Čtvrtek 18. duben 2024 23:37
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
FTMO král

Bitcoin je příležitostí pro novou ekonomiku ve Střední Americe

23.09.2022 19:04  Autor: Coinfy  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po letech útlaku a osvěty na úrovni národních států představuje bitcoin novou naději pro Střední Ameriku.

Vlastnosti bitcoinu z něj dělají perfektní aktivum pro získání vlastní suverenity. To ale neplatí jen pro jednotlivce. Toto je stejně důležité téma pro národní státy jako pro občany národa. Na individuální úrovni jsou často za nejdůležitější aspekty považovány atributy ochrany soukromí bitcoinu, skutečnost, že nemůže být cenzurován, a ochrana, kterou může poskytnout proti znehodnocující měně. Pro některé dnešní ekonomiky, zejména pro ty, které byly po desetiletí či staletí obětí nějaké formy kolonialismu, by bitcoin mohl představovat naději na nový nekontrolovaný průmysl, který je také přímo ziskový doma.

Zajímavý je případ americké expanze ve Střední Americe, který začal méně než půl století poté, co získaly nezávislost. V roce 1813 probíhaly španělské americké války za nezávislost. Po francouzské invazi do Španělska v roce 1808 byla slabinou španělské říše příležitost pro latinskoamerické země bránit se a získat nezávislost. Spojené státy pozorovaly z povzdálí, ale se zvyšujícím se zájmem. To také představovalo příležitost pro další evropské národy, zejména Francii a Anglii, které mohly vidět potenciál pro zvýšení jejich dosahu v regionu.

Spojené státy by to nedovolily. Brzy poté, co získaly nezávislost, začaly středoamerické národy hledat v USA ochranu před národy Jižní Ameriky a Mexika. Mexiko bylo vůči středoamerickým národům agresivnější, protože tam mělo Španělsko silnější vliv. Od roku 1822 uznaly USA tyto nové národy jako nezávislé, a to spustilo řadu událostí:

V roce 1823 vydaly USA Monroeovu doktrínu, která v podstatě řekla světu (zejména evropským koloniálním státům), aby nechal západní polokouli na pokoji. Téhož roku vytvořily středoamerické země po vzoru Spojených států Středoamerickou federativní republiku, nazývanou také Spojené provincie Střední Ameriky, kde se sjednotily a vytvořily jednu republiku. Toto spojení netrvalo dlouho kvůli mnoha střetům zájmů, názorů atd.

Jak roky plynuly, napětí o území mezi USA a Mexikem rostlo, zejména kvůli Texasu a Kalifornii – USA se snažily stát se kontinentální zemí a dostat se do Tichého oceánu. Britské impérium silně podporovalo Mexiko (Britové byli první evropskou mocností, která uznala jejich suverenitu), a tento vztah dále zvyšoval existující napětí. Toto napětí nakonec vedlo Spojené státy k prvnímu z mnoha vystoupení ve Střední Americe, během mexicko-americké války.

Závěrem americké občanské války skončilo otroctví pro Spojené státy, a to vyžadovalo posun v přístupu, který USA měly vůči zbytku světa. Začali s přístupem zahraničních investic. Jak popisuje Walter LaFeber ve své knize „Inevitable Revolutions“, do 90. let 19. století investovaly USA do banánových a kávových plantáží, železnic, zlatých a stříbrných dolů a o několik let později do veřejných služeb a vládních cenných papírů. LaFeber poznamenává, že na začátku 1. světové války už Severoameričané vybudovali hlavní výrobní instituce, na kterých záviselo přežití středoamerického národa a dokonce i jeho ekonomické přežití. Mezi lety 1897 a 1908 americké investice ve Střední Americe prudce vzrostly z 21 milionů USD na 41 milionů USD a v předvečer první světové války dosáhly 41 milionů USD. Místo vládních cenných papírů, které Britové upřednostňovali, šlo více než 90 % do přímých podniků, jako jsou banánové plantáže a těžba. Mezi lety 1897 a 1914 činily podíly amerických železnic v Guatemale 30 milionů dolarů, čímž téměř dohnaly londýnských 40 milionů dolarů.

Velká část středoamerické ekonomiky byla postavena a zaměřena pouze na americký export. Podívejme se na některá čísla pro každou zemi, která sestavil LaFeber ve své knize:

  •  Kostarika: V roce 1929 vyvezla Kostarika zboží v hodnotě 18 milionů USD, z toho 12 milionů $ tvořila káva a 5 milionů USD banány. United Fruit byla nepochybně vedoucí společností v zemi a americké investice v Kostarice téměř dohnaly britské investice. Železnice, doly, kabely a ropné koncese byly pod severoamerickou suverenitou.

 

  •  Nikaragua: Banány a káva představovaly 2 miliony a 6 milionů dolarů z 11 milionů dolarů exportu Nikaraguy. United Fruit a Atlantic Fruit si každý nárokoval 300 000 akrů v Nikaragui. Hlavní doly, železnice, dřevařský průmysl a finanční instituce vlastnili nebo spravovali Severoameričané.

 

  •  Salvador: Káva a cukr dohromady představovaly 17 milionů dolarů z exportu Salvadoru ve výši 18 milionů dolarů. Nejvýznamnější domácí finanční instituci Salvadoru vlastnil San Francisco zájmy, jeho dopravní infrastruktura byla závislá na severoamerickém kapitálu a newyorské banky dnes spravovaly jeho dluhopisy místo britských bank.

 

  •  Honduras: Banány tvořily 21 milionů dolarů z honduraského vývozu zboží za 25 milionů dolarů. V Hondurasu byla železniční síť, přístavy a téměř veškerá půda používaná k pěstování banánů a kaučuku pod kontrolou United Fruit a jejích poboček. Prosperující stříbrný důl vlastnili Severoameričané.

 

  •  Guatemala: 19 milionů dolarů z 25 milionů dolarů ve vývozu z Guatemaly byla káva, zatímco 3 miliony byly v banánech. V Guatemale měli (zejména United Fruit) úplnou kontrolu nad všemi železnicemi kromě několika kilometrů, jedné pětiny území země, nejvyšší banky, několika významných podniků a největší energetické společnosti (American and Foreign Power ve vlastnictví General Electric).

Střední Amerika jako celek by čelila devastaci, kdyby cena kávy a banánů na světových trzích náhle klesla. Vzhledem k tomu, že ve Střední Americe získali tolik moci, mnoho amerických investorů se podílelo na katastrofě. To se stalo několikrát, když byly USA zapojeny do jiných mezinárodních konfliktů, zejména první a druhé světové války. Středoamerický průmysl byl zdevastován a miliony lidí zůstaly v hluboké chudobě, protože v dobách války už USA nepotřebovaly kávu a banány. To přimělo místní vlády k většímu zadlužení (vypůjčené od USA) a k ještě větší závislosti na USA, což je v podstatě zotročuje.

Roosevelt v roce 1905 prohlásil, že Spojené státy budou od nynějška jednat jako policista, aby udržoval pořádek na západní polokouli, ale tento termín umožňoval americkým prezidentům zasahovat podle jakýchkoli kritérií, která byli dostatečně kreativní, aby vymysleli. Mezi tyto důvody patřilo zajištění investic, zajištění kanál, fungující jako „přirozený ochránce“ a nahrazující klesající přítomnost Britů. To otevřelo dveře pro USA, aby vzaly svou armádu do regionu, bez jiné síly, která by je zastavila. V té době se každopádně v Evropě začaly množit vážnější problémy, první světová válka byla hned za rohem…

Aby ubránila zdroje, které Spojené státy získaly ve Střední Americe prostřednictvím korporátního získávání národů, musela americká vláda zvýšit svůj politický vliv v regionu. Tak začalo století americké vojenské angažovanosti, politické angažovanosti, manipulace, vytváření a financování gangů a milicí.

Nenechme se mýlit, když si budeme myslet, že dnes nepoužívají stejný vliv. Laura Jane Richardson je generál v armádě Spojených států, který je velitelem Jižního velitelství Spojených států. Nedávno řekla následující, když mluvila o Latinské Americe:

„Tato oblast je tak bohatá na zdroje, že je mimo žebříčky.“ A mají být na co hrdí. A naši konkurenti a protivníci také vědí, jak bohatý na zdroje tento region je. Šedesát procent světového lithia je v regionu. Máte těžké surové, máte lehké sladké surové, máte prvky vzácných zemin. Máte Amazonii, které se říká plíce světa, v tomto regionu máte 31 procent světové sladké vody. A jsou protivníci, kteří každý den využívají tohoto regionu – přímo v našem sousedství. A já se jen dívám na to, co se děje v tomto regionu z hlediska bezpečnostních dopadů na naši bezpečnost, naši národní bezpečnost ve vlasti a ve Spojených státech. Musíme posílit naši čtvrť a musíme si uvědomit, jak je tato čtvrť bohatá na zdroje a jak blízko jsou naši konkurenti a naši protivníci v regionu.

Max Keizer poukázala na pokrytectví těchto slov v nedávné zprávě „Max & Stacey Report“ a uvedla, že její slova jsou návnadou, jak tyto země přiblížit a zopakovat to, co USA udělaly v minulosti – převzít kontrolu nad jejich zdroji: „A co úderné jednotky CIA poslané do Salvadoru v 80. letech? A co převraty ve Střední Americe a Latinské Americe po celá desetiletí? Pořád říká, že chceme být jen vaši přátelé, jsme přátelští, jsme partneři, věřte nám, víte, že jsme vždy byli vaši přátelé, vždy jsme tu byli pro vás a takové jsou nehorázné lži.“

Bitcoin je systém ochrany majetku, který nevyžaduje hrubou fyzickou sílu. Pokud se podaří dobře využít země Střední a Latinské Ameriky bohaté na zdroje prostřednictvím těžby bitcoinů, země tohoto regionu mají příležitost vybudovat silný, nezávislý a moderní průmysl, který jim nelze vzít a mohou si zajistit své Suverenita. Může těmto zemím umožnit, aby si doma zajistily nový zdroj příjmu, přímo placený v měně, kterou lze okamžitě přepravovat po celém světě za účelem obchodování s jakýmkoliv národem, za hranice jediného silného národa, jako jsou Spojené státy, který je zotročí. ekonomicky daná příležitost.

Salvador se snaží být v čele tím, že otevírá své přírodní zdroje, aby poskytl energii těžařům Bitcoinů. To dává silnému novému průmyslovému odvětví finanční prospěch, ale může také zemi umožnit produkovat přebytek energie. Ve skutečnosti se to již děje: Prezident CEL Daniel lvarez potvrdil, že země mezi lednem a červencem letošního roku vyvezla 595 537,2 megawatthodin (MWh), což je o 390 580,52 MWh více než v předchozím roce celkem 204 959,68.

Hojnost energie je osvědčený způsob, jak přinést prosperitu společnosti. Pokud by se Salvador tímto směrem vyvíjel sám, mohl by se stát jednou z nejrychleji se rozvíjejících zemí světa.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin je na vyšší úrovni a sleduje širší rizikový sentiment
    Rizikový sentiment jednoznačně podporuje nejen akciové indexy a ceny komodit, ale také kryptoměny. Během úterní seance Bitcoin vyskočil o více než 2,0 %, zatímco Ethereum přidává více než 5,0 %. Menší projekty zaznamenávají ještě výraznější zisky - altcoiny, jako je Solana nebo Gala, vzrostly o 20 %, resp. 40 %!
  • Bitcoin je nejdražší v dějinách, mánie se po třech letech vrací. Dolarová cena bitcoinu nyní vůbec poprvé pokořila hranici 69 000 dolarů za kus
    Bitcoinová mánie je po třech letech opět tu. Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes odpoledne středoevropského času pokořila dosavadní historický rekord. Bitcoin se krátce prodával za více než 69 000 dolarů za kus, s maximem na úrovni 69 191,94 dolaru, vyplývá z dat agentura Bloomberg. Překonal tak dosavadní nejvyšší cenu, dosaženou v listopadu 2021, odpovídající necelým 69 000 dolarů.
  • Bitcoin je nyní cennější než ruský rubl
    Bitcoin předstihl ruský rubl po sérii geopolitických událostí poznamenaných velkým zotavením cen a velkým krachem ruské fiat měny.
  • Bitcoin je nyní nad určitou historickou úrovní, jak dlouho to potrvá?
    Bitcoin se nyní nachází nad určitou historickou metrikou na řetězci, a pokud se zde aktivum udrží i nadále, mohl by následovat býčí trend.
  • Bitcoin je podle Cathie Wood nejlepší pojistka
    Podle Cathie Wood – generální ředitelky ARK Invest, je bitcoin nejlepší obrana proti konfiskaci bohatství a pojistkou pro rozvojový svět.
  • Bitcoin je podle Elona Muska lepší pro peněžní transakce než papírové peníze
    Tento týden byl pro krypto zatím docela úspěšný. Hlavní kryptoměny v pondělí silně rostly, když ta největší - BTC - vystoupala o 250 dolarů. Některé kryptoměny, včetně Bitcoinu, Etherea a dalších, pak dosáhly na své měsíční maxima. Úterní seance již tak silná nebyla, ale i tak přinesla mírné zisky. Co se středeční seance týká, ta se zatím nese také ve spíše poklidném duchu. Podle CoinMarketCap se tržní kapitalizace kryptoměn pohybuje lehce nad 134 mld. USD, zatímco podíl BTC na celé kapitalizaci dosahuje 51,9 %.
  • Bitcoin je podle špičkového obchodníka na pokraji hlubokého korekčního pohybu po rallye BTC na 30 000 dolarů
    Obchodník, který v roce 2018 trefil medvědí dno Bitcoinu (BTC), se domnívá, že kryptoměnový král se může chystat na pullback větší než 20 %.
  • Bitcoin je pod 7000 dolary. Za dva dny odepsal přes 1000 dolarů
    Hodnota tzv. kybernetické měny Bitcoin se během dnešního dne vrátila pod hodnotu 7000 dolarů, což je v přepočtu 153 600 korun. Za necelé dva dny se hodnota Bitcoinu propadla už o více než 1000 dolarů a jen během pátku zatím -5 procent.
  • Bitcoin je poprvé od loňského listopadu meziročně znovu v zelených číslech
    Další týden a další silný růst na Bitcoinu. Bitcoin se podle všeho usadil nad hranicí 8 000 dolarů, překonal důležitou resistenci na 8 300 USD a býci nyní možná sbírají odvahu na útok na další důležitou resistence těsně pod hranicí 10 000 USD.
  • Bitcoin je pravděpodobně v medvědí vlajce, co to pro trh znamená? 
    V rámci dnešní analýzy se zaměříme na bitcoin (BTC) a altcoinový index, který reprezentuje koš altcoinů s největší kapitalizací. Pokud trh alespoň koutkem oka sledujete, určitě jste si všimli, že na začátku týdne pokračoval pokles kurzu. Netrval ovšem dlouho. Cena svůj pokles zastavila, a dokonce můžeme sledovat pokus o odraz. Zatím to ale pro bitcoin a altcoiny nevypadá zrovna růžově. Proto si prvně stanovíme diagnózu a nastíníme si nějaké možnosti z toho vyplývající.
  • Bitcoin je řešením problémů světového obchodování
    Lidstvo si zaslouží podrobné objasnění přitěžujících obav, kterým dnes naše ekonomiky čelí. Řešení problémů světového obchodu nebudou stačit, pokud zapojení do nadnárodního obchodu, prosazování sociálního pokroku, multilateralismu, ovlivňování bilaterálního vystavení a umožnění prosperity zdola nahoru není pro lidskou existenci nanejvýš důležité.
  • Bitcoin je stále populárnější
    Bitcoin a ethereum klesly poté, co se jim nepodařilo prorazit nad velké úrovně rezistence. Nyní obě kryptoměny tápou na spodní hranici bočního kanálu, kde dojde k další akumulaci hlavních hráčů.
  • Bitcoin je teď nejdražší za poslední rok. Díky plánu Facebooku na vlastní digitální měnu
    Kryptoměna bitcoin dnes poprvé od loňského května překonala cenovou úroveň 9000 dolarů za kus. Odpoledne středoevropského letního času vystoupala dokonce nad úroveň 9300 dolarů. Bezprostředním důvodem cenového nárůstu jsou kroky společnosti Facebook, která se chystá veřejnost seznámit s bližšími informacemi o své chystané digitální měně. To dodává vzpruhu celému segmentu kryptoměn, neboť investoři větří přijetí kryptoměn opět o něco širší komunitou. Kromě bitocinu zdražují i další kryptoměny jako ether nebo litecoin.
  • Bitcoin je těsně před parabolickým růstem
    Renomovaný analytik krypto trhu Peter Brandt zhodnotil aktuální dynamiku přední kryptoměny tak, že bitcoin je na pokraji parabolického růstu. Podle jeho býčího výroku, založeného na teorii Elliottových vln, zřejmě nedávné grafy bitcoinu odrážejí pattern naznačující potenciální parabolické zrychlení cenového růstu bitcoinu. Bitcoin je podle Brandta v závěrečné fázi poklesu a brzy zahájí nový růstový cyklus.
  • Bitcoin je velmi býčí, co očekávat v dohledné době?
    Bitcoin (BTC) zase předvedl sílu, což trh nutně potřeboval. Vlastně předvedl velkou sílu a to na poslední chvíli, díky čemuž trh dosáhl mnohem lepšíhoměsíčníclose, než v jaký jsme mohli původně doufat. Vzhledem k tomu, že vyšší časové rámce jsou víceméně býčí, je logické, že spíše očekáváme kladný vývoj. Nicméně díky vyhrocené geopolitické situaci je burzovnípsychologie velmi vrtkavá. Na to je potřeba pořád myslet, že se situace na trhu za určitých okolností může dost změnit.
  • Bitcoin je velmi riziková měna
    Bitcoin je stále pokládán za daleko rizikovější měnu než je třeba euro nebo dolar. Ani ekonomové si netroufají tvrdit, zda bude dál růst, nebo propadne. Nad eurem se ale také stahují mračna.
  • Bitcoin je ve stejných rukou: 27 % všech bitcoinů v oběhu na kryptoměnovém trhu drží 0,01 % držitelů
    27 % celkového oběhu bitcoinů na krypto trhu drží 0,01 % držitelů. Nedávno byla provedena nová studie, která ukázala, že téměř 30 % všech bitcoinů v oběhu vlastní malá skupina lidí.
  • Bitcoin je ve třetím čtvrtletí na předposledním místě ve výnosech
    Bitcoin (BTC) se ve třetím čtvrtletí letošního roku vyškrábal na samé dno a zaznamenal pro investory ztrátu 11,1 %, čímž sotva překonal dlouhodobé státní dluhopisy, které ve stejném časovém období vykázaly čistých -11,9 %.
  • Bitcoin je ve zlatě nejdražší v historii, vyjde na bezmála 23 uncí. Jeho cena se včera po takřka měsíci vrátila nad 40 tisíc dolarů
    Nejrozšířenější kryptoměna světa, bitcoin, je nyní takřka nejdražší ve historii. Pokud jeho cenu vyjádříme v dolarech, stojí opět přes 40 tisíc, po takřka jednom měsíci. Pokud jeho cenu vyjádříme ve zlatě, je bitcoin právě nyní vůbec nejdražší v historii. Po přepočtu do zlata stojí více než 22,5 unce drahého kovu.
  • Bitcoin je v objemu obchodování silnější, než britská libra¨
    Objemy obchodů s bitcoiny (BTC) vůči britské libře (GBP) vyskočily na nové maximum poté, co se libra v úterý zakolísala, což přimělo experty na trh spekulovat, že investoři se snažili vyměnit libru za bitcoiny nebo profitovat z arbitráže.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank