Čtvrtek 28. březen 2024 20:17
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Bitcoin prolomil klíčovou bariéru odporu

28.03.2022 17:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bitcoin minulý týden překonal klíčovou úroveň rezistence a přes noc na neděli prudce vzrostl.

Největší světové kryptoaktivum se v březnu zvedlo, minulý týden token začínal pod 41 000 americkými dolary, ale v současné době se obchoduje kolem 46 400 dolarů, což představuje nárůst o více než 13 %. 

Token včera večer prorazil klíčovou úroveň odporu, když se po většinu týdne obchodoval kolem 44 000 dolarů. Nyní dosáhl tříměsíčního maxima a je blízko zvrácení všech svých ztrát z roku 2022. S cenou BTC přes 45 000 USD budou všechny oči upřeny na to, v jakém rozmezí se tento týden ustálí.

Ether mezitím  také zaznamenal skok. Poté, co se v týdnu pohyboval pod hranicí 2 900 dolarů, se v neděli obchodoval až na úrovni kolem 3 100 dolarů. Přes noc však prudce vzrostl a nyní se obchoduje těsně pod 3 300 dolary.

Silné oživení většiny hlavních kryptoaktiv je v současné době obzvláště povzbudivé tváří v tvář rostoucím úrokovým sazbám a globální geopolitické nejistotě - obojí má tendenci posílat investory pryč od rizikových aktiv směrem k bezpečným útočištím.

Zejména úrokové sazby mohou mít za následek odčerpávání kapitálu z trhů, takže to, že navzdory tomu vidíme silnou výkonnost kryptoaktiv, svědčí o tom, že investoři věří v pozitivní vývoj kryptoměn založený na jejich přirozených silných stránkách.  

Nadace Luna vytváří rezervy pro bitcoiny

Nadace Luna Foundation nashromáždila čerstvé rezervy ve výši přibližně 24 955 bitcoinů - v hodnotě zhruba 1,1 miliardy dolarů. 

Nadace, která stojí za stablecoinem TerraUSD (UST) a jeho blockchainem, hromadí bitcoiny, aby UST stabilizovala. Detektivové v rámci kryptokomunity se v posledních dnech vydali po stopách nákupů bitcoinů, které končí peněženkou, o níž se předpokládá, že je v držení nadace. 

Zakladatel společnosti Terra Do Kwon se o bitcoinu nedávno velmi pozitivně vyjádřil v médiích  a nyní se spekuluje o tom, že takto velké transakce v průběhu času začínají pozitivně hýbat kryptotrhem. Společnost již dříve nakoupila bitcoiny v hodnotě přibližně 2,2 miliardy dolarů, což znamená, že nadace je nyní pořádnou velrybou trhu.

Co to vypovídá o dalších kryptoměnách, je těžké posoudit. Terra je v konečném důsledku konkurentem pro kryptoměny jako Ethereum a díky tomu si v krátké době vybudovala významný DeFi ekosystém. Cílem nadace Terra Foundation je vybudovat bitcoinovou banku v hodnotě 10 miliard dolarů, takže podpora, kterou toto hnutí trhům poskytuje, by mohla ještě nějakou dobu pokračovat. 

Vitalik Buterin přiznává, že poplatky za Ethereum jsou problémem

Zakladatel druhého největšího blockchainu na světě připustil, že vysoké poplatky na platformě Ethereum jsou velkým problémem. 

Buterin přiznal, že poplatky způsobují uživatelům značné problémy, zejména mimo čistě finanční transakce. Obvinil také vlastní blockchainovou síť ze "sociálních" problémů, které brání provedení důležitých technických změn. Aby toho nebylo málo, varoval, že síť mohou využívat špatní aktéři toužící po osobním prospěchu. 

Taková prohlášení jsou od zakladatele významné sítě, jako je Ethereum, znepokojující. V konečném důsledku je však nyní velká část její funkce mimo Buterinovu kontrolu a je řízena tak, jak byla navržena, tedy decentralizovaně. Připravují se významné aktualizace, které zlepší oblasti, jako jsou poplatky a stakování. To by mohlo mít pozitivní dopad na cenu, protože poplatky se sníží a token se stane deflačním. 

Rio je připravené na to platit daně kryptoměnami 

Brazilské město Rio de Janeiro tvrdí, že brzy bude moci přijímat kryptoaktiva jako platidlo k úhradě daní, počínaje platbami daně z nemovitosti. Město však bude využívat firem zabývajících se kryptoměnami, které budou tyto platby kryptoměn pro daňové účely převádět zpět na brazilské realy.

Zdá se, že mezi městy po celém světě panuje poměrně velká soutěživost o to, kdo bude považován za lídra v oblasti přijímání a akceptace kryptoměn. Od Miami přes Denver až po Rio de Janeiro a další místa, se stále více  stává realitou, že lidé mohou platit jeden ze svých nejzásadnějších výdajů, daně, prostřednictvím kryptoměn.

Potenciální výhody, které z toho plynou, nelze bagatelizovat. Jedním z problémů kryptoměn je v současné době jejich omezená vzájemná provázanost mezi držiteli a jedním z jejich největších věřitelů - státem. Svým vládám platíme daně nesčetnými způsoby, takže to, aby se krypto stalo přijatelnou formou platebního styku, má obrovský význam. Rio je sice jen jedno město, ale je to jen krok k přijetí v rámci celé Brazílie - obrovského národa s obrovským potenciálem pro adaptaci na kryptoměny.

Jedná se o marketingové sdělení a nemělo by být považováno za investiční poradenství, osobní doporučení ani za nabídku či výzvu k nákupu nebo prodeji jakýchkoliv finančních nástrojů. Tento materiál byl připraven bez ohledu na konkrétní investiční cíle nebo finanční situaci a nebyl připraven v souladu s právními a regulačními požadavky na podporu nezávislého výzkumu. Jakékoli odkazy na minulou výkonnost finančního nástroje, indexu nebo balíčku investičních produktů nejsou a neměly by být považovány za spolehlivý ukazatel budoucích výsledků.

Veškerý obsah v této zprávě má pouze informativní charakter a nepředstavuje finanční poradenství. eToro neposkytuje žádné záruky a nenese žádnou odpovědnost za přesnost nebo úplnost obsahu této publikace, která byla připravena s využitím veřejně dostupných informací.

Kryptoměny jsou volatilní nástroje, které mohou ve velmi krátkém časovém horizontu výrazně kolísat, a proto nejsou vhodné pro všechny investory. Kromě obchodování prostřednictvím CFD není obchodování s kryptoakciemi regulováno, a proto na ně nedohlíží žádný regulační rámec EU. Váš kapitál je vystaven riziku.

Autor: Simon Peters, eToro analytik trhů s kryptoměnami

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin: Praktický průvodce & odpovědi na 13 zásadních otázek
    Bitcoin a další virtuální měny se staly fenoménem moderního světa a pomalu způsobují revoluci v tom, jakým způsobem uvažujeme o penězích a o jejich hodnotě.
  • Bitcoin právě překonal historický cenový rekord, prodává se i za více než 19 850 dolarů za kus. Bitcoinu pomáhá k cenovému růstu to samé, co Babišově vládě k enormnímu zadlužování
    Bitcoin, nejrozšířenější kryptoměna světa, dnes pokořila svůj dosavadní cenový rekord z konce roku 2017. Podle údajů serveru Coindesk bitcoin stál dnes odpoledne středoevropského času více než 19 850 dolarů. Jeho cenový rekord ze sklonku roku 2017 přitom podle dat stejného serveru činil 19 665,39 dolaru.
  • 📈 Bitcoin prekonal hladinu $12,000 🚀
    Bitcoin je od začiatku septembra v silnom rastovom trende. Zisky sa tento týždeň zrýchlili po tom, čo predseda Fedu Powell uviedol, že americká centrálna banka vyhodnocuje náklady a prínosy kryptomeny podporovanej Fedom. Bitcoin len za tento týždeň stúpol o 7% a dokázal prekonať kľúčovú úroveň 12 000 dolárov. Medzitým ostatné kryptomeny, napríklad Ethereum, zaostávali.
  • 🚀 Bitcoin prekonal hladinu 💲16000
    Cena bitcoinu pokračuje v raste. Rally na bitcoine pokračovala aj po správach o vakcíne, ktoré viedli k poklesu hodnoty drahých kovov. Len pred 4 týždňami sa cena pohybovala okolo úrovne 10 500 dolárov a odvtedy zaznamenala prudký nárast o 50% +, pričom cena sa dnes dostala nad hladinu 16 000 dolárov.
  • Bitcoin prekonal úroveň 6000 USD
    Bitcoin tento týždeň dosiahol nový vrchol v roku 2019, čo predstavuje 45%-ný nárast oproti minulému mesiacu a takmer 100%-ný nárast od decembra.Trh s krypto-menou utrpel kvôli problémom s Bitfinexom. Pripomeňme si, New York Attorney General žaloval Finex Inc - spoločnosť, ktorá stojí za stablecoin Tether a Bitfinex za ukrývanie straty 850 miliónov dolárov. Masívna strata bola údajne krytá peňažnými rezervami spoločnosti Tether. Napriek tomu však býčie tempo zostáva na mieste, čo potvrdzujú aj následné cenové prírastky Bitcoinu. Z technického hľadiska bola psychologická úroveň 6000 dolárov prekonaná, ale teraz je otázkou, či sa cena môže posunúť dopredu bez korekcie.
  • Bitcoin: Proč je nyní ten správný čas na akumulaci?
    Podle nedávné analýzy je šance, že Bitcoin sklouzne pod hranici 30 000 dolarů, malá. Situace v krátkodobém horizontu také vypadá býčí.
  • Bitcoin prohnaný rakouskou školou
    „Model, který v dnešních dnech využívají centrální banky, se stává nefunkční,“ říká Saifedean Ammous, profesor ekonomie a autor Standard bitcoinu: Dcentralizovaná alternativa centrálního bankovnictví. Úžasnou a dobře napsanou expozici rakouské ekonomické školy o povaze peněz - na volném trhu - uzavírá několik kapitol zaměřených na technologii a ekonomiku bitcoinu (BTC). Odpovídá na klíčové otázky týkající se digitálních peněz (kapitola 8), k čemu je bitcoin vhodný? (Kapitola 9) a otázky týkající se bitcoinů (kapitola 10).
  • Bitcoin prolomil hranici 10 tis. dolarů. Od začátku roku vyrostl už desetinásobně
    Nový den a nové historické maximum na bitcoinu. Tentokrát je dnešek ale přeci jen trochu výjimečný, protože ode dneška musíme k ceně bitcoinu přidat ještě jednu nulu navíc. Bitcoin totiž v noci ze včerejška na dnešek překonal hranici 10 tis. dolarů, a to se ještě začátkem roku prodával „jen“ okolo tisícovky. Už od začátku týdne mám v inboxu prakticky nonstop dotazy od novinářů k důvodům aktuálního růstu, takže je ve stručnosti shrnu i tady.
  • Bitcoin prolomil hranici 30 000 USD❗
    Deník The Wall Street Journal uvádí, že Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) považuje nedávné podání žádosti o vytvoření prvního Bitcoin ETF za nedostatečné. SEC konkrétně poukazuje na to, že podání od společností jako BlackRock a Fidelity jsou nejasná a nedostatečná. To však nutně neznamená, že SEC žádosti těchto firem neschválí. I když tyto náznaky posilují dojem negativního postoje SEC k trhu s kryptoměnami, je důležité poznamenat, že v tuto chvíli nelze vyvodit žádný definitivní závěr. V souvislosti s tímto vývojem klesla cena bitcoinu pod 30 000 USD.
  • Bitcoin prolomil hranici 45k USD
    ‚‚Sentiment ohledně bitcoinu je stále býčí, jak se stále více blížíme potenciálnímu schválení bitcoinového spotového ETF. Konečný termín pro toto rozhodnutí je 10. ledna a na základě současného sentimentu na trhu se zdá, že existuje vysoká pravděpodobnost, že se schválení dočkáme.
  • Bitcoin prolomil klíčovou oblast supportu, klesá do rozmezí 42 000–45 000 USD
    Bitcoin po měsíci nejistoty proráží 32denní linii supportu a klesá do oblasti 42 000–45 000 USD. Kryptoměně se podařilo najít dno kolem 42 500 USD, situace je však nadále napjatá, neboť aktivum se blíží ke dnu vzestupného trendu. Pokud se tento milník stejně jako ostatní propadne, pak se pravděpodobnost býčího scénáře v blízké budoucnosti zruší.
  • 💥Bitcoin prolomil 23 000 USD📈
    Bitcoin, W1 interval. Cena Bitcoinu během dnešní seance prudce vzrostla a prolomila nad 200 SMA (červená linie). Pokud bude aktuální sentiment zachován, vzestupný pohyb by mohl pokračovat až k úrovním na 28 800 USD, což odpovídá 38,2% Fibonacciho retracementu vzestupné vlny zahájené v březnu 2020. Pokud však prodejci převezmou kontrolu, další sestupný impuls může vyvolat pokles až k 17 700 USD. Zdroj: xStation5
  • Bitcoin propadl melancholii. Podněty prvních dnů týdne již nefungují
    Hlavní kryptoměna v pátek zpomalila svůj růst pod 42 000 USD. Bitcoin se v jednu chvíli obchodoval za 41 600 USD. Ve čtvrtek na konci seance zaznamenal bitcoin pokles o 0,3 % a den zakončil poblíž hranice 41 000 USD. Altcoiny zároveň naopak využily posílení akciových ukazatelů a oslabení dolaru k silnému vzestupu.
  • Bitcoin propadl o dalších 20 %. Mt Gox odhalila prostor k podvodům
    Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes propadla o další pětinu poté, co byla klíčová burza Mt Gox nucena kvůli technickým potížím pozastavit některé výběry. Po většinu minulého týdne bitcoin obchodoval kolem 850 dolarů, v pátek ale propadl k 680 dolarům a dnes po prohlášení Mt Gox zamířil až k 538 dolarům. Mt Gox uvedla, že výběry zprovozní po zajištění závady. Klienti tak nemohou bitcoiny přesouvat z burzy kamkoli jinam mimo Mt Gox, zasaženy nejsou výběry měn (JPY, EUR atd.).
  • Bitcoin propadnul o více jak 15 %
    Po delším obchodování do strany v letních měsících zažil BITCOIN rozsáhlý výprodej a klesl na čerstvé dvouměsíční minimum 25 350. Nicméně se zdá, že král kryptoměn svůj pokles dočasně zastavil, přičemž v posledních několika seancích se cena obchoduje bez jasného směru.
  • Bitcoin prorazil klíčovou úroveň
    Momentum na kryptoměnách v posledních seancích roste. Na D1 intervalu Bitcoinu vidíme, že cena úspěšně prorazila klíčovou rezistenci v blízkosti $41 000. Zóna je definována 1:1 strukturou (červené boxy) a předchozími cenovými reakcemi. Průraz rezistence a klesající trendová čára může vést k obratu sentimentu. Pokud bude rostoucí trend pokračovat, tak další klíčovou rezistencí je hladina $47 000 (50 % retracement výprodeje s počátkem v dubnu a předchozí lokální minima).
  • 📈Bitcoin prorazil úroveň $ 40,000!
    Bitcoin prorazil nad důležitou rezistenci $ 40 000 růstem o téměř 4 %. Největší kryptoměna pokračuje v růstu po víkendových komentářích CEO Tesly Elona Muska, která naznačil, že Tesla bude přijímat Bitcoin, pokud na jeho těžbu bude použita zelená energie alespoň z 50 %. Z technického pohledu zůstává cena Bitcoinu v konsolidační zóně s horní limitou v okolí $42 000. Cílová cena potenciálně překonané inverzní formace hlava a ramena by se nacházela na úrovni $45 500. Pokud by se naopak objevila další vlna na nabídkové straně, tak klíčový support se nachází na $35 000 $30 000.
  • Bitcoin prorazil z obchodního rozpětí.
    Bitcoin byl více než měsíc uvězněn v obchodním rozpětí. V pátek cena prorazila pod obchodní rozpětí a už se do něj nevrátila. Tentokrát byl průraz skutečný a cena dosáhla prvního krátkodobého cíle 25 000 USD, kde se v květnu vytvořilo předchozí významné minimum. Bitcoin krátkodobě vytváří nová nižší minima a nižší maxima. Medvědi mají krátkodobý trend opět pod kontrolou. Trend se změnil z neutrálního na medvědí. Dokud cena zůstane pod 30 500 USD, bude bitcoin inklinovat k poklesu směrem k úrovni 19 000 USD.
  • Bitcoin proráží nad obchodní rozpětí.
    Bitcoin konečně dokázal posunout svou cenu nad úroveň 31 500 USD. Dnes nám cena bitcoinu poskytla býčí signál. Podaří se býkům udržet se nad 30 000 USD? Pro krátkodobý trend je velmi důležité, aby býci cenu dál tlačili nahoru a tvořili vyšší maxima a vyšší minima.
  • Bitcoin prudce klesl z dvouletého maxima
    Bitcoin zaznamenal silný pokles z nedávného dvouletého maxima 49 051, přičemž klesl až na 41 400. Přestože krátkodobé oscilátory byly během několika posledních čtyřhodinových seancí vychýleny směrem dolů, digitální minci se podařilo část ztrát získat zpět a zaujmout neutrální vzorec. Pokud by se medvědi pokusili cenu stlačit níže, okamžitý support by se mohl nacházet na úrovni 42 020.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei ProTrader