Čtvrtek 28. březen 2024 14:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Kaddáfí byl dopaden a zabit, potvrdila libyjská vláda. Ropa na 4denním dně

20.10.2011 13:58  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl dopaden a vážně zraněn v rodném městě Syrta. Oznámil to podle agentury AFP představitel nové libyjské vlády. Podle televize Al-Džazíra Kaddáfí zemřel na následky zranění, která utrpěl při dnešním zadržení. Smrt svrženého libyjského vůdce poté potvrdila i Přechodná národní rada (NTC). Podle agentury Reuters je nyní Kaddáfího tělo transportováno z bezpečnostních důvodů na tajné místo.

"Sdělujeme světu, že Kaddáfí zemřel v rukou revolucionářů," prohlásil mluvčí NTC Abdal Háfiz Ghúga. "Je to historický moment, je to konec tyranie a diktatury," dodal. Smrt byla podle něj potvrzena veliteli v Syrtě.

Povstalci prý oznámili také zabití ministra obrany svrženého režimu Júnise Džábira a zadržen měl být i Kaddáfího syn Mutasim, velitel Kaddáfího bezpečnostních brigád Mansúr Zaú a šéf libyjské rozvědky Abdalláh Sanúsí. Ceny ropy v New Yorku po zprávě odepsala procentní zisky a klesla o 0,7 procenta na své 4denní minimum na 85,4 dolaru za barel.

Vývoj cen ropy za posledních 5 dní

ropa - 20.11.

"Byl zajat. Je zraněn na obou nohách. Odvezla ho sanitka," sdělil Abdal Madžíd, člen Přechodné národní rady. Kaddáfího zajetí potvrdil také nejmenovaný bojovník v Syrtě. Televize Al-Džazíra informuje, že Kaddáfí byl dopaden u přístavního města Syrta, kde se ukrýval v jámě. Pokoušel se uniknout v konvoji, na který zaútočily stíhačky NATO. Spolu s ním byl zadržen i jeho mluvčí Músá Ibráhím, prohlásil jeden ze zástupců NTC televizi Al-Džazíra.

Činitelé Bílého domu k zajetí Muammara Kaddáfího uvedli, že situaci monitorují, ale nemohou v danou chvíli potvrdit stav, v němž se bývalý lybijský vůdce nachází.

Kaddáfí vládl Libyi 42 let. Svrhlo ho povstání, které propuklo v Libyi v polovině února. Devětašedesátiletého diktátora obžaloval Mezinárodní trestní soud v Haagu ze zločinů proti lidskosti. Letos v červnu vydal zatykač.

Rozhodující zvrat v Kaddáfího neprospěch přivodily alianční nálety. Spojenci je zahájili 19. března, dva dny poté, co Rada bezpečnosti OSN vydala zmocnění k vojenským operacím na ochranu obyvatel.

Kaddáfího dopadení oznámila nová libyjská vláda jen několik hodin poté, co Syrtu prohlásila za dobytou. Syrta leží na břehu Středozemního moře, 360 kilometrů východně od Tripolisu. Je to Kaddáfího rodiště.

(Zdroj: AFP, MediaFax, ČTK, Reuters)

Klíčová slova: Ropa | Ceny ropy | OSN | Ropy | Vývoj cen ropy | Zisky | Reuters | NATO | ČTK |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Juncker (predseda Ecofinu)
    "Euro je príliš silné." Komentár: Už tu máme vyhlásenia z Nemecka, z ECB (včera Tr...
  • Juncker (predseda Ecofinu)
    "Neobávam sa ani tak prepadu eura, ale rýchlosti jeho pádu." Komentár: Vidíme prvé of...
  • Juncker (predseda Ecofinu)
    "Posledný prepad eura je iracionálny, neobávam sa však slabého kurzu, ale rýchlosti jeho pr...
  • Juncker s Johnsonem do dohodli na nové podobě brexitu, zachránit by tak mohli 36 tisíc pracovních míst v ČR
    Britská libra posílila vůči euru a zejména vůči dolaru bezprostředně poté, co dnes dopoledne šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a britský premiér Boris Johnson oznámili, že se podařilo dosáhnout nové dohody na podobě brexitu.
  • Juniper po akvizici společností HPE stoupá o 22 %. Je důvodem Mist AI?
    Deník Wall Street Journal uvádí, že společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE.US) vede v pozdní fázi jednání o převzetí výrobce serverů a síťových služeb Juniper Networks. Hodnota transakce se odhaduje na 13 miliard USD, což dnes způsobilo nárůst akcií společnosti Juniper o více než 21 %. Akvizice společnosti Juniper by byla největší akvizicí HPE od roku 2011, kdy konglomerát pohltil společnost Autonomy. Očekává se, že rozhodnutí bude oznámeno tento týden. Jde o "Mist AI" společnosti Juniper?
  • Jurečka se spletl, vláda vyplatí „rouškovné pro děti“ menšímu okruhu domácností. I tak jde stále v Babišových stopách, na neadresnou dávku padne až sedm miliard korun
    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se spletl. Vláda hodlá v srpnu vyplácet mimořádnou dávku na dítě v závislosti na hrubém, nikoli čistém příjmu domácnosti. Takže nárok na ni budou mít domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně hrubého. Dávku tak stále bude získávat třeba i domácnost, v níž oba rodiče pobírají mzdu 41 600 korun hrubého měsíčně. To zhruba odpovídá průměrné mzdě pro první čtvrtletí letošního roku, jak uvádí ministr financí Zbyněk Stanjura. Na průměrnou mzdu tak stále dosáhnou zhruba dvě třetiny rodin s dětmi.
  • Južanská výstraha
    Aj keď sa európske akciové trhy pohybujú v zelených číslach, predsa tu máme dve výnimky. Španielsky IBE...
  • Južanské dlhopisy
    Výnosy na portugalských a španielskych 10- ročných dlhopisoch dosahuje najvyššie levely od z...
  • Kábulské exploze srážejí americké akcie i českou korunu. Trhy znervózňuje také americká centrální banka
    Akciové trhy v USA se nyní propadají poté, co v afghánské metropoli Kábulu došlo k několika závažným explozím. Oslabuje také česká koruna. Naopak se daří zlatu. Trhy totiž hledají bezpečná útočiště, jako je právě zlato, neboť se obávají stupňování napětí v Afghánistánu, které by v době evakuace amerických jednotek mohlo přerůst v závažnější střet a tamějšími bojovníky Tálibánu.
  • Kačerov
    Bankovní rada australské centrální banky dnes podle očekávání zachovala základní...
  • Kadeřnictví a další provozovny služeb osobní péče přišly za uplynulé měsíce o zhruba dvě miliardy korun. Od zítřka čekají nával, takže ostříhání a jiné služby mohou zdražit
    Za splnění zvláštních hygienických opatření mohou zítra otevřít holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby. Vláda jim to povoluje v rámci další vlny uvolňování podmínek boje s koronavirovou nákazou. K jejich nucenému zavření došlo 14. března, tedy před takřka dvěma měsíci.
  • Kakao astronomicky zdražuje, čoko-vajíčka jsou na splátky, výrobci typu Marsu potajmu snižují gramáž tyčinek, v Kit Kat nenápadně ubylo čokolády. A bude hůř – tuna kakaových bobů včera prvně v historii uzavřela na ceně přes 200 000 korun
    Kakaové boby jsou nejdražší v novodobé historii. Tuna kakaových bobů včera poprvé v historii na newyorské burze uzavřela na úrovni převyšující v přepočtu 200 tisíc korun, vyplývá z údajů agentury Bloomberg (viz graf níže). Konkrétně nyní tuna bobů vyjde na 209 719 Kč. To je skutečně jejich nejvyšší korunová cena za celé období od vzniku samostatné České republiky v roce 1993.
  • Kakao klesá z nedávných maxim
    Cena kakaa v úterý prudce klesla a zastavila nedávný růst způsobený vyššími než průměrnými teplotami v zemi, která je největším producentem kakaa, na Pobřeží slonoviny. Mezitím ICE oznámila, že zásoby v New Yorku klesly na nejnižší úroveň od poloviny dubna 2022 a zásoby v přístavech EU se snížily na devítiměsíční minimum. Podle statistik Mezinárodní organizace pro kakao skončila sezóna 2021/22 s deficitem nabídky ve výši 306 000 tun, přičemž podmínky pro pěstování hlavní plodiny sezóny 2022/23 jsou v západní Africe obecně příznivé. Na druhou stranu se zemědělci potýkají s nedostatkem hnojiv a pesticidů v důsledku pokračující války na Ukrajině. ICO rovněž upozornila, že zhoršující se stav světové ekonomiky, rostoucí ceny komodit a vysoké náklady na energie v Evropě, která je předním regionem pro zpracování kakaa, mohou v nadcházejících měsících tlumit poptávku.
  • Kakao má za sebou pád o 40 %. Dosedá ale na velmi silný support
    Na kakau se poslední dobou dějí zajímavé věci a pokud jej náhodou nesledujete, rozhodně je dobré mít ho v těchto dnech na radaru. Ceny kakaa se totiž od poloviny minulého roku propadly o 40 %. Na vině je hlavně strana nabídky, a to především vysoká úroda v Ghaně a Pobřeží slonoviny, které se na světové produkce podílejí z více než dvou třetin. Míra zničené úrody byla tentokrát díky příznivému počasí mnohem menší než obvykle, což zvýšilo kombinovanou produkci obou zemí o 15 %. Nepomáhají přitom ani zprávy o klesající spotřebě čokolády, která například v Číně klesla za minulý rok o 4 % na 122 tis. tun.
  • Kakao na Pobřeží slonoviny bojuje s podprůměrnými srážkami
    Vlhkost půdy kompenzuje podprůměrné srážky ve většině kakaových oblastí Pobřeží slonoviny a zemědělci v pondělí uvedli, že střednědobá úroda od dubna do září se nadále rozvíjí.
  • Kakao roste o 5 % 🚀
    Kakao dnes posiluje o 5,40 % a dosahuje nových rekordních hodnot. V době zveřejnění článku je cena za tunu kakaa téměř 9 000 USD a výhled na další měsíce není slibný. K nárůstu dochází týden před svátky, kdy je sezónní poptávka po kakau velmi vysoká.
  • Kakao v čele žebříčku komodit pro rok 2023
    Na komoditním trhu v roce 2023 dominovaly tzv. měkké komodity. Kakao, káva a do jisté doby také cukr si vedly opravdu dobře. Bylo to důsledkem povětrnostních podmínek i problémů s produkcí, nikoli nutně kvůli nadměrné poptávce. Slušně si vedlo také zlato, ale jeho výnosy výrazně zaostávaly za výnosy měkkých komodit. Přesto se zlato letos vyšplhalo na nová rekordní maxima a je na nejlepší cestě zakončit rok 2023 nad hranicí 2 000 USD za unci. Naopak ropa se chystá zakončit rok víceméně beze změny.
  • Kakao získává téměř 5 % 📈
    Zdá se, že ve čtvrtém roce tržního deficitu se kakaová krize prohlubuje, futures dnes dnes nabírají 5 % a dosahují nových historických maxim. Africké továrny na zpracování kakaa docházejí zásoby bobů a velké závody neakceptují vysoké výkupní ceny této komodity. Velké africké továrny v Pobřeží slonoviny a Ghaně (60 % celosvětové produkce) zastavily nebo omezily zpracování fazolí. Podle čtyř zdrojů citovaných agenturou Reuters továrny opouštějí nákupy drahého kakaa.
  • Kakao – Aktuální cena 1 844.00 USD za tunu
    Pokles ceny kakaa se zatím nezastavil. Z hodnoty 2 070.00 USD na konci červenci už kakao pokleslo na pod hranici 1 900 USD za tunu. Aktuálně se obchoduje za 1 844 USD za tunu. Za poslední rok klesla cena o téměř 40 %. Kakao je na svém desetiletém minimu, což ale neznamená, že by ještě v následujících měsících nemohlo klesat. Podle nejnovější informací by mělo kakao do konce roku významně posílit. Avšak můžeme předpokládat, že se v blízké budoucnosti kakao odrazí ode dna a bude jeho ceny zpátky růst. Základním faktorem je zvyšující se poptávce po levném kakau.
  • Kakao – Aktuální cena 2087 USD
    Aktuální cena kakaa je 2 087 USD za tunu. Přesto, že jeho hodnota v posledních pár dnech opět poklesla, dlouhodobě se kakao stále obchoduje za nejvyšší cenu za poslední tři měsíce. Z dlouhodobého pohledu jeho cena tedy stále roste. Místní vrchol aktuálně padl na úrovni 2 090 USD za tunu. A jaký bude jeho vývoj v nejbližších dnech? Podle expertů pomáhá zejména růst na straně asijského optimismu k růstu poptávky a tedy také obchodování s touto komoditou. Můžeme tedy z dlouhodobého hlediska čekat jeho další růst.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova