Pátek 19. duben 2024 07:09
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

💲 USD klesá před zveřejněním NFP

04.11.2022 12:10  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Údaje o zaměstnanosti v USA za říjen (13:30) mohou napovědět, co Fed udělá na konci roku. Fed dal jasně najevo, že trh práce zůstává silný a možná bude potřeba ho trochu ochladit, aby se zchladila inflace. Fed jako takový může skutečně chtít vidět nižší přírůstek zaměstnanosti, zrychlení míry nezaměstnanosti a výrazné zpomalení růstu mezd. Je takový výsledek možný?

Co trhy očekávají od dnešního zveřejnění NFP?
 

  • Trhy očekávají nárůst zaměstnanosti o 200 tisíc oproti 263 tisícům v předchozím měsíci. Odhady ekonomů se pohybují v rozmezí od 80 tis. do 300 tis. nárůstu
  • Údaje ADP za říjen ukázaly na nárůst počtu pracovních míst o 239 tis.
  • Tržní konsenzus poukazuje na zvýšení míry nezaměstnanosti z 3,5 na 3,6 %. Stále je však daleko od úrovně 4 %, kterou Fed předpokládá pro rok 2023.
  • Růst mezd by měl zpomalit z 5,0 na 4,7 % meziročně. Tempo růstu mezd je však stále daleko nad inflačním cílem Fedu ve výši 2,0 % (růst mezd, který by byl v souladu s inflačním cílem Fedu, je viděn na úrovni 4 % meziročně).
  • Dílčí indexy zaměstnanosti ISM poukázaly na ochlazení amerického trhu práce. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA zůstaly v říjnu nad 200 tis. žádostí, což naznačuje nižší nárůst zaměstnanosti než v září
  • Sezónní zákonitosti naznačují, že říjnový údaj NFP by měl být mnohem horší než zářijový
  • JOLT za září vykázaly nárůst, což vedlo ke zvýšení poměru volných pracovních míst k počtu nezaměstnaných na 1,86 (vrchol v polovině roku poblíž 2,00)
     

Co bude pro Fed klíčové?
Fed očekává, že míra nezaměstnanosti se v příštím roce zvýší nad 4,0 %. Mnohem důležitější se však jeví zpomalení růstu mezd. Řada ukazatelů, jako jsou údaje o růstu mezd NFP mzdového indexu atlantského Fedu, naznačuje, že vrchol růstu mezd může být již za námi. Na druhé straně růst mezd stále zůstává nad 4 %, což je úroveň, která je často považována za odpovídající 2% inflačnímu cíli Fedu. Údaje o růstu mezd tak budou klíčovou součástí dnešní zprávy, pokud jde o budoucí politiku Fedu. Míra nezaměstnanosti bude z hlediska důležitosti druhou částí a růst zaměstnanosti bude nejméně důležitý.
Indexy růstu mezd signalizují, že vrchol růstu mezd v USA je již možná za námi. Zdroj: Bloomberg
Jak budou trhy reagovat?
Pokud údaje o mzdách NFP splní očekávání nebo budou nižší než očekávání a zaměstnanost zaznamená mírný růst, může USD nadále oslabovat. Pokud však růst mezd nezpomalí, USD může získat zpět část svých pozic, které dnes a včera ztratil. Nižší růst mezd bude vyvíjet menší tlak na růst inflace, a proto potřeba velkého zvýšení sazeb může být menší. To by mělo podpořit akciové indexy. Na druhou stranu, pokud dnešní údaje NFP neukážou ochlazení amerického trhu práce, mohou indexy zůstat pod tlakem a pokračovat v pullbacku započatém ve středu. 
Pokud NFP reporty ukáží ochlazení amerického trhu práce, EURUSD se může vyšplhat zpět nad 0,9800, což podpoří scénář sezónního odrazu. Nedostatek zrychlení míry nezaměstnanosti a silný růst mezd může vést k posunu páru k úrovni 0,9650. Zdroj: xStation5

US100 by potřeboval zakončit dnešní obchodování v oblasti 10 950-11 000 bodů, aby se zlepšil výhled na příští týden. Klesající momentum na US100 je však silné a silná zpráva NFP (s vysokým růstem mezd) by podpořila medvědí scénář. Zdroj: xStation

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 💲 USD klesá pred rozhodnutím Fedu
    Dnes boli zverejnené niektoré solídne správy z USA. Správa ADP ukázala nárast zamestnanosti v USA takmer o 300 000, čo naznačuje, že trh práce v USA sa zatiaľ nespomaluje, hoci rast miezd áno. Navyše služby ISM dnes dosiahli mierne nad očakávania, podobne ako výrobné ISM začiatkom tohto týždňa.
  • 💲 USD klesá pred zasadaním FOMC
    Americký dolár sa obchoduj menej ako hodinu pred kľúčovým rozhodnutím FOMC (20:00) nižšie voči väčšine mien G10. Trhový konsenzus si očakáva zvýšenie sadzieb o 50 bázických bodov – prvé zvýšenie sadzieb Fedu takého rozsahu od bubliny dot-com. Takýto krok oznámila väčšina členov Fedu a prekvapenie vyzerá nepravdepodobne. Kvôli tomu však môže byť akékoľvek prekvapenie veľkým spúšťačom volatility na USD, ako aj pre americké indexy. Okrem veľkého zvýšenia sadzieb sa očakáva, že FOMC oznámi aj spustenie kvantitatívneho uťahovania. V tomto prípade sa bude venovať pozornosť detailom, ako je tempo znižovania súvahy.
  • 💲USD klesá pred zverejnením ISM dát
    V utorok dominujú v makroekonomickom kalendári PMI dáta z celého sveta. Európske dáta na investorov nezapôsobili, keďže väčšina z nich klesla pod očakávané hodnoty. Teraz je čas na Spojené štáty. Očakáva sa, že index ISM za január klesne na 57,5 ​​bodov z predchádzajúcich 58,5 bodov. Pravdepodobný pokles súvisí s ďalšími problémami, ktoré boli spôsobené variantom Omicron a pokračujúcim narušením dodávateľských reťazcov. Za pozornosť stojí aj subindex zamestnanosti, ktorý môže byť v kontexte piatkových údajov NFP kľúčový, aj keď v tomto prípade bude dôležitejší sektor služieb, pre ktorý bude ISM zverejnený vo štvrtok. Dnes o 15:45 bude tiež zverejnený konečný údaj amerického indexu PMI, ktorý predbežne vykazoval pokles.
  • 💲 USD klesá před daty NFP
    Tržní očekávání naznačují, že investorům bude nabídnuta silná zpráva o NFP za leden později dnes, po solidních datech zveřejněných za prosinec. Prosincová zpráva ukázala nejen nárůst přes 200 tisíc pracovních míst, ale také pokles míry nezaměstnanosti na 3,7 %. Na druhou stranu se objevily i některé negativní faktory a nutno říci, že lednová data jsou často matoucí. Vyvolá negativní překvapení v dnešních datech obavy o americkou ekonomiku a zvýší šance na březnové snížení sazeb?
  • 💲 USD klesá před NFP reportem ❗
    Klíčové makro dnešního dne - data z amerického trhu práce za listopad - bude zveřejněno ve 14:30. Poslední fundamenty z amerického pracovního trhu byly nejednoznačné. Zklamání jsme se dočkali ze statistik žádostí o podporu v nezaměstnanosti a zaměstnanosti ve výrobě indexu ISM. Naopak zaměstnanost v nevýrobním sektoru se stále vyvíjí pozitivně a naznačuje tak pokračující zlepšování pracovního trhu.
  • USD klesá před Powellovým projevem a údaji o inflaci v USA
    Před dnešním projevem předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella se kurz amerického dolaru vůči euru snížil. Bude měna pokračovat v loňském příběhu posilování, nebo je ve vzduchu nové téma oslabování dolaru?
  • USD klesá před zprávou NFP
    Zveřejnění oficiální zprávy o zaměstnanosti v USA za únor – zpráva NFP – je klíčovou makro událostí dne. Data budou zveřejněna ve 14:30 a očekává se, že v únoru ukážou silný nárůst zaměstnanosti, ale slabší než masivní nárůst hlášený v lednu. Na co se v dnešním vydání zaměřit?
  • 💲 USD klesá před zveřejnění CPI
    Zpráva CPI v USA za listopad, naplánovaná na 14:30, je klíčovou tržní zprávou dne. Důležitost zveřejnění je dále podpořena skutečností, že přichází jen den před oznámením rozhodnutí FOMC o sazbách (středa, 20:00). Přestože zpráva nemusí mít příliš velký dopad na rozhodnutí z tohoto týdne, může pomoci utvářet očekávání ohledně načasování prvního snížení sazeb v roce 2024.
  • 💲 USD klesá před zveřejněním NFP
    Klíčovou makroekonomickou zprávou dne je květnová zpráva NFP. Očekává se, že údaje o zaměstnanosti v USA, jejichž zveřejnění je naplánováno na dnešních 14:30, ukáží nárůst počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor v USA o 190 tis. Včera zveřejněná zpráva ADP o zaměstnanosti naznačila masivní nárůst zaměstnanosti v USA o 278 tis. osob. Za zmínku stojí, že rozpětí odhadů 78 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg je 100 - 252 tisíc, což znamená, že ani jeden z nich neočekává, že NFP bude tak silný jako ADP. Je však třeba poznamenat, že ani u ADP se neočekával tak silný výsledek, přičemž odhady ekonomů se pohybovaly v rozmezí 125-250 tis.
  • 💲 USD klesá před zveřejněním NFP
    Klíčovou makro událostí dne je zveřejnění zprávy o NFP v USA za červen ve 14:30. Včera zveřejněná zpráva ADP ukázala, že zaměstnanost v červnu vzrostla o téměř půl milionu (+497 tis.) a snadno překonala očekávání trhu (+230 tis.). Jednalo se o trhák, protože rozpětí odhadů pro zveřejnění ADP v průzkumu agentury Bloomberg se pohybovalo od 95 tis. do 275 tis. Rovněž je třeba poznamenat, že zatímco ADP byl v minulosti špatným prediktorem údajů NFP, v posledních měsících se tyto dva údaje dostávají víceméně do vzájemného souladu. Vzhledem k tomu investoři netrpělivě očekávají, zda NFP prodlouží svou sérii překonávání a vykáže vyšší než očekávaný přírůstek zaměstnanosti i dnes.
  • USD klesá s nadějemi na vyřešení dluhového stropu. XAU/USD, USD/JPY budou klesat
    Americký finanční trh ve středu zaznamenal znatelný příval optimismu uprostřed pokračujících nadějí, že obnovení jednání mezi Joe Bidenem a lídry Kongresu z republikánské a demokratické strany povede k vyřešení nadcházejícího vládního problému ohledně defaultu.
  • USD klesá, Wall Street před rozhodnutím Fedu smíšená
    FOMC oznámí své další měnověpolitické rozhodnutí přibližně za hodinu, v 19:00 SEČ. Trh očekává, že Fed na dnešním zasedání ponechá sazby beze změny, přičemž peněžní trhy oceňují pouze 7% šanci na zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Zatímco před několika dny tržní ceny ukazovaly na možné zvýšení sazeb, tato očekávání byla snížena po včerejším nižším než očekávaném výsledku CPI za květen a také po dnešním nižším než očekávaném výsledku PPI za květen, který naznačuje, že CPI bude v nadcházejících měsících nadále klesat a během léta možná klesne pod cíl Fedu.
  • USD korekce je mělká, trh vyčkává na další impulsy.
    Krátký pohled na I.USDX index, nepřináší pro budoucnost USD nic překvapivého. USD se na kursu indexu...
  • 💲USD koriguje před ECB a CPI z USA
    EUR/USD krátce před zveřejněním rozhodnutí o sazbách a objemu nákupu aktiv roste. ECB svá data zveřejní v 13:45. V 14:30 je na programu zveřejnění indexu CPI z USA a také začátek tiskové konference guvernérky ECB Lagardové. Dnes se změna sazeb nečeká, ale mohla by začít diskuze o postupném omezování programu QE. Co se týká inflačních dat, očekává se růst na 4,7 %. Takový růst by Fed i trhy nechal pravděpodobně v klidu. Některé odhady však míří k pěti procentům a takový výsledek by už mohl být pro mnohé citlivý.
  • US dluhopisy: přijde recese rovnou, anebo trhy ještě půjdou nahoru?
    V posledních dnech téměř všechna média psala o indikátoru, který předpovídá recesi - vyslal totiž svůj varovný signál. Jedná se o sledování výnosů z desetiletých a dvouletých amerických vládních dluhopisů. Jestliže jsme tento týden poprvé od roku 2005 mohli zaregistrovat vyšší výnosy jak u dvouletých, tak i u desetiletých dluhopisů, byla na to zaměřená dost masivní pozornost. Akciové indexy celosvětově zaregistrovaly pokles. V praxi se stejně tak měří spread (rozdíl) mezi výnosem těchto dvou instrumentů a pokud je negativní, pak trh vysílá signál, že pravděpodobně to není s ekonomikou tak dobré, jak všichni tvrdí.
  • 💲 USD maže zisky pred zverejnením NFP dát ❗
    USD mierne klesá, pretože trhy čakajú na zverejnenie údajov z trhu práce v USA z decembra. Akciové futures sa obchodujú o niečo vyššie, zatiaľ čo zlato zostáva pod hranicou 1 900 dolárov.
  • USD maže ztráty, které nabyl po zveřejnění PPI
    Americkému dolaru se podařilo smazat většinu ztrát, k nimž došlo po zveřejnění zprávy o indexu cen výrobců, což může naznačovat, že trhy reagovaly na de facto sekundární údaje příliš optimisticky. Nejvýraznější pullback lze pozorovat na párech USD/JPY a protipóly.
  • 💲USD mírně klesá před zveřejněním CPI
    Dnes ve 14:30 budou zveřejněna americká CPI data. Odhaduje se meziroční nárůst o 8,8 % ve srovnání s minulým zveřejňováním, které ukázalo meziroční růst o 8,6 %. Jádrová inflace poklesla meziročně ze 6 % na 5,7 %. Dnešní zveřejnění dat o inflaci nám umožní vytvořit si představu o červencovém rozhodnutí Fedu v otázce úrokových sazeb. V nedávné době bylo zveřejněno několik faktorů, které poukazují na možné zpomalení růst cen. Fed však bude chtít bojovat s inflací i nadále.
  • USD míří k maximům. Libra se propadá
    Americký dolar posiluje i přes slabou chuť investorů riskovat z důvodu pokračující obchodní války mezi USA a Čínou. Libra je na tom naopak špatně a po současné rezignaci Mayové lze očekávat další propad. Americký dolar i přes paniku na finančním trhu nadále posiluje. Někteří analytici označují jako důvod vzdorovitý postoj čínských médií. Kurz USD/CNY se blíží maximům cyklu. Slabý květnový PMI Japonska uvádí pokles pod 50 (po dubnové úrovni 50,2), což jen zvýrazňuje riziko „falešné stabilizace“.
  • USD může ztratit hodnotu kvůli opačným názorům představitelů Fedu
    Euro čelí problémům s růstem, přestože kupující rizikových aktiv byli v pátek velmi aktivní. Komentáře amerických politiků rychle zmírnily jejich nadšení. V pátek večer Michelle Bowmanová, členka rady guvernérů Fedu, uvedla, že americká centrální banka možná bude muset dále zvýšit sazby, aby plně dosáhla cenové stability. "Americká centrální banka bude pravděpodobně muset dále zvýšit úrokové sazby, aby snížila inflaci," řekla Bowmanová s odkazem na čekávání Výboru pro volný trh.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI