Úterý 19. březen 2024 12:17
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní okénko - Koruna pokračovala v oslabování, PMI dopadlo lépe

03.05.2022 09:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,65

USD/CZK

23,46

EUR/USD

 

1,050

USD/PLN

4,468

Ropa Brent

USD/barel

107,25

Zlato

USD/unce

1858

Aktualizováno

8:33

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes dorazí z eurozóny data o cenách výrobců a nezaměstnanosti. V obou případech ale půjde o čísla ještě za březen, kdy výsledky z řady členských států už jsou zveřejněné. Z Německa pak dorazí nezaměstnanost o měsíc aktuálnější, číselně by ale vůči březnu ke změně dojít nemělo. Včera zveřejněný český PMI pro zpracovatelský sektor klesal pomalejším tempem než jsme očekávali, výrobní sektor i tak svírají zvyšující se náklady na výrobu a zhoršující se situace v poptávce. Koruna včera dále oslabovala a v průběhu dne atakovala hranici 24,70 EUR/CZK.

Ceny výrobců v eurozóně opět nabraly na dynamice a podle našeho odhadu rostly o 36,6 %, meziměsíčně by mělo dojít ke zdražení o 5,1 %. Hlavním zdrojem růstu byly energie, kdy výrazné navýšení v březnu přišlo zejména na straně ropy. Existuje ale riziko, že stejně jako v Česku se zdražení rozlévalo dále i mimo energetický segment. Pro srovnání, u nás rostly v březnu ceny průmyslových výrobců meziročně o 24,7 %, meziměsíčně pak o 4,2 %.

Nezaměstnanost v březnu by měla v rámci eurozóny zůstat na historických minimech, což číselně odpovídá 6,7 %. Vůči únoru by v takovém případě šlo o pokles o desetinu procentního bodu.

V Německu bude statistický úřad proti Eurostatu o měsíc napřed a nezaměstnanost bude hlásit už za duben. Nečeká se žádná změna a německý trh práce by měl zůstat silný na úrovni předcovidových minim. To odpovídá stagnaci na 5 %.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dubnový PMI pro zpracovatelský sektor ztratil 0,3 bodu a dostal se na 54,4 - na rozdíl od odhadů, které se převážně pohybovaly pod hranicí 54 bodů. Český výrobní sektor současně svírají zvyšující se náklady na výrobu a zhoršující se situace v poptávce. To se odehrává na pozadí komplikací v dodavatelských řetězcích, kdy duben zaregistroval další nesnáze v logistice. To vede k tomu, že se firmy v obavách z budoucího nedostatku výrobních surovin snaží předzásobovat. Ovšem zvýšená aktivita v nákupech pak přiživuje zdražování výrobních vstupů…stejný kruh, který známe z dob pandemických uzávěr ekonomiky.

Koruna včera pokračovala v oslabování a dnes ráno se obchoduje v kurzu 24,70 EUR/CZK. Je tak nejslabší za poslední měsíc. Spolu s dalšími měnami v regionu oslabuje od začátku minulého týdne, kdy Rusko odpojilo Polsko a Bulharsko od zemního plynu.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:55

SRN

Míra nezaměsnanosti (duben, v %)

-

5,0

5,0

 

 

 

 

11:00

EUR

Index cen výrobců (březen, r/r v %)

36,6

36,3

31,4

 

 

 

 

11:00

EUR

Míra nezaměsnanosti (březen, v %)

6,7

6,8

6,8

 

 

 

 

16:00

USA

Tovární objednávky (březen, v %)

-

1,2

-0,5

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: EUR PPI a nezaměstnanost, SRN nezaměstnanost, USA tovární objednávky
ST: EUR maloobchod, USA měnověpolitické zasedání Fedu, report od ADP, zahraniční obchod
ČT: ČR měnověpolitické zasedání ČNB, SRN tovární objednávky, USA týdenní data z trhu práce
PÁ: SRN průmyslová produkce, USA měsíční statistika z trhu práce                                                                                                           

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Kam až se vyšplhá inflace?
    Za několik málo minut ČSÚ zveřejní lednovou míru inflace. Otázkou je, zda dosáhla dvouciferného tempa, nebo skončila mezi 9-10 %, jak ukazuje většina odhadů. Nad 9 % se inflace patrně dostala i v Polsku, výsledek bude oznámen zítra. V eurozóně vyjde zpřesněný odhad HDP a údaje o průmyslové výrobě ke konci minulého roku. V USA je ekonomický kalendář pestřejší. Kromě měsíčních dat z ekonomiky stojí za zmínku ceny průmyslových výrobců, u kterých se čeká zvolnění meziroční dynamiky. Pro investory bude zajímavou informací zápis z posledního zasedání Fedu.
  • Ranní okénko - Kam ČNB posune úrokové sazby?
    ČNB naváže na minulý týden, který přinesl vlnu zvyšování úrokových sazeb (Fed, Bank of England nebo Švýcarská národní banka) a dodá další agresivní hike. V eurozóně i USA se očekávají PMI indexy. Z Německa dnes ráno dorazila statistika cen průmyslových výrobců a koncem týdne následují výsledky průzkumu od německého Ifo institutu. V USA je datový kalendář strohý v čele s čísly z realitního trhu.
  • Ranní okénko - Kam dnes repo sazba zamíří? Očekává se nárůst o 75bb na 3,50 %
    Dnes odpoledne zasedá ČNB a rozhodne o nastavení úrokových sazeb. Nepřiznivý vývoj inflace si vyžaduje další nestandardní krok. V USA bude zveřejněn finální výsledek HDP za třetí čtvrtletí, který by měl potvrdit anualizovaný růst o 2,1 % oproti předchozímu kvartálu. Pohled na současnou situaci poskytne tamní šetření mezi spotřebiteli od Conference Board, které dle odhadů v prosinci mírně vzrostlo ze 109,5 na 111 bodů. Potvrdí-li se očekávání, bude stát vývoj důvěry amerických spotřebitelů v závěru roku v kontrastu s Evropou, kde zpřísňování vládních restrikcí v některých státech a obavy z dalšího růstu cen vede k pesimismu. Koruna se během včerejšího dne udržela stabilní na EUR/CZK 25,23 a čeká ji potenciálně nejvolatilnější den předvánočního týdne.
  • Ranní okénko - Kam se vydá americká inflace?
    V Evropě se dnes z makroekonomického pohledu nic významnějšího neodehraje, a pro data tak musíme za oceán. Jako první dorazí ze Spojených států srpnový průzkum optimismu mezi malými podniky z dílny NFIB. Ten by měl podle trhu kosmeticky poklesnout a po červencových 99,7 bodech tentokrát dosáhnout na 99,0. Za pětiletým průměrem by tak index zaostal o více než tři body a zhruba pět bodů by mu scházelo i k před-pandemické úrovni. Hlavní obtíží, kterou americké malé podniky v poslední době reportují, je přitom nedostatek kvalifikovaného personálu. Na tamním trhu práce přitom nadále zůstává relativně velké množství nezaměstnaných, ovšem jejich kvalifikace a preference se aktuálně s potřebami podniků do značné míry míjejí.
  • Ranní okénko - Kam se vydá inflace?
    Údaj o české inflaci se vzápětí dozvíme. Čekáme další nárůst meziroční dynamiky z 5,8 % na 6,4 %. Nejsilnější přírůstky očekáváme od cen potravin a pohonných hmot. Nicméně růst očekáváme víceméně plošný a nahoru se tak posune i jádrová inflace, která v říjnu dosáhla na 6,6 %. Nutno podotknout, že u celkové míry inflace, tedy té, co zahrnuje i potraviny a energie, panuje tentokrát značná nejistota. To ostatně odráží i nebývale vysoký rozptyl odhadů, od 5,2 % až po 6,4 %.
  • Ranní okénko - Klesající cena plynu zlepšuje náladu v Německu
    Dnešek bude patřit předstihovým ukazatelům. V Německu vyjde ZEW index, v USA pak Empire State od newyorské pobočky Fedu. Vesměs by ale z pohledu ekonomických dat měl být dnešek poklidný. Dlouhodobější odpočinek ale na pořadu dne není, kdy již zítra přijde větší dávka tvrdých dat z USA (maloobchod, průmysl, PPI) a naplno se také začne rozjíždět výsledková sezóna. Včera zveřejněné ceny českých výrobců v průmyslu přinesly o něco větší pokles než se očekávalo, především na pozadí cen energetických komodit. Důležitým faktorem jsou zejména klesající ceny zemního plynu.
  • Ranní okénko - Klid před bouří, čeká se na data z amerického trhu práce
    Klid před bouří dnes ukazuje ekonomický kalendář, kdy pro dnešek je vesměs prázdný a jediný významnější zápis tvoří statistika českého zahraničního obchodu za první měsíc letošního roku. Ta dorazí za několik málo minut. Pravá smršť ale započne až zítra, kdy z české ekonomiky přijde únorová inflace, spolu s čísly z průmyslu. Trhem ale budou na konci týdne hýbat především data z amerického trhu práce. První nápovědu k nim nabídl již včera zveřejněný ukazatel ohledně počtu vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru od agentury ADP.
  • Ranní okénko - Konec dezinflace v Německu?
    Oproti včerejšku čtvrtek nabídne mnohem pestřejší paletu dat. Německým statistickým úřadem budou zveřejněny první odhady k červnové inflaci a pro německou ekonomiku to bude nejspíše další negativní zpráva. Mezi analytiky převládá názor, že se proces poklesu inflace v Německu zastaví. V meziměsíčním srovnání se očekává nárůst o 0,2 %, zatímco v květnu došlo k poklesu o 0,1 %. Meziroční inflace by se oproti předchozímu měsíci měla zvýšit z 6,1 % na 6,3 %.
  • Ranní okénko - Konec týdne přinese informaci o nezaměstnanosti v Česku
    V závěru týdne dorazí z tuzemské ekonomiky výsledek nezaměstnanosti od MPSV, ve zbytku světa bude pátek již spíše poklidný. Již ráno vyšel v Německu finální výsledek srpnové inflace, který potvrdil první odhad, a tedy růst cenové hladiny meziměsíčně o 0,4 %, meziročně o 6,4 %.
  • Ranní okénko - Konec týdne přinesl smíšený obrázek z USA
    Ekonomický kalendář pro tento týden je protkaný především měkčími daty v podobě předstihových ukazatelů naznačujících budoucí vývoj. Ze sousedního Německa dorazí průzkum od agentury ZEW mezi profesionály na finančním trhu, z eurozóny přijde index spotřebitelské důvěry a z USA například Empire index, sledující průmyslovou aktivitu ve státě New York. Do toho se naplno ve Spojených státech rozjíždí výsledková sezóna, kdy tento týden reportují některé velké firmy jako je Netflix, Tesla nebo AT&T.
  • Ranní okénko - Koruna pokračuje v oslabování, ruské akcie se nebudou obchodovat ani dnes
    Vzhledem k aktuální situaci se nabízí začít krátkým finančním shrnutím ve vztahu k válce na Ukrajině. Rubl během včerejšího dne a dnešního rána odmazal část ztrát a aktuálně se vrátil k úrovni 92 rublů za dolar. Během pondělka se podíval až ke 117. Ruský akciový trh včera neotevřel vůbec a před pár hodinami centrální banka uvedla, že ani dnes se k tomu nechystá. Indicii, jak to asi bude vypadat, nabízí některé burzovně obchodovatelné fondy zaměřené na ruský trh, které během včerejšího dne odepsaly v rozmezí 25-30 %. Koruna pokračovala v oslabování vůči euru, dnes ráno ale ztrátu koriguje a aktuální kurz se pohybuje okolo 25,05 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - Křehké zlepšení situace na finančním trhu
    Výnosy amerických i německých vládních dluhopisů i ve druhé polovině týdne pokračovaly převážně v sestupném trendu na pozadí nadále zvýšené opatrnosti investorů vůči riziku. Největší vlnu nejistoty už ale má finanční trh za sebou, co dokumentuje například obnovení toku kapitálu do rozvíjejících se trhů, kdy například MSCI index (Emerging Markets) od začátku tohoto týdne rostl, i přesto je aktuálně 7 % pod vrcholem z konce ledna. Prospívá mu zklidnění situace ohledně SVB (a spol) a také swap kontrakty ukazující nižší sazby v USA koncem roku navzdory vyjádření šéfa Fedu Powella tuto středu, že centrální banka snižování sazeb neplánuje.
  • Ranní okénko - Lednová inflace v ČR - bude začínat trojkou nebo dokonce dvojkou?
    O dnešní hlavní ekonomické událostí nemůže být sporu. Za pár minut Český statistický úřad ukáže výsledek lednové inflace. Po dvou letech velmi vysoké inflace je zřejmé, že éra skokového zdražování je konečně za námi, nicméně otázkou zůstává, kam až se inflaci podařilo stlačit. Velmi napoví právě lednová inflace, která ovšem skýtá mnohá tajemství, což se odráží i na odhadech analytiků. Medián trhu odhaduje meziroční inflaci ve výši 2,9 %, zatímco nejoptimističtější prognóza predikuje inflaci ve výši 2,1 % a na druhé straně naše predikce je výrazně pesimističtější, kdy očekáváme také pokles ale pouze na 3,8 %.
  • Ranní okénko - Maďarští centrální bankéři jako první otevírají možnost snižování sazeb
    Dnešek již odstartovalo Německo březnovou statistikou cen ve výrobě. Stejně jako v Česku se dostavil větší než očekávaný pokles, kdy se ceny meziměsíčně snížily o 2,6 %. Meziročně jsou tak vyšší už jen o 7,5 %, což i díky vyšší srovnávací základně představuje výrazný pokles z únorových necelých 16 %. Na německá data naváže v eurozóně spotřebitelská důvěra a zápisky z posledního zasedání ECB.
  • Ranní okénko - Maloobchod podpoří srovnávací základna z loňska
    Prosincová inflace skončila v ČR i USA v souladu s očekáváními. V Česku zrychlila z 6,0 % na 6,6 %, nadále tlumena odpuštěním daní na energie, a v USA poskočila z 6,8 % na 7,0 %. Dnes nás čeká další údaj z české ekonomiky – maloobchodní tržby a běžný účet platební bilance. Globální ekonomický kalendář nenabízí klíčová data, vyjdou pouze ceny amerických výrobců.
  • Ranní okénko - Maloobchod v USA roste, ale jak ještě dlouho?
    V USA dnes vyjdou data týkající se maloobchodu a průmyslové výroby. V důsledku slevových nabídek by prodej aut měl maloobchodní tržby táhnout nahoru a ty by tak měly vykázat ve srovnání s květnem nárůst o 0,5 %. Nicméně ve druhé polovině roku se dá očekávat zpomalení v tomto segmentu. To průmyslová výroba by měla už v červnu stagnovat a ani její výhled do budoucna není příliš optimistický. V obou těchto ukazatelích by mělo dojít ke zhoršení, jelikož Fed na svém dalším zasedání po „pauze“ pravděpodobně opět zvýší základní úrokovou sazbu, což by se mělo projevit v nižší spotřebě domácností a v nižším množství firemních objednávek. Mělo by se ovšem jednat o poslední navýšení ze strany Fedu v tomto roce, protože zatím někde daleko za obzorem se začíná objevovat hrozba ekonomické recese, tudíž se nejspíše začne diskutovat o možném začátku postupného snižování základní úrokové míry.
  • Ranní okénko - Maloobchod vyhlíží lepší zítřky
    Dneškem odstartuje vlna nejnovějších informací o inflaci, a to konkrétně v Německu. V tomto případě se očekává, že proces poklesu inflace bude pozastaven. Meziroční inflace v květnu byla ve výši 6,1 %, zatímco červnová inflace je odhadována na 6,4 %. Meziměsíčně jsme byli svědky dokonce deflace (-0,1 %), ale v červnu by mělo dojít k opětovnému nárůstu cenové hladiny, a to o 0,3 % z důvodu ukončení státních regulací cen např. jízdného. Německa se bude také týkat průzkum ZEW hodnotící aktuální ekonomickou situaci a budoucí očekávání. Trh očekává v obou těchto aspektech další zhoršení vnímání ekonomiky Německa. Výsledky průzkumu ZEW ohledně budoucích očekávání budou také uveřejněny za celou eurozónu.
  • Ranní okénko - Měkké přistání Fedu může bolet
    Dnes dorazí z Česka ceny výrobců za květen, z USA pak série dat týkající se nemovitostního trhu. Především se ale dále rozleží dojmy ze včerejšího zasedání Fedu, i narychlo svolané schůzky ECB. Fed zvýšil sazby o 75 bodů, představil zároveň cestu do restriktivního teritoria s finální sazbou těsně pod 4 %. ECB dohnala resty a oznámila to, co se od ní čekalo již před týdnem. V boji s možnou fragmentací na evropských dluhopisových trzích využije reinvestice prostředků plynoucích z pandemického balíčku nákupu aktiv. Zároveň se pokusí vymyslet nový nástroj pro „pomoc“ hluboce zadluženým státům. Průmysl v eurozóně skončil podle očekávání meziměsíčně těsně nad nulou, na americký maloobchod naopak dopadly vysoké ceny a ten si tak připsal nečekaný meziměsíční pokles.
  • Ranní okénko - Měsíční čísla z práce jako nápověda k hiku
    Dnes ráno vychází údaj o českých maloobchodních tržbách, které by se nadále měly nacházet v meziročním poklesu. Ten se ale postupně smrskává, nejen v důsledku srovnávací základny ale i začátku meziměsíčního přírůstku od května. Tento trend by přitom měl pokračovat, kdy se postupně klesající meziroční míra inflace bude dostávat pod úroveň nominálního růstu mezd a životní úroveň českých domácností by v druhé polovině roku po delší pauze měla opět opatrně začít růst.
  • Ranní okénko - Měsíční data zkompletují pohled na předchozí kvartál
    V nastávajícím týdnu budeme vyhlížet reakce vlád evropských zemí na další vlnu koronaviru. Česká vláda prodloužila trvání nouzového stavu do 20. listopadu. K uzavírkám přistoupilo také Německo, Francie a Spojené Království. Sada měsíčních tuzemských dat z průmyslu, maloobchodu a zahraničního obchodu ucelí pohled na předchozí kvartál. ČNB rozhodne o úrokových sazbách a v USA se dozvíme jméno vítěze prezidentských voleb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader