Čtvrtek 28. březen 2024 12:32
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Podíl nezaměstnaných v únoru stagnoval

08.03.2023 12:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podíl nezaměstnaných osob v únoru stagnoval na 3,9 %, beze změny zůstal i po sezónním očištění (3,6 %). Indikátor tak skončil v souladu s naším i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem mírně poklesl (na 282,5 tis.), ve srovnání s únorem 2022 byl vyšší o devatenáct tisíc. Po sezónním očištění zůstal ve srovnání s předchozím měsícem v podstatě bez změny. Počet volných pracovních míst sice stoupl na 283 tisíc z lednových 281 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Jejich počet byl nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno pracovní místo, stejně jako v lednu, připadal jeden uchazeč.

Český trh práce tak zůstává stále napjatý. Předstihové ukazatele z průmyslu sice již hlásí propouštění zaměstnanců kvůli klesajícímu objemu zakázek, stále však převažuje rozhodnutí firem si zaměstnance raději držet, než je později obtížně shánět. Vyplývá to i z únorového průzkumu Hospodářské komory, podle něhož více než čtyři pětiny zaměstnavatelů v příštích šesti měsících žádné výpovědi nechystají. Naopak nabírat pracovníky se chystá každý sedmý podnik. Podíl nezaměstnaných tak v letošním roce zřejmě stoupne pouze nepatrně. Po loňských průměrných 3,4 % by měl letos podle naší prognózy dosáhnout 3,9 %. Vzhledem k poměrně optimistickému startu do letošního roku však může být výsledek nakonec lepší.

Autor: Jana Steckerová, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Podíl nezaměstnaných v dubnu dále mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v dubnu poklesl z březnových 3,7 % na 3,6 %. Po sezónním očištění stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak skončil v souladu s naším i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 11,8 tisíc (na 261,7 tis.), ve srovnání s dubnem 2022 byl vyšší o 18 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně stoupl o 5 tisíc na 284,5 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Počet neobsazených pozic tak stále zůstává nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno volné pracovní místo v dubnu připadalo 0,9 uchazeče, ještě v březnu to byl 1 uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v dubnu poklesl na 3,6 %
    Český trh práce zůstává silný, a i v dubnu dokázaly zejména sezónní vlivy přispět ke snížení podílu nezaměstnaných. Ten tak poklesl z březnových 3,7 % na 3,6 %. Odhad je v souladu s našim i tržním očekáváním, kdy v dubnu obvykle ještě sezónnost nahrává tuzemskému trhu práce. Naopak nikterak silně se prozatím neprojevují negativní dopady plynoucí z klesající poptávky, kterou lze v posledních měsících pozorovat zejména na datech a některých předstihových ukazatelích z průmyslu. Zaměstnavatelé prozatím příliš nechtějí přistupovat ke snižování zaměstnanosti, jelikož zůstávají optimističtí ohledně budoucího vývoje a z nedávné historie si uvědomují, jak složité je na současném trhu práce opětovně pracovní sílu získávat.
  • Podíl nezaměstnaných v květnu dále mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v květnu poklesl z dubnových 3,6 % na 3,5 %. Po sezónním očištění však stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak skončil o desetinu nad naším odhadem. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 7,79 tisíc (na 253,9 tis.), ve srovnání s květnem 2022 byl vyšší o 18 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně stoupl o 1,2 tisíc na 285,7 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Počet neobsazených pozic tak stále zůstává nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno volné pracovní místo v květnu připadalo 0,9 uchazeče, ještě v březnu to byl 1 uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v květnu znovu poklesl
    V souladu s našim i tržním očekáváním poklesl v květnu podíl nezaměstnaných na 3,5 %, z dubnových 3,6 %. Za poklesem opět stály zejména sezónní vlivy, které by ale v následujících měsících měly hrát menší roli a během letních měsíců naopak vést k mírnému zvyšování. I výsledek zaokrouhlený na 2 desetinná místa (3,45) napovídá, že situace na trhu práce zůstává velmi napjatá a varovné signály přicházející ze strany některých předstihových ukazatelů se ani nadále příliš neodráží v reálných výsledcích.
  • Podíl nezaměstnaných v lednu mírně vzrostl
    Podíl nezaměstnaných osob v lednu stoupl na 3,9 %, po sezónním očištění však podle našeho odhadu zůstal beze změny na prosincových 3,6%. Indikátor tak skončil v souladu s naším i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o zhruba jedenáct tisíc (na 258,8 tis.), ve srovnání s lednem 2022 byl vyšší o necelých šestnáct tisíc.
  • Podíl nezaměstnaných v lednu stoupl
    Podíl nezaměstnaných osob v lednu vzrostl z prosincových 3,6 % na 4,0 % a o jednu desetinu tak překročil naše i tržní očekávání. Na výsledku se podílel vliv sezónních faktorů, kdy v zimních měsících tradičně ubývají zaměstnanci v zemědělském sektoru či stavebnictví. Po sezónním očištění zůstal podíl nezaměstnaných prakticky beze změny na listopadové úrovni (3,6 %). Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 16 tisíc na 295,5 tisíc (NSA), ve srovnání s lednem 2023 byl vyšší o 16 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 5 tisíc na 266,8 tisíc. Na jedno volné pracovní místo v lednu připadal jeden uchazeč, stejně jako tomu bylo v předchozích pěti měsících.
  • Podíl nezaměstnaných v prosinci mírně stoupl
    Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl z listopadových 3,5 % na 3,7 % a naplnil tak naše i tržní očekávání. Na výsledku se podílel vliv sezónních faktorů, kdy v zimních měsících tradičně ubývají zaměstnanci v zemědělském sektoru či stavebnictví. Po sezónním očištění dosáhl podíl nezaměstnaných 3,6 %. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 16 tisíc na 279 tisíc, ve srovnání s listopadem 2022 byl vyšší o 7,4 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 6,9 tisíce na 271,8 tisíc. Jejich počet klesl i po sezónním očištění. Na jedno volné pracovní místo v prosinci připadal jeden uchazeč, stejně jako tomu bylo v předchozích čtyřech měsících.
  • Podíl nezaměstnaných v srpnu mírně stoupl
    Podíl nezaměstnaných osob v srpnu vzrostl z červencových 3,5 % na 3,6 %. Po sezónním očištění nicméně stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak skončil v souladu s naším odhadem i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 1,8 tisíc na 260,8 tis.íc, ve srovnání se srpnem 2022 byl vyšší o 9,1 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 4,4 tisíc na 281 tisíc. Jejich počet klesal i po sezónním očištění a byl nejnižší od dubna 2018. Na jedno volné pracovní místo v srpnu připadalo 0,9 uchazeče, ještě v březnu to byl 1 uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v srpnu zřejmě stagnoval
    Srpnový podíl nezaměstnaných v České republice, který dnes zveřejní MPSV, by měl podle našich očekávání i konsenzu trhu stagnovat na červencových 5,4 %. Očekávaný nárůst absolventů mezi evidovanými na úřadech práce by měl vykompenzovat mírný pokles ostatních nezaměstnaných díky dobré výkonnosti české ekonomiky.
  • Podíl nezaměstnaných v tuzemsku v říjnu mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v říjnu mírně poklesl, a to na 3,5 % ze zářijových 3,6 %. Po sezónním očištění zůstal beze změny na 3,7 %. Indikátor bez sezónního očištění tak skončil mírně pod naším i tržním očekáváním (3,6 %). Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 2,4 tisíce na necelých 261 tisíc, ve srovnání s říjnem 2022 byl vyšší o 4,9 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 1,5 tisíce na 280,5 tisíc. Po sezónním očištění však jejich počet stoupl. Na jedno volné pracovní místo v říjnu připadal jeden uchazeč stejně jako tomu bylo v září.
  • Podíl obnovitelných zdrojů při spotřebě energie v Německu přesáhl 50 procent
    Podíl obnovitelných zdrojů při spotřebě energie v Německu přesáhl v prvním čtvrtletí 50 procent. Vyplývá to z dat energetické skupiny BDEW a Centra pro výzkum solární energie a vodíku (ZSW). Německo má v plánu, aby se energie ze slunce, větru a biomasy a hydroelektrická energie podílely do roku 2030 na energetickém mixu 80 procenty.
  • Podílové fondy: investovat pravidelně nebo jednorázově?
    Je to otázka, kterou řeší nejeden investor. Má smysl investovat pár stovek měsíčně nebo radši našetřit částku, kterou už se vyplatí investovat? Jaké jsou výhody a nevýhody pravidelných a jednorázových investic?
  • Podílové fondy letos zatím vesměs mírně prodělávají
    Podílové fondy letos zatím vesměs mírně prodělávají. Nejhůře si vedou komoditní fondy a fondy fondů, které ztratily v průměru okolo tří procent hodnoty. Akciové fondy přišly o téměř procento, dluhopisové a peněžní jen o zlomky procent. ČTK údaje k 28. březnu sdělila poradenská společnost Broker Consulting.
  • Podílové fondy loni spíše prodělávaly, hlavně ty akciové
    Podílové fondy v roce 2018 spíše prodělávaly. Nejhůře si vedly akciové fondy, které ztratily v průměru více než 11 procent hodnoty. Dluhopisové fondy prodělaly 0,4 procenta, fondy peněžního byly naopak v korunovém vyjádření přes čtyři procenta v plusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.
  • Podílové fondy poklesly kvůli obavám z recese
    Podle výsledků Broker Consulting Indexu klesla za prosinec hodnota u všech monitorovaných typů podílových fondů. Naměřené hodnoty se tak po listopadovém růstu vrátily ke klesajícímu trendu, který na kapitálových trzích převládal po většinu roku. Na prosincové obchodování měly vliv především přicházející makrodata, která napříč trhy podpořila růst obav z recese. Podílové fondy vlivem toho skončily v posledním měsíci roku 2022 v červených číslech.
  • Podílové fondy spadly vesměs do ztrát, akciové ztratily 19 %
    Podílové fondy se vzhledem k současné situaci na českých i globálních trzích dostaly v prvním čtvrtletí do ztrát. Akciové fondy v průměru přišly o téměř 19 procent. V plusových hodnotách byly pouze fondy peněžního trhu, které si připsaly přes osm procent. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů.
  • Podílové fondy v pololetí vydělávaly, hlavně ty akciové
    Podílové fondy v prvním pololetí 2019 vydělávaly. Nejlépe si vedly akciové fondy, které se zhodnotily v průměru o téměř 13 procent hodnoty. Dluhopisové fondy vydělaly 3,6 procenta, fondy peněžního trhu byly v korunovém vyjádření 0,5 procenta v plusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.
  • Podíl problematických hypoték i v únoru klesl na dlouholetá minima
    Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, se v Česku v únoru opět snížil. U hypoték klesl o 0,02 procentního bodu na 0,71 procenta, což je nejméně za 20 let. U spotřebitelských úvěrů klesl o 0,19 bodu na 4,48 procenta, u podniků o 0,16 bodu na 3,69 procenta. ČTK o tom informovala Česká bankovní asociace (ČBA). Únorová data nezachycují plný dopad napadení Ukrajiny ruskou armádou a vliv konfliktu a jeho následků do finanční situace podnikové sféry a domácností.
  • Podíl ruského plynu dováženého do ČR podle ekonoma v lednu činil 62 %
    Podíl ruského plynu na importu do České republiky v poslední době prudce vzrostl. Letos v lednu činil asi 62 procent, po většinu loňského roku byl téměř na nule. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), uvedl dnes ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. Podle něj ČR za ruský plyn v lednu zaplatila přes tři miliardy korun. Podíl plynu z Ruska začal stoupat loni na podzim. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je nárůst ruského dovozu důsledkem aktuálního vývoje na trzích, stále však platí, že ČR je na plynu z Ruska nezávislá.
  • Podíl velkých transakcí v bitcoinové síti rychle roste
    Během posledních čtyř měsíců obchodní aktivita v BTC síti prudce klesla. Koncem dubna byla hodnota o 40 % nižší než na vrcholu býčího trhu. Částečně to bylo způsobeno prodlouženou konsolidací cen a prudkým nárůstem volatility, což odrazovalo velké investory. Hodně z toho bylo způsobeno globální krizí a situací na Ukrajině, které přispěly k úplnému přeorientování finančních trhů.I za této situace však dochází k výraznému nárůstu počtu velkých transakcí. Jedná se o transakce, kde výše kapitálu přesahuje 10 milionů dolarů. Od října 2020 se tento ukazatel zvýšil na 40 %. Během během býčího trhu hodnota nepřesáhla 10 %. Výrazný nárůst velkých transakcí na bitcoinové síti dokládá rostoucí vliv institucionálních obchodníků a také rostoucí zájem o kryptoměny po celém světě. Trend velkých investic do BTC se objevil v roce 2020, kdy Tesla následovala příkladu jiných velkých společností a uspořádala jarní býčí rally v kryptoměně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank