko a další nečlenské země. Rusko se však podle zdrojů agentury Reuters k návrhu odmítlo připojit.
  • Rozhovory uviazli
    Z posledných skúseností je ťažké pov...
  • Rozjela se soutěž, kdo si více kopne do vlády. Zatím vede Kalouskovo strašení bankrotem
    V čím horším stavu jsou veřejné finance, tím chmurnější jsou výhledy. V neděli se v televizi bývalí ministři shodli na tom, že deficit státního rozpočtu skončí letos ještě hůře, než si vláda naplánovala. Musím s nimi bohužel souhlasit. Nedivil bych se, kdyby se deficit státního rozpočtu nakonec blížil ke 400 mld. Kč místo předpovídaných 295 mld. Kč. Ukazuje se, že takto špatně sestavený rozpočet jsme ještě nikdy neměli. Ministr v rozpočtu zapomněl na kdeco od valorizací penzí až na menší výběr nových daní.
  • Rozjeté akcie trochu přibrzdila ECB, eurodolar pokračuje na cestě dolů
    Akcie v Evropě dopoledne nabraly zisky, ze kterých následně trochu slevily - průměrně rostou asi o 0,8 procenta. Podobné je to na Wall Street, která po silném úvodu zůstává 0,8 pct nad včerejším závěrem. Slušnou dnešní poptávku zařídil zejména optimismus o dalším vývoji obchodní války. Čína nechce dál hrotit vzniklou situaci a připravuje se jednání na září. Naproti tomu naděje, že by se podařilo rychle odbourat oznámená cla, je podle nás malá, ale trhům i zamezení další eskalaci nyní evidentně stačí.
  • Rozjíždí se výsledková sezóna, akcie lehce v plusu
    Včerejší americká inflační data jasně ukázala, že přílišného růstu cen se trh přestal bát. Přestože ještě určitě uvidíme řadu vysokých inflačních statistik, dost možná je investoři přejdou, pokud nepřijde opravdu velké překvapení. S tím úzce souvisí klesající výnosy, které už nepůsobí akciím problémy a naopak znovu otevřely prostor pro růstové tituly.
  • Rozkolísaný týden je u konce
    Hlavním faktorem, který hýbal trhy v tomto týdnu, byly bezesporu komentáře ohledně obchodní politiky. Začátek týdne byl ovlivněn celními protiopatřeními Číny na zvýšené tarify na dovoz jejího zboží do Spojených států v předchozím týdnu, následně ale pak z úst Donalda Trumpa přišla mírnější slova ohledně toho, že počká se zvyšováním cel na dovoz aut do té doby, než se nedosáhne obchodní dohody s Evropskou unií a Japonskem. Dnes ráno ale čínská média informovala o tom, že čínští zástupci možná nebudou chtít pokračovat ve vyjednáváních se Spojenými státy, což opět přililo olej do ohně. Trhy tak v průběhu týdne byly poměrně dost rozkolísané. Evropa přesto končí v ziscích přes půl procenta, naopak Amerika zřejmě uzavře tento týden v červeném.
  • Rozkol medzi euroskupinou a MMF
    V týchto dňoch vyvrcholil už dlhšie trvajúci spor MMF s euroskupinou, ktorý sa týka navonok len Gr...
  • Rozloučíme se dnes s QE? Zasedání Fedu a RBNZ, analýza amerického dolaru a EUR/USD
    Hlavní událostí dnešního dne bude ukončení 2denního zasedání americké centrální banky (Fed), na němž by ba...
  • Rozpačitá data z trhu práce nepřinesla jasný signál pro trh a FED
    Po dubnovém zklamání byla dnešní data z amerického trhu práce nervózně očekávána ze strany FEDu i investorů. Výsledek je slušný, nicméně nenadchl. V květnu bylo vytvořeno 559 tisíc nových pracovních míst po 278 tisících v dubnu. Očekávání však byla vyšší, a to 675 tisíc nových pracovních míst. Zaostal zejména maloobchod, kde došlo k poklesu již druhý měsíc za sebou. Podle očekávání více jak polovina nově vytvořených míst připadla na odvětví zábavy a pohostinství, která byla nejvíce postižena pandemickými omezeními. Na druhou stranu míra nezaměstnanosti poklesla o desetinu více, než se očekávalo, na 5,9 % a tempo růstu mezd dosáhlo 0,5 % měsíčně. O tři desetiny tak překonalo očekávání.
  • Rozpačité inflační odpoledne na finančních trzích
    Všechnu pozornost na sebe nejen dnes, ale už s předstihem, strhávala americká inflační data. Ta nakonec vyšla přesně podle očekávání a investoři moc nevědí, s co s tím. V zásadě se snaží držet předchozího pozitivního vývoje, ale ne všude se to daří. První nejistá reakce bývá po datech celkem běžná, tentokrát se však trhy kývají ze strany na stranu i v dalších hodinách po zveřejnění dat.
  • Rozpačité pondělí na Wall Street
    Americké akcie zahájily včerejší obchodování v záporu a zprvu se tak zdálo, že výprodej bude pokračovat i v úvodu nového týdne, ovšem trhy přece jen umazaly počáteční ztrátu a dokonce se dostaly i do výraznějších zelených hodnot. Zisky si však neudržely a v poslední hodině obchodování se hlavní akciové indexy opět propadly do záporu - mimo technologický Nasdaq (+0,4 %). Nejlépe se včera dařilo technologickým titulům, i když většinu svých denních zisků rovněž v závěru dne umazaly (Microsoft +2,1 %, Apple +1,3 %, Meta +0,8 %). Dařilo se i zdravotnímu sektoru (Pfizer +1,2 %, Moderna +7 %, Abbvie +1,5 %, Novavax +5,1 %). Naopak bankovní sektor pokračoval v masivních výprodejích (Bank of America -5,8 %, Goldman Sachs -3,7 %, Wells Fargo -7,1 %, Citigroup -7,5 %).
  • Rozpačitý úvod týdne na regionálních trzích
    Na začátku týdne panovala na středoevropských devizových trzích smíšená nálada. Na jedné straně jsme se přes víkend nedočkali žádných...
  • Rozpačitý závěr týdne přináší dolaru zisky
    Nálada na hlavních finančních trzích na závěr týdne není nijak skvělá. Mohou k tomu přispívat obavy z americko-čínského obchodního sporu, ale znovu v nás vyvolává docela negativní dojem, jakým způsobem trhy reagují na firemní výsledky nebo makrodata.
  • Rozpad eurozóny musí být odvrácen za každou cenu, hrozí spíše odchod severních zemí
    Úvahy o rozpadu eurozóny vidí tuto možnost buď jako prostý proces devalvace jednotlivých měn, či naopak jako velkou ekonomickou pohromu. Druhá možnost je pravděpodobnější. Mezi severem, který má významnou věřitelskou pozici, a vysoce zadluženým jihem se nahromadil velký objem nerovnováh. Rozpad eurozóny by poškodil platební mechanismy mezi jednotlivými zeměmi a negativně dolehl na ekonomickou aktivitu.
  • Rozpad eurozóny: pokles HDP od 25% do 50%
    Spoločná mena sa včera opäť dostala pod predajný tlak, nakoľko možnosť zníženia ratingu takmer všetkých krajín eurozóny ako aj eurovalu, je pre euro veľmi zlá správa. Nakoniec ale šumy, že ESM a EFSF by mohli fungovať spoločne a participovať na záchrane problémových krajín, pomohli trhu zdvihnúť nálada. Na zisky to ale nestačilo.
  • Rozpad slovinskej vlády a euroval
    Slovinská vláda neprežila hlasovanie o dôvere v ...
  • Rozplizlost odborářské stávky dokládá, že Fialova vláda má stále značné šance na úspěch u dalších voleb. Pokud chtějí odbory něco změnit, prostě musí dokázat zaplnit Václavák
    Včerejší stávka dokládá, že i když lidé v hospodě nebo na sociálních sítích zhusta remcají a kritizují vládu, mají-li možnost dát svůj postoj vskutku najevo, příliš tak nečiní. Rozhodně tedy ne v nějaké opravdu zásadnější míře. Vždyť odboráři nedokázali zaplnit ani Malostranské náměstí, mnohem menší, než je Václavské náměstí.
  • Rozpočet ČR jako černá díra
    To, že český státní rozpočet není v nejlepší kondici, je všeobecně známo. Je ovšem v tak špatném stavu, jak se říká? Ke konci třetího čtvrtletí dosáhl český státní dluh 3,1 bilionu korun. To je samozřejmě ohromné číslo, při kterém na každého Čecha připadá přes 286 000 Kč. „Velmi důležitý údaj je státní zadlužení vůči HDP, které je v ČR na úrovni 42,8 %. Touto optikou to v mezinárodním srovnání není za tak špatné, ostatní země EU jsou totiž zadlužené podstatně více. Řecko přibližně ve výši 170 % HDP, Itálie 144 % a třeba takové Portugalsko 114 % HDP. Určitě se ale nechceme srovnávat s těmi nejhoršími. Naopak nejlépe jsou na tom Bulharsko s 22,9 % a Estonsko s 18,4 %,“ říká Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.
  • Rozpočet ČR: Sto miliard k dobru
    Letos je to už vlastně tradice a nejinak tomu bylo i v říjnu, a tak státní rozpočet skončil přebytkem, který tentokrát dosáhl téměř 100 mld. korun. Saldo rozpočtu se tak silně odchyluje od původního plánu, který pro tento rok počítá s deficitem 70 mld. korun. Když navíc vezmeme v úvahu, že s koncem roku se hospodaření státu obvykle zhoršuje, jsou dosavadní čísla v silném kontrastu s předchozími lety. Nezbývá, než se podívat, co se to vlastně v rozpočtu děje. Vybírají se lépe daně nebo se snad šetří?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani