Čtvrtek 28. březen 2024 23:11
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Ebook

Ekonomický kalendář: Německá inflace, spotřebitelská důvěra v USA

30.08.2022 09:07  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Evropské trhy otevřely mírně do plusu
  • Německá CPI inflace by v srpnu měla akcelerovat
  • Odpoledne je na programu spotřebitelská důvěra v USA

Přes včerejší pokles na Wall Street jsme dnes ráno svědky o něco lepší nálady na evropských trzích. Kryptoměny se snaží vzpamatovat z nedávných ztrát. Bitcoinu se podařilo vyrůst nad úroveň $20 000. Ropa Brent se pohybuje v blízkosti úrovně $102,50. Dnes jsou na programu některá zajímavá data. Budou zveřejněny statistiky CPI z Německa a ze Španělska za srpen. Odpoledne se dočkáme zveřejnění spotřebitelská důvěry Conference Board. Soustředit se budeme také na projevy některých členů Fedu a ECB.

9:00 - Španělsko, CPI inflace za srpen. Expected: 10.7% YoY. Previous: 10.8% YoY

14:00 - Maďarská národní banka - rozhodnutí o sazbách

14:00 - Německo, CPI inflace za srpen. Expected: 7.8% YoY. Previous: 7.5% YoY

16:00 - USA, Conference Board index spotřebitelské důvěry za srpen. Expected: 97.5. Previous: 95.7

22:40 - API report stavu ropných zásob. Expected: -1.1 mb. Previous: -5.63 mb

Projevy centrálních bankéřů

  • 14:00 - Fed Barkin

  • 17:00 - Fed Williams

  • 18:00 - ECB Holzmann, Stournaras, Muller & Wunsch

  • 18:00 - Riksbank Governor Ingves

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Na programu jsou PMI indexy a ADP report, trhy se ale soustředí na prezidentské volby
    Trhy se ve středu ráno soustředí na dopočítávání hlasů v amerických volbách, kde se situace komplikuje. Dnes však budou zveřejněny také některé zajímavé fundamenty. Kalendář máme docela plný. Nejdůležitější by měly být PMI indexy z Evropy a ADP report zaměstnanosti z USA.
  • Ekonomický kalendář: Na programu jsou projevy centrálních bankéřů
    Evropské trh otevřely standardní středeční seanci smíšeně. Německý DAX se krátce po otevření pohyboval mírně v pozitivním teritoriu. Likvidita na trzích by mohla být nižší než obvykle. V některých zemích včetně USA, Kanady, Francie a Polska dnes probíhají státní svátky, které ve větší či menší míře ovlivní obchodování. Akciové trh v USA zůstává otevřen, nicméně obchodní seance na dluhopisech dnes neproběhne. Pravidelně zveřejňované reporty včetně zásob ropy DoE jsou odloženy na zítřek. Významných zveřejnění se tedy dnes nedočkáme. Kurzotvorné informace by však mohly přijít ze strany centrálních bankéřů.
  • Ekonomický kalendář: Na programu jsou projevy členů Fedu a výsledková sezóna
    Asijské indexy dnes pokračovaly v růstu a S&P 500 futures prorazily nad úroveň 3 950 bodů. Report, dle kterého by Čína mohla zakázat vývoz kovů vzácných zemin do USA, způsobil menší korekci na konci asijské seance. Evropské indexy otevřely obchodní den v blízkosti nulového zhodnocení. Dnes se na trhy vracejí američtí a kanadští tradeři po státním svátku, což by mělo pozitivně ovlivnit likviditu na trzích. Z pravidelných makrodat se dopoledne dočkáme revize Q4 HDP z eurozóny a německého ZEW indexu. Odpoledne ve 14:30 bude zveřejněn výrobní index z oblasti New Yorku.
  • Ekonomický kalendář: Na programu jsou reporty velkých bank a projevy centrálních bankéřů
    Evropské trhy otevřely novou seanci růstem po pozitivním vývoji v Asii. Určité zvýšení rizikové averze včera přineslo přerušení očkování vakcínou JNJ, ale situace se rychle stabilizovala. Z pohledu fundamentů toho dnes není na programu mnoho. Dočkáme se pravidelných zásob DoE a některých druhořadých dat z Evropy. Nicméně svůj dopad mohou mít projevy guvernéra Fedu Powella a guvernérky ECB Lagardové. S projevem večer vystoupí také americká ministryně financí Yellenová. Obchodníci musí vzít v úvahu také zveřejnění výsledků tří velkých amerických banky - JPMorgan, Goldman Sachs a Wells Fargo. Všechny budou reportovat před otevřením trhů, takže již v průběhu seance budou reporty těchto bank prosakovat do dění na globálních trzích.
  • Ekonomický kalendář na tento týden - data budou přicházet hlavně z USA
    Přelom roku je známý pohyby, které často nedávají příliš smysl. Likvidita je nízká a trhy může pohnout i série větších objednávek. Nicméně makrodata jsou zveřejňována na přelomu roku a nejsou vždy jen do počtu!
  • Ekonomický kalendář: Na trhy dorazí data z kanadského trhu práce
    Futures trhy dnes naznačují na vyšší otevření evropské seance. Futures na Dax se aktuálně obchodují přibližně 200 bodů nad včerejším close. Na dnešní ráno nejsou naplánovány žádné novinky. Obchodníkům CAD bude brzy odpoledne nabídnuta zpráva o kanadských pracovních místech, přičemž se očekává, že míra nezaměstnanosti klesne na 5,3 %. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes zamíří do Kyjeva. Návštěva bude pravděpodobně převážně symbolická.
  • Ekonomický kalendář: Na trzích vládne pohoda, API zveřejní zásoby ropy
    Na trzích vládne euforie. Americké i evropské trhy se obchodují na nejvyšších úrovních od začátku března. Investoři očividně nepovažují zhoršování vztahů mezi USA a Čínou za výrazné riziko pro akciové trhy. Zaměřují se naopak na postupné otevírání zemí po koronavirové krizi. Dnes není na programu žádné důležité makro, nicméně dopoledne by mohly zaznít zajímavé myšlenky guvernérky ECB Lagardové na webináři, který bude doprovázen dotazy posluchačů. Mohly by také zapracovat novinky ve vývoji vztahů mezi USA a Čínou, která nehodlá stáhnout nový bezpečnostní zákon pro Hong Kong. Americký prezident řekl, že zveřejní více detailů o sankcích na čínské firmy do konce týdne.
  • Ekonomický kalendář: Na začátku rušného týdne akcie rostou
    Na globálních finančních trzích jsme na počátku nového týdne svědky pozitivní nálady. Index US500 povyskočil nad 3 400 bodů poprvé v historii. Sentiment na trhu bude rozhodující, protože dnešní kalendář je takřka prázdný. Nicméně zbytek týdne už bude o něčem jiném. V druhé polovině týdne se američtí centrální bankéři sejdou ve wyomingském Jackson Hole. Na sympóziu vystoupí ve čtvrtek guvernér Fedu Powell se široce očekávaným projevem. Powell by mohl nastínit směr dalšího směřování americké měnové politiky. Mimo to se dnes sejdou vyjednavači EU a Velké Británie k dalšímu kolu rozhovorů. Čas rychle běží a dle posledních vyjádření vyjednavačů nepostupují jednání dostatečně rychle. Níže naleznete nejdůležitější fundamenty, které během týdne očekáváme.
  • Ekonomický kalendář: Na začátku týdne evropské trhy mírně sílí
    Na fundamenty obvykle chudé pondělí je opět zde. Proto by nejdůležitější roli mohl hrát vývoj vztahů mezi Čínou a USA. Americký prezident o víkendu prohlásil, že by mohl vyvinout větší tlak na čínské společnosti jako je například Alibaba poté, co se zasadil o ukončení Tiktoku. Dalším faktorem je oddálení společného hodnocení Fáze 1 obchodní dohody, které bylo naplánováno na sobotu. Zároveň nebylo stanoveno žádné nové datum, kdy by se schůzka měla konat.
  • Ekonomický kalendář: Nedůležitá data z USA, projevy centrálních bankéřů
    Futures na evropské indexy ukazují na mírně vyšší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Stalo se tak po poněkud nevýrazné asijské seanci, během níž se většina regionálních indexů obchodovala níže.
  • Ekonomický kalendář: Německá inflace, svátek v USA
    Evropské akciové indexy se před zahájením pondělním seance obchodují výše. Risk-on lze zaznamenat na všech finančních trzích, jelikož Čína připravuje uvolnění omezení ve velkých městech a odhaluje plán na nastartování šanghajské ekonomiky po lockdownu. Očekává se, že následující seance bude z hlediska likvidity slabší, protože američtí obchodníci budou dnes mimo hru. Na Wall Street nebude probíhat žádná seance a nebude se obchodovat s KUKUŘICÍ, SÓJOU, PŠENICÍ, CUKREM, KAKAKEM, KÁVOU a BAVLNOU. Budou se obchodovat americké futures, ale obchodování bude zkráceno do 19:00.
  • Ekonomický kalendář: Německé exporty propadly, Euronext projde revizí indexů
    Evropské indexy dnes otevřely do pozitivního teritoria. DAX vymazal část zisků po zveřejnění statistik německé obchodní bilance za duben, které výrazně zklamaly. Exporty klesly o 24 % (oček. - 15,6 %) a importy klesly o 16,5 % (oček. -15 %). Celková obchodní bilance ukázala přebytek ve výši 3,2 mld. euro. Očekával se však přebytek ve výši 10 mld. euro.
  • Ekonomický kalendář: Německé HDP, výsledky ropných spol. z USA
    Evropské futures trhy dnes poukazují na vyšší otevření seance na starém kontinentu. Nálada na globálních trzích se zlepšila po zveřejnění solidních zisků od společností Apple a Amazon. Na devizovém trhu však lze pozorovat poněkud rizikové nálady, přičemž mezi měnami G10 vede CHF a JPY.
  • Ekonomický kalendář: Německé Ifo zahrozilo, odpoledne je na programu sada makrodat z USA
    Trhy se v pátek obchodují v negativním teritoriu po včerejších slabých výsledcích indexů nákupních manažerů a zprávách, které nepotvrdily účinnost vakcíny společnosti Gilead Science na koronavirus. Dnes budou zveřejňována některá zajímavá makrodata. Německý index Ifo, který byl zveřejněn v 10:00, propadl nad očekávání. Místo 80 bodů jsme se dočkali propadu až na 74,3 bodů. V průběhu hypoteční hospodářské krize v roce 2009 byl zaznamenán nejnižší výsledek na úrovni 82,1 bodů. Před začátkem seance na Wall Street budou zveřejněna data objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA a později pak ještě spotřebitelský sentiment University of Michigan. Během dneška se také čeká na zprávy od vyjednavače EU o Brexitu Michela Barniera, který by se měl vyjádřit k dosavadnímu průběhu rozhovorů s Velkou Británií.
  • Ekonomický kalendář: Německé údaje IFO, projevy členů Fedu a ECB
    Hlavní evropské indexy zahájily dnešní obchodování poklesem po smíšeném obchodování během dnešní asijsko-pacifické seance. Energetické komodity i drahé kovy dnes stahují pod tlakem silnějšího amerického dolaru. Kryptoměny posilují a získávají zpět část nedávných ztrát, přičemž bitcoin se vyšplhal zpět nad hranici 66 000 USD. USD a JPY jsou nejúspěšnějšími hlavními měnami, zatímco AUD a NZD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Německý HDP otevírá rušný týden
    Akciové indexy z Evropy na počátku nového týdne klesají. Děje se tak po smíšeném obchodování v Asii, kde indexy z pevninské Číny rostly, zatímco benchmarky z většiny ostatních zemí se obchodovaly spíše ve ztrátě. Drahé kovy se obchodují mírně výše, zatímco ropa a průmyslové komodity mírně klesají. JPY je nejvýkonnější měnou skupiny G10, naopak AUD nejvíce zaostává.
  • Ekonomický kalendář: Německý IFO index, UoM data
    Indexové futures z Evropy a Spojených států se před otevřením evropské seance obchodují výše. Během asijské seance se neobjevily žádné zásadní převratné zprávy. Evropský ekonomický kalendář pro dnešek je prázdnější, přičemž nejdůležitějším plánovaným čtením je německý index Ifo za květen. Údaje z průzkumů z Německa však jen zřídkakdy mají velký dopad na cenu. Během seance v USA bude zveřejněna revize dat MU a prodeje nových domů v USA. Očekává se však, že žádná z těchto zpráv nepovede ke skokové volatilitě na trzích. Projev guvernéra RBA Loweho může odpoledne pomoci posunout AUD.
  • Ekonomický kalendář: Německý Ifo v centru pozornosti trhů
    Dnešní seance je z hlediska makroekonomických údajů velmi slabá, prakticky s jediným významným údajem, a to indexem Ifo, který měří náladu mezi německými podniky. Po včerejších neutěšených údajích o PMI z německého průmyslu a mírně vyšších než předpokládaných službách stále existuje potenciál pro negativní zklamání při pohledu na očekávání, která naznačují zlepšení u každého ze tří klíčových ukazatelů s výjimkou současného hodnocení.
  • Ekonomický kalendář: Německý index Ifo, projevy členů ECB
    Evropské akciové trhy zahájily dnešní hotovostní obchodní seanci růstem, když německý DE30 v prvních minutách obchodování testoval oblast 15 300 bodů. Optimistická nálada je patrná napříč celým starým kontinentem a také na dalších finančních trzích, kde se kryptoměny obchodují výše a ropa postupuje vpřed. GBP a AUD jsou nejúspěšnějšími měnami G10, zatímco USD a JPY nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Německý indikátor ZEW a kanadská zpráva o inflaci před námi 📌
    Dnešní makroekonomický kalendář byl poměrně zajímavý. Většina významných událostí se však odehrála v první části dne, včetně rozhodnutí o úrokových sazbách Bank of Japan (BoJ) a Reserve Bank of Australia (RBA). Krátce po zveřejnění rozhodnutí BoJ se investoři dozvěděli také údaje o japonské průmyslové výrobě, které byly o něco lepší, než se očekávalo. Údaje ukázaly meziměsíční pokles o -6,7 % oproti očekávání -7,5 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader