Pátek 29. březen 2024 11:40
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Bitcoin je teď nejdražší za poslední rok. Díky plánu Facebooku na vlastní digitální měnu

17.06.2019 15:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kryptoměna bitcoin dnes poprvé od loňského května překonala cenovou úroveň 9000 dolarů za kus. Odpoledne středoevropského letního času vystoupala dokonce nad úroveň 9300 dolarů. Bezprostředním důvodem cenového nárůstu jsou kroky společnosti Facebook, která se chystá veřejnost seznámit s bližšími informacemi o své chystané digitální měně. To dodává vzpruhu celému segmentu kryptoměn, neboť investoři větří přijetí kryptoměn opět o něco širší komunitou. Kromě bitocinu zdražují i další kryptoměny jako ether nebo litecoin.

Bitcoin od začátku letošního roku zhodnotil o více než 150 procent. Podle všeho mu k růstu pomáhá i napjatá atmosféra v mezinárodním obchodě a hrozba oslabení čínské měny. Kryptoměny jsou totiž velmi populární v Číně, která je velmocí v jejich těžbě. Představují tam vítaný zdroj diverzifikace portfolia zejména v napjatější době, jako je tato, kdy hrozí cenový propad konvenčních aktiv. Kryptoměny jsou sice extrémně kolísavé, avšak v časech, kdy hrozí rozkolísanost právě i konvenčním aktivům, získávají na atraktivitě. Tu pochopitelně umocňuje zájem o segment ze strany velkých a zavedených hráčů, jako je právě Facebook.

Lidé, kteří se rozhodnou vložit do bitcoinu peníze, by se však měli nejprve mentálně vyrovnat s tím, že už tyto peníze nemusí nikdy nemusí vidět. Je to tak trochu, jako by házeli z okna. Riziko ztráty je tak vysoké, že nelze hovořit o investici, a dokonce ani ne o spekulaci. Jde o ruletu.

Je však pravda, že zavedený finanční svět se k bitcoinu staví vstřícněji než během poslední masivní cenové horečky v segmentu kryptoměn, té ze sklonku roku 2017. Tehdy například šéf největší americké banky JP Morgan Jamie Dimon prohlašoval, že bitcoin objektivně nemá žádnou hodnotu. Dnes analytici té samé banky připouští, že hodnota jednoho bitconu objektivně činí kolem 5000 dolarů. Je totiž prý třeba do jeho ceny započítat cenu elektrické energie, která je pro vytěžení bitcoinu potřebná.

Facebook by měl svoji chystanou digitální měnu představit zítra. K jejímu vlastnímu spuštění by pak mělo dojít v roce 2020. Facebook dal podle listu Wall Street Journal dohromady konsorcium „Libra“, které sestává z více než tuctu společností zvučných jmen jako Visa, MasterCard, PayPal nebo Uber.

Digitální měna, kterou chce konsorcium vydávat, však bude navázána na koš konvenčních měn jako americký dolar nebo euro. Tím si bude chtít nová digitální měna získat důvěru u uživatelů. Zároveň se tím hned od počátku vzdá étosu a koncepce, která je charakteristická právě třeba pro bitcoin. Spočívá v tom, že bitcoin, stejně jako mnohé další kryptoměny, jsou ryzí alternativou, ba konkurencí konvenčním platidlům a platebním systémům, k nimž řada ze skalních příznivců kryptoměn sdílí naopak značnou nedůvěru. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin je nyní nad určitou historickou úrovní, jak dlouho to potrvá?
    Bitcoin se nyní nachází nad určitou historickou metrikou na řetězci, a pokud se zde aktivum udrží i nadále, mohl by následovat býčí trend.
  • Bitcoin je podle Cathie Wood nejlepší pojistka
    Podle Cathie Wood – generální ředitelky ARK Invest, je bitcoin nejlepší obrana proti konfiskaci bohatství a pojistkou pro rozvojový svět.
  • Bitcoin je podle Elona Muska lepší pro peněžní transakce než papírové peníze
    Tento týden byl pro krypto zatím docela úspěšný. Hlavní kryptoměny v pondělí silně rostly, když ta největší - BTC - vystoupala o 250 dolarů. Některé kryptoměny, včetně Bitcoinu, Etherea a dalších, pak dosáhly na své měsíční maxima. Úterní seance již tak silná nebyla, ale i tak přinesla mírné zisky. Co se středeční seance týká, ta se zatím nese také ve spíše poklidném duchu. Podle CoinMarketCap se tržní kapitalizace kryptoměn pohybuje lehce nad 134 mld. USD, zatímco podíl BTC na celé kapitalizaci dosahuje 51,9 %.
  • Bitcoin je podle špičkového obchodníka na pokraji hlubokého korekčního pohybu po rallye BTC na 30 000 dolarů
    Obchodník, který v roce 2018 trefil medvědí dno Bitcoinu (BTC), se domnívá, že kryptoměnový král se může chystat na pullback větší než 20 %.
  • Bitcoin je pod 7000 dolary. Za dva dny odepsal přes 1000 dolarů
    Hodnota tzv. kybernetické měny Bitcoin se během dnešního dne vrátila pod hodnotu 7000 dolarů, což je v přepočtu 153 600 korun. Za necelé dva dny se hodnota Bitcoinu propadla už o více než 1000 dolarů a jen během pátku zatím -5 procent.
  • Bitcoin je poprvé od loňského listopadu meziročně znovu v zelených číslech
    Další týden a další silný růst na Bitcoinu. Bitcoin se podle všeho usadil nad hranicí 8 000 dolarů, překonal důležitou resistenci na 8 300 USD a býci nyní možná sbírají odvahu na útok na další důležitou resistence těsně pod hranicí 10 000 USD.
  • Bitcoin je pravděpodobně v medvědí vlajce, co to pro trh znamená? 
    V rámci dnešní analýzy se zaměříme na bitcoin (BTC) a altcoinový index, který reprezentuje koš altcoinů s největší kapitalizací. Pokud trh alespoň koutkem oka sledujete, určitě jste si všimli, že na začátku týdne pokračoval pokles kurzu. Netrval ovšem dlouho. Cena svůj pokles zastavila, a dokonce můžeme sledovat pokus o odraz. Zatím to ale pro bitcoin a altcoiny nevypadá zrovna růžově. Proto si prvně stanovíme diagnózu a nastíníme si nějaké možnosti z toho vyplývající.
  • Bitcoin je příležitostí pro novou ekonomiku ve Střední Americe
    Vlastnosti bitcoinu z něj dělají perfektní aktivum pro získání vlastní suverenity. To ale neplatí jen pro jednotlivce. Toto je stejně důležité téma pro národní státy jako pro občany národa. Na individuální úrovni jsou často za nejdůležitější aspekty považovány atributy ochrany soukromí bitcoinu, skutečnost, že nemůže být cenzurován, a ochrana, kterou může poskytnout proti znehodnocující měně. Pro některé dnešní ekonomiky, zejména pro ty, které byly po desetiletí či staletí obětí nějaké formy kolonialismu, by bitcoin mohl představovat naději na nový nekontrolovaný průmysl, který je také přímo ziskový doma.
  • Bitcoin je řešením problémů světového obchodování
    Lidstvo si zaslouží podrobné objasnění přitěžujících obav, kterým dnes naše ekonomiky čelí. Řešení problémů světového obchodu nebudou stačit, pokud zapojení do nadnárodního obchodu, prosazování sociálního pokroku, multilateralismu, ovlivňování bilaterálního vystavení a umožnění prosperity zdola nahoru není pro lidskou existenci nanejvýš důležité.
  • Bitcoin je stále populárnější
    Bitcoin a ethereum klesly poté, co se jim nepodařilo prorazit nad velké úrovně rezistence. Nyní obě kryptoměny tápou na spodní hranici bočního kanálu, kde dojde k další akumulaci hlavních hráčů.
  • Bitcoin je těsně před parabolickým růstem
    Renomovaný analytik krypto trhu Peter Brandt zhodnotil aktuální dynamiku přední kryptoměny tak, že bitcoin je na pokraji parabolického růstu. Podle jeho býčího výroku, založeného na teorii Elliottových vln, zřejmě nedávné grafy bitcoinu odrážejí pattern naznačující potenciální parabolické zrychlení cenového růstu bitcoinu. Bitcoin je podle Brandta v závěrečné fázi poklesu a brzy zahájí nový růstový cyklus.
  • Bitcoin je velmi býčí, co očekávat v dohledné době?
    Bitcoin (BTC) zase předvedl sílu, což trh nutně potřeboval. Vlastně předvedl velkou sílu a to na poslední chvíli, díky čemuž trh dosáhl mnohem lepšíhoměsíčníclose, než v jaký jsme mohli původně doufat. Vzhledem k tomu, že vyšší časové rámce jsou víceméně býčí, je logické, že spíše očekáváme kladný vývoj. Nicméně díky vyhrocené geopolitické situaci je burzovnípsychologie velmi vrtkavá. Na to je potřeba pořád myslet, že se situace na trhu za určitých okolností může dost změnit.
  • Bitcoin je velmi riziková měna
    Bitcoin je stále pokládán za daleko rizikovější měnu než je třeba euro nebo dolar. Ani ekonomové si netroufají tvrdit, zda bude dál růst, nebo propadne. Nad eurem se ale také stahují mračna.
  • Bitcoin je ve stejných rukou: 27 % všech bitcoinů v oběhu na kryptoměnovém trhu drží 0,01 % držitelů
    27 % celkového oběhu bitcoinů na krypto trhu drží 0,01 % držitelů. Nedávno byla provedena nová studie, která ukázala, že téměř 30 % všech bitcoinů v oběhu vlastní malá skupina lidí.
  • Bitcoin je ve třetím čtvrtletí na předposledním místě ve výnosech
    Bitcoin (BTC) se ve třetím čtvrtletí letošního roku vyškrábal na samé dno a zaznamenal pro investory ztrátu 11,1 %, čímž sotva překonal dlouhodobé státní dluhopisy, které ve stejném časovém období vykázaly čistých -11,9 %.
  • Bitcoin je ve zlatě nejdražší v historii, vyjde na bezmála 23 uncí. Jeho cena se včera po takřka měsíci vrátila nad 40 tisíc dolarů
    Nejrozšířenější kryptoměna světa, bitcoin, je nyní takřka nejdražší ve historii. Pokud jeho cenu vyjádříme v dolarech, stojí opět přes 40 tisíc, po takřka jednom měsíci. Pokud jeho cenu vyjádříme ve zlatě, je bitcoin právě nyní vůbec nejdražší v historii. Po přepočtu do zlata stojí více než 22,5 unce drahého kovu.
  • Bitcoin je v objemu obchodování silnější, než britská libra¨
    Objemy obchodů s bitcoiny (BTC) vůči britské libře (GBP) vyskočily na nové maximum poté, co se libra v úterý zakolísala, což přimělo experty na trh spekulovat, že investoři se snažili vyměnit libru za bitcoiny nebo profitovat z arbitráže.
  • Bitcoin je volatilní, protože se snaží vytvořit nový rozsah
    Bitcoin v posledním týdnu zaznamenal volatilitu své ceny, která se odmítá usadit v zavedeném rozpětí na své nové nižší obchodní úrovni.
  • Bitcoin je zpět nad 29,000 USD
    Bitcoin a Ethereum během čtvrtečního ranního obchodování v Asii vzrostly, přičemž většina ostatních kryptoměn z první desítky non-stablecoinů byla smíšená.
  • Bitcoin je zpět na 24 000 dolarech, Fed zveřejnil informace z únorového zasedání
    Bitcoin ve čtvrtek ráno v Asii při obchodování s 10 nejstabilnějšími kryptoměnami (z hlediska tržní kapitalizace) klesl.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank