Pátek 29. březen 2024 06:44
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

BREAKING: Euro zaznamenalo malou reakci na německá CPI data

30.08.2022 14:08  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Blesková data inflace CPI za srpen z Německa byla zveřejněna dnes ve 14:00. Trh očekával, že hlavní ukazatel zrychlí meziročně ze 7,5 na 7,8 %. Místo toho aktuální zpráva ukázala, že růst spotřebitelských cen meziročně zrychlil na 7,9 %. Meziměsíčně inflace CPI dosáhla 0,3 % meziměsíčně (oček. 0,4 % meziměsíčně). Čtení však nebylo překvapivé, protože dílčí data z německých států zveřejněná dříve  poukazovala na zrychlení růstu cen. Celkově se údaje z hlediska výhledu politických kroků ECB příliš nemění.

  • Severní Porýní-Westfálsko: 8.1% YoY vs 7.8% previously
  • Hesensko: 8.0% YoY vs 7.6% previously
  • Bavorsko: 8.4% YoY vs 8.0% previously
  • Braniborsko: 7.9% YoY vs 7.6% previously
  • Sasko: 7.3% YoY vs 7.2% previously

EUR/USD téměř nezaznamenal žádnou reakci na německá data, protože zprávy na státní úrovni silně naznačovaly vyšší než očekávaný růst cen v největší evropské ekonomice. Hlavní měnový pár se dnes pokusil prolomit nad krátkodobé obchodní rozpětí 0,9980-1,0028, ale zlom teprve přijde, protože EURUSD bojuje o horní hranici oranžového kruhu).

Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: Euro po zverejnení ECB minutes posilňuje
    Práve bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia ECB. Veľký počet členov sa domnieva, že súčasná úroveň vysokej inflácie si vyžaduje okamžité kroky smerom k normalizácii politiky. Centrálni bankári sa domnievajú, že dlhšie obdobie inflácie nad cieľom by viedlo k zvýšenému riziku dlhotrvajúcej inflácie, preto si ECB už môže dovoliť tolerovať vysokú infláciu. Centrálna banka verí, že nákupy APP už splnili svoj stanovený cieľ.
  • BREAKING: Euro po zveřejnění ECB minutes mírně oslabuje
    Právě byl zveřejněn zápis z posledního zasedání ECB, který však na trzích nezpůsobil žádné větší pohyby, protože sentiment byl ovlivněn předchozími komentáři Lagardeové. 
  • BREAKING: Euro po zveřejnění německé inflace posiluje
    Podle předběžných odhadů zůstala meziroční míra inflace v Německu v únoru beze změny na úrovni 8,7 %, což je nad tržním odhadem 8,5 %.
  • BREAKING: Európske CPI naplnilo očakávania, EURUSD rastie
    Údaje o predbežnej inflácii z eurozóny boli zverejnené o 11:00. Očakávalo sa, že dáta vykážu spomalenie z 2% medziročne na 1,9% medziročne. Údaje zodpovedali očakávaniam. Jadrová inflácia CPI sa spomaľuje medziročne z 1% na 0,9%, čo je v súlade s odhadmi.
  • BREAKING: Európske indexy klesajú vďaka novým prípadom nákazy koronavírusom
    Ešte pred pár dňami sa európske indexy pohybovali na svojich viacročných maximách vrátane ITA40, ktorý bol na najvyššej úrovni od roku 2008. Trh dnes vyzerá úplne inak, keďže taliansky index klesol o 4% (!), za ktorým nasledoval francúzsky FRA40 (-3%) a nemecký DE30 (-2,8%). Je to dôsledok prenosu nákazy vírusom do Južnej Kórey a Talianska. Kórea práve oznámila nových 70 prípadov a investori sa obávajú, že by to mohol byť len začiatok. Pre ITA40 to znamená ostrý obrat smerom nadol.
  • BREAKING: Euro roste v průběhu tiskové konference šéfky ECB Lagardové
    Christine Lagardová začala svoji první tiskovou konferenci v čele ECB v pozitivním duchu, když hovořila o ekonomické stabilizaci eurozóny. Ve stejnou dobu byly zveřejněny slabé výsledky týdenních žádostí o podporu (+ 252 tis.) v USA. Eurodolar reagoval na poslední události posílením až na měsíční maxima k úrovni 1,1150. Opačným směrem se vydal index DE30, nicméně pokles není nijak dramatický. Tisková konference Lagardové bude trvat do 15:30. Alespoň do té doby můžeme očekávat zvýšenou volatilitu na eurových párech. Obchodníci pak budou dále čekat na další fundamenty událostmi nabitého konce týdne.
  • BREAKING: Euro se po německých údajích o CPI v souladu s prvním čtením nezměnilo
    Německý index CPI (M/M) prosinec finální: 0,1 % (odhad 0,1 %; předch. 0,1 %). CPI (Y/Y) prosinec finální: 3,7 % (oček. 3,7 %; předch. 3,7 %). CPI EU harmonizovaný (M/M) prosinec finální: 0,2 % (oček. 0,2 %; předch. 0,2 %).
  • BREAKING: EURO vzrástlo po nemeckých CPI dátach
    Nemecké predbežné dáta o inflácii CPI boli zverejnená dnes o 14:00 a očakávalo sa, že od februára vykážu veľké spomalenie. Inflácia sa skutočne spomalila, ale nie tak výrazne, ako sa očakávalo, a najmä nie tak, ako ukazovali predbežné španielske údaje. Medziročná inflácia vykázala spomalenie z 8,7 % na 7,8 %, pričom trh očakával spomalenie na 7,3 %.
  • BREAKING: Euro zaznamenalo jen malou reakci na údaje o německé inflaci
     Roční míra inflace v Německu v listopadu meziročně klesla na 10,0 % z 10,4 % v předchozím měsíci a pod tržní odhady 10,4 %. Inflace zboží zpomalila na 17,2 % z říjnových 17,8 % v důsledku menšího nárůstu cen energií (38,4 % vs. 43,0 %). Na druhou stranu ceny potravin pravděpodobně dále porostou (21,0 % vs. 20,3 %). Inflace služeb také zpomalila na 3,7 % ze 4,0 %, i když sazba cen nájemného zrychlila na 1,9 % z 1,8 %.
  • BREAKING: Euro zaznamenalo len malú reakciu na zasadanie ECB
    ECB na svojom februárovom zasadnutí ponechala menovú politiku nezmenenú. Úrokové sadzby boli ponechané na rekordne nízkych úrovniach a potvrdilo sa, že koncom marca 2022 preruší čisté nákupy aktív v rámci programu pandemických stimulov a že mesačné čisté nákupy budú v druhom štvrťroku 2022 predstavovať 40 miliárd EUR, 30 miliárd EUR v treťom štvrťroku a 20 miliárd EUR od októbra a to tak dlho, ako to bude potrebné na posilnenie akomodačného vplyvu jej menovopolitických sadzieb. Rada guvernérov očakáva, že čisté nákupy sa skončia krátko predtým, ako začne zvyšovať kľúčové úrokové sadzby ECB.
  • BREAKING: Eurozóna vykazuje slušný PMI ve službách, ale výrobní sektor stále zaostává 📌
    HCOB Francie PMI ve službách: skutečnost 47,8; prognóza 48,8; předchozí 48,4; HCOB Francie PMI ve zpracovatelském průmyslu: skutečnost 45,8; prognóza 47,5; předchozí 47,1;
  • BREAKING: EUR po chybějící německé výrobě
    Dnes ráno v 8:00 byly zveřejněny údaje o německé průmyslové výrobě za červen. Očekává se, že zpráva ukáže pokles německé průmyslové výroby o 0,4 % m/m po poklesu o 0,2 % m/m v květnu. Skutečné údaje však ukázaly, že výroba v červnu poklesla o 1,5 % m/m. V meziročním vyjádření výroba poklesla o 1,7 %, zatímco trh očekával pokles pouze o 0,2 %.
  • BREAKING: EUR po konečných údajích o CPI oslabilo
    Dnes v 11:00 byly zveřejněny údaje o inflaci v eurozóně za únor. Vzhledem k tomu, že se jednalo o revizi již zveřejněného bleskového údaje, neočekávala se žádná výraznější reakce trhu. Zpráva potvrdila předběžný údaj a nevykázala žádné revize u celkové ani jádrové míry. Proto by nemělo být překvapením, že reakce trhu nebyla téměř žádná. EUR/USD se nadále obchoduje poblíž hranice 1,0900.
  • BREAKING: EUR po minutách ECB ztlumeno
    Evropská centrální banka dnes ve 13:30 CET zveřejnila Účet zářijového zasedání, nebo běžněji známý jako zápis. Dokument ukázal, že velká většina členů ECB podpořila zvýšení o 25 bazických bodů a pauza by mohla vyvolat spekulace, že cyklus zpřísňování je již u konce. Bylo také poznamenáno, že nedostatek zvýšení by mohl vyvolat dojem, že Rada guvernérů ECB je více znepokojena ekonomikou a potenciální recesí než příliš vysokou inflací. Dokument poznamenal, že někteří členové ECB vyjádřili přednost zachování sazeb na jejich současné úrovni.
  • BREAKING: EUR po německých údajích CPI klesá
    Německá blesková inflace CPI za listopad byla zveřejněna ve 13:00 GMT. Trh očekával zpomalení celkového CPI z říjnových 3,8 % meziročně na nynějších 3,5 % meziročně. Neočekávaný pokles bleskových hodnot CPI ze Španělska zveřejněný dnes ráno však naznačil, že zpomalení německé inflace může být větší, než se očekávalo. Také hodnoty CPI na německé státní úrovni zveřejněné v průběhu dne byly mnohem nižší než hodnoty z minulého měsíce.
  • BREAKING: EUR po neúspěchu indexu Sentix oslabilo
    Dnes v 10:30 hodin byl zveřejněn index Sentix za září v eurozóně. Jednalo se o jediný pozoruhodný údaj o ekonomických datech z Evropy, který byl na dnešek naplánován. Jelikož se však jedná o druhořadý údaj, málokdy má na trhy vliv.
  • BREAKING: EUR po PMI konečných služeb klesá
    Během dopoledne byly zveřejňovány evropské PMI ze sektoru služeb za březen. Protože se však většinou jednalo o revize, neočekávaly se žádné velké odchylky od očekávání a naopak se očekávalo, že zveřejnění nebudou z hlediska trhu důležitými událostmi.
  • BREAKING:EUR po rozhodnutí ECB posiluje
    ECB zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 50 bp na 2,50 %, jak se všeobecně očekávalo. Konference po zasedání ECB začíná ve 14:45 a komentáře na konferenci mohou výrazně ovlivnit trhy. O konferenci vás budeme informovat v dalších zprávách.
  • BREAKING: EUR po rozhodnutí ECB prudko stúpa
    ECB ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 0,00 %, ako sa všeobecne očakávalo. Centrálna banka oznámila zníženie tempa nákupov aktív v nadchádzajúcich štvrťrokoch s odvolaním sa na pokrok v oblasti ekonomického oživenia a smerom k strednodobému inflačnému cieľu. Banka tiež uviedla, že na konci marca 2022 preruší nákupy čistých aktív v rámci programu PEPP a reinvestuje splátky istiny zo splatných cenných papierov nakúpených v rámci PEPP minimálne do konca roku 2024. APP bude realizovaný v Q2 vo výške 40 miliárd.
  • BREAKING: EUR posiluje po datech německé inflace
    Roční míra inflace v Německu v červnu klesla na 7,6 % ze 7,9 % v předchozím měsíci a pod tržní odhady na 8,0 %. Meziměsíčně inflace klesla na 0,1 % z 0,9 % v květnu a pod tržní odhady 0,3 %. Harmonizovaná míra inflace v červnu klesla na 8,2 % z 8,7 % v květnu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI