Čtvrtek 28. březen 2024 12:45
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Ranní komentář: Solidní americké makro trhům nedává vydechnout, OPEC+ snížil produkci

06.10.2022 07:54  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Středeční seance přinesla na akciové trhy opět mírnou korekci. V USA ale indexy nakonec ztrácely jen pár desetin procenta, a to navzdory opětovnému růstu dluhopisových výnosů. Za pozornost stálo nově příchozí makro z USA, které je i nadále poměrně dobré a dál tak motivuje centrální banky v utahování měnové politiky. Řešilo se také zasedání zemí OPEC+, které se shodly na snížení těžebních kvót o 2 mil. barelů.

Dnes ráno je nálada na trzích pozitivní a indexy v Evropě i v USA mírně rostou. Solidní zisky si po rally z minulých dnů drží také ropa, která se prodává na 87 dolarech za barel (WTI).

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: SNAP -30 % po výsledcích, FB -7 %. Obavy z recese dál doléhají i na techy
    Akciové trhy za sebou mají klidnou růstovou seanci během které se do zelených čísel dostaly indexy v Evropě i v USA. Vše se ale změnilo po uzavření burz, kdy své výsledky zveřejnil Snapchat, který dal horší guidance kvůli obavám z recese. To poslalo v after-market hodinách akcie SNAP dolů o 30 % a pod silným tlakem byl také FB (-7 %). Ztrácely futures i na ostatní techy a růstové společnosti a dnes ráno futures na S&P500 indikují zahájení seance v červených číslech. Strach z recese je tak i nadále na trzích zcela patrný a může být jedním z klíčových faktorů, který bude držet indexy pod tlakem i do nadcházejících dnů.
  • Ranní komentář: Sněmovna reprezentantů schválila Bidenův fiskální balíček, dnes zasedá ECB
    Včerejší seance se na finančních trzích nesla opět v pozitivním duchu a většina indexů ji zakončila v zelených číslech. Mírně pod tlak se dostaly opět hlavně technologie, zatímco výrazným růstem si prošly tradiční sektory jako například energie nebo finanční instituce.
  • Ranní komentář: Snížení ratingu US bank, windfall tax v Itálii a další výsledky
    Včerejší seance přinesla korekci na řadu bankovních titulů. Ratingová agentura Moody’s totiž snížila rating 10 americkým bankám a uvedla, že by mohla snížit do budoucna rating i dalším větším bankám. V Itálii se pak propadal celý bankovní sektor kvůli nové windfall dani, kterou zavedla italská vláda.
  • Ranní komentář: Snížení sazeb na příštím Fedu ještě není hotovou věcí, USD silnější
    Včera jsme se dočkali hlavně projevu šéfa americké centrální banky Jerome Powella, který znovu upozornil na to, že šance na snížení sazeb začínají narůstat. Co se ale načasování týká, snížení na příštím zasedání zatím podle něj není zaručeno a není jisté ani to, zda letos sazby budou klesat dvakrát. To trhy částečně zaskočilo, což bylo vidět hlavně na dolaru, který v reakci na Powellův komentář začal znovu zpevňovat. Negativně se pak Powellův projev podepsal také na akciích, i když ty si většinu svých vysokých zisků z minula i nadále bez větších problémů udržují.
  • Ranní komentář: Snížení sazeb v březnu je nepravděpodobné - výsledky Boeingu, růst PARA a pád NYCB
    Americká centrální banka včera podle očekávání ponechala sazby beze změny a J. Powell na tiskové konferenci uvedl, že březnové snížení sazeb je spíše nepravděpodobné. To následně přispělo ke korekci na akciích, které se v USA začaly propadat. S&P 500 včerejší seanci zakončil níže o 1.6 %, Nasdaq ztrácel dokonce 2.2 %. Dnešek bude hlavně o korporátních číslech, protože po uzavření burz zveřejní své výsledky společnosti Apple, Amazon a Meta. Pozor ale také na zajímavá makrodata, v čele s výsledky PMI a ISM z Evropy a USA. Lednovou inflaci pak zveřejní eurozóna, a o sazbách pak bude rozhodovat také Bank of England.
  • Ranní komentář: Snižování sazeb v USA nemá jednoznačnou podporu, Němci pilují stimul pro případ recese
    V pondělí pokračovala dobrá nálada na finančních trzích. Riziková aktiva rostla a naopak bezpečné přístavy typu dluhopisů nebo zlata měly tendenci dále korigovat. Včerejší seance byla bez důležitých fundamentů. Obchodníci stále nejvíce diskutují o uvolňování měnové politiky a obchodu mezi USA a Čínou.
  • Ranní komentář: Snowflake po výsledcích -20 %, Klarna a její AI update, boj Nigerije s kryptem
    Včerejší obchodování na trzích bylo opět převážně o událostech v kryptoměnách. Bitcoin včera dosáhl až na 64 tisíc dolarů a přibližuje se ke svému historickému maximu. Spolu s ním roste i řada dalších kryptoměn. Na akciovém trhu panuje pozitivní nálada a většina indexů si udržuje své hodnoty. Včera oznámila své výsledky společnost Snowflake, která po obchodních hodinách klesla o 20 %.
  • Ranní komentář: SocGen -12 %, průšvih Unity Software a varování BIS před basis trade riziky
    Začátek týdne byl na trzích klidný a všechny tři hlavní americké indexy rostly méně než o jednu desetinu procenta. I tak jsme se ale dočkali několika zajmavých pohybů a třeba akcie francouzské banky Societe Generale odepsaly včera 12 %. Dnešek přinese z USA výsledky z trhu s bydlením, ale trh bude asi i nadále vyčkávat hlavně na středeční seanci, kdy rozhodne o sazbách americký Fed.
  • Ranní komentář: SoFi po výsledcích +20 %, Bayer pokračuje v pádu a likvidace Evergrande
    Americké indexy včera pokračovaly ve svém růstu, zatímco evropské akcie stagnovaly. Naopak, korekce pokračuje v Číně, kde bylo včera rozhodnuto o likvidaci kdysi největšího developera Evergrande. Z korporátních výsledků zaujaly hlavně výsledky společnosti SoFi, která po jejich zveřejnění vzrostla o 20 %. Dnes budou svá čísla za 4. čtvrtletí reportovat největší americké společnosti, jako jsou Microsoft a Alphabet.
  • Ranní komentář: Solidní americké makro, pochybná AI prezentace Googlu a obliba opcí
    Akciové trhy v minulém týdnu pokračovaly v růstu. Dařilo se přitom hlavně indexům v Evropě, které se blíží ke svým historickým maximům, nebo je již v některých případech dokázaly překonat. Nový týden bude na nové fundamenty extrémně zajímavý. Dočkáme se výsledků americké inflace a pak budou o sazbách rozhodovat Fed, BoE, ECB a SNB. Trh spekuluje na to, že by už za pár měsíců mohly sazby začít postupně klesat a bude rozhodně čekat na to, zda tento sentiment potvrdí také centrální banky ve svých doprovodných komentářích.
  • Ranní komentář: Solidní makro z USA, trhy dnes čekají na NFP. Silvergate včera -42 %
    Akciové trhy v Evropě i v USA včera klesaly. Ke korekci pomohly silná americká data z trhu práce, jejichž zpřesnění se dočkáme ještě dnes, kdy budou zveřejněny výsledk NFP. Velkým tématem byla situace na kryptobance Silvergate, která oznámila, že se jí depozita propadla o 70 % a že propustí 40 % zaměstnanců. Akcie bank včera klesly o více než 40 %. 
  • Ranní komentář: Solidní výsledky bank, horší výhled Pfizeru a začínající výsledková sezóna
    Minulý týden začala výsledková sezóna, kterou zahájily výsledky amerických bank. Ty nabídly opět solidní čísla a pěkné výsledky, které pomohly jejich akciím. Do budoucna bude ale těžké ziskovost bank dál zvyšovat, když zjevně roste tlak na úrokové marže a i rezervy, které banky vytvářejí ke krytí ztrát, už o mnoho nižší pravděpodobně nebudou. Pod tlakem se minulý týden ocitly také akcie společností v luxusním segmentu, nebo Pfizer, který snížil svůj výhled na letošní rok.
  • Ranní komentář: Spolupráce Mety a Amazonu, Open AI přetahuje zaměstnance Googlu, dnes americká inflace
    Začátek týdne na trzích proběhl bez větších změn. Akcie i bondy si své ocenění podržely a stabilní byla situace také na FX. Dnešek bude podstatě zajímavější, protože nás čekají výsledky americké inflace. Ta by měla meziročně opět zvolnit na 3.3 %, i když jádrová inflace má zůstat na stále vysokých 4.1 %.
  • Ranní komentář: Spotify zvyšuje ceny, výsledky Chevronu, růst pšenice a větší flexibilita bank
    Akciové trhy zahájily nový týden v klidu a bez větších výkyvů. Indexy v USA mírně rostly, zatímco v Evropě oscilovaly kolem nuly, částečně i díky sérii slabšího makra z Německa a Francie. Dnes čekáme na čísla z amerického trhu práce, ale také na další korporátní výsledky, které začnou reportovat největší firmy v USA. Ještě před otevřením burz nás čekají výsledky Verizonu, GM a GE. Po uzavření burz pak navážou Microsoft, Alphabet a Visa.
  • Ranní komentář: Spotový VIX poprvé od února krátce znovu nad 30b. Akcie na vysokých objemech dál klesají
    Včerejší seance nijak nevybočovala z těch předchozích a přinesla na akciové trhy další vlnu výprodejů. Indexy v USA se na vysokých objemech znovu propadaly, díky čemuž tentokrát začala výrazněji růst také implikovaná volatilita. Ta se v případě spotového VIX indexu dokonce dostala krátce znovu nad hranici 30b., kde se naposledy pohybovala během únorové korekce. Růst averze k riziku výrazně pomáhá na FX hlavně japonskému jenu, ale daří se také drahým kovům v čele se zlatem, které se vyhouplo nad 1 260 dolarů za unci. Dnešek přinese opět několik zajímavých makrodat, i když klíčovou roli sehraje znovu hlavně sentiment na akciových trzích.
  • Ranní komentář: S&P500 díky výsledkové sezóně navyšuje maxima
    Americké indexy včera rostly, když jim výrazně pomohla hlavně pokračující výsledková sezóna a velmi dobré výsledky několika amerických společností. Prudkého růstu se dočkaly hlavně akcie Facebooku, který po skvělých číslech za 1Q přidal včera více než 7 %. Velmi dobré výsledky pak včera reportoval také Amazon, i když ten svá čísla zveřejnil až po uzavření amerických burz.
  • Ranní komentář: S&P500 dosedá na klíčový support, VIX zakončil seanci na historickém maximu
    Akciové trhy za sebou mají druhý nejhorší výprodej od černého pondělí 1987. Včera se indexy v USA propadly o 12 %, díky čemuž se S&P 500 dostává na dosah důležitého supportu na úrovni minim z roku 2018.
  • Ranní komentář: S&P500 i Dow Jones navyšují maxima, bitcoin zpět na 54 tis. USD
    Americké indexy včera pokračovaly v růstu. Index S&P 500 a Dow Jones navyšovaly maxima, zatímco Nasdaq doháněl ztráty, které nabral koncem minulého a začátkem tohoto měsíce. Sentiment na trzích je stabilizovaný a zdá se, že si investoři zvykli na vyšší úroveň dluhopisových výnosů, které se drží u desetiletých splatností v USA na dosah 1.6 %.
  • Ranní komentář: S&P500 jen 4 % od all-time high, Netflix-Max bundle a problémy německého stavebnictví
    Akciové trhy za sebou mají další úspěšný týden. S&P 500 rostl v devíti z posledních deseti seancí a za poslední dva týdny už přidal přes 7 %. Nálada na trzích zůstává stabilizovaná a k jejímu zlepšení přispěl i pád výnosů na delším konci výnosové křivky. V Novém týdnu nás čeká opět několik korporátních čísel (Target. Walmart) a z makra bude investory zajímat hlavně americká inflace.
  • Ranní komentář: S&P500 je 12 % pod ATH, Rusko vyhrožuje vypnutím Nord Streamu 1
    Nervozita na trzích kvůli dění na Ukrajině nepolevuje. Akcie včera znovu klesaly, přičemž pod tlak se dostaly tentokrát hlavně indexy v USA. Dnes jsou futures na americké i evropské indexy opět v červených číslech a ztrácejí okolo jednoho až dvou procent. Vysoké zůstávají ceny komodit v čele s ropou a evropským zemním plynem. Prudkého růstu se včera dočkal ale také nikl, který za den rostl o více než 80 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points