Čtvrtek 28. březen 2024 11:11
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Graf dne: GBPUSD (11.10.2022)

11.10.2022 11:43  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Report stavu zaměstnanosti ve Spojeném království za srpen zveřejněný dnes ráno se ukázal být lepší, než trh očekával. Míra nezaměstnanosti klesla z 3,6 na 3,5 %, přičemž průměrný konsensus byl nastaven na 3,6 %. Růst mezd také překvapil - dosáhl meziročně na 6,0 % (oček. 5,9 % y/y), zatímco růst mezd bez bonusů zrychlil na 5,4 % meziročně (oček. 5,3 % y/y). Vydání reportu však nepodpořilo GBP. Libra dnes patří mezi nejvíce zaostávající měny G10. Pár GBP/USD se pohybuje v blízkosti 1,10.

Bank of England se nadále snaží uklidnit situaci na britském dluhopisovém trhu, ale začíná to vypadat poněkud zvláštně. Dnes bylo oznámeno, že banka bude nakupovat i inflačně vázané dluhopisy (tzv. linkery), protože ty zaznamenaly na začátku tohoto týdne výrazné přecenění. Proč je to divné? Za prvé, pro centrální banku Spojeného království je neobvyklé nakupovat dluhopisy napojené na inflaci, protože se tak nestalo v žádném z předchozích kol QE. Za druhé, dnes odpoledne budou draženy dluhopisy vázané na inflaci v hodnotě 900 milionů GBP. Takže... BoE podporuje poptávku nákupem linkerů, zatímco vláda je současně prodává a zvyšuje nabídku. Nákupy dluhopisů BoE mají skončit tento týden, ovšem vidíme riziko velkého nárůstu volatility po ukončení nákupů.

Když se podíváme na graf GBPUSD v intervalu H1, můžeme vidět ukončení nedávného odrazu. Pokles pod úroveň 1,11 na konci předchozího týdne také znamenal prolomení pod lokální geometrii trhu, což signalizovalo potenciální konec krátkodobého trendu. GBPUSD také prolomil pod swingovou úroveň označenou 38,2% retracementem nedávného vzestupného impulsu, ale vidíme pokusy vyšplhat se zpět nahoru. Ty však byly zatím neúspěšné. Pokud by pokles pokračoval, další support lze nalézt na úrovni 50% retracementu v oblasti 1,0925.

Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: GBPJPY (25.08.2021)
    GBP/JPY se obchodoval v klesajícím trendu už od konce května 2021, nicméně pokles byl na konci minulého týdne zastaven v zóně supportu na úrovni 149,75. Tato zóna zastavila pokles již podruhé a silný odraz naznačil, že by se mohl chystat návrat ke klesající trendové čáře. Nejbližší rezistenci můžeme nalézt na 151,20. Je definována předchozími cenovými reakcemi. Průraz nad tuto úroveň by vydláždil cestu ke zmíněné trendové čáře, která se aktuálně nachází v oblasti 152,70. Všimněme si, že aby pár zneplatnil klesající strukturu, tak by se cena musela dostat nad lokální maxima na 153,10.
  • Graf dne - GBPJPY (30.12.2022)
    Pár GBP/JPY rozšiřuje včerejší ztráty, protože BoJ oznámila třetí den intervencí na trhu s dluhopisy, což podporuje jen, protože investoři očekávají pro rok 2023 jestřábí přístup japonských centrálních bankéřů. Mezitím nejistá situace v Číně a rizikově negativní prohlášení britského premiéra Sunaka zatěžují libru. Podle deníku Times je premiér Sunak připraven snížit finanční podporu na účty za energie pro podniky na polovinu, a to kvůli obavám z jejich zdražení. Z technického hlediska pár prorazil pod hlavní podporu na úrovni 160,40, která je vyznačena spodní hranicí struktury 1:1 a 50,0% Fibonacciho retracementem nedávné vzestupné vlny. Pokud současný sentiment převládne, mohl by se impuls směrem dolů prohloubit ke klíčovému supportu na úrovni 157,65, který se shoduje s 61,8% retracementem a spodní hranicí klínové formace.
  • Graf dne - GBPUSD (01.02.2024)
    Včerejší zasedání FOMC a tisková konference předsedy Fedu Powella po zasedání se ukázaly jako jestřábí. Tento jestřábí postoj byl důsledkem nenaplnění holubičích očekávání stanovených trhem. Z prohlášení byla sice odstraněna zmínka o dalším zpřísnění politiky, ale bylo konstatováno, že členové FOMC usilují o větší jistotu, že inflace se před snížením sazeb trvale posune k 2% cíli. Předseda Fedu Powell navíc na tiskové konferenci po zasedání důrazně naznačil, že snížení sazeb v březnu není základním scénářem.
  • Graf dne: GBPUSD (01.12.2021)
    GBP/USD včera spadl po komentářích guvernéra Fedu Powella, který řekl, že by mohlo být potřeba rychlejší tempo zpomalování nákupu aktiv. Také řekl, že inflace by už dále neměla být považována za dočasnou, což je výraznou změnou dosavadního příběhu. USD posílil na většině měnových párů včetně GBP. Přestože mutace Omikron straší trhy, tak pravděpodobnost růstu sazeb ve Velké Británii se nezměnila. Stále ukazuje na 25bps zvýšení v březnu 2022. Guvernér Bailey vystoupí s projevem dnes v 15. hodin, ale jeho projev by se neměl týkat měnové politiky.
  • Graf dne - GBPUSD (03.11.2022)
    Jerome Powell polil studenou vodou ty, kteří doufali v pivot Fedu. Předseda Fedu na včerejší tiskové konferenci uvedl, že je velmi předčasné uvažovat o zpomalení zvyšování sazeb a že konečná úroveň úrokových sazeb může být vyšší, než se dříve předpokládalo. Poselství, které Powell vyslal, bylo velmi jestřábí a trhy podle toho reagovaly - USD posílil, zatímco indexy a drahé kovy se posunuly níže.
  • Graf dne: GBPUSD (04.11.2021)
    Bank of England rozhodne dnes ve 13. hodin o sazbách. Dle agentury Bloomberg jsou analytici rozděleni 50:50 v názoru, zda se banka rozhodne zvýšit úrokové sazby. Deriváty úrokových sazeb jsou nastaveny na jejich růst. Ať už bude rozhodnutí jakékoliv, tak rozhodně nebude jednohlasné. Pokud se dnes sazby nezvednou, tak prosincové zasedání by mělo růst sazeb jistit. Britská libra by na dnešní rozhodnutí mohla reagovat více než obvykle.
  • Graf dne: GBPUSD (05.05.2022)
    FOMC zvýšil sazby o 50 základních bodů, v souladu s očekáváním trhu a oznámil začátek rozvolňování rozvahy od června. Vzhledem k tomu, že tempo měsíčního snížení bylo nižší, než se očekávalo a Powell uvedl, že zvýšení o 75 bp se aktivně nezvažuje, akciové trhy rostly a USD klesl. Nyní se pozornost na trhu přesune na další hlavní centrální banku - Bank of England - jelikož je naplánováno její oznámení o rozhodnutí měnové politiky na dnešek ve 13:00. Trh očekává další zvýšení o 25 bazických bodů, což posouvá hlavní úrokovou sazbu na 1,00%. Šlo by o čtvrté zvýšení sazeb v řadě, což by zdůraznilo úsilí BoE bojovat proti inflaci, která nedávno dosáhla 30letého maxima na 7%. Zatímco růst sazeb vypadá téměř jistě, očekává se, že půjde o „holubičí zvýšení“. BoE musí být opatrná s utahováním, aby nezatlačila britskou ekonomiku do recese. Proto bude pravděpodobně kladen důraz na to, že další růst sazeb budé o stejné velikosti - 25 bp spíše než 50 bp jako Fed. Očekává se však, že dnešní rozhodnutí bude přehlasovány v poměru 7-2.
  • Graf dne: GBPUSD (06.06.2023) 🚀
    Zpráva o trhu práce ve Spojeném království překonala očekávání a prokázala odolnost trhu navzdory ekonomickým tlakům. Míra nezaměstnanosti nečekaně klesla na 3,8 % z 3,9 %, k čemuž přispěl výrazný nárůst zaměstnanosti s růstem o 250 tisíc během tří měsíců do dubna. Zpráva také ukázala pokles počtu těch, kteří hledají výhody v nezaměstnanosti a 6,5% nárůst mezd v dubnu, což překonalo prognózy trhu. Zisky však mohou být omezené kvůli přetrvávajícím obavám z inflace ve Spojeném království.
  • Graf dne: GBPUSD (06.06.2023) 🚀
    Zpráva o trhu práce ve Spojeném království překonala očekávání a prokázala odolnost trhu navzdory ekonomickým tlakům. Míra nezaměstnanosti nečekaně klesla na 3,8 % z 3,9 %, k čemuž přispěl výrazný nárůst zaměstnanosti s růstem o 250 tisíc během tří měsíců do dubna. Zpráva také ukázala pokles počtu těch, kteří hledají výhody v nezaměstnanosti a 6,5% nárůst mezd v dubnu, což překonalo prognózy trhu. Zisky však mohou být omezené kvůli přetrvávajícím obavám z inflace ve Spojeném království.
  • Graf dne - GBPUSD (11.05.2023)
    Britská libra koriguje před zveřejněním rozhodnutím Bank of England o sazbách, které je dnes naplánováno na 13:00. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg se téměř shodují v tom, že banka rozhodne o druhém zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v řadě. Peněžní trhy v současnosti oceňují s 96% pravděpodobností takový výsledek. Pokud by Bank of England splnila tato očekávání a zvýšila sazby o 25 bazických bodů, hlavní sazba by se vyšplhala na 4,50 % – nejvyšší úroveň od října 2008. Jelikož je však takový výsledek široce očekávaný a oceněný, investoři budou hledat náznaky toho, co bude následovat.
  • Graf dne: GBPUSD (12.05.2022)
    Zpráva HDP Spojeného království za březen a celé 1. čtvrtletí byla jediným pozoruhodným evropským zveřejněním na dnešek. Report byl velkým zklamáním. Zpráva ukázala 0,8% mezičtvrtletní expanzi v Q1 2022, zatímco trh očekával expanzi o 1%. Největším zklamáním však byl březnový údaj. Očekávalo se, že vykáže 0,1% expanzi. Místo toho vykázala meziměsíční kontrakci o 0,1 %. Všimněte si, že březen byl prvním celým měsícem od začátku ruské invaze na Ukrajinu, takže by to mohlo být vnímáno jako potenciální známka ekonomických bojů v následujících měsících. Bank of England varovala, že zpřísnění a současný geopolitický vývoj pravděpodobně dotlačí britskou ekonomiku do recese. Nicméně Ramsden z BoE dnes řekl, že proinflační riziko zůstává ve střednědobém horizontu, a proto může být v nadcházejících měsících zapotřebí další zpřísnění politiky. To zvýší tlak na ekonomiku.
  • Graf dne: GBPUSD (12.08.2021)
    GBP/USD se včera odrazil od hlavní rezistence na 1,3880, která je navíc posílena úrovní 200 SMA (červená čára) a horní limitou 1:1 struktury. Dnes jsme svědky klesajícího pohybu, který pokračuje také po zveřejnění makrodat z Velké Británie. HDP vzrostlo v Q2 o 4,8 % při očekávání růstu o 5,1 %. Pokud bude současný negativní sentiment pokračovat, tak se pár brzy může podívat na support na úrovni 1,3805.
  • Graf dne - GBPUSD (13.09.2023)
    Britská libra dnes vůči dolaru ztrácí po výrazně slabších údajích o HDP za červenec a poklesu průmyslové výroby. Dnešní údaje o HDP vykázaly meziměsíční pokles o 0,5 %, což byl zároveň největší pokles od prosince 2022. Za zmínku stojí, že v pásmu poklesu se nacházela všechna odvětví ekonomiky. Překvapivý byl pokles v sektoru služeb, který přispěl k největšímu poklesu, a to zejména proto, že k poklesu došlo v období, kdy by měl růst cestovní ruch.
  • Graf dne: GBPUSD (14.02.2023)
    Pár GBP/USD vymazal většinu počátečních zisků, když investoři strávili nejnovější čísla z trhu práce ve Spojeném království. Britský úřad pro národní statistiku Úřad pro národní statistiku oznámil, že míra nezaměstnanosti zůstala v prosinci nezměněna na 3,7 %, jak se všeobecně očekávalo, zatímco počet lidí, kteří žádají o dávky v nezaměstnanosti, v lednu klesl o 12,9 tisíc. Prosincová hodnota byla navíc také výrazně revidována dolů na -3,2 tis. ve srovnání s původně odhadovaným nárůstem o 19,7 tis. Počet lidí v práci vzrostl ve 4. čtvrtletí roku 2022 o 74 tisíc, čímž snadno překonal odhady analytiků o nárůstu o 40 tisíc. Počet zaměstnanců na částečný úvazek vyskočil na nejvyšší úroveň od období září-listopad 2021, počet zaměstnanců na plný úvazek se však snížil, ale stále převyšuje předpandemickou úroveň. Počet OSVČ na částečný úvazek vzrostl, zatímco osoby samostatně výdělečně činné na plný úvazek zůstaly nízké.
  • Graf dne: GBPUSD (15.08.2023)
    Růst mezd ve Spojeném království zrychlil nejrychlejším tempem v historii a zdůraznil tak obavy BoE, že mzdová cenová spirála, která je hnací silou inflace v celé ekonomice, ještě nebyla přerušena. Navzdory posílení amerického dolaru na širokém trhu pár GBP/USD během dne posílil v souvislosti s nárůstem tržního ocenění forwardové cílové sazby BoE na 6 %.
  • Graf dne - GBPUSD (17.07.2023)
    Ekonomové Goldman Sachs ve Spojeném království předpokládají, že během srpnového zasedání Bank of England zvýší úrokovou sazbu o 50 bazických bodů a že v listopadu dosáhne svého maxima na úrovni 6 %. Současná úroveň úrokových sazeb je na úrovni 5,0 %. Prognóza dalšího zvýšení o 100 bazických bodů vychází z pokračujících silných inflačních tlaků, růstu mezd a pomalejší než očekávané reakce nesplácených hypoték na změny úrokových sazeb.
  • Graf dne: GBPUSD (17.11.2023)
    Dnes v 08:00 jsme obdrželi nejnovější zprávu o maloobchodních tržbách ve Spojeném království. Údaje dopadly výrazně pod očekávání, v meziročním srovnání jsme zaznamenali zrychlení celkového poklesu dynamiky tržeb a měsíční údaje popřely šance na oživení, které očekávali dotázaní ekonomové. Kontext této zprávy je důležitý, neboť po nedávném nízkém údaji o CPI ve Velké Británii šance na další zvýšení úrokových sazeb BoE výrazně poklesly.
  • Graf dne: GBPUSD (19.07.2023)
    Inflační dynamika ve Spojeném království zaznamenala v červnu nejpomalejší tempo růstu za více než rok, což vyvolalo prudké oslabení libry vůči ostatním měnám skupiny G10 a zejména vůči americkému dolaru. To bylo především důsledkem poklesu očekávání dalšího jestřábího zvyšování úrokových sazeb ve Spojeném království a prudké reakce výnosů dvouletých britských státních dluhopisů, které zaznamenaly největší pokles od března letošního roku.
  • Graf dne - GBPUSD (20.03.2024)
    Dnešní údaje o inflaci ze Spojeného království se ukázaly být o něco mírnější, než se očekávalo, a potvrdily širší klesající trend. V důsledku toho trh v letošním roce již počítá se snížením inflace o 71 bb, zatímco před zveřejněním údajů to bylo 67 bb. Britská premiérka zdůraznila, že nižší údaje dávají Bank of England větší prostor a otevírají dveře ke škrtům. K nižším britským údajům přispěly především ceny hotelů a restaurací a také potravin a nápojů. V důsledku toho se dnes populární "kabel" GBP/USD obchoduje o 0,21 % níže.
  • Graf dne - GBPUSD (20.09.2023)
    Po nečekaném poklesu inflace ve Spojeném království trh reagoval prudkým poklesem páru GBP/USD. Britská libra v důsledku nižších hodnot oslabila, protože investoři nyní vidí nižší pravděpodobnost pokračování ve zvyšování úrokových sazeb ze strany Bank of England (BoE).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster