Pátek 29. březen 2024 00:48
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Graf dne: NZDJPY (18.03.2022)

18.03.2022 10:12  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na rozdíl od FOMC nebo Bank of England, Bank of Japan se dneserozhodla nezměnit výši úrokových sazeb. Úrokové sazby zůstaly beze změny, krátkodobá cílová sazba zůstala na -0,1 %. Cílový výnos pro 10leté dluhopisy byl rovněž ponechán beze změny na 0 %. Banka uvedla, že japonská ekonomika pokračuje v expanzi, ale nedávný geopolitický vývoj výhled poněkud zhoršil. Očekává se, že vývoz a dovoz bude ovlivněn narušením dodavatelského řetězce, zatímco inflační očekávání se postupně zvyšují. BoJ poznamenala, že dopad rusko-ukrajinské války je velmi nejistý, ale je připravena reagovat na měnící se podmínky. Prognóza však zůstala nezměněna a stále uvádí, že krátkodobé a dlouhodobé úrokové sazby zůstanou prozatím na současné nebo nižší úrovni.

Zatímco japonský jen je dnes jednou z nejhůře performujícíh hlavních měn, celkový dopad rozhodnutí BoJ na trh byl spíše mizivý. Když se podíváme na graf NZD/JPY, můžeme vidět, že pár pokračuje ve vzestupném pohybu zahájeném na konci ledna 2022. Pár se blíží maximům ze 4. čtvrtletí 2021 v oblasti 82,40. Všimněte si, že tato oblast také znamenala rozsah průlomu z předchozího obchodního rozsahu. První dnešní test oblasti se ukázal jako neúspěšný a NZD/JPY se mírně stáhl. V případě poračování pull backu nelze vyloučit test horní hranice obchodního rozpětí na 79,00.

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: NATGAS (27.04.2022)
    Ruský Gazprom informoval polské a bulharské plynárenské společnosti, že dodávky ruského plynu byly dnes ráno zastaveny a nebudou obnoveny, pokud Polsko a Bulharsko nebudou souhlasit s platbou za plyn v ruských rublech. To znamená, že by mohlo přijít velké finále sankcí. Rusko se rozhodlo odstavit Evropu od plynu, než stihla uvalit embargo. Je takřka jisté, že celá diskuse o embargu na ruský zemní plyn nyní nabere na tempu.
  • Graf dne - NATGAS (27.11.2023)
    Ceny zemního plynu v USA zahájily nový týden silným poklesem, přičemž v době tisku se NATGAS obchodoval o téměř 4 % níže. Předpověď teplejšího počasí ve Spojených státech v blízké budoucnosti tlačí na ceny zemního plynu, protože naznačuje nižší poptávku na začátku topné sezóny. Nové předpovědi nadále poukazují na nadprůměrné teploty v příštích 8-14dnech v celých Spojených státech, přičemž mnohem vyšší než průměrné teploty jsou nyní pozorovány na mnohem větším území.
  • Graf dne: NATGAS (28.06.2021)
    Ceny zemního plynu v USA dosáhly na nejvyšší úrovně za posledního 2 a půl roku. Studená zima vedla k poklesu globálních zásob, které se tak po dlouhé době dostaly do blízkosti pětiletého průměru. Zvýšená poptávka však může objem zásob dále redukovat. Poslední data EIA ukázala, že doplňování zásob je pomalejší, než je v tomto období obvyklé. Navíc předpověď počasí ukazuje na nadprůměrné teploty v následujících týdnech, což zvýší poptávku po energiích. Není bez zajímavosti, že zásoby plynu v Evropě se nacházejí nejníže za poslední dekádu a jeho cena dosáhla na nejvyšší úrovně za posledních 13 let.
  • Graf dne: NED25 (20.12.2021)
    Mutace Omicron a její možné dopady na zdraví a globální ekonomiku zůstávají zdrojem obav. Nizozemí se rozhodlo zavést před začátkem vánočních svátků třítýdenní národní lockdown. Trhy se bojí, že další země budou nizozemský příklad následovat, i když němečtí i britští představitelé nový lockdown vyloučili.
  • Graf dne: Nejvíce pozitivních překvapení přichází z eurozóny, nejhůře na tom je naopak Čína
    Rok se chýlí ke konci a už nyní můžeme říci, že mnohá očekávání ekonomického růstu nebudou (opět) naplněna. Ostatně to...
  • Graf dne: Nezaměstnanost v USA by měla vystoupat nejvýše od Velké hospodářské krize
    Ve 14:30 bude v USA zveřejněn důležitý report z trhu práce za květen. Měl by ukázat masivní dopad opatření spojených s pandemií koronaviru na americkou ekonomiku. Dle průzkumu agentury Bloomberg se očekává vzestup nezaměstnanosti na 19,1 %. Jednalo by se o nejvyšší nezaměstnanost od Velké hospodářské krize v 30. letech 20. století. Nezaměstnanost se zatím dotkla primárně nízkopříjmových vrstev obyvatelstva, převážně maloobchodě a pohostinství. V květnu by se však měl negativní efekt přelít také na vyšší pozice. V květnu by americká ekonomika měla přijít o dalších 7,5 mil. pracovních míst po hrozivém propadu o 20,5 mil. v dubnu. Ještě před několika měsíci se nezaměstnanost v USA pohybovala v blízkosti padesátiletých minim. V březnu se nezaměstnanost vyšplhala na 4,4 %.
  • Graf dne: NIKL (15.11.2021)
    Průmyslové kovy jsou nejhůře se vyvíjející skupinou aktiv na finančních trzích na počátku týdne. Nálada se zhoršila po zveřejnění dat ekonomické aktivity z Číny za říjen. Z detailů vyplývá, že výroba oceli v říjnu 2021 byla nejnižší od prosince 2017. Navíc cena oceli vymazala takřka veškerý letošní cenový růst. Investoři se bojí zpomalení čínské ekonomiky a primárně poklesu výkonu realitního sektoru. Nikl je komoditou, která je aktuálním negativním vývojem výrazně zasažena. Ceně se podařilo zastavit klesající trend na počátku listopadu v blízkosti úrovně 38,2 Fibo retracementu posledního rostoucího impulsu, nicméně korekce poklesu byla brzy zastavena na 23,6 % retracementu. Nyní Nikl testuje spodní limitu rostoucího kanálu. Průraz pod spodní limitu by zkalil další výhled vývoje ceny. Hlavním supportem je spodní limita lokální tržní geometrie v blízkosti 50 % retracementu (18 500 oblast).
  • Graf dne: NZDCAD (13.04.2022)
    Reserve Bank of New Zealand dnes překvapila trhy zvýšením sazeb o 50 bazických bodů. Přestože se čekalo, že banka dnes zvýší sazby, tak výrazné zvýšení překvapilo trhy. RBNZ také naznačila, že na budoucích jednáních přijde další zpřísnění v reakci na měnící se ekonomické podmínky. NZD po rozhodnutí posílil, ale tyto zisky byly později vymazány a nyní je NZD nejslabší měnou G10. Tím však rozhodování centrálních bank pro dnešek nekončí! Bank of Canada v 16:00 oznámí rozhodnutí o dalším vývoji měnové politiky. Trh očekává zvýšení sazby o 50 bazických bodů, přičemž hlavní sazba by se v případě naplnění tohoto scénáře zvýšila na 1,00 %. Jestřábí překvapení, například zvýšení sazeb o 75 bazických bodů, však vypadá velmi nepravděpodobně. Výhled banky ale očekáváme dále jestřábí v důsledku pokračujícího růstu globálních cen komodit. Tisková konference po zasedání se bude konat hodinu po zveřejnění závěrů ze zasedání (17:00) a na CAD můžeme v tuto dobu očekávat zvýšenou volatilitu.
  • Graf dne: NZDCAD (13.07.2022)
    Reserve Bank of New Zealand se rozhodla zvýšit úrokové sazby o 50 bazických bodů. Oficiální hotovostní sazba se tak dostala na 2,50 %, což je nejvyšší úroveň od ledna 2016. Takový pohyb byl očekáván, trhy oceněn a později bylo možné zaznamenat určité vybírání zisků na NZD. Pokles byl však krátký, protože RBNZ poznamenala, že stále plánuje další zpřísnění politiky, jelikož prognózy inflace zůstávají nad cílem banky.
  • Graf dne: NZDCAD (21.02.2023)
    Dalším zdrojem volatility pro pár bude oznámení o rozhodnutí o sazbách od Reserve Bank of New Zealand ve středu v 2:00. Většina ekonomů očekávala zvýšení sazeb o 50 základních bodů, ale existují určité obavy, že RBNZ může zpomalit nebo dokonce pozastavit zvyšování sazeb po nedávném cyklónu, který způsobil značné škody v celé zemi. Zatímco zvýšení sazeb o 25 bp by mohlo být na stole, pauza se zdá nepravděpodobná. RBNZ však pravděpodobně vyšle opatrnou zprávu a sdělí, že s případnými většími opatřeními počká, dokud nebude odhadnut lepší rozsah škod.
  • Graf dne - NZDJPY (20.02.2023)
    NZD/JPY může vstoupit do volatilního týdne. Novozélandská centrální banka (Reserve Bank of New Zealand) má ve středu v 2:00 oznámit další měnověpolitické rozhodnutí. Kolem tohoto oznámení panuje velká nejistota. Peněžní trhy počítají se zvýšením sazeb o zhruba 40 bazických bodů a většina ekonomů oslovených agenturou Bloomberg vidí jako základní scénář zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. V poslední době však sílí volání po nižším zvýšení nebo dokonce po pozastavení, protože Nový Zéland se potýká se záplavami a škodami způsobenými cyklonem. Rozhodnutí pozastavit zvyšování sazeb a vyčkat, jaké škody v ekonomice napáchalo počasí, by bylo překvapivé a pravděpodobně by vyvolalo pullback na trhu NZD.
  • Graf dne - NZDJPY (29.02.2024)
    NZD/JPY dnes zažívá velké pohyby, protože novozélandský dolar je nejhorší měnou G10 a japonský jen je nejúspěšnější hlavní měnou. Tento měnový pár se dnes obchoduje o téměř 0,7 % níže. Co je hnací silou tohoto pohybu?
  • Graf dne: NZDUSD (02.09.2022)
    NZD/USD se dnes krátce propadl na nejnižší úrovně od května 2020. Za slabostí na tomto páru stojí jestřábí Fed a také nová vlna lockdownů v Číně. Zároveň guvernér RBNZ Orr nedávno řekl, že novozélandská ekonomika se pravděpodobně vyhne technické recesi v reakci na zveřejnění HDP za Q2. To by mohlo znamenat více holubičí postoj v nadcházejících měsících. Dnes bychom se mohli dočkat více volatility na NZDUSD po zveřejnění statistik z amerického trhu práce NFP, které jsou na programu ve 14:30. Z technického pohledu testuje pár hlavní zónu supportu v blízkosti 0,6065. Ta je definována předchozími cenovými reakcemi a také spodní limitou struktury 1:1. V případě proražení zmíněné zóny můžeme očekávat pokles ke spodní limitě klesajícího kanálu.
  • Graf dne: NZDUSD (03.03.2021)
    Novozélandský dolar byl v poslední době hlavně ve vleku rozhodnutí novozélandské centrální banky a pohybů na trhu s USD. Situace se však mění s růstem cen na komoditních trzích. Nový Zéland je největší světový exportér mléka a GDT Index (Global Dairy Trade Index) vzrostl včera o 15 %. Ceny sušeného mléka na včerejší aukci dokonce vyskočily o 21 %. Tak vysoké ceny nebyly k vidění od roku 2014 a růst začíná být podobný cenovému vzestupu z roku 2012, kdy se ceny sušeného mléka dostaly až na téměř $6 000 za tunu. NZDUSD vyskočil z 0,75 na 0,85 v období 2012 - 2013. Jak je vidět na grafu, tak pár má před sebou prostor k dalšímu růstu.
  • Graf dne - NZDUSD (05.04.2023)
    NZD/USD se těší zvýšené volatilitě po větším než očekávaném zvýšení sazeb ze strany Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). RBNZ ve středu oznámila zvýšení sazeb o 50 bazických bodů, čímž oficiální sazbu posunula na 5,25 %. Stalo se tak po únorovém zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Peněžní trhy i ekonomové očekávali, že RBNZ na dnešním zasedání zpomalí tempo zpřísňování sazeb na 25 bazických bodů, ale nic takového se nekonalo. RBNZ navíc ve svém prohlášení poznamenala, že bude zapotřebí dalšího zpřísňování, aby se inflace snížila na 1-3% cíl. Inflace na Novém Zélandu dosáhla ve 4. čtvrtletí 2022 meziročně 7,2 %. Očekávání RBNZ ohledně maximální sazby se posunula z červencových 5,25 % na srpnových 5,4 %.
  • Graf dne: NZDUSD (09.02.2024)
    Novozélandský dolar je v současné době nejvýkonnější měnou poté, co ANZ předpovídá zvýšení úrokových sazeb ze strany RBNZ na příštím zasedání banky 28. února, jakož i na jejím dalším zasedání 10. dubna.
  • Graf dne: NZDUSD (09.07.2021)
    Měny protinožců jsou dnes pod tlakem. Šíření mutací COVID-19 straší trhy a ohrožují ekonomické oživení. Včera pár NZD/USD klesl pod úroveň 0,70 a pokles pokračuje i dnes. Pár testuje důležitý support na 0,6945, který je definován spodní limitou 1:1 struktury a předchozími cenovými reakcemi. V případě průrazu může pokles akcelerovat k supportu na 0,6773. Pokud se naopak kupcům podaří poklesy zastavit, tak nejbližší rezistencí je klesající trendová čára.
  • Graf dne: NZDUSD (12.07.2023)
    Dnešní obchodní seance se pravděpodobně ukáže jako klíčová, a to kvůli zveřejnění indexu CPI z USA, rozhodnutí BoC o úrokových sazbách a reakce na ranní rozhodnutí RBNZ.
  • Graf dne: NZDUSD (14.04.2021)
    Novozélandský dolar dnes roste nejvíce z hlavních světových měn. RBNZ se rozhodla na dnešním zasedání (4:00) ponechat sazby beze změny. Program nákupu aktiv zůstal nezměněn na NZ$100 mld. Z vyjádření banky vyplývá, že monetární podpora bude kvůli nejistému ekonomickému výhledu pokračovat. Stimulus zůstane v platnosti, dokud banka nedosáhne svých cílů na poli inflace a zaměstnanosti. RBNZ nechce riskovat utahování měnové politiky, pokud by ekonomika Nového Zélandu měla směřovat do dvojité recese (Q4 2020 ekonomika klesla a za Q1 2021 by ekonomika měla stagnovat nebo také mírně klesnout).
  • Graf dne: NZDUSD (17.08.2022)
    Pár NZD/USD vzrostl během asijské seance poté, co Rezervní banka Nového Zélandu zvýšila svou měnovou sazbu o 50 bps na 3 % v široce očekávaném a opakovaném prohlášení, že bude pokračovat v normalizaci sazeb, s tím, že OCR dosáhne vrcholu na 4,1 % v březnu 2023. Pohyb nahoru se však ukázal jako krátkodobý, protože jestřábí FED a slabé ekonomické údaje znovu podnítily obavy z globální recese, která vyvíjí tlak na měny citlivé na riziko. Dvojice dostane šanci se pohnout během dnešního vydání FOMC minutes. Z technického hlediska se NZDUSD odrazil od lokální rezistence na 0,6430, která je označena horní hranicí struktury 1:1, předchozími cenovými reakcemi a horní hranicí sestupného kanálu. Během dnešní seance pár prolomil 50 SMA (zelená čára) a pokud převládne aktuální sentiment, může být ohrožena podpora na 0,6245.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Purple trading AI