Čtvrtek 28. březen 2024 15:50
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

BREAKING: GBPUSD testuje po Huntovom vyhlásení silný odpor

17.10.2022 12:58  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pár GBP/USD vyskočil vyššie po tom, čo kancelár Jeremy Hunt oznámil, že takmer všetky zníženia daní stanovené v minirozpočte sa rušia, čo je krok, ktorého cieľom je obnoviť dôveryhodnosť a zmierniť turbulencie na trhu. Základná sadzba dane z príjmu zostane nezmenená na 20 % na dobu neurčitú, kým okolnosti neumožnia jej zníženie. Pred víkendom sa GBPUSD prepadol o viac ako 1 % po tom, čo bol odvolaný minister financií Kwasi Kwarteng a Truss nedokázala presvedčiť investorov, že vláda stiahne svoju kontroverznú fiškálnu pozíciu. Ako už bolo oznámené, v piatok sa skončila aj núdzová schéma nákupu dlhopisov Bank of England. Premiér však v piatok oznámil, že daň z príjmu právnických osôb sa v budúcom roku zvýši na 25 % zo súčasných 19 %, podľa plánov predchádzajúceho kancelára Rishi Sunaka, čo nakoniec prinesie 18 miliárd libier ročne.

Z technického hľadiska sa pár snaží prelomiť nad hlavný odpor 1,2990, ktorý sa vyznačuje 23,6% Fibonacciho retracementom poslednej klesajúcej vlny a hornou hranicou formácie trojuholníka. Pokiaľ bude cena nižšie, môže sa spustiť ďalší klesajúci impulz smerom k lokálnemu supportu, ktorý sa nachádza na hladine 1,0930, a je označený predchádzajúcimi cenovými reakciami. Na druhej strane, ak sa kupujúcim podarí posunúť cenu vyššie, ďalšia silná rezistencia leží na hladine 1,1870 a vyznačuje sa 38,2% retracementom.

 

GBPUSD, D1 interval. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: GBP po údajích o pracovních místech ve Velké Británii vyskočila
    Dnes v 8:00 byly zveřejněny údaje o zaměstnanosti ve Spojeném království za prosinec. Očekávalo se, že zpráva ukáže zpomalení růstu týdenních mezd a také pokles míry nezaměstnanosti na nejnižší úroveň od května 2023. Skutečný report se ukázal být jestřábím překvapením, když růst mezd zpomalil méně, než se očekávalo, zaměstnanost vzrostla více, než se čekalo, a míra nezaměstnanosti klesla na 3,8 % - nejnižší úroveň od dubna 2023.
  • BREAKING: GBP prudce roste po údajích o HDP Spojeného království za 2. čtvrtletí
    Dnes ráno v 8:00 SEČ byla zveřejněna zpráva o HDP Spojeného království za 2. čtvrtletí 2023 a údaje o výrobě za červen. Zpráva se ukázala být pozitivním překvapením, když růst HDP překonal odhady a údaje o výrobě rovněž překonaly odhady.
  • BREAKING: GBP prudko stúpa, keďže CPI UK sa nespomaľuje
    Správa o inflácii CPI v Spojenom kráľovstve za máj bola zverejnená dnes ráno s miernym oneskorením oproti naplánovanému času zverejnenia (8:00 CET). Údaje o inflácii sú vždy pozorne sledované, no tentoraz pritiahla správa ešte väčšiu pozornosť, keďže jej zverejnenie prišlo len deň pred rozhodnutím Bank of England o sadzbách (štvrtok, 13:00 CET). Trhy plne ocenili 25 bázických bodov a ekonómovia ho všeobecne očakávajú, ale inflačné prekvapenie by mohlo členov BoE posunúť bližšie k rozhodnutiu o zvýšení sadzieb o 50 bp.
  • BREAKING: GBP rastie po rozhodnutí o sadzbách BOE
    Anglická centrálna banka sa rozhodla počas augustového zasadnutia pristúpiť k vyčkávaniu a ponechala svoju referenčnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni 0,1% a program nákupu dlhopisov na úrovni 875 miliárd GBP, ako sa všeobecne očakávalo.
  • BREAKING: GBP roste po in-line rozhodnutí BoE
    Bank of England dnes ve 13:00 oznámila konečné rozhodnutí o měnové politice pro rok 2023. Očekávalo se, že BoE ponechá sazby beze změny, přičemž hlavní sazba zůstane na 5,25 %. Vzhledem k tomu, že pohyb sazeb je vysoce nepravděpodobný, pozornost se soustředila na pokyny pro příští rok, vzhledem k tomu, že peněžní trhy pro rok 2024 počítaly s uvolňováním o více než 100 bazických bodů.
  • BREAKING: GBP roste po silných údajích o maloobchodních tržbách
    Dnes v 8:00 byly zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za leden. Očekává se, že zpráva vykáže solidní meziměsíční nárůst celkových i jádrových maloobchodních tržeb po prosincovém poklesu. Zpráva se ukázala být velkým pozitivním překvapením, neboť vykázala nejen meziměsíční, ale i nečekaný meziroční nárůst. Jednalo se o největší měsíční nárůst maloobchodních tržeb ve Spojeném království od dubna 2021.
  • BREAKING: GBPUSD pokračuje v poklese po slabých CPI dátach
    Údaje o inflácii CPI vo Veľkej Británii za december boli zverejnené o 10:30. Zverejnenie ukázalo, že rast cien sa spomalil z 1,5% na 1,3% medziročne, zatiaľ čo trhy očakávali rast cien nezmenený. Ceny sa medzimesačne nezmenili (0% MoM). Dáta teda sklamali. GBPUSD rozširuje pokles a pokračuje v obchodovaní v podpornej zóne.
  • BREAKING: GBPUSD po silnějších maloobchodních tržbách ve Velké Británii vzrostl
    V červnu 2023 se objem maloobchodních tržeb ve Spojeném království meziměsíčně zvýšil o 0,7 % a meziročně o -1,0 % po mírném nárůstu o 0,1 % v květnu 2023. Tento nárůst byl způsoben přírůstky ve všech hlavních odvětvích (potravinářský, nepotravinářský a neobchodní maloobchod) s výjimkou automobilových paliv. Nárůst je přičítán faktorům, jako jsou letní výprodeje, zvýšená návštěvnost a příznivé počasí, které přispěly k vyšším tržbám v nepotravinářských a potravinářských prodejnách.
  • BREAKING: GBPUSD sa dostal pod júlové minimá
    Dnes dominuje na finančných trhoch averzia voči riziku, ktorá bola najskôr vyvolaná nedostatkom energie v Číne a neskôr posilnená palivovou krízou v Británii. Dolár posilnil po nedávnych komentároch od členov FEDu, zatiaľ čo americké 10-ročné výnosy sa zvýšili o 6 bázických bodov na 1,54%. Prezident Federálneho rezervného systému St. Louis, James Bullard uviedol, že keď bude Fed „trochu“ agresívnejší, najlepšie zabezpečí dlhšiu expanziu, pričom v roku 2022 zaznamená 2 nárasty úrokových sadzieb a inflácia zostane na úrovni 2,8% do budúceho roka. Guvernérka Lael Brainardová skôr uviedla, že trh práce môže čoskoro splniť svoj cieľ postupného zotavenia, zatiaľ čo prezident Fedu v New Yorku John Williams poznamenal, že zmiernenie nákupu dlhopisov môže byť čoskoro opodstatnené.
  • BREAKING: GBPUSD se propadá téměř o 1 %
    GBP/USD pokračuje ve včerejším poklesu, který začal poté, co Liz Trussová odstoupila z funkce premiérky Velké Británie. V poslední hodině pozorujeme mírné oživení, ale to může být s přihlédnutím k technické situaci irelevantní. Dříve došlo ke zlomu pod výstřihem potenciální formace hlavy a ramen, jehož rozsah ukazuje na sestup kolem 1,09, což se shoduje s 50,0 Fibonacciho retracementu poslední vzestupné vlny.
  • BREAKING: GBPUSD testuje úroveň 1.32 po zveřejnění statistik z trhu práce
    Britská libra je dnes měnou s nejhorší výkonností ve skupině G10. Oslabování odstartovalo zveřejnění Johnsonova plánu na výrazné zkrácení přechodného období po Brexitu. Data z britského trhu práce zveřejněné v 10:30 neposkytlo libře podporu. Obchodníky zklamal růst mezd na úrovni 3,2 % y/y (oček. 3,4 %) a růst žádostí o podporu. Pár GBPUSD se dnes obchoduje se ztrátou 0,7 % a libra již tak kompletně vymazala prudký nárůst v reakci na výsledky britských parlamentních voleb.
  • BREAKING: GBPUSD testuje 1,1300 po rezignaci Liz Trussové
    Britská premiérka Liz Trussová dnes oznámila svou rezignaci v prohlášení ve 14:30. To přichází po celodenních úvahách o takové možnosti. Truss se dnes dříve setkal s předsedou výboru z roku 1922, orgánu konzervativní strany, který dohlíží na hlasování a změny vedení. Vypadá to, že toho bylo dost, a protože ztratila podporu vlastní strany, rozhodla se rezignovat. Ve funkci však zůstane, dokud nebude vybrán nástupce, stejně jako Boris Johnson. GBP na novinkách získalo díky testování 1,1300 GBP/USD, ale velká část tohoto přesunu byla od té doby vymazána. Získaly také britské akcie.
  • BREAKING: GBPUSD zaznamenal pokles pod hranicu 1,31 po slabých maloobchodných predajoch
    Údaje o maloobchodných predajoch za december zo Spojeného kráľovstva boli zverejnené o 10:30 hod. Hlavné dáta zaznamenali pokles o 0,6% MoM (očakával sa nárast o + 0,6% MoM), zatiaľ čo predaje bez palív klesli o 0,8% MoM (očakával sa nárast o + 0,8% MoM). Dáta zvyšujú už tak vysoké šance na zníženie sadzieb BoE na zasadaní 30. januára. GBPUSD zaznamenal po zverejnení dát pokles pod hranicu 1,31.
  • BREAKING: GBP vyskočila po zvýšení sadzieb BoE o 50 bp
    Bank of England dnes o 13:00 SEČ oznámila svoje najnovšie rozhodnutie o menovej politike. Všetci ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg očakávali, že BoE prinesie zvýšenie sadzieb o 25 bázických bodov, zatiaľ čo peňažné trhy pred zasadnutím ocenili 75 % šancu na zvýšenie sadzieb o 25 bp a 25 % šancu na zmenu sadzieb o 50 bp. Po včerajších údajoch o inflácii zo Spojeného kráľovstva sa však očakávalo, že zasadnutie bude tesné medzi zvýšením sadzieb o 25 a 50 bázických bodov.
  • BREAKING: German industrial production weaker than expected
    Průmyslová výroba v Německu po sezónním očištění (za leden) dosáhla -5,5 % r/r oproti -4,8 % oček. a -3,13 % dříve (m/m 1 % oproti 0,6 % oček. a -2 % dříve).
  • BREAKING: Germany IFO sentiment index below expectations 🔔
    Index podnikatelského klimatu v Německu byl o něco horší, než se očekávalo, ale jeho hodnota se příliš neodchýlila od očekávání. Měnový pár EUR/USD na zveřejnění nereaguje.
  • BREAKING: Globálne akcie klesajú, keďže ukrajinský konflikt sa zintenzívňuje
    Hlavné indexy pokračovali v poklese po tom, čo predstavitelia USA oznámili, že satelitné snímky ukazujú, že ruské jednotky opúšťajú zhromaždiská a presúvajú sa na útočné pozície. Už predtým CNN uviedla, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina „bola informovaná“, že streda 16. februára „bude dňom útoku“. To môže byť znakom toho, že k vojenskej konfrontácii môže dôjsť aj napriek predchádzajúcim komentárom ruských predstaviteľov. Po týchto správach zlato a dolár rástli, zatiaľ čo rizikové aktíva ako kryptomeny a akcie zaznamenali pokles.
  • BREAKING: Harker podporuje 25bp hike, zatímco Georgeová radí být trpělivý
    Během dnešního zasedání se k měnové politice vyjádřili dva představitelé FEDu - Harker a George. Ani jeden z nich neprokázal žádné zásadní změny oproti svým předchozím názorům na ekonomiku.
  • BREAKING: HDP a CPI eurozóny dopadly lépe
    Evropská inflace CPI za říjen i zpráva o HDP za 3. čtvrtletí byly zveřejněny v 11:00. Inflace CPI byla mnohem vyšší, než se očekávalo, přičemž celkový růst cen meziročně zrychlil z 10,0 na 10,7 % (oček. 10,3 % meziročně). Ekonomika eurozóny rostla tempem 0,2 % mezičtvrtletně, rychleji než 0,1 %, jak trh očekával. Meziroční růst HDP dosáhl ve 3. čtvrtletí 2022 2,1 % a byl v souladu s očekáváním ekonomů. Trhy na zveřejnění nezaznamenaly žádnou výraznou reakci, protože lepší než očekávaný HDP a vyšší než očekávaná data CPI z členských států zveřejněná na konci minulého týdne připravila cestu k dnešním překvapením. EURUSD při zveřejnění klesl, ale rozsah pohybu byl pouze kolem 0,1 %.
  • BREAKING: HDP eurozóny pozitivně překvapil, jádrová inflace nad očekáváním!
    11:00, EU - HDP za 2. čtvrtletí, sezónně očištěno: Aktuálně: 0,3 % Q/Q. Očekávání: 0,2% q/q Předchozí: -0,1 % q/q. V současné době: 0,6 % R/R. Očekávání: 0,5 % r/r; předchozí: 1,0 % r/r.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader